Ακολουθήστε μας

Εθνική Άμυνα

Πώς η Ελλάδα «άνοιξε παράθυρο» στην Τουρκία για αμφισβητήσεις στο Αιγαίο

Δημοσιεύτηκε

στις

Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα η… βόλτα του  τουρκικού  ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Άγκυρα επαναφέρει πάγιες διεκδικήσεις της. Τι πρέπει να κάνει η χώρα μας.

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα φαίνεται ότι έχει ανοίξει έμπρακτα, πλέον, την «τουρκική όρεξη» για παραβιάσεις και αμφισβητήσεις στο Αιγαίο. Η υπόθεση του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis έφερε στην επιφάνεια την τάση της Άγκυρας για σύγχυση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, καθώς και για παραβιάσεις από τη θάλασσα.

Είναι γεγονός, ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ  τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη.

Η Αθήνα έχει καταθέσει αίτημα στον ΟΗΕ για την καταδίκη του συμφώνου Άγκυρας – Τρίπολης, για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο, ωστόσο, ακόμα, δεν έχει στείλει απαντητική επιστολή με τις δικές της συντεταγμένες.

Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκφρασμένη σκέψη για οριοθέτηση ΑΟΖ με την  Αίγυπτο ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. Οι συζητήσεις του Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στις αρχές Δεκεμβρίου έχουν καταλήξει σε επιτάχυνση των διαδικασιών οριοθέτησης, ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα επίσημο ακόμα.

Το Oruc Reis ανέδειξε ένα πάγιο κενό της Ελλαδας στην εξωτερική πολιτική της και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας δεν είναι οριοθετημένη και αυτό δημιουργεί τουρκικό επιχείρημα περί αμφισβητούμενων περιοχών στο Αιγαίο.

«Το να διευθετηθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, είναι κάτι που πρέπει να γίνει σε συμφωνία με την Τουρκία. Το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας είναι η μόνη νομική διαφορά, που η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι υπάρχει με την Τουρκία, από τη δεκαετία του 1970. Από την άλλη, η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται, ότι η Ελλάδα ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έστω και αν αυτή δεν έχει οροθετηθεί, καθότι αυτή προκύπτει από το διεθνές δίκαιο. Δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εδώ μιλάμε για περιοχή ισχυριζόμενη από την Ελλάδα ότι ανήκει στην υφαλοκρηπίδα της. Υπάρχουν κάποιες περιοχές που εξόφθαλμα ανήκουν στην Ελλάδα, από την άποψη της υφαλοκρηπίδας, που δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία», τονίζει μιλώντας στο Sputnik o Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

«Δεν είναι θέμα ελληνικής απροθυμίας η αδυναμίας, είναι θέμα μη βούλησης της άλλης πλευράς να έρθει σε συμφωνία. Η χώρα μας έχει ζητήσει από τη δεκαετία του 1970 να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά η Τουρκία το έχει συστηματικά αποφύγει», προσθέτει.

«Είναι δεδομένο ότι οι κινήσεις της Τουρκίας είναι παράνομες, αν όντως το Orus Reis έχει προβεί σε ερευνητικές εργασίες και δεν εμφανίστηκε για σκοπούς ψυχολογικών επιχειρήσεων. Εξίσου δεδομένο είναι το γεγονός, ότι η υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας, αν και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν υπάρχουν αυτοδικαίως και εξ υπαρχής, δεν είναι οριοθετημένη. Επαναλαμβάνω: Αυτό δεν ακυρώνει ούτε την παρανομία της Τουρκίας (η οποία προβαίνει σε εργασίες χωρίς να προηγηθεί οριοθέτηση), ούτε τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όμως παρέχει βάση για επιχείρημα περί “αμφισβητούμενης περιοχής” αναφορικά, μάλιστα, με ένα σημείο – αρκετά μακριά από τα νησιά – για το οποίο το επιχείρημα αυτό μπορεί πιο εύκολα να περάσει σε ένα διεθνές ακροατήριο ως “εύλογο”. Υπό αυτό το πρίσμα, προκύπτει για ακόμα μια φορά ότι, σε τελική ανάλυση, και στο κενό που δημιουργεί το de facto ανοιχτό ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, το Δίκαιο του Ισχυρού (και η βούληση) είναι αυτό που θα κρίνει την έκβαση», επισημαίνει ο Ζήνωνας Τζιάρρας, ερευνητής στο PRIO Cyprus Centre και Συν-ιδρυτής του Geopolitical Cyprus.

Έκανε ή δεν έκανε έρευνες το Oruc Reis;

Το ερώτημα που απασχολεί τα ελληνικά ΜΜΕ είναι αν το Oruc Reis προέβη σε έρευνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», «το Oruc Reis έπλευσε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επί οχτάωρο, διανύοντας 70 μίλια».

«Το χρονικό διάστημα ήταν τόσο περιορισμένο, οι καιρικές συνθήκες δυσμενείς. Δεν πιστεύω ότι πραγματοποίησε έρευνες», τονίζει ο Α. Κλάψης.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διαψεύδει ότι μπορεί να έχουν γίνει έρευνες, αλλά, την ίδια στιγμή, το κλίμα των αρνητικό κλίμα των εντυπώσεων από τη διέλευση ενός τουρκικού ερευνητικού πλοίου ανήμερα των Ιμίων, παραμένει.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα

Μια λύση που έχουν προκρίνει, κατά καιρούς, κάποιοι αναλυτές είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ με Κύπρο και Αίγυπτο. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Κύπρος έχει προχωρήσει σε συμφωνίες για τη χάραξη της ΑΟΖ της, στα νότια παράλιά της, και έχει δώσει έρευνες.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να αναζητούν διεθνείς συμμαχίες, ώστε να αντισταθμίζουν την τουρκική ισχύ στην περιοχή», σχολιάζει ο Α. Κλάψης.

του Λάμπρου Ζαχαρή

πηγή: https://sputniknews.gr/

Αστυνομία

Αποκάλυψη! Ειδικό λογικό ισραηλινής κατασκευής για μαζική αναγνώριση προσώπων αποκτά η ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αστυνομία: Ειδικό λογισμικό, πιθανόν ισραηλινής κατασκευής, για μαζική αναγνώριση προσώπων με βάση τα βιομετρικά στοιχεία και το οποίο θα συνδεθεί με τις 1.000 κάμερες υψηλής ευκρίνειας που θα τοποθετηθούν στους δρόμους της Αθήνας μελετά να αποκτήσει – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – η ΕΛ.ΑΣ.

Χρησιμοποιείται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, θα ενταχθούν οι ηλεκτρονικές φωτογραφίες δεκάδων χιλιάδων σεσημασμένων για εγκληματικές επιθέσεις, επεισόδια και άλλες παράνομες πράξεις

Στο σύστημα αυτό, που χρησιμοποιείται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, θα ενταχθούν οι ηλεκτρονικές φωτογραφίες δεκάδων χιλιάδων σεσημασμένων για εγκληματικές επιθέσεις, επεισόδια και άλλες παράνομες πράξεις προκειμένου να αποτελέσουν τη συγκριτική τράπεζα δεδομένων για την ταυτοποίηση των υπόπτων που θα εντοπίζονται στον δρόμο, στις κερκίδες κ.λπ. Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούν στη σύνταξη της σχετικής μελέτης για την τοποθέτηση και τη χρήση του εν λόγω λογισμικού προκειμένου να τεθούν οι σαφείς προδιαγραφές και να προχωρήσει η σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Επιπλέον θα ζητηθεί ασφαλώς άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού.

Με επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. να μιλούν για ένα σημαντικό ψηφιακό «όπλο» για τον άμεσο εντοπισμό ύποπτων ατόμων σε ανοικτούς χώρους, για την ανίχνευση κινήσεων σεσημασμένων προσώπων σε χώρους εκδήλωσης εγκληματικών επιθέσεων, για εντοπισμό πρωτοστατών επεισοδίων σε γήπεδα ή ακόμη και σε δρόμους, σε συγκρούσεις με την Αστυνομία κ.λπ. Ομως ζητούμενο ασφαλώς είναι, όπως υπογραμμίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., να υπάρξουν οι σχετικές εγκρίσεις για την εγκατάσταση σε επιχειρησιακό κέντρο και τη χρήση του εν λόγω συστήματος και να εφαρμοστεί πλήρως η νομιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοιου είδους σύστημα αναγνώρισης προσώπων σε μικρότερη κλίμακα θα αποκτήσουν σύντομα τουλάχιστον 200-300 αστυνομικοί υπηρεσιών της Ασφάλειας που χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές επικοινωνίας ελληνικής εταιρείας. Μέσω αυτού του λογισμικού που θα εγκατασταθεί στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. θα παρέχεται η δυνατότητα σε αστυνομικούς που λαμβάνουν φωτογραφίες – με τις προαναφερόμενες συσκευές – προσώπων κατά τη διάρκεια παρακολουθήσεων ή εποπτείας κερκίδων, να τις αποστέλλουν σε αυτή την ψηφιακή τράπεζα δεδομένων. Κι έτσι να έχουν άμεση απάντηση, από μια λίστα καταχωρισμένων χιλιάδων ατόμων, αν είναι σεσημασμένοι και για ποιον λόγο.

Ανίχνευση μέσω σύγχρονων καμερών

Σημειώνεται ότι το ψηφιακό σύστημα των 1.000 καμερών, που σχεδιάζουν τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Πολιτικής – εφόσον λάβει τις απαραίτητες σχετικές εγκρίσεις των αρμόδιων Αρχών – θα ανιχνεύει μέσω υπερσύγχρονων καμερών μια σειρά από παραβάσεις – και όχι μόνο την υπερβολική ταχύτητα – που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών του δρόμου. Ακόμη αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την ενιαία καταγραφή των τροχαίων παραβάσεων, το οποίο θα δέχεται επίσης πληροφορίες από τις ηλεκτρονικές συσκευές των αστυνομικών της Τροχαίας (tablets με άμεση διασύνδεση με τα μητρώα οδηγών και οχημάτων) και επίσης από τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα πληροφοριακά συστήματα των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας. Ομως φαίνεται ότι το εν λόγω δίκτυο καμερών θα μπορούν να εκμεταλλεύονται και τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για περιπτώσεις εγκληματικών επιθέσεων, όπως συμβαίνει και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις προκειμένου να εντοπίζονται δράστες εγκληματικών επιθέσεων, οι κινήσεις τους κ.λπ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Λαθρομετανάστευση

Creta Post: Νέο καραβάνι με… μετανάστες στην Γαύδο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άμεσα έγιναν αντιληπτοί και ενημερώθηκαν οι αρχές που ξεκίνησαν τον εντοπισμό και την συγκέντρωσή τους. Οι μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Καραβέ 

Νέο καραβάνι με… μετανάστες εντοπίστηκε στην Γαύδο με τις αρχές να σημαίνουν «συναγερμό». Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι δεκάδες μετανάστες έφτασαν με πλοιάριο στο νησί και κατέβηκαν στην παραλία «Ποταμός» και διασκορπίστηκαν.

Άμεσα έγιναν αντιληπτοί και ενημερώθηκαν οι αρχές που ξεκίνησαν τον εντοπισμό και την συγκέντρωσή τους.

Οι μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Καραβέ ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα μεταφερθούν με πλοίο της γραμμής στα Σφακιά ενώ στη συνέχεια με λεωφορεία θα μεταβούν στα Χανιά για την προσωρινή τους φιλοξενία.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό και την σύλληψη των διακινητών τους.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή