Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Γιατί θα λείπει η Ιταλία από τα εγκαίνια του EastMed;

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο στόχος της υπογραφής για κατασκευή του αγωγού EastMed «σ’ αυτή τη φάση αποτελεί πρωτίστως πολιτική ενέργεια» και αποτέλεσμα των «αλλεπάλληλων επαφών του Προέδρου Αναστασιάδη» με Πρωθυπουργούς Ελλάδας και Ισραήλ και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, καθώς και των ΥΠΕΞ των τριών χωρών.

Αυτό σχολίασε στο κρατικό ραδιόφωνο ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, προσθέτοντας ότι στην τελετή υπογραφής για τη δημιουργία του EastMed, «θα βρίσκεται και εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία, προς το παρόν, δεν υπογράφει για τεχνικούς λόγους, χωρίς να υπάρχουν διαφωνίες σε θέματα ουσίας».

Αποκάλυψε, επίσης, πως «το πρόβλημα με την Ιταλία αφορά κάποιες διαμαρτυρίες από κατοίκους περιοχών, από τις οποίες θα διέλθει ο αγωγός» και προς αυτόν τον σκοπό θα υπάρξουν επαφές προς το τέλος της άλλης βδομάδας μεταξύ Ρώμης–Αθήνας. Ο κ. Σεντώνας διαβεβαίωσε πως η Ιταλία παραμένει θετική για την υλοποίηση του έργου και υπάρχει ήδη η χρηματοδότηση από την ΕΕ για τις τεχνικές μελέτες.Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιανουαρίου αναμένεται να υπογραφεί στην Αθήνα η Διακρατική Συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Ιταλός σχολιαστής επί ενεργειακών θεμάτων Marco Florian, ο οποίος δηλώνει Διευθυντής Διεθνούς Συνεργασίας και Υποδομών του Ιταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, αναλύει γιατί η Ιταλία θα λείπει από τα εγκαίνια του αγωγού EastMed.

Σε μια σειρά από αναρτήσεις στο Twitter, και «για να αποφύγει τα συνήθη αντι-ιταλικά σχόλια», ο κ. Φλώριαν εξηγεί σε 11 σημεία το τι συμβαίνει από ιταλικής πλευράς.

1. Η Ιταλία δεν είναι επίσημα εταίρος του αγωγού EastΜed, επίσημοι εταίροι είναι Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ.

2. Ο αγωγός που θα συνδέσει τον αγωγό EastMed με το ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου είναι ο IGI Poseidon

3. Αυτός είναι ένας άλλος και διαφορετικός αγωγός, και είναι σημαντικό αυτό να το έχουμε κατά νου.

4. Συνεπώς, η Ιταλία θα υπογράψει εγκαίρως με την Ελλάδα τις σχετικές συμφωνίες για «Engineering, Procurement, Construction», την «Operations & Maintenance» και τη διασύνδεση των αγωγών EastMed και IGI Poseidon.

5. Η Ιταλία και η Ελλάδα κάνουν δύο πράγματα ούτως ώστε να συμβεί αυτό:

6. Υπέγραψαν το Μνημόνιο Συναντίληψης στα τέλη Νοεμβρίου.

7. Εργάζονται προς την οριοθέτηση μιας κοινής ΑΟΖ, για την τελειοποίηση όλων των νομικών και διοικητικών ζητημάτων που σχετίζονται με την τοποθέτηση και λειτουργία του υποθαλάσσιου τμήματος του IGI Poseidon. Έτσι, η Ιταλία κάνει ό,τι απαιτείται.

8. Επιπλέον, η Ιταλία είναι αποφασισμένη να επιτρέψει σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ να υπογράψουν τη συμφωνία αγωγού EastMed. Χωρίς την Ιταλία δεν θα υπήρχε τέτοιος αγωγός. Ας δούμε γιατί:

9. Το 80% αυτού του φυσικού αερίου θα πωληθεί στην Ιταλία (8 Bcm /10 Bcm).

10. Η Ιταλία διαθέτει το 50% του αγωγού EastMed μέσω της Edison SpA.

11. Η ENI SpA είναι σημαντικός προμηθευτής αυτού του αγωγού μέσω της μαζικής συμμετοχής της στη γενικότερη βιομηχανία «Operations & Maintenance».

«Επομένως», καταλήγει ο κ. Φλώριαν, «μην ρωτάτε γιατί η Ιταλία δεν είναι εκεί ή τι κάνει η Ιταλία. Οι απαντήσεις είναι πιο πάνω. Απλά, χωρίς την Ιταλία, το έγγραφο που θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου 2020 δεν θα είχε καμία οικονομική σκοπιμότητα. Εάν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ το υπογράφουν, αυτό γίνεται διότι η Ιταλία είναι μαζί τους, όπως και πρέπει».

ΠΗΓΗ: sigmalive.com

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή