Ακολουθήστε μας

Κίνα

Η Δύση πρέπει να ξυπνήσει και να αντιληφθεί την υποκρισία της Κίνας

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Κίνα διεξάγει έναν διπλό πόλεμο πληροφόρησης: έναν στο εξωτερικό και έναν για το δικό της κοινό. Και στους δύο πολέμους ηγούνται οι κινεζικές αρχές με επικεφαλής τον πρόεδρο Xi Jinping. Προφανώς βλέπουν τη Δύση ως αδύναμη και υποτακτική. Όντως αυτό υπήρξαμε. (Φωτό του Naohiko Hatta – Pool/Getty Images)

του Giulio Meotti

Σε ένα άρθρο του πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, ενός από τα φερέφωνα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το Πεκίνο απείλησε να σταματήσει τις εξαγωγές φαρμάκων, ώστε η Αμερική να «βυθιστεί στη δίνη του κορονοϊού…» — Yanzhong Huang, ανώτερος συνεργάτης για την παγκόσμια υγεία, Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, Twitter, 4 Μαρτίου 2020.

«Κρυμμένη πίσω από δηλώσεις αλληλεγγύης, η Κίνα σχεδιάζει να εξαγοράσει τις προβληματικές επιχειρήσεις και τις υποδομές μας» — Bild, 19 Μαρτίου 2020.

Η Ιταλία, μια χώρα που χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία τoυ κορονoϊoύ της Κίνας, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μιας κινεζικής προπαγανδιστικής εκστρατείας με στρατηγική σημασία. Το Πεκίνο έχει στείλει γιατρούς και προμήθειες στην Ιταλία και κάνει το ίδιο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ιταλία μπορείτε να δείτε αφίσες που γράφουν: «Εμπρός, Κίνα!». Η Κίνα προσπαθεί να αγοράσει τη σιωπή και τη συνενοχή μας. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει ήδη.

Η Κίνα δεν βοηθάει σε αυτό το σημείο για λόγους «αλληλεγγύης». Το κινεζικό καθεστώς επιδιώκει τώρα να θεωρηθεί σωτήρας του κόσμου. Στο Πεκίνο, στην αρχή της πανδημίας, δεν νοιάζονταν για τη ζωή ούτε του δικού τους λαού: ήταν πολύ απασχολημένοι με τη λογοκρισία των ειδήσεων.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι «η κεντρική απειλή της εποχής μας», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo τον Ιανουάριο. Τότε, ο κορονοϊός είχε ήδη εξαπλωθεί στην Κίνα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η προσπάθεια του Κομμουνιστικού Κόμματος να κρύψει την πανδημία απέδειξε ότι ο Pompeo είχε απόλυτο δίκιο. «Η ανησυχία μου είναι ότι αυτή η συγκάλυψη, αυτή η παραπληροφόρηση με την οποία ασχολείται το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, εξακολουθεί να στερεί από τον κόσμο τις πληροφορίες που χρειάζονται ώστε να αποτρέψουμε νέα κρούσματα ή κάτι παρόμοιο από το να συμβεί ξανά», πρόσθεσε ο Pompeo αυτή την εβδομάδα.

Εάν η Κίνα είχε ανταποκριθεί στην έξαρση του ιού τρεις εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι έκανε, τα κρούσματα θα μπορούσαν να είχαν μειωθεί κατά 95%, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Στις τρεις αυτές εβδομάδες, η Κίνα ήταν απασχολημένη με το να αποκρύπτει την αλήθεια. Σύμφωνα με τον Steve Tsang, διευθυντή του Ινστιτούτου Κίνας SOAS του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, «η συγκάλυψη από το Κομμουνιστικό Κόμμα τους πρώτους δύο μήνες περίπου ευθύνεται για τη δημιουργία συνθηκών που προκάλεσαν παγκόσμια πανδημία».

Ωστόσο, οι Κινέζοι ηγέτες φαίνεται να είχαν εμμονή μόνο με τη βιωσιμότητα του ολοκληρωτικού τους καθεστώτος, και ήταν πρόθυμοι να πατάξουν οποιαδήποτε επίκριση, όπως έκαναν στο παρελθόν. Από τον Ιανουάριο, τα αποδεικτικά στοιχεία της σκόπιμης συγκάλυψης από την Κίνα των κρουσμάτων του κορονοϊού στην πόλη Γιουχάν έχουν γίνει θέμα δημόσιου αρχείου. Η κινεζική κυβέρνηση λογόκρινε και έθεσε υπό κράτηση γενναίους γιατρούς και καταγγέλοντες που προσπάθησαν να σημάνουν συναγερμό. Ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Κίνας, ο Jack Ma, αποκάλυψε πρόσφατα ότι η Κίνα απέκρυψε τουλάχιστον το ένα τρίτο των κρουσμάτων κορονοϊού.

Η Κίνα μπόρεσε να εξελιχθεί σε υπερδύναμη επειδή υιοθέτησε οικονομικές πρακτικές από τη Δύση. Καμία άλλη χώρα δεν κατάφερε ποτέ να έχει τέτοια ταχεία οικονομική και κοινωνική πρόοδο για τόσο παρατεταμένη χρονική περίοδο. Ωστόσο, οι ελπίδες που έθεσε η Δύση στην κινεζική αγορά έτρεφαν επίσης μια επικίνδυνη αυταπάτη. Εμείς στη Δύση πιστεύαμε ότι μια εκσυγχρονισμένη Κίνα με αυξανόμενο ΑΕΠ θα εκδημοκρατιζόταν και θα σεβόταν τη διαφάνεια, τον πλουραλισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντ’ αυτού, η αυταπάτη μετατράπηκε σε καταστροφή καθώς παρακολουθούσαμε την Κίνα να μετατρέπεται ακόμη περισσότερο σε ένα «ολοκληρωτικό κράτος».

Η φύση του κινεζικού καθεστώτος ―η απαγόρευση του ελεύθερου Τύπου και όλων των επικρίσεων, η απόλυτη κυριαρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος επάνω σε κοινωνικούς, πνευματικούς και οικονομικούς παράγοντες, η φυλάκιση των μειονοτήτων και η συντριβή της ελεύθερης συνείδησης― συμβάλλει επίσης στην εμφάνιση αυτής της καταστροφής της δημόσιας υγείας. Το κόστος, όσον αφορά τις ανθρώπινες ζωές και το παγκόσμιο ΑΕΠ, είναι τεράστιο.

Η συνέργεια της κινεζικής κυβέρνησης στην πανδημία είναι πλέον μια ευκαιρία για τη Δύση να επανεκτιμήσει τους δεσμούς της με το Πεκίνο. Σύμφωνα με τον Guy Sorman, Γάλλο-Αμερικανό εμπειρογνώμονα σε θέματα σχετικά με την Κίνα:

«Ως χρήσιμοι ηλίθιοι, όχι μόνο βοηθήσαμε το Κόμμα να ευημερήσει, αλλά, ακόμα χειρότερα, έχουμε παραιτηθεί από τις ανθρωπιστικές, δημοκρατικές και πνευματικές μας αξίες με αυτό τον τρόπο».

«Είναι καιρός», δήλωσε ο Αμερικανός αρθρογράφος Marc A. Thiessen, «να ανοσοποιηθεί η οικονομία και η εθνική μας ασφάλεια από την εξάρτησή μας από ένα δόλιο καθεστώς».

Η Κίνα διεξάγει έναν διπλό πόλεμο πληροφόρησης: έναν στο εξωτερικό και έναν για το δικό της κοινό. Και στους δύο πολέμους ηγούνται οι κινεζικές αρχές με επικεφαλής τον πρόεδρο Xi Jinping. Προφανώς βλέπουν τη Δύση ως αδύναμη και υποτακτική. Όντως αυτό υπήρξαμε.

Η Κίνα φαίνεται να πιστεύει ότι βρίσκεται σε άνοδο, ενώ η Δύση βρίσκεται σε πτώση. «Βρισκόμαστε σε αυτό που οι Γερμανοί αποκαλούν Systemwettbewerb, σε έναν «ανταγωνισμό συστημάτων» ανάμεσα στις φιλελεύθερες δημοκρατίες και στον αυταρχικό κρατικό καπιταλισμό της Κίνας, που προβάλλει ολοένα και περισσότερο την απόλυτη διεκδίκησή της για εξουσία πέρα από τα σύνορά της», δήλωσε ο Thorsten Benner, συνιδρυτής και διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής στο Βερολίνο. Τουλάχιστον, ο ψυχρός πόλεμος με τη Ρωσία ήταν σαφέστερος.

«Είχαμε έναν ανταγωνιστή σε θέματα ιδεολογίας και ασφάλειας, ο οποίος δεν ήταν οικονομικός ανταγωνιστής. Υπήρχε ένα κινεζικό τείχος ανάμεσα στις οικονομίες της Δύσης και της Σοβιετικής Ένωσης. Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν αντίπαλο που είναι ισχυρός οικονομικός ανταγωνιστής και εμπλέκεται πολύ στην πολιτική οικονομία της Δύσης. Ταυτόχρονα, εξαρτόμαστε επίσης και από τη συνεργασία με την Κίνα σε διακρατικά θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες. Το αυταρχικό κρατικό καπιταλιστικό σύστημα της Κίνας με τις ηγεμονικές του φιλοδοξίες είναι μακράν η πιο δύσκολη καίρια πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει η Δύση μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με τον ιστορικό Niall Ferguson, «η Κίνα σήμερα αποτελεί μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση από ό, τι έκανε ποτέ η Σοβιετική Ένωση». Η Σοβιετική Ένωση δεν μπορούσε ποτέ να βασιστεί σε έναν δυναμικό ιδιωτικό τομέα, όπως κάνει η Κίνα. Σε ορισμένες αγορές― όπως είναι η τεχνολογία― η Κίνα βρίσκεται ήδη μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και όχι μόνον αυτό∙ η κινεζική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, είναι πιο στενά συνδεδεμένη με τη Δύση από ό, τι ήταν ποτέ η σοβιετική. Η ολοκληρωτική μονοκομματική διακυβέρνηση της Κίνας επιτρέπει, τουλάχιστον επί του παρόντος, περισσότερες ατομικές ελευθερίες από ό, τι έκανε η Σοβιετική Ένωση. Η επιδημία του κορονοϊού είναι, στην πραγματικότητα, εν μέρει συνέπεια της ελευθερίας κινήσεων που απολαμβάνουν οι Κινέζοι πολίτες.

Η Κίνα ήταν επίσης σε θέση να πείσει μεγάλο μέρος της Δύσης ότι δεν είναι εχθρός. Ο στόχος του Πεκίνου φαίνεται να ήταν να προσπαθήσει να προσελκύσει τη Δύση ―και τον υπόλοιπο κόσμο― στην οικονομική και ιδεολογική της τροχιά. Η Κίνα άνοιξε τις αγορές στη Δύση, ενώ προσέφερε στο λαό της ένα είδος συμφωνίας με το διάβολο: παραιτηθείτε από τις ιδέες και τις αρχές σας και θα απολαύσετε υλική βελτίωση και κοινωνική ασφάλεια. Εν τω μεταξύ, η Κίνα έγινε ένα βιομηχανικό και τεχνολογικό μεγαθήριο, ένα κατόρθωμα που η Σοβιετική Ένωση θα μπορούσε μόνο να ονειρευτεί.

Ας δούμε, για παράδειγμα, τα φαρμακευτικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον Yanzhong Huang, ανώτερο συνεργάτη για την παγκόσμια υγεία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, οι κινεζικές εταιρείες προμηθεύουν τις ΗΠΑ με περισσότερο από το 90% των αντιβιοτικών τους, της βιταμίνης C και της ιβουπροφαίνης, καθώς και το 70% της ακεταμινοφαίνης και το 40-45% της ηπαρίνης. Οι ΗΠΑ ποτέ δεν εξαρτιόταν από τη Σοβιετική Ένωση γι ‘αυτό.

Σε ένα άρθρο του πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, ενός από τα φερέφωνα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το Πεκίνο απείλησε να σταματήσει τις εξαγωγές φαρμάκων, ώστε η Αμερική να «βυθιστεί στη δίνη του κορονοϊού». Το άρθρο του Xinhua είχε μάλιστα τίτλο «Τολμήστε: ο κόσμος χρωστάει στην Κίνα ένα ευχαριστώ».

Ο παρουσιαστής των Fox News, Tucker Carlson, είχε δίκιο να επικρίνει μέλη της αμερικανικής ελίτ ότι ξεπουλούν τη χώρα τους στα κινεζικά οικονομικά συμφέροντα.

Οι ηγέτες της Κίνας πιθανώς ελπίζουν ότι δεν μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει μια υπερδύναμη η οποία του πουλάει τα περισσότερα αναγκαία γι αυτόν φάρμακα.

Η Ιταλία, μια χώρα που χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία τoυ κορονoϊoύ της Κίνας, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μιας κινεζικής προπαγανδιστικής εκστρατείας με στρατηγική σημασία. Το Πεκίνο έχει στείλει γιατρούς και προμήθειες στην Ιταλία και κάνει το ίδιο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ιταλία μπορείτε να δείτε αφίσες που γράφουν: «Εμπρός, Κίνα!». [“Forza China!”] Η Κίνα προσπαθεί να αγοράσει τη σιωπή και τη συνενοχή μας. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει ήδη. Τον Φεβρουάριο, ενώ ορισμένοι Ιταλοί αξιωματούχοι (από τη δεξιά παράταξη) προέτρεψαν τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte να θέσει σε καραντίνα μαθητές του βορρά που μόλις επέστρεφαν από διακοπές στην Κίνα, οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ιταλίας ήταν απασχολημένοι προσπαθώντας να ευχαριστήσουν το Πεκίνο. Ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Sergio Mattarella, ο υπουργός Πολιτισμού Dario Franceschini και ο Υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio φιλοξένησαν μια συναυλία στη Ρώμη για την «ιταλο-κινεζική φιλία». Ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping τους ευχαρίστησε θερμά.

Η Κίνα δεν βοηθάει σε αυτό το σημείο για λόγους «αλληλεγγύης». Το κινεζικό καθεστώς επιδιώκει τώρα να θεωρηθεί ως σωτήρας του κόσμου. Στο Πεκίνο, στην αρχή της πανδημίας, δεν νοιάζονταν για τη ζωή ούτε του δικού τους λαού: ήταν πολύ απασχολημένοι με τη λογοκρισία των ειδήσεων.

«Κρυμμένη πίσω από δηλώσεις αλληλεγγύης, η Κίνα σχεδιάζει να εξαγοράσει τις προβληματικές επιχειρήσεις και τις υποδομές μας», σύμφωνα με την κορυφαία εφημερίδα της Γερμανίας, Bild. Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα των G-7 που υπέγραψε το παγκόσμιο επενδυτικό πρόγραμμα της Κίνας, μια συμφωνία που δικαίως προκάλεσε ανησυχίες στις ΗΠΑ. Η Κίνα φαίνεται να είναι έτοιμη να συνεχίσει την επέκτασή της στην ιταλική οικονομία και τα στρατηγικά συμφέροντα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας φαίνεται να βρίσκεται σε πόλεμο με την ελεύθερη ροή πληροφοριών διεθνώς. Το καθεστώς, κατά τη διάρκεια της πιο σαρωτικής επίθεσης ενάντια στα μέσα ενημέρωσης μετά το θάνατο του Μάο Τσε Τουνγκ, απέλασε πρόσφατα δημοσιογράφους από τις ΗΠΑ. Το Πεκίνο προσπάθησε επίσης να μετατοπίσει την ευθύνη για την πανδημία στις ΗΠΑ λέγοντας ότι ο κορονοϊός προήλθε από τους αμερικανούς στρατιωτικούς που βρίσκονταν στη Γιουχάν. Ο Lijian Zhao, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, δημοσίευσε δηλώσεις με αυτόν το σκοπό στα κινεζικά κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και το Twitter. Η κρίση του κορονοϊού αποτελεί πλέον πεδίο μάχης για την κινεζική προπαγάνδα.

Το παράδοξο είναι ότι οι Global Times, ένα μέσο ενημέρωσης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, διαδίδουν ψευδή αντι-αμερικανική προπαγάνδα στο Twitter, το οποίο απαγορεύεται στην Κίνα. Το Twitter, εν τω μεταξύ, απαγόρευσε την ιστοσελίδα Zero Hedge, επειδή δημοσίευσε ένα άρθρο που συνδέει έναν Κινέζο επιστήμονα με το ξέσπασμα του κορονοϊού. Το Twitter επίσης, δυστυχώς, αποφάσισε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας δεν παραβιάζει τους κανόνες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης διαδίδοντας ψεύδη εναντίον των ΗΠΑ.

Ήδη πριν από λίγα χρόνια, το 2013, μια μυστική ντιρεκτίβα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, γνωστή ως Έγγραφο No. 9, ζήτησε την απόρριψη επτά ιδεών της Δύσης, όπως η «Δυτική συνταγματική δημοκρατία», οι «οικουμενικές αξίες» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εννοιών της ανεξαρτησίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της συμμετοχής των πολιτών, την έντονη προβολή του «νεοφιλελευθερισμού» και των «μηδενιστικών» επικρίσεων για το αμφίβολο παρελθόν του Κόμματος. Στοχεύει στην καταπολέμηση των συμπεριλαμβανόμενων «δυτικών πρεσβειών, προξενείων, επιχειρήσεων μέσων μαζικής ενημέρωσης και μη κυβερνητικών οργανώσεων». Ο Huang Kunming, επικεφαλής της προπαγάνδας του Κόμματος επιτίθεται σε «ορισμένες δυτικές χώρες που χρησιμοποιούν τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα και την κυριαρχία του λόγου που έχουν συσσωρευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα για να εμποδίσουν τις λεγόμενες “καθολικές αξίες”». Ο υπουργός Παιδείας της Κίνας Yuan Guiren, πρώην πρόεδρος του Normal University του Πεκίνου, δήλωσε: «Ποτέ μην επιτρέπετε στα μαθήματά μας βιβλία που προωθούν τις δυτικές αξίες».

Σε ομιλίες και επίσημα έγγραφα, ο Πρόεδρος Xi μιλάει για έναν αγώνα μεταξύ του «σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά» και των «δυτικών αντι-κινεζικών δυνάμεων» με τις «εξαιρετικά κακόβουλες» ιδέες τους για ελευθερία, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα. Η Δύση φαίνεται να είναι ο στόχος τους. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου:

«Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα… χρησιμοποιεί ένα μοναδικό σύνολο τακτικών στους τομείς της οικονομίας και της πληροφόρησης που υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη μελλοντική ευημερία πολλών αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς η εξάρτησή τους από την Κίνα μεγαλώνει».

Η Κίνα προφανώς κατανοεί πώς να χρησιμοποιεί τα δυτικά μέσα ενημέρωσης για τη δική της προπαγάνδα. «Το Βατικανό και η Δυτική επιχειρηματική ελίτ», έγραψε ο Michael Brendan Dougherty, «από τη στιγμή που συνέβαλαν να κερδίσει η Δύση τον Ψυχρό Πόλεμο, αναγκάστηκαν να υπακούν στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα». Το κινεζικό καθεστώς πέτυχε εκεί όπου απέτυχε το σοβιετικό καθεστώς. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ένα κορίτσι ηλικίας έξι ετών στο Λονδίνο που ετοίμαζε χριστουγεννιάτικες κάρτες βρήκε ένα μήνυμα στο εσωτερικό τους: «Είμαστε ξένοι κρατούμενοι στη φυλακή Shanghai Qingpu της Κίνας, και μας εξαναγκάζουν να εργαζόμαστε παρά τη θέλησή μας», έλεγε το χειρόγραφο σημείωμα. «Παρακαλούμε, βοηθήστε μας και ενημερώστε τον οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ο δυτικός καπιταλισμός έγινε συνεργός με την κινεζική δουλεία.

Τα δυτικά εμπορικά σήματα δεν είναι τα μόνα που υποχωρούν από φόβο μην «προσβάλλουν» το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η δυτική κουλτούρα υποβάλλεται με προθυμία σε αυτολογοκρισία για την Κίνα. «Η Δύση είναι τόσο ανεκτική, παθητική, εξυπηρετική και αφελής απέναντι στο Πεκίνο», δήλωσε ο Liao Yiwu, Κινέζος συγγραφέας εξόριστος στο Βερολίνο.

«Οι Δυτικοί κοιτάζουν την Κίνα με δύσπιστα μάτια, γοητεύονται όπως ένας γέρος μπροστά στη θέα μιας νεαρής κοπέλας. Όλοι τρέμουν μπροστά στην κινεζική παντοδυναμία. Η Ευρώπη δείχνει όλη της την αδυναμία. Δεν συνειδητοποιεί ότι η κινεζική επίθεση απειλεί την ελευθερία και τις αξίες της».

Η πρεσβεία της Κίνας στην Τσεχική Δημοκρατία χρηματοδοτεί τώρα ένα μάθημα σπουδών στο πανεπιστήμιο Charles, το πανεπιστήμιο με το μεγαλύτερο κύρος στη χώρα. Τα βρετανικά πανεπιστήμια εξαρτώνται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από τους Κινέζους φοιτητές. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, τα μεικτά δίδακτρα που καταβάλλουν ανέρχονται περίπου σε 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Αυστραλία είναι πλέον ακόμα πιο εξαρτημένη, με 200.000 Κινέζους φοιτητές. Εάν αυτοί επιστρέψουν στην Κίνα ή εάν οι κινεζικές δωρεές σταματήσουν σε αυτές τις σχολές, θα χαθούν περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα 1.500 υποκαταστήματα του Ινστιτούτου Confucius, τα οποία έχει εγκαταστήσει το καθεστώς της Κίνας σε 140 χώρες, προσφέρουν προγράμματα γλώσσας και «πολιτισμού». Ωστόσο, σύμφωνα με τον Matt Schrader, αναλυτή της Κίνας στη Συμμαχία για την Εδραίωση της Δημοκρατίας, τα ινστιτούτα αυτά είναι «εργαλεία προπαγάνδας». Τον περασμένο Οκτώβριο, το Βέλγιο απέλασε τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Confucius στις Βρυξέλλες, Xinning Song, αφού οι υπηρεσίες ασφαλείας τον κατηγόρησαν ότι είναι κατάσκοπος για λογαριασμό του Πεκίνου.

Το 2013, όταν το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ ακύρωσε μια ομιλία του θιβετιανού Δαλάι Λάμα στην πανεπιστημιούπολη, πολλοί θεώρησαν ότι οι δεσμοί του πανεπιστημίου με τα κινεζικά συμφέροντα ενεπλάκησαν στις προσπάθειες άσκησης πίεσης για να ακυρωθεί η εκδήλωση που είχε ήδη εγκριθεί. Θέματα όπως το Θιβέτ, η ανεξαρτησία της Ταϊβάν ή ο αντιφρονών βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Liu Xiaobo, είναι θέματα ταμπού.

Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της Bloomberg, η Κίνα διεισδύει επίσης στο πολιτικό τοπίο της Ευρώπης υποστηρίζοντας πολιτικά κόμματα και προσκαλώντας πολιτικούς στην Κίνα. Ο Πρόεδρος Xi, διεξάγοντας τον ιδεολογικό του αγώνα στο εξωτερικό, δώρισε ένα άγαλμα του Καρλ Μαρξ στην πόλη Trier της Γερμανίας, γενέτειρα του Μαρξ, για την 200ή επέτειο από τη γέννησή του.

Το Πεκίνο, όπως ήταν αναμενόμενο, χρησιμοποιεί τα δυτικά πολυμερή θεσμικά όργανα προς όφελός του. Όπως εξηγεί λεπτομερώς ο Michael Collins σε μια έκθεση για το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, το Πεκίνο επέκτεινε την παρουσία του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Οι συνεισφορές της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυξήθηκαν κατά 52% από το 2014 σε περίπου 86 εκατομμύρια δολάρια», αναφέρει ο Collins.

«Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εκτιμώμενων συνεισφορών της Κίνας, οι οποίες βασίζονται στην οικονομική ανάπτυξη και τον πληθυσμό μιας χώρας. Ωστόσο, η Κίνα έχει επίσης αυξήσει ελαφρώς τις εθελοντικές συνεισφορές από 8,7 εκατομμύρια δολάρια το 2014 σε περίπου 10,2 εκατομμύρια δολάρια το 2019».

Όπως και η πρώην Σοβιετική Ένωση, η Κίνα φαίνεται τώρα να οικοδομεί ένα γιγαντιαίο όργανο ελέγχου. Το αποκαλούν «αστυνομία του διαδικτύου». Προσπαθήστε να φανταστείτε την μυστική αστυνομία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, τη Στάζι, να χρησιμοποιεί το πιο προηγμένο σύστημα επιτήρησης στον κόσμο: αυτή είναι η Κίνα του 2020.

Οι κομμουνιστικές δικτατορίες καταλήγουν πάντοτε να ακολουθούν το ίδιο σενάριο. Ο Σοβιετικός συγγραφέας Boris Pasternak βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, αλλά το κομμουνιστικό καθεστώς τον εμπόδισε να το παραλάβει. Στην Κίνα, ο κριτικός λογοτεχνίας, συγγραφέας, ποιητής και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Liu Xiaobo τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να το παραλάβει: πέθανε υπό φρούρηση σε ένα κινεζικό νοσοκομείο. Η Σοβιετική Ένωση είχε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας όπως έχει η Κίνα. Ο κινέζος αντιφρονών Harry Wu, ο οποίος έμεινε 19 χρόνια στη φυλακή, σύγκρινε τα κινεζικά στρατόπεδα (laogai) με τα σοβιετικά γκουλάγκ και τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στη Σοβιετική Ένωση, οι συγγραφείς, οι πολιτικοί, οι στρατηγοί και οι γιατροί που είχαν σιωπήσει και εκδιωχθεί από τον Στάλιν, αργότερα «αποκαταστάθηκαν» από τους Σοβιετικούς ηγέτες μετά το θάνατο του Στάλιν. Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα απλώς «απαλλάχτηκε» από τον Δρ Λι Γουενλιάνγκ, ο οποίος προειδοποίησε για το ξέσπασμα του κορονοϊού. Κατηγορήθηκε ότι «έκανε ψευδή σχόλια και διατάρασσε την κοινωνική τάξη». Στη συνέχεια αναγκάστηκε να ανακαλέσει και σύντομα μετά, σε ηλικία 33 ετών, πέθανε από την ασθένεια. Πρόκειται για μια επαίσχυντη προσπάθεια των Κινέζων αξιωματούχων να εξωραΐσουν την εικόνα τους.

Την περασμένη εβδομάδα, σε μια στήλη της ισπανικής εφημερίδας El Pais, ο βραβευμένος με Νόμπελ Mario Vargas Llosa έγραψε σχετικά με τον κορονοϊό:

«Κανείς δεν φαίνεται να ενημερώνει ότι τίποτε από αυτά δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί στον κόσμο εάν η δημοφιλής Κίνα ήταν ελεύθερη και δημοκρατική χώρα και όχι δικτατορική».

Στη συνέχεια, ο Vargas Llosa παρομοίασε την έξαρση της επιδημίας με την καταστροφή του Τσερνομπίλ στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής. Και οι δύο δικτατορίες λογόκριναν και αποσιώπησαν πληροφορίες σχετικά με αυτές τις κρίσεις. Σε απάντηση, το καθεστώς του Πεκίνου όχι μόνο αποκάλεσε τον Vargas Llosa «ανεύθυνο», αλλά απαγόρευσε επίσης τα βιβλία του από τις κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικών βιβλίων. Ο Vargas Llosa προειδοποίησε τους Δυτικούς «ανόητους» να μην πιστεύουν στην Κίνα, «την ελεύθερη αγορά με την πολιτική δικτατορία», και ότι «αυτό που συνέβη με τον κορονοϊό θα πρέπει να ανοίξει τα μάτια των τυφλών».

Ο κίνδυνος τώρα είναι ότι, αντίθετα με το Τσερνομπίλ που οδήγησε, εν μέρει, στην πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας θα βγει ενισχυμένο ―ειδικά εάν, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, ο αμερικανικός λαός τον Νοέμβριο δεν στηρίξει τον πρώτο πρόεδρο που τα τελευταία 40 χρόνια αμφισβήτησε ανοιχτά την Κίνα.

Το δυτικό όνειρο μιας «αναγέννησης του κινεζικού έθνους» έχει πλέον μετατραπεί σε παγκοσμιοποιημένο εφιάλτη. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται σε αποκλεισμό, χιλιάδες είναι νεκροί και οι οικονομίες των δυτικών χωρών παραλύουν με ορισμένες να βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τα άδεια καταστήματα και οι άδειοι δρόμοι είναι συνηθισμένη εικόνα.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ό, τι οι αναλυτές ονομάζουν «το τέλος της φιλελεύθερης τάξης». Οι κομμουνιστές της Κίνας σήμερα είναι περισσότερο καπιταλιστές παρά μαρξιστές, τουλάχιστον σε κρατικό επίπεδο. Ο πρόεδρος Xi υιοθέτησε τον «Λενινισμό της αγοράς» ―αναμειγνύοντας μια κρατική οικονομία με μια «τρομακτική μορφή απολυταρχισμού». Η Δύση πρέπει να ξυπνήσει και να αντιληφθεί την υποκρισία της Κίνας.

O Giulio Meotti, πολιτιστικός συντάκτης της εφημερίδας Il Foglio, είναι Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Πηγή: el.gatestoneinstitute.org

Συνέχεια ανάγνωσης

Κίνα

Geopolitical Monitor: China-Philippines Tensions Flare in South China Sea

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

After years of relative calm under the pro-China Duterte regime, tensions are mounting between China and the Philippines over the South China Sea. The shift can be attributed in part to the policies of President Ferdinand Romualdez Marcos Jr., who has adopted a more proactive stance against China’s aggressive maneuvers and gray zone tactics in and around Philippines waters. The pivot has brought about a marked warming of US-Philippines relations; for example, the two countries hammered out an agreement to expand US military bases in the Philippines by four in 2023, including in the highly strategic Cagayan province south of Taiwan. Now options like regular US-Philippine joint patrols in the South China Sea are increasingly being considered, suggesting new tactical possibilities for deterrence, but also new ways to trigger unintended escalations.

The Philippines’ South China Sea Transparency Initiative

The perception of worsening China-Philippines tensions could be amplified by the fact that much of these gray zone tactics and interdictions once took place behind the scenes, unnoticed or unremarked on by Manila during the Duterte years. This changed in May 2024 with the launch of a ‘transparency initiative’ by the Marcos administration, which intended to monitor and expose China’s aggressive actions near the Second Thomas Shoal (Ayungin in the Philippines) and elsewhere. As others have pointed out, this is not the first time that the Philippines has tried to name and shame Beijing for its actions in the South China Sea. But the initiative is a clear departure from Manila’s recent passivity, and it lays the diplomatic groundwork for increased support from the United States, Australia, and Japan – all of which fall in the Western camp – if not regional allies in ASEAN.

Manila is launching its own foray in a wider information war with the transparency initiative, evident in a recent incident involving a 60 Minutes crew and other journalists. The crew was invited to observe patrols on a Philippine Coast Guard vessel by the Philippines government, and filmed aggressive ramming maneuvers by the Chinese Coast Guard in the waters near the Sabina Shoal in September. Yet before they had even returned to port, China had already disseminated its own narrative of the clash, identifying the Philippines Coast Guard as the aggressor and the 60 Minutes crew as Western propagandists, complete with pictures.

Where the China narrative may have gone unchallenged before, the transparency initiative offers the possibility of an alternative interpretation; however, this doesn’t mean that Manila’s version is reaching and/or convincing the audiences it wants to target.

China Changes Tack at the Second Thomas Shoal

The transparency initiative has failed to defuse tensions at the Second Thomas Shoal. In fact, research from the Asia Maritime Transparency Initiative illustrates a spike in the presence of Chinese vessels from mid-2023, mainly on the back of increased involvement from the People’s Armed Forces Maritime Militia (PAFMM). The researchers also note that PAFMM, Coast Guard, and PLA Navy vessels have been more likely to employ aggressive tactics (ramming, water cannon, boarding) over this span.

The Second Thomas Shoal is the site of the BRP Sierra Madre, a grounded Philippine Navy ship turned impromptu military outpost and sovereignty marker. Tensions at the shoal revolve around Philippine missions to resupply the BRP Sierra Madre and attempts on the Chinese side to interdict new supplies.

Source: Geopolitical Monitor

Συνέχεια ανάγνωσης

Κίνα

PhilStar Global: Πράκτορας της Κίνας ομολόγησε ότι διενεργούσε κατασκοπεία στις Φιλιππίνες

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Κινέζος κατάσκοπος She Zhijiang, που κρατείται επί του παρόντος στην Ταϊλάνδη αντιτίθεται στον επαναπατρισμό στην Κίνα, ισχυρίστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ του Al Jazeera ότι ξεκίνησε το κατασκοπευτικό έργο του στις Φιλιππίνες το 2016 ενώ απέφευγε τις κινεζικές αρχές που είχαν διατάξει τη σύλληψή του για παράνομο τζόγο.

Είπε ότι ο στρατηλάτης του υποσχέθηκε να κανονίσει την απόσυρση της ποινικής του υπόθεσης εάν αποδεχόταν τις κατηγορίες.

Στο ντοκιμαντέρ, ισχυρίστηκε ότι συνεργάστηκε με την απολυθείσα δήμαρχο της Μπαμπάν Άλις Γκούο για το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας, την υπηρεσία μυστικής αστυνομίας του κομμουνιστικού κόμματος.

Ο κατάσκοπος ομολόγησε την ιδιότητά του ανάφερει, ότι “η Κίνα δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη. Οι δυο μας αφιερώσαμε κάποτε τη ζωή μας στο υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας. Δείτε τι μου συνέβη», είπε.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Francis Escudero είπε ότι εναπόκειται στα Υπουργεία Δικαιοσύνης (DOJ) και Εξωτερικών Υποθέσεων (DFA) να συντονιστούν με τις αρχές της Ταϊλάνδης εάν επιθυμούν να εμβαθύνουν στους ισχυρισμούς που εγείρει ο She κατά της Guo.

Ο Escudero είπε ότι το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera με θέμα She θα πρέπει να εξεταστεί από τις αρχές για πιθανή κατάθεση υπόθεσης κατασκοπείας εναντίον της Guo.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας είπε ότι υπάρχει ανάγκη οι κυβερνητικές υπηρεσίες των Φιλιππίνων να συντονιστούν με την Ταϊλάνδη όπου κρατείται για φερόμενο παράνομο διαδικτυακό τζόγο.

«Δεν μπορώ να πω αν το ντοκιμαντέρ έχει εμπιστοσύνη. Το πρόβλημα είναι ότι η μαρτυρία του που δόθηκε στην Ταϊλάνδη μπορεί να μην χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αντιπαράθεση εξέτασης. Αυτό εναπόκειται στους εισαγγελείς του DOJ και του DFA να το καθορίσουν. Είναι μια περίπλοκη διαδικασία», είπε ο Escudero σε συνέντευξη στο dwIZ το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου.

«Σε κάθε περίπτωση, το περιστατικό θα μπορούσε να εμπίπτει στις διατάξεις της κατασκοπείας, η οποία είναι κατασκοπεία για μια χώρα ακόμη και χωρίς πόλεμο», πρόσθεσε.

Ο Εσκουντέρο επαίνεσε την έρευνα του Κογκρέσου σχετικά με την Γκούο επειδή χρησιμοποίησε τη δημοσιότητα για τη διάδοση των παράνομων τυχερών παιχνιδιών καθώς και στη συμπαιγνία μεταξύ διεθνών εγκληματικών συνδικάτων και αξιωματούχων της τοπικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της μειονότητας της Γερουσίας Ακουιλίνο Πιμεντέλ Γ’ είπε, ότι το ντοκιμαντέρ μεταδόθηκε από ένα νόμιμο πρακτορείο ειδήσεων, προειδοποιώντας ότι μπορεί μην τεθεί υπόψιν η μαρτυρία ενός κρατούμενου.

«Ας μην πιστεύουμε εύκολα τα λόγια ενός κρατούμενου. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ασκούν πίεση σε έναν κρατούμενο μάρτυρα», είπε ο Πίμεντελ σε ξεχωριστή συνέντευξη στο dwIZ.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην γερουσιαστής Πινγκ Λάκσον επαίνεσε την τετραμελή επιτροπή της Βουλής που αντιμετώπισε την Γκούο με το ντοκιμαντέρ και την κατηγόρησε για τους υποτιθέμενους δεσμούς της με το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινδία

Asian Lite: Σημαντικό οικονομικό κόστος για το Πακιστάν οι επιθέσεις σε Κινέζους υπηκόους

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Πεκίνο εκφράζει ολοένα και περισσότερο την απογοήτευσή του για την αποτυχία του Ισλαμαμπάντ να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και τις προκλήσεις ασφαλείας

Οι σχέσεις Κίνας-Πακιστάν έχουν μια πτωτική πορεία εν μέσω αυξανόμενων διαφορών για πολλά διμερή ζητήματα. Το Πεκίνο γίνεται ανυπόμονο για την αποτυχία του Ισλαμαμπάντ να αποπληρώσει τα χρέη και να παρέχει επαρκή ασφάλεια στους Κινέζους υπηκόους στο Πακιστάν. Παρά την εξωτερική χρηματοδότηση από παγκόσμιους θεσμούς και την οικονομική στήριξη της Κίνας, το Πακιστάν δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία. Κατά συνέπεια, ο Οικονομικός Διάδρομος της Κίνας-Πακιστάν (CPEC) επιβραδύνεται εν μέσω αναφορών για πολλά έργα που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις ή πιθανές διακοπές λειτουργίας. Ενώ το Πεκίνο προσπαθεί με κάποιο τρόπο να σώσει το CPEC και άλλα έργα, το Ισλαμαμπάντ ενδιαφέρεται περισσότερο για τη διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, κυρίως κατά της Ινδίας.

Σύμφωνα με αναφορές, το Πακιστάν πιέζει την Κίνα να πραγματοποιήσει ασκήσεις κατά της τρομοκρατίας σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων Ινδίας-Πακιστάν. Η Κίνα φέρεται να έχει δείξει απροθυμία στην πρόταση του Πακιστάν, η οποία μπορεί να προκαλέσει άσκοπα εντάσεις με την Ινδία. Αυτό δείχνει ότι το Ισλαμαμπάντ δεν ενδιαφέρεται σοβαρά για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ασφάλειας των Κινέζων πολιτών στο Πακιστάν, αλλά θέλει να χρησιμοποιήσει διμερείς και πολυμερείς στρατιωτικές ασκήσεις για να προκαλέσει την Ινδία και να κρύψει τις αντιτρομοκρατικές αποτυχίες του.

Από την έναρξη της νέας στρατιωτικής επιχείρησης, Azm-i-Istehkam (Αποφασιστικότητα για σταθερότητα), στις 22 Ιουνίου, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Πακιστάν έχουν αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με έκθεση του Πακιστανικού Ινστιτούτου Μελετών Συγκρούσεων και Ασφάλειας (PICSS), τουλάχιστον 254 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 92 πολίτες και 54 μέλη του προσωπικού ασφαλείας, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις μαχητών και βομβαρδισμούς τον Αύγουστο, καθιστώντας τον τον πιο θανατηφόρο μήνα για το Πακιστάν τα τελευταία έξι χρόνια. Πιο ανησυχητικό είναι ότι η πλειονότητα αυτών των επιθέσεων σημειώθηκαν στο Βελουχιστάν και στο Χάιμπερ Παχτούνχβα, περιοχές που φιλοξενούν πολλά έργα που χρηματοδοτούνται από την Κίνα. Το Βελουχιστάν σημείωσε απότομη αύξηση της βίας, με τουλάχιστον 125 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 80 πολίτες, 22 μέλη του προσωπικού ασφαλείας και 23 μαχητές. Τα τελευταία χρόνια, Κινέζοι υπήκοοι έχουν γίνει συχνά στόχοι φονικών επιθέσεων σε αυτές τις επαρχίες. Στις 26 Μαρτίου, μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στοίχισε τη ζωή σε πέντε Κινέζους μηχανικούς που εργάζονταν στο έργο του φράγματος Dasu στην περιοχή Shangla, στην επαρχία Khyber Pakhtunkhwa.

Έκρηξη λεωφορείου Dasu

Επιπλέον, μόλις μια εβδομάδα πριν από την επίθεση αυτοκτονίας, οι αντάρτες των Μπαλόχ στόχευσαν κινεζικά συμφέροντα εισβάλλοντας στο συγκρότημα Gwadar Port Authority (GPA) και στη ναυτική βάση Turbat κοντά στο λιμάνι Gwadar που διοικείται από την Κίνα, το οποίο είναι βασικό συστατικό του CPEC, στην επαρχία Βελουχιστάν. Αυτά τα περιστατικά ανανέωσαν τις σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του κινεζικού προσωπικού και έργων στο Πακιστάν. Μόλις δύο ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στο Dasu, μια κινεζική εταιρεία ανέστειλε τα έργα πολιτικού έργου στο Tarbela 5th Extension Hydropower Project και απέλυσε περισσότερους από 2.000 εργαζομένους για «λόγους ασφαλείας». Το 2021, οι πακιστανικές αρχές είχαν αναθέσει σύμβαση 355 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στην Power Construction Corporation of China Ltd για έργα. Το φράγμα Tarbela των 1.530 MW είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την παραγωγή ενέργειας πριν από το 2026.

Οι επιθέσεις σε Κινέζους υπηκόους έχουν σημαντικό οικονομικό κόστος για το Πακιστάν, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση. Το Πεκίνο εκφράζει όλο και πιο έντονα την απογοήτευσή του για την αποτυχία του Ισλαμαμπάντ να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και τις προκλήσεις ασφάλειας. Τον Ιούνιο, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping προειδοποίησε τον Πακιστανό πρωθυπουργό Shehbaz Sharif ότι ενώ η Κίνα ήταν ανοιχτή στην επέκταση και την αναβάθμιση των οικονομικών δεσμών, το Ισλαμαμπάντ έπρεπε πρώτα να δημιουργήσει ένα «ασφαλές, σταθερό και προβλέψιμο» επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρείες και το προσωπικό.

Ομοίως, ο Liu Jianchao, Υπουργός του Τμήματος Διεθνών Συνδέσμων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας – υπεύθυνος για τη διαχείριση των σχέσεων της Κίνας με πολιτικούς οργανισμούς παγκοσμίως – τόνισε το «έλλειμμα εσωτερικής ασφάλειας» του Πακιστάν ως σημαντικό παράγοντα που διαβρώνει την εμπιστοσύνη των Κινέζων επενδυτών. Δήλωσε ότι «οι απειλές για την ασφάλεια είναι οι κύριοι κίνδυνοι για τη συνεργασία της CPEC». Ο Λιου επεσήμανε επίσης τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια του Πακιστάν ως βασικό λόγο για τις οικονομικές του αποτυχίες, προτρέποντας τους Πακιστανούς πολιτικούς να ενωθούν και να αντιμετωπίσουν τις περίπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Shehbaz Sharif και Xi Jinping

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Shehbaz Sharif, επισκέφθηκε την Κίνα από τις 4-8 Ιουνίου με μια μεγάλη υπουργική αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του πακιστανικού στρατού, στρατηγό Syed Asim Munir, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναζωογονήσει τους διμερείς δεσμούς με τον σύμμαχό τους «παντός καιρού». Ήταν η πρώτη εκτεταμένη επίσκεψη του Σαρίφ στην Κίνα αφότου έγινε πρωθυπουργός τον Μάρτιο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Σαρίφ φέρεται να αναζήτησε νέα δάνεια από το Πεκίνο και ζήτησε περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή των εκκρεμών χρεών. Ωστόσο, δεν πήρε τίποτα ουσιαστικό σε αντάλλαγμα πέρα ​​από ελάχιστα Μνημόνια Συνεννόησης και πολλές προειδοποιήσεις από την κινεζική πλευρά. Τον Αύγουστο, ο Σαρίφ είχε γράψει μια επιστολή στην κινεζική κυβέρνηση ζητώντας επαναπρογραμματισμό του χρέους για το Πακιστάν σε μια προφανή προσπάθεια να εξασφαλίσει την έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οικονομική διάσωση 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τον επόμενο μήνα.

Η Κίνα ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις της στο Πακιστάν, φοβούμενη ότι ενδέχεται να μην αποφέρουν θετικές αποδόσεις στο μέλλον. Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο του συνολικού εξωτερικού χρέους του Πακιστάν οφείλεται στην Κίνα. Ωστόσο, το Ισλαμαμπάντ φαίνεται πιο επικεντρωμένο στη χρήση πολυμερών και περιφερειακών πλατφορμών όπως τα Ηνωμένα Έθνη ή ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) για να στοχεύσει την Ινδία. Το Πεκίνο απογοητεύεται με τις προσπάθειες του Πακιστάν να το χρησιμοποιήσει ως εργαλείο για την προώθηση της αντι-ινδικής ατζέντας του. Αντί να αντιμετωπίσει τις εικαζόμενες διασυνοριακές τρομοκρατικές επιθέσεις από το Αφγανιστάν και το Ιράν, ο στρατός του Πακιστάν θέλει να διεξάγει περισσότερες αντιτρομοκρατικές ασκήσεις με την Κίνα σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ινδία. Οι αναφορές αναφέρουν ότι οι αντάρτες Μπαλόχ και οι Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν βρίσκονται πίσω από πολλές επιθέσεις που στοχεύουν Κινέζους υπηκόους στο Πακιστάν, με ομάδες να έχουν αναφερθεί παρουσία στους δυτικούς γείτονες του Πακιστάν. Ωστόσο, ο στρατός του Πακιστάν εξακολουθεί να διστάζει να πραγματοποιήσει κοινές αντιτρομοκρατικές ασκήσεις με την Κίνα είτε στο Μπαλουχιστάν είτε στο Khyber Pakhtunkhwa, δείχνοντας τη διπροσωπία του Πακιστάν όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Παρά τις ψευδείς διαβεβαιώσεις του Πακιστάν για ενίσχυση της ασφάλειας κατόπιν επανειλημμένου αιτήματος της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται, με αυξανόμενες αναταραχές και βία που στοχεύουν βασικά κινεζικά έργα στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road. Η συνεχιζόμενη αστάθεια παρουσιάζει άνευ προηγουμένου προκλήσεις για το λιμάνι του Γκουαντάρ, το CPEC και την «παντός καιρού» συνεργασία της Κίνας με το Πακιστάν. Τελικά, η ευθύνη για αυτές τις οπισθοδρομήσεις βαρύνει την ανικανότητα, τη διττή συμπεριφορά του Πακιστάν και τις συνεχείς προσπάθειές του να χρησιμοποιήσει τη σχέση του με την Κίνα εναντίον της Ινδίας.

 

ΠΗΓΗ: Asian Lite

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή