Άμυνα
Εφιάλτης για τους Τούρκους το ελληνικό υποβρύχιο «φάντασμα»
Σαν τον “διάβολο από το λιβάνι” αποφεύγει και φέτος το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να αντιπαρατεθεί με ελληνικό υποβρύχιο κλάσης ”214” στο πλαίσιο της μεγάλης ανθυποβρυχιακής άσκησης του ΝΑΤΟ “DYNAMIC MANTA 2020”, η οποία άρχισε προχθες στην Κατάνια της Σικελίας.
Για μία ακόμη χρονιά το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται εκεί και συμμετέχει στην άσκηση με το υποβρύχιο “ΚΑΤΣΩΝΗΣ” και τη φρεγάτα “ΑΙΓΑΙΟΝ”.
Στην άσκηση η οποία είναι η μεγαλύτερη ανθυποβρυχιακή άσκηση της Συμμαχίας στη Μεσόγειο λαμβάνουν μέρος 9 χώρες. Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Τουρκία. 5 υποβρύχια, 9 σκάφη επιφανείας, 5 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και 8 ελικόπτερα αποτελούν τη συνολική δύναμη σε θαλάσσια και εναέρια μέσα τα οποία συμμετέχουν στην “DYNAMIC MANTA 2020”.
Διαβάστε τη συνέχεια στο Newpost.gr
Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης, Liberal.gr
Επειδή οι λογής-λογής υπερπατριώτες επιμένουν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραδώσει γη και ύδωρ στον Ερντογάν, σας αναφέρω σήμερα κάποιες εξελίξεις που αφορούν το Φαρμακονήσι. Ως γνωστόν, η Τουρκία θεωρεί ότι το Φαρμακονήσι είναι τουρκικό νησί υπό ελληνική κατοχή και είναι δεδομένο ότι σε περίπτωση σύρραξης, θα είναι από τους πρώτους στόχους της τουρκικής στρατιάς του Αιγαίου.
Κι επειδή οι Ελληνάρες μας διατείνονται ότι ο Μητσοτάκης είναι έτοιμος να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά μας, σας παραθέτω αποσπάσματα από ένα πολύ σεμνό και μάλλον αθόρυβο δελτίο Τύπου μιας ελληνικής εταιρείας ενέργειας και υψηλής τεχνολογίας, της Eunice, που πίσω από τις λέξεις του κρύβονται πολύ περισσότερα απ’ όσα δημοσιοποιούνται.
«Σε συνεργασία με την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), ο Όμιλος Eunice εγκατέστησε στο Φαρμακονήσι αυτόνομο υβριδικό σύστημα, που μετατρέπει το επιτηρητικό φυλάκιο του νησιού σε μια αυτοδύναμη και «έξυπνη» ενεργειακή μονάδα, χωρίς ανάγκη έξωθεν ενεργειακής υποβοήθησης.
Το υβριδικό σύστημα S4S (STORAGE FOR SUSTAINABILITY, SMART GRID, SOLUTIONS, SECURITY) του ομίλου Eunice, αποτελεί συνδυασμό παραγωγής, αποθήκευσης και διαχείρισης ενέργειας, που εξασφαλίζει πλήρη ενεργειακή επάρκεια και διαχείριση στον χρήστη της, ακόμα και σε στιγμές κρίσεων ή δυσκολίας πρόσβασης στο νησί. Με το S4S, το Φαρμακονήσι γίνεται ενεργειακά άτρωτο, γεγονός που εξασφαλίζει πολλαπλασιαστική αμυντική ικανότητα. Παράλληλα, εξασφαλίζεται πλήρως και η τροφοδοσία του νησιού σε νερό.
Για ευνόητους λόγους, δεν μπορούμε να επεκταθούμε σε λεπτομέρειες των τεχνικών χαρακτηριστικών του έργου και του λογισμικού με το οποίο λειτουργεί. Μπορούμε πάντως να βεβαιώσουμε ότι τόσο το software, όσο και το hardware του συστήματος είναι 100% ελληνικά, από τα πιο σύγχρονα και πρωτοποριακά στον κόσμο και απρόσβλητο από ηλεκτρονικά αντίμετρα.
Η ενεργειακή αυτονομία και αυτάρκεια του Φαρμακονησίου, ενισχύει δραστικά την αντι-drone προστασία του νησιού και επιτρέπει την εφαρμογή διαφόρων αμυντικών αυτοματισμών που πολλαπλασιάζουν την αμυντική του ικανότητα. Με το S4S, τόσο το Φαρμακονήσι, όσο και ολόκληρη η θαλάσσια και εναέρια περιοχή γύρω του, θωρακίζονται πολλαπλώς και με προδιαγραφές μέλλοντος».
Αποκωδικοποιήστε αυτά που γράφονται και που δημοσιοποιήθηκαν με την άδεια του ΓΕΕΘΑ, για να αντιληφθείτε ότι άλλο είναι να κάνει κανείς τον πατριώτη του καναπέ κι άλλο να δουλεύει αθόρυβα και αποτελεσματικά για τα εθνικά συμφέροντα. Κανένας δεν ξέρει τι ακριβώς φτιάχτηκε στο ακριτικό νησάκι και με τι αυτοματισμούς συνδέεται, αλλά το «απρόσβλητο» δεν προφέρεται εύκολα από το συνήθως συγκρατημένο σε δηλώσεις ΓΕΕΘΑ.
«Και γιατί το δημοσιοποιούν;» θα ρωτήσετε. Δεν ξέρω. Υποθέτω, πρώτον για να το ξέρουν οι απέναντι και να μην τολμήσουν (εμείς άμυνα και αποτροπή κάνουμε, δεν σχεδιάζουμε επίθεση για να αιφνιδιάζουμε) κάτι και δεύτερον, διότι δεν κρύβουμε ότι θωρακίζουμε τον εθνικό μας χώρο.
Το σύστημα εγκαταστάθηκε αθόρυβα και η ύπαρξή του έγινε γνωστή μόνο όταν το εγκαινίασαν πάνω στο νησί τον περασμένο μήνα, ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος, Εμμανουήλ Θεοδώρου, με τον Πρόεδρο της Eunice, Γιώργο Καλαβρουζιώτη. Προς τιμήν του κ. Καλαβρουζιώτη, όλο το κόστος του συστήματος και της εγκατάστασής του, ήταν δωρεά του προς την πατρίδα και το Φαρμακονήσι μας.
Άμυνα
Τούρκοι αναλυτές: «Η Τουρκία θέλει να αγοράζει Eurofighter λόγω και των εξοπλιστικών της Ελλάδας»
Η προσγείωση των Βρετανικών μαχητικών στην Τουρκία φέρνει τα σενάρια της οριστικοποίησης της αγοράς των Eurofighter
Με το θέμα των μαχητικών της Ελλάδας και της Τουρκίας και τη διελκυστίνδα μεταξύ των δύο χωρών για την υπεροχή στους αιθέρες ασχολούνται τα τουρκικά ΜΜΕ.
Εικόνες από την άφιξη δύο αεροσκαφών Eurofighter Typhoon του Ηνωμένου Βασιλείου στη Διοίκηση της Αεροπορικής Βάσης Mürted στην Άγκυρα, δημοσιεύτηκαν στον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας.
Όπως γνωστοποιείται, η Τουρκία θα τα εξετάσει στο πλαίσιο της προσπάθειας προμήθειας μαχητικών Eurofighter από ευρωπαϊκές χώρες.
Birleşik Krallık’a ait iki adet Eurofighter Typhoon uçağının Ankara’daki Mürted Hava Üs Komutanlığımıza gelişinden görüntüler…#MillîSavunmaBakanlığı pic.twitter.com/by8LycJD2k
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) December 18, 2024
Από την άλλη παρουσιάστρια στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global ανέφερε: “Στην οθόνη μας βλέπουμε και τον τίτλο, αν τα Eurofighter αλλάζουν τις ισορροπίες στην περιοχή. Ξέρουμε καλά πως στην Ελλάδα παρακολουθούν στενά αυτήν εδώ τη διαδικασία αγοράς. Αν προμηθευτούμε αυτά τα Eurofighter ποιο θα είναι το κέρδος μας;”.
Ο στρατιωτικός αναλυτής Μουράτ Κατατάς καλεσμένος της εκπομπής απαντά: “H αερομαχίες που κάνουν τα μαχητικά πάνω στο Αιγαίο είναι μια επίδειξη δύναμης. Είναι μια ένδειξη για το ποιος υπερτερεί. Στον τομέα αυτό τα Eurofighter θα μπορέσουν να αλλάξουν κάποια πράγματα”.
Ο Καρατάς συνέχισε την ανάλυσή του λέγοντας: “Στην πραγματικότητα η Τουρκία και η Ελλάδα ως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ διαθέτουν σχεδόν τα ίδια μαχητικά. Χρησιμοποιούν τα παλιά F-4 και τα F-16. Όμως η Ελλάδα πήγε ένα βήμα μπροστά και προηγείται με τα F-35 και τα μαχητικά Rafale. Από τεχνολογική άποψη όπως και από την άποψη των δυνατοτήτων των αεροσκαφών η Ελλάδα προχώρησε Βέβαια δεν έχει σημασία μόνο αυτό, έχουν αξία και οι χειριστές. Ωστόσο, η Ελλάδα προχώρησε περισσότερο”.
Άμυνα
Defence Point: Τα εκσυγχρονισμένα Μ113 ΔΕΝ μπορούν να υποκαταστήσουν σύγχρονα ΤΟΜΑ
Έχουν περάσει 20 χρόνια από την ημερομηνία που υπογράφηκε η προμήθεια του «Νέου Άρματος Σύγχρονης Τεχνολογίας (ΝΑΣΤ)» αλλά ο φτωχός Βασιλιάς των Όπλων περιμένει ακόμη να προμηθευτεί το δικό του «Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) Σύγχρονης Τεχνολογίας». Και αντί λοιπόν να δούμε νέο ΤΟΜΑ ακούμε για εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων Μ113.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η τότε διακυβέρνηση της χώρας αποφάσισε και προχώρησε στην προμήθεια 190 αρμάτων μάχης AMX-30 και 69 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ΑΜΧ-10Ρ.
Το υλικό αυτό συγκρότησε την ΧΧΙΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (ΧΧΙΙ ΤΘΤ, σημείωση 1) και εξόπλισε και μονάδες του Έβρου, καθώς τα συγκεκριμένα μέσα αποτελούσαν για την εποχή τους σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος. Γιατί όμως αναφέρομαι σε αυτό;
Για τον απλούστατο λόγο ότι η προμήθεια των δύο μέσων έγινε σε συνδυασμό, δημιουργώντας μια Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία με εκπληκτικές δυνατότητες ισχύος πυρός και ελιγμού ιδιαίτερα σε περιβάλλον ΡΒΧΠ. Το Πεζικό είχε γίνει πραγματικά Μηχανοκίνητο και σε συνδυασμό με τα άρματα μάχης μπορούσε να επιφέρει την καταστροφή του εχθρού στο πεδίο της μάχης. Τα χρόνια πέρασαν και η νοοτροπία του Πεζικού ότι Μηχανοκίνητο σημαίνει Μ113, οδήγησαν τα ΑΜΧ-10Ρ στην αφάνεια και τέλος στον παροπλισμό. Παράλληλα, ο αριθμός των Μ113, εξοπλισμένων με το «υπερσύγχρονο» πολυβόλο ,50” Browning του Β’ ΠΠ, συνεχώς αυξανόταν.
Στις αρχές του 21ου αιώνα πραγματοποιήθηκε η προμήθεια των αρμάτων LEO2HEL και βέβαια αναμενόταν να γίνει και η αντίστοιχη προμήθεια των ΤΟΜΑ τα οποία θα τα συνόδευαν και θα τα προστάτευαν στο πεδίο της μάχης. Αλλά φευ! Η αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας, το κυνήγι των μαγισσών στο χώρο των εξοπλισμών, η είσοδος στο ευρώ, ο Ευρωπαίος επίτροπος Αλμούνια και η στροφή για προμήθεια ΤΟΜΑ από το «Ξανθό Γένος» άφησαν το Βασιλιά των Όπλων στην ένδεια των Μ113.
Αποτελεί πραγματικά παγκόσμια πρωτοτυπία στην τακτική συγκρότηση τμημάτων ελιγμού, το «πάντρεμα» του πυροβόλου 120 χιλ. του άρματος με βεληνεκές 6.000 μέτρα, με το πολυβόλο ,50” των 1.200 μέτρων δραστικού βεληνεκούς». Ειδικότερα όταν, απέναντι σου ετοιμάζεσαι να αντιμετωπίσεις τακτικά συγκροτήματα με ΤΟΜΑ που διαθέτουν πυροβόλο 25 χιλ. με δραστικό στα 2.750 μέτρα.
Ακούγοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια για την Ατζέντα 2030, πιστέψαμε ότι ήλθε πλέον η ώρα για το Πεζικό να πραγματοποιήσει το όνειρο του και να δούμε ένα πραγματικό ΤΟΜΑ να προστίθεται στο οπλοστάσιο του. Δυστυχώς, από ό,τι φαίνεται, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) φροντίζει και πάλι να μας προσγειώσει στην πραγματικότητα. «Δεν υπάρχει τίποτε ανώτερο από το Μ113 και αν αυτά που έχουμε είναι λίγο παλιά, δεν πειράζει, εμείς θα τα εκσυγχρονίσουμε και θα τα κάνουμε πραγματικά ΤΟΜΑ». Εύγε!
Ο «ηλίθιος» Αμερικάνος, ζητώ συγνώμη από τους συμμάχους ποιητική αδεία, που προσπαθεί εδώ και μια δεκαετία να βρει το καινούριο του ΤΟΜΑ, εκτιμώ ότι θα πρέπει να τον ενημερώσουμε ότι εκσυγχρονίζοντας μερικές χιλιάδες από τα Μ113 που λιάζονται στην Νεβάδα θα αποκτήσει ένα σύγχρονο ΤΟΜΑ που θα μπορέσει να σταθεί επάξια δίπλα στο υπερσύγχρονο Μ1Α2 SEP v.4. Τι δηλαδή, να μην εξάγουμε και τεχνογνωσία;
Μιλώντας σοβαρά τώρα, θα ήθελα να θέσω τα παρακάτω ερωτήματα στο αγαπητό μας ΥΠΕΘΑ που ενώ διαθέτει διαδικασίες Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού (ΕΑΣ), τις έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του:
• Υπάρχει μελέτη της Διεύθυνσης Πεζικού του Γενικού Επιτελείου Στρατιού (ΓΕΣ/ΔΠΖ) για νέο ΤΟΜΑ ή ΤΟΜΑ γενικότερα; Αν ναι, την λάβατε υπόψη σας; Αν όχι, δεν θα έπρεπε να υπάρχει, σύμφωνα με τον ΕΑΣ;
• Οι εξελίξεις από τις αρχές του 21ου αιώνα έχουν δείξει ότι ένας Στρατός που σέβεται το όνομα και την ιστορία του, δεν μένει κολλημένος στην ερπύστρια, αλλά βλέπει και τον τροχό. Ευκινησία, ευκαμψία και ταχύτητα το λένε! Και όταν μιλάμε για ταχύτητα, δεν εννοούμε τα 30 μαω (μίλια ανά ώρα), 48 χαω (χλμ. ανά ώρα), των Μ48Α5 και των ταχύτερων Μ113, αλλά τα 70+ χαω του LEO2, του PUMA, του LYNX, του BOXER, του VBCI, του STRYKER κ.α. Έχετε αποφασίσει σε τι μείγμα τροχού / ερπύστριας θα διαμορφώσετε τη δομή δυνάμεων του σύγχρονου μηχανοκίνητου Πεζικού;
• Έχετε αποφασίσει τι συστήματα ενίσχυσης της επίγνωσης τακτικής κατάστασης (situational awareness) θα τοποθετηθούν στα ΤΟΜΑ ώστε να συνεκμεταλλευθούν τις δυνατότητες των σύγχρονων αρμάτων;
• Αλήθεια, το όπλο που θα φέρει το νέο ΤΟΜΑ θα ρίχνει πυρομαχικά made in Hellas ή made in X όπου Χ: Israel / Deutschland / France/ Czechia; Και μήπως τα πυρομαχικά θα τα προμηθευτούμε χωριστά από το ΤΟΜΑ, όπως συνέβη με τα άρματα LEO2HEL; Και δεν μιλώ για δύο ημέρες αγώνα, αλλά για τις προβλεπόμενες στο απόθεμα!
• FOS (Follow-On-Support: σύμβαση-εν-συνεχεία υποστήριξης – Ε-Σ-Υ) σύμβαση, θα υπογράψετε μαζί ή και αυτή θα πάει αργότερα για να έχει και λίγο σασπένς η ιστορία.
• Η όποια μελέτη έχετε, είναι εγκεκριμένη από τα αρμόδια συμβούλια;
• Έχει εκδοθεί Initial RFI με το οποίο να γίνονται γνωστές οι High Level Requirements έτσι ώστε να ενημερωθεί η αμυντική βιομηχανία, εγχώρια και αλλοδαπή, ώστε να δημιουργηθούν συνεργασίες και να διαμορφωθούν προτάσεις προς το Στρατό; Διότι κάποιοι κόπτονται για την Ευρωπαϊκή Οδηγία «περί αμυντικών προμηθειών», που την έχουν εντάξει και στο εθνικό δίκαιο και την ακολουθούν κατά γράμμα!
• Γνωρίζετε τι σημαίνει «Σύμβαση Πλαίσιο»; Γνωρίζετε ότι μπορείτε να κάνετε διαγωνισμό για να επιλέξετε τη βέλτιστη λύση και μετά η προμήθεια να γίνει με εκτελεστικές συμβάσεις σε βάθος τουλάχιστον επταετίας με «κλειδωμένες» τιμές; Αλήθεια οι λέξεις «ελεύθερη αγορά», «ανταγωνισμός» και «συμπίεση τιμών», υπάρχουν στο λεξιλόγιο σας;
• Μπορείτε να λάβετε μια στρατηγική απόφαση, ότι όταν και όποτε αποφασιστεί η προμήθεια ενός ΤΟΜΑ, αυτό θα είναι το ΤΟΜΑ για τα επόμενα 30 χρόνια;
• Αφού πλέον αποτελεί πάγια τακτική η οποιαδήποτε αμυντική προμήθεια να ενδύεται τη μορφή νόμου της Ελληνικής Δημοκρατίας, γιατί δεν καταργείται τον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό (ΕΑΣ) και να τα συζητούμε όλα στη Βουλή; Έτσι κάνουμε και τη ζωή των μυστικών υπηρεσιών «φίλων και συμμαχικών» χωρών ευκολότερη, και δεν αναφέρομαι μόνο στους γείτονες!
Εν κατακλείδι, θα πρέπει κάποτε στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλαίας να επικρατήσει η λογική και η σύνεση. Πάνω από όλα όμως θα πρέπει να επικρατήσει ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους. Είναι εξαιρετικά λυπηρό, οι νόμοι να χειραγωγούνται από την εκτελεστική εξουσία και η νομοθετική εξουσία να παρέχει άλλοθι με την ψήφο της, βλέπε υποβρύχια, φρεγάτες, αεροπλάνα κ.α.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1
Η ΧΧΙΙ ΤΘΤ ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1977 στο στρατόπεδο «Επίλαρχου Προκοπίδη Θωμά» στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης, όπου και παρέμεινε μέχρι τη διάλυση της το 2005. Αρχικά υπάχθηκε στην 1η Στρατιά ως οργανικός σχηματισμός της και για την περίοδο της ειρήνης τέθηκε υπό τη διοίκηση του Γ΄ ΣΣ (Σώμα Στρατού). Τον Μάρτιο του 1985 η ταξιαρχία τέθηκε υπό τη διοίκηση της ΧΧ ΤΘΜ (Τεθωρακισμένη Μεραρχία). Τον Οκτώβριο του 2001, αποφασίσθηκε η προσθήκη «Μηχανοκίνητο Σύνταγμα Ιππικού-Δοϊράνη» στο αριθμητικό πρόθεμα και τον τύπο της ταξιαρχίας.
Στις 1 Ιανουαρίου 2003, στo πλαίσιo της αναδιοργάνωσης ΑΣΑ ΕΣ-2015 αποφασίσθηκε η μετάπτωση της σε ημιενεργό σχηματισμό. Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2013, ο τότε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος απένειμε την Πολεμική Σημαία της ΧΙΙ ΤΘΤ στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής, στο στρατόπεδο «ΦΩΚΑ» στη Θεσσαλονίκη.
ΠΗΓΗ: Defence Point
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αθλητικά1 μήνα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ενδιαφέροντα2 εβδομάδες πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;