Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

«Παγώνουν» οι πετρελαϊκές τις έρευνες στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

Μεταθέτουν οι μισθώτριες εταιρείες τα επενδυτικά τους σχέδια για τις ελληνικές παραχωρήσεις εξαιτίας της πτώσης του αργού και της πανδημίας. Τι δηλώνουν στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ και η Repsol. Σε δοκιμασία το κοίτασμα του Πρίνου.

Ακόμη πιο πίσω πάνε τα επενδυτικά σχέδια των ξένων κι ελληνικών πετρελαϊκών ομίλων για την έρευνα κι εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη.

Η μεγάλη βουτιά των τιμών του αργού πετρελαίου στα επίπεδα των 25 και 30 δολαρίων το βαρέλι καθιστούν οικονομικά ασύμφορα τα projects των περιοχών που έχουν μισθώσει, ενώ και τα απαγορευτικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας εμποδίζουν τις μετακινήσεις του εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού για τις ερευνητικές διαδικασίες.

Από τα τέλη του Μαρτίου μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα, όπως η γαλλική Total, η αμερικανική ExxonMobil και η ισπανική Repsol έχουν ανακοινώσει μέτρα περιστολής των επενδύσεων τους στον τομέα του upstream.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Total Patrick Poyanne ανακοίνωσε την περικοπές της τάξης των 5 δισ. δολ. για φέτος, με τα 2,5 δισ. να προέρχονται από το επενδυτικό πρόγραμμα στην έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Η ExxonMobil ανήγγειλε την περικοπή κατά 10 δισ. δολ. των επενδύσεων της κάνοντας μάλιστα γνωστό ότι μεταθέτει και κατά ένα χρόνο το πρόγραμμα των γεωτρήσεών της στην κυπριακή ΑΟΖ.

H ισπανική Repsol έκανε επίσης γνωστή την απόφαση της να μειώσει κατά 2,1 δισ. ευρώ τις δαπάνες της.

Παρατάσεις των ερευνών

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κληθείς από το Euro2day.gr να απαντήσει στο αν υπάρχουν ενημερώσεις από τις εταιρίες αναδόχους για μετάθεση των επενδυτικών τους προγραμμάτων, απάντησε πως «δεν έχουμε λάβει κάποια επίσημη ειδοποίηση. Ωστόσο, εξαιτίας των ακραίων συνθηκών, πιστεύουμε ότι τα επενδυτικά τους σχέδια θα μετατεθούν».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς μιλώντας στο Euro2day.gr, επισημαίνει με τη σειρά του: «Εκτιμούμε θα έχουμε σειρά παρατάσεων στα επενδυτικά προγράμματα των εταιριών στις οποίες έχουν παραχωρηθεί τα δικαιώματα έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις περιοχές».

Το Euro2day.gr, απηύθυνε σχετική γραπτή ερώτηση και στην ισπανική Repsol, η οποία είναι επικεφαλής των δύο κοινοπραξιών με την Energean Oil & Gas και των Ελληνικών Πετρελαίων για τις περιοχές των Ιωαννίνων και του «Ιονίου», αντίστοιχα. Η γραπτή απάντηση που έστειλε η Repsol αναφέρει: «Από τις αρχές Μαρτίου, η Repsol ενεργοποίησε ένα σχέδιο σε παγκόσμια κλίμακα, προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των δραστηριοτήτων της και εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, των εργολάβων καθώς και των πελατών της. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η Repsol είναι πλήρως αφοσιωμένη στην εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού στο προσωπικό της, με τηλέ-εργασία από το σπίτι όταν η παρουσία δεν είναι απαραίτητη και ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και πρόληψης όταν η παρουσία καθίσταται απαραίτητη».

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή