Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Όσα είδε ο φακός του «Φ» στο “Charles de Gaulle” (εικόνες)

Δημοσιεύτηκε

στις

Φορτωμένο με πολεμικά αεροσκάφη και άλλα ελικόπτερα και επανδρωμένο με έμψυχο υλικό αποτελούμενο από τουλάχιστον 2.000 στρατιώτες, βρίσκεται από χθες στο λιμάνι της Λεμεσού το αεροπλανοφόρο του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού «Charles de Gaulle». Κατά τη διάρκεια της εδώ παρουσίας και αποστολής του στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποίησε κοινές αεροναυτικές ασκήσεις σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά, στο πλαίσιο της διακρατικής αμυντικής συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας.
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο κατέπλευσε γύρω στις 9.00 πρωί και ελλιμενίστηκε στο δυτικό κρηπίδωμα του λιμανιού προερχόμενο από την πόλη Τουλόν στη Νότια Γαλλία η οποία αποτελεί ένα μεγάλο στρατιωτικό λιμάνι και σημαντική γαλλική ναυτική βάση στην περιοχή της Μεσογείου. O λόγος της εδώ παρουσίας του είναι ο ανεφοδιασμός του και η ολιγοήμερη ξεκούραση του πληρώματός του. Ενδεικτικό της κατάστασης και κυρίως της αξίωσης προφανώς των ίδιων των Γάλλων, άκατοι της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας περιπολούν τη λεκάνη του λιμανιού αλλά και τον ευρύτερο λιμενικό χώρο σε μια προσπάθεια για εντοπισμό κάθε ύποπτης κίνησης ακόμα και σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το λιμάνι.
Το αεροπλανοφόρο προγραμματίζεται να αποπλεύσει από την Kύπρο την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου. Σήμερα αναμένεται να το επισκεφθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.
Χθες το πρωί, εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τα χαρακτηριστικά του σκάφους, τον εξοπλισμό του και τις δυνατότητες που είναι σε θέση να αξιοποιήσει στις αποστολές του. Όπως ανέφερε ο Γάλλος υποναύαρχος Marc Aussedat, διοικητής της ναυτικής δύναμης Task Force 473, η ναυτική δύναμη αποτελείται από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και μια σειρά από υποστηρικτικά πλοία, τα οποία συμμετέχουν στην επιχείρηση «Inherent Resolve», κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αν και πλέον δεν υφίσταται Ισλαμικό Κράτος, υπέδειξε, υπάρχουν δραστηριότητες μαχητών του που η συμμαχία προσπαθεί να τερματίσει, ενώ ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, δεν χρειάστηκε η προσβολή στόχων από τα μαχητικά του αεροπλανοφόρου. Η συμβολή μας στην επιχείρηση, όπως τόνισε, επικεντρώνεται σε αναγνωριστικές πτήσεις για συλλογή πληροφοριών, επισημαίνοντας ότι «τα αεροσκάφη μας είναι ετοιμοπόλεμα για να δείξουν την παρουσία τους από αέρος κι εάν υπάρχει ανάγκη από τη συμμαχία, μπορούσε να προχωρήσουμε σε προσβολή στόχων».
Εξέφρασε δε τη χαρά και την ικανοποίησή του που βρίσκεται ξανά στην Κύπρο, τονίζοντας ότι η χώρα μας ήταν πάντα ένας καλός εταίρος του γαλλικού ναυτικού.
Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου, πλοίαρχος Guillaume Pinget, ανέφερε ότι το «Charles de Gaulle» στελεχώνεται από 1.200 ναύτες και 600 πεζοναύτες, καθώς και μέλη της ναυτικής δύναμης, ενώ στην παρούσα φάση μεταφέρει 20 πολεμικά αεροσκάφη Rafale Marine, δύο αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου E-2C Hawkeye, ένα ελικόπτερο Caϊman και δύο ελικόπτερα Dauphin Pedro.
Υψηλής τεχνολογίας αεροπλανοφόρο
Το 42.500 τόνων πυρηνικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» είναι η ναυαρχίδα του γαλλικού ναυτικού. Πρόκειται για πλοίο υψηλής τεχνολογίας, με μήκος 261 μέτρα, ύψος 75 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων. Έχει τη δυνατότητα να καλύπτει εκατοντάδες ναυτικά μίλια με πλήρη αυτονομία. Μπορεί επίσης να απογειώνει ένα αεροσκάφος ανά 30 δευτερόλεπτα και μέχρι 20 αεροσκάφη σε λιγότερο από 12 λεπτά. Επίσης διαθέτει ένα σύστημα ατμοπροωθούμενων ή ηλεκτρικών καταπελτών τα οποία υποβοηθούν το αεροσκάφος να φτάσει στην απαραίτητη ταχύτητα απονήωσης.Για την προσνήωση, χρησιμοποιείται ένα σύστημα σύλληψης των αεροσκαφών τα οποία φέρουν γάντζους και οι οποίοι συγκρατώνται κατά την προσνήωση από συρματόσχοινα απλωμένα στο κατάστρωμα πτήσης.
Το «Charles de Gaulle» επιτρέπει την ανάπτυξη, οπουδήποτε στον κόσμο και για μεγάλο χρονικό διάστημα, μιας αεροπορικής δύναμης σε μεγάλη ακτίνα δράσης. Το πλοίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει αεροσκάφη τύπου Dassault-Breguet Σούπερ Εtendard, Dassault Rafale M και E-2C Hawkeye, αλλά και ελικόπτερα EC725 Caracal και AS532 Cougar για έρευνα και διάσωση, καθώς και πυραύλους αεράμυνας Aster-15. Το «Charles de Gaulle» μπορεί επίσης να πραγματοποιεί αποστολές εναντίον χερσαίων στόχων, επιθέσεις των ναυτικών δυνάμεων ή επιχειρήσεις αεροπορικής κάλυψης στην ξηρά και στη θάλασσα. Το «Charles de Gaulle» βρίσκεται στην υπηρεσία του γαλλικού ναυτικού από το 2001 και έχει συμμετάσχει ενεργά σε πολεμικές επιχειρήσεις από το Αφγανιστάν και τη Λιβύη μέχρι το Ιράκ και τη Συρία όπου αεροσκάφη του έπληξαν στόχους σε προπύργια του Ισλαμικού Κράτους.
Φιλελεύθερος
Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή