Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Έπεσαν οι μάσκες στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας

Δημοσιεύτηκε

στις

Όπως η Τουρκία με το Barbaros, το Fatih και το Yavuz πραγματοποιεί παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έτσι και η Κίνα εκτέλεσε παράτυπες σεισμικές έρευνες στην περιοχή, αγνοώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία του Βιετνάμ στην υφαλοκρηπίδα και δυνητική ΑΟΖ

Γράφει ο Μάριος Πούλαδος

Λίγοι είναι αυτοί που θυμούνται ότι, λίγο πριν ξεκινήσει «παγκόσμιος πόλεμος» κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτν Τραμπ χαρακτήρισε την εμπορική συμφωνία που υπέγραψε με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Λιου Χε, τον Ιανουάριο του 2020, ως ένα «ιστορικό βήμα», το οποίο θα έβαζε, υποτίθεται, τέλος στην πρωτοφανή αντιπαράθεση των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων του κόσμου. Ο κορωνοϊός όμως είχε άλλα σχέδια αφού σήμερα, 4 περίπου μήνες μετά, οι σχέσεις Πεκίνου – Ουάσιγκτον βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Η μορφή του «πολέμου» μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων είχε τα τελευταία χρόνια μια οικονομική διάσταση, υπό τη μορφή του εμπορικού ανταγωνισμού. Με την εμφάνιση της πανδημίας ο πόλεμος μετατράπηκε σε επικοινωνιακό, με αλληλοκατηγορίες Ουάσιγκτον-Πεκίνου για τα αίτια και τον τρόπο εξάπλωσης της πανδημίας από την Ουχάν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτήν την εβδομάδα η κρίση στις σχέσεις Αμερικής – Κίνας κλιμακώθηκε με ένα μικρής έντασης, αλλά μεγάλης σημασίας, ναυτικό επεισόδιο στη Νότια Σινική Θάλασσα. Το περιστατικό αυτό μπορεί να φαντάζει απομακρυσμένο για Ελλάδα-Κύπρο, ωστόσο ένα αόρατο νήμα συνδέει τα τεκταινόμενα στον Ειρηνικό Ωκεανό με τις τουρκικές παραβιάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η «εκδίωξη» των Αμερικανών

Το σκάφος αμφίβιας επίθεση USS America, συνοδευόμενο από τα αντιτορπιλικά USS BARRY και USS BANKER HILL, σκάφη αντιβαλλιστικής άμυνας, πραγματοποίησαν αυτό το διάστημα ασκήσεις ετοιμότητας και περιπολίες σε αμφισβητούμενα ύδατα μεταξύ της Μαλαισίας και της Κίνας. Την Τρίτη, 28 Απριλίου, το κινεζικό ναυτικό σήκωσε στους αιθέρες μαχητικά αεροσκάφη και κινητοποίησε πολεμικά πλοία, προκειμένου να απομακρύνει από την περιοχή ένα από αυτά τα πλοία, κάνοντας λόγο για «προκλητικές ενέργειες». Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) της Κίνας, το «Barry», μια αμερικανική πυραυλάκατος, «καταπάτησε» τα χωρικά ύδατα του Πεκίνου κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά Xisha – επίσης γνωστά ως Νησιά Παρασέλ». Τα Νησιά Παρασέλ διεκδικούνται από το Βιετνάμ, ωστόσο έχουν καταληφθεί από την Κίνα μετά την αιματηρή εισβολή του 1974.

Το περιστατικό είναι χαρακτηριστικό, καθώς είναι η πρώτη φορά που το κινεζικό ναυτικό ανακοίνωσε επίσημα παράνομη παράβαση στην περιοχή. «Οι προκλητικές ενέργειες των ΗΠΑ παραβίασαν σοβαρά το Διεθνές Δίκαιο και τους συναφείς κανόνες, παραβίασαν σοβαρά τα συμφέροντα της κινεζικής κυριαρχίας και ασφάλειας, και σκόπιμα αύξησαν τους κινδύνους περιφερειακής ασφάλειας», δήλωσε ο Κινέζος ανώτερος συνταγματάρχης Li Huamin, εκπρόσωπος της Διοίκησης του Νοτίου Θεάτρου του PLA, προσθέτοντας ότι η δράση θα μπορούσε έχει οδηγήσει σε «ατύχημα». «Προτρέπουμε την πλευρά των ΗΠΑ να επικεντρωθεί στην πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας στην πατρίδα της και να σταματήσει αμέσως στρατιωτικές ενέργειες κατά της περιφερειακής ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας», προσθέτει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, το «Βarry» διέσχισε το κοντινό Στενό της Ταϊβάν στη δεύτερη «διαμετακόμιση ρουτίνας» αυτόν τον μήνα, αναφέρει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ακολουθούμενο στενά από κινεζικό αεροπλανοφόρο και στις δύο περιπτώσεις. Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία «περιπολούν» τακτικά τα στενά, καθώς και τις θάλασσες της Νότιας και Ανατολικής Κίνας, με την Ουάσιγκτον να επικαλείται την ανάγκη προστασίας της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», αλλά το Πεκίνο έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις επιχειρήσεις ως παραβίαση της κυριαρχίας του.

Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ

Σε μια τηλεδιάσκεψη με ηγέτες του ASEAN στις 23 Απριλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε τις κινεζικές δραστηριότητες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ως «bulling», που αποσπούν τη σημασία από τις τρέχουσες προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι αποστολές back-to-back των ΗΠΑ στη θαλάσσια αυτή περιοχή είναι ενδεικτικές μιας νέας στρατηγικής του Πενταγώνου -«στρατηγική προβλεψιμότητα, επιχειρησιακή απρόβλεπτη κατάσταση»- για να «διατηρούν τους εχθρούς στα τακούνια του»ς, δήλωσε ο Timothy Heath, ανώτερος ερευνητής άμυνας στο think tank της Rand Corp. στη Βιρτζίνια. Ο Heath επισήμανε μια παρόμοια κίνηση νωρίτερα τον μήνα, όταν η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ τερμάτισε τη Συνεχή Παρουσία της στο Γκουάμ, επιλέγοντας αντ’ αυτού να μεταφέρει τα B-1s, B-2s και B-52s στην περιοχή όποτε το Πεντάγωνο κρίνει κατάλληλο. «Ακριβώς όπως τα βομβαρδιστικά στο Γκουάμ δεν είναι πλέον παρόντα με συνέπεια, οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι πιθανό να πραγματοποιούν επιχειρήσεις και δραστηριότητες σε ασυνήθιστα μοτίβα που δεν συνάδουν με τα προηγούμενα, προβλέψιμα μοτίβα», δήλωσε ο Heath. Το αμερικανικό ναυτικό είπε ότι οι επιχειρήσεις «back-to-back» είναι απλώς «business as usual».

Η μάχη για τον υποθαλάσσιο πλούτο

Τα νησιά Παρασέλ διεκδικούνται επίσης από το Βιετνάμ και την Ταϊβάν, ενώ άλλα μέρη της θάλασσας διεκδικούνται από τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και το Μπρουνέι. Αναφέρθηκε πρόσφατα ότι ένα πλοίο εξερεύνησης πετρελαίου της Μαλαισίας συμμετείχε σε αντιπαράθεση με ένα κινεζικό ερευνητικό πλοίο. Επίσης, στις αρχές Απριλίου, βιετναμέζικο αλιευτικό σκάφος με οκτώ μέλη πληρώματος συγκρούστηκε με πλοίο της κινεζικής ακτοφυλακής, με αποτέλεσμα να βυθιστεί στα νησιά Παρασέλ.

Το υπέδαφος της Νότιας Σινικής Θάλασσας είναι πλούσιο σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ενώ η θάλασσα αποτελεί τεράστιο κόμβο εμπορίου, αφού εμπορεύματα αξίας πέραν των 5 τρισεκατομμυρίων περνούν κάθε χρόνο από την περιοχή. Η αλήθεια πίσω από τη διαμάχη για οριοθέτηση της ΑΟΖ των έξι εμπλεκόμενων κρατών (Κίνα, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μαλαισία και Μπρουνέι) στην περιοχή είναι, φυσικά, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων από υδρογονάνθρακες. Η Κίνα υπέγραψε ήδη από το 1982 τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UCLOS). Στη συνέχεια αποφάσισε να αυξήσει παράνομα την ΑΟΖ μέσω της μετατροπής των υφάλων σε πλήρη τεχνητά νησιά της, προκειμένου να αποκτήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των υδρογονανθράκων στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο η Κίνα ανακοίνωσε ότι ενέκρινε πρόσφατα την ίδρυση δύο περιοχών για τη διαχείριση νησιών και υφάλων στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας σε μια προφανή προσπάθεια ενίσχυσης του ισχυρισμού της για κυριαρχία στην περιοχή.

Παραλληλισμός τακτικής Τουρκίας-Κίνας

Τον Μάιο του 2014 η Κίνα τοποθέτησε πλατφόρμα και διεξήγαγε ερευνητικές γεωτρήσεις σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ 133 ν.μ. και 156 ν.μ. από τις ακτές του Βιετνάμ, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του τελευταίου. Το Βιετνάμ θεωρεί πως οι δραστηριότητες αυτές έλαβαν χώραν σε ύδατα στα οποία έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων με την εγκατάσταση πλατφορμών. Οι αξιώσεις του Πεκίνου για τις θαλάσσιες και νησιωτικές ζώνες στην ευρύτερη περιοχή έχουν εγείρει διενέξεις και συγκρούσεις μεταξύ Κίνας και Βιετνάμ. Μάλιστα στην περιοχή η Κίνα έχει αναπτύξει τεχνητά νησιά με στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Όπως η Τουρκία με το Barbaros, το Fatih και το Yavuz πραγματοποιεί παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έτσι και η Κίνα εκτέλεσε παράτυπες σεισμικές έρευνες στην περιοχή, αγνοώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία του Βιετνάμ στην υφαλοκρηπίδα και δυνητική ΑΟΖ. Στις 12 Ιουλίου 2016 το Διαιτητικό Δικαστήριο, που συστάθηκε σύμφωνα με το Παράρτημα VII της Σύμβασης ΟΗΕ για το Δίκαιο Θάλασσας 1982 («Σύμβαση ΔΘ»), εξέδωσε την απόφασή του για την υπόθεση Φιλιππίνες εναντίον Κίνας αναφορικά με τις διαφορές των κρατών αυτών στη Νότια Σινική Θάλασσα («ΝΣΘ») και η συγκεκριμένη απόφαση, σύμφωνα με τον Διδάκτορα Διεθνούς Δικαίου, Νικόλα Ιωαννίδη, συνιστά ορόσημο, αφ’ ης στιγμής απορρίπτει τις μαξιμαλιστικές θαλάσσιες απαιτήσεις της Κίνας. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια του «Κινεζικού Δράκου» να μετατρέψει τη Νότια Σινική Θάλασσα σε κινεζική λίμνη ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με την προσπάθεια του «Τουρκικού Λύκου» να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο στην τουρκική Γαλάζια Πατρίδα.

Μετά την πανδημία

Εν κατακλείδι, η άνοδος της Κίνας την τελευταία δεκαετία αντιπροσωπεύει τόσο μια γρήγορη μετατόπιση στην περιφερειακή ισορροπία ισχύος, όσο και μιαν άμεση επίθεση στη νομιμότητα της φιλελεύθερης διεθνούς τάξης, της οποίας το άρμα σέρνουν οι ΗΠΑ. Η Κίνα έχει γίνει ένας σημαντικός χρηματοδότης μεγάλων έργων υποδομής στη Νοτιοανατολική Ασία ως μέρος του μεγαλεπήβολου σχεδίου Belt and Road Initiative (BRI). Αυτό προκάλεσε νέο ενδιαφέρον για την ατζέντα των βιώσιμων υποδομών στη Νοτιοανατολική Ασία από άλλες μεγάλες δυνάμεις. Σε απάντηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Αυστραλία επιδιώκουν ενεργά να συντονίσουν τις δικές τους ανανεωμένες προσπάθειες κατασκευής υποδομών ως μέρος μιας τριμερούς ρύθμισης που αποσκοπεί στη διατήρηση ενός ελεύθερου και ανοικτού Ινδο-Ειρηνικού Διαδρόμου. Αυτές οι τεκτονικές μετατοπίσεις του διεθνούς συστήματος θα πρέπει να τύχουν ορθής αξιολόγησης τόσο από την Αθήνα, όσο και από τη Λευκωσία, καθώς η επόμενη μέρα του κορωνοϊού επιφυλάσσει εκπλήξεις, τις οποίες θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να διαχειριστούμε.

Η Τουρκία καραδοκεί για οφέλη

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην επιστολή που απέστειλε αυτήν την εβδομάδα στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε ουσιαστικά «πεσκέσι» ως αντάλλαγμα στην τουρκική ιατρική βοήθεια προς την Αμερική. Συγκεκριμένα, εξέφρασε την ελπίδα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο και ο αμερικανικός Τύπος θα αντιληφθούν καλύτερα τη στρατηγική σημασία των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ, επηρεασμένοι από την αλληλεγγύη που επέδειξε η Τουρκία κατά τη διάρκεια της επιδημίας του νέου κορωνοϊού. Την εμπορική σύγκρουση που διαφαίνεται στον ορίζοντα μεταξύ Ουάσιγκτον-Πεκίνου φαίνεται να επιδιώκει να εκμεταλλευτεί η Άγκυρα, με το τουρκικό TRT να αναφέρει πως αν οι ΗΠΑ απομακρύνουν την παραγωγή τους από την Κίνα, η Τουρκία είναι ένας ιδανικός συνεργάτης που βρίσκεται σε αναμονή.

Εκτός από τη στρατηγική και γεωπολιτική της θέση, η Τουρκία βλέπει τον εαυτό της ως ηγέτιδα χώρα στον τομέα της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας. Προβλέπεται ότι οι εταιρείες στην Τουρκία θα είναι κερδοφόρες, λόγω της εμπορικής εκτροπής που προκαλείται από την Κίνα και την Άπω Ανατολή. Επομένως η Τουρκία εκτιμά ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός και οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ενδέχεται να αποτελέσουν ευκαιρία για την Τουρκία, προκειμένου να καταστεί ακόμη πιο απαραίτητη για την Ουάσιγκτον.

Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Μάικλ Ρούμπιν στο Middle East Forum: Σε παρακμή τα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράν

Τυφλοί οι Αμερικανοί! Δεν βλέπουν τα τρωτά σημεία του Ιράν. Πιστεύουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι πολύ ισχυρότερη βιομηχανικά και στρατιωτικά από ό,τι είναι.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ιράν πρέπει να εισάγει διυλισμένη βενζίνη, όχι μόνο για να τροφοδοτεί μηχανοκίνητα οχήματα, αλλά και για να διοχετεύει στα κοιτάσματα για την εξόρυξη πετρελαίου.

Γράφει ο Μάικλ Ρούμπιν*, Middle East Forum

Τα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράν είναι τα παλαιότερα στη Μέση Ανατολή. Το 1901, ο Αυστραλός William Knox D’Arcy κέρδισε μια παραχώρηση για αυτό που μέσα σε μια δεκαετία θα γινόταν η Anglo-Persian Oil Company. Καθώς η Περσία άλλαξε το όνομά της σε Ιράν το 1935, το ίδιο έκανε και η εταιρεία, πρώτα σε Αγγλο-Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου και στη συνέχεια, καθώς μεγάλωνε πέρα ​​από το Ιράν, μετονομάστηκε σε British Petroleum.

Το κρατικό μυστικό

Η παραγωγή κορυφώθηκε τη δεκαετία του 1970. Μετά την Ισλαμική Επανάσταση υπήρξε πολιτικό χάος και ακολούθησαν δεκαετίες κακοδιαχείρισης στα… χωράφια του Ιράν. Η παραγωγή ορισμένων χωραφιών μειώνεται τώρα κατά 8 έως 12 τοις εκατό ετησίως. Το Ιράν πρέπει να εισάγει διυλισμένη βενζίνη, όχι μόνο για να τροφοδοτεί μηχανοκίνητα οχήματα, αλλά και για να διοχετεύει στα κοιτάσματα για την εξόρυξη πετρελαίου. Η εξάρτηση του Ιράν από την εισαγόμενη βενζίνη είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι απειλές του να κλείσει τα στενά του Ορμούζ είναι υπερβολικές. Όχι μόνο δεν μπορούν στρατιωτικά, αλλά οποιοδήποτε κλείσιμο θα έβλαπτε δυσανάλογα το Ιράν επειδή η Κίνα και άλλοι πελάτες θα μπορούσαν εύκολα να αγοράσουν πετρέλαιο από άλλες αγορές.

Η Κίνα μπορεί σύντομα να χρειαστεί να το κάνει ούτως ή άλλως. Μόλις πριν από δύο χρόνια, η Ισλαμική Δημοκρατία ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου αρχηγείου ανάπτυξης για τις νανο- και μικρο-τεχνολογίες, περισσότερο γνωστό ως Συμβούλιο Καινοτομίας Νανο-Τεχνολογίας του Ιράν. Ενώ η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν αντιμετωπίζει τα αληθινά στατιστικά στοιχεία για τα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράν ως κρατικό μυστικό, αυτό το σημείωμα προφανώς δεν έφτασε στους επιστήμονες και τους μηχανικούς στο κέντρο. Καμαρώνοντας για την παραγωγή νανοκαταλυτών που βοηθούν στη διάσπαση του αργού και στην αύξηση της απόδοσης σε πιο πολύτιμα παραπροϊόντα, ο νέος οργανισμός ανέφερε ότι ο νανοκαταλύτης του μπορεί να βοηθήσει το Ιράν να σταματήσει τις σπείρες θανάτου στα χωράφια του. Σήμερα, το Ιράν παράγει ελαφρώς πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά ελπίζει ότι θα διπλασιαστεί σχεδόν στα 5,8 εκατομμύρια βαρέλια μέσα σε πέντε χρόνια.

Προς το παρόν, για την επίτευξη αυτού του αριθμού, λέει το κέντρο νανοτεχνολογίας, θα απαιτούσε τη γεώτρηση 2.000 νέων γεωτρήσεων. Αναφέρει επίσης ότι κάθε νέο πηγάδι χρειάζεται 200 ​​ημέρες για να σκάψει και να τεθεί σε λειτουργία. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αύξηση της εξόρυξης από λειτουργικά πηγάδια, η οποία απαιτεί τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών όπως η νανοτεχνολογία», ανακοίνωσε το κέντρο, προσθέτοντας, «Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα και, κατά συνέπεια, η έλλειψη προμήθειας καταλυτών που απαιτούνται από διυλιστήρια και πετροχημικά από το εξωτερικό, προκάλεσε επίσης την ιεράρχηση της στήριξης» για νέους καταλύτες.

Τυφλοί οι Αμερικανοί μπροστά στα τρωτά σημεία του ιρανικού καθεστώτος

Αυξάνονται τώρα οι εικασίες ότι, στον απόηχο της πρόσφατης επίθεσης βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν στο Ισραήλ, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις θα αντεπιτεθούν. Καθώς η βιομηχανία πετρελαίου του Ιράν τροφοδοτεί την οικονομία του, η στόχευση της βιομηχανίας φαίνεται πιθανή. Ορισμένα σημεία πνιγμού (choke points) είναι προφανή. Το Ιράν εξάγει το 90 τοις εκατό του πετρελαίου του μέσω ενός μόνο σημείου: του πετρελαϊκού τερματικού σταθμού Kharg . Ωστόσο, με τόσα πολλά πεδία σε παρακμή, η ικανότητα του Ιράν να παράγει ή να εισάγει νανοκαταλύτες μπορεί να είναι μια δεύτερη επιλογή, όπως και η βιομηχανική ζώνη Asaluyeh όπου συγκεντρώνονται τόσο μεγάλο μέρος των βιομηχανιών πετρελαίου και πετροχημικών του Ιράν.

Σε όλες τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, υπάρχει ένα παράξενο φαινόμενο: Αμερικανοί αξιωματούχοι παραμένουν τυφλοί ή αρνούνται να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία του ιρανικού καθεστώτος και αντ’ αυτού αρπάξουν την ήττα από τα σαγόνια της νίκης πλημμυρίζοντας το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης με μετρητά. Αυτή η δυναμική έχει φέρει τη Μέση Ανατολή στα πρόθυρα πολέμου και την Ισλαμική Δημοκρατία στα πρόθυρα της έκρηξης πυρηνικών όπλων. Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Δύση παραχωρεί συνεχώς στην Τεχεράνη είναι, όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με τη Σοβιετική Ένωση, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι πολύ ισχυρότερη βιομηχανικά και στρατιωτικά από ότι είναι. Οι αχίλλειες φτέρνες υπάρχουν. Το μόνο ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει τον ρόλο του Τρώα Πρίγκιπα Πάρη και θα ρίξει το μοιραίο βέλος.

Το άρθρο του Μάικλ Ρούμπιν στο Middle East Forum

 

*Ο Μάικλ Ρούμπιν είναι ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute, όπου ειδικεύεται σε χώρες της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα στο Ιράν και την Τουρκία. Η καριέρα του περιλαμβάνει χρόνο ως αξιωματούχος του Πενταγώνου, με εμπειρίες πεδίου στο Ιράν, την Υεμένη και το Ιράκ, καθώς και διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν πριν από την 11η Σεπτεμβρίου. Ο κ. Ρούμπιν έχει επίσης συνεισφέρει στη στρατιωτική εκπαίδευση, διδάσκοντας μονάδες Πολεμικού Ναυτικού και Πεζοναυτών των ΗΠΑ σχετικά με τις περιφερειακές συγκρούσεις και την τρομοκρατία. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει πολλές βασικές εκδόσεις, όπως το «Dancing with the Devil» και το «Eternal Iran». Ο Ρούμπιν απέκτησε το διδακτορικό του και μεταπτυχιακό στην ιστορία και πτυχίο βιολογίας από το Πανεπιστήμιο Yale.

 

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Πως επηρεάζουν οι εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής την Ελλάδα;

Τα εννιά σημεία που δείχνουν πως επηρεάζουν την Ελλάδα οι εξελίξεις στην περιοχή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τα εννιά σημεία που δείχνουν πως επηρεάζουν την Ελλάδα οι εξελίξεις στην περιοχή.

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

1.-Η θέση αρχής που διαμορφώνει τις παρακάτω απόψεις είναι, κατ αρχάς, ανθρωπιστική.

2.- Η δεύτερη θέση είναι το συμφέρον της χώρας μας. Κυρίως η επιβίωσή της που απειλείται. Η γεωπολιτική, δηλαδή, της περιοχής. Ακόμη και όταν επιδιώκουμε μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη δεν το κάνουμε ιδεοληπτικά. Αναζητούμε το πλαίσιο που θα μπορούσε να μειώσει την απειλή αφανισμού μας. Δεν παραβλέπονται ούτε οι ιστορικές αμαρτίες της ούτε η επιθετικότητά της. Αλλά με κάποιους που ταιριάζουμε περισσότερο πρέπει να συμβιώσουμε.

Με αυτά ως δεδομένα ιδού μια μικρή ανάλυση των δύο πολέμων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

3.-Στο παλαιστινιακό η θέση μου είναι δύο κράτη στα σύνορα του 67. Δεν είμαι, δηλαδή, ούτε κατά της ύπαρξης του Ισραήλ, ούτε υπερ της εξάλειψης των παλαιστινίων.
Παρά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν δεν πίστεψα ποτέ πως είτε η μια πλευρά είτε η άλλη ήθελε πραγματικά λύση δύο κρατών.
Η λύση αυτή τωρα εξέλειπε. Το Ισραήλ φαίνεται να κέρδισε την τελευταία αντιπαράθεση αλλά είναι και αιχμάλωτο της νίκης του. Τι θα κάνει με τους Παλαιστίνιους; Όσους και να σκοτώσει, όποια εθνοκάθαρση ή γενοκτονία και να πραγματοποιήσει, δεν θα μπορέσει να τους εξαφανίσει όλους. Αυτό δείχνει η ιστορία των εθνοκαθάρσεων.
Πιστεύω πως η θέση του ήταν ένα ενιαίο κράτος στο οποίο με κάποια μορφή θα συνυπήρχαν και οι παλαιστίνιοι. Σήμερα θα προβληματίζεται και το ίδιο το Ισραήλ αν μια τέτοια λύση είναι βιώσιμη. Έχει προκαλέσει τέτοια τραγωδία στο εσωτερικό τους που δύσκολα θα βρει και μορφή συνύπαρξης και αξιόπιστη και ικανή διοίκηση των παλαιστινίων.

3.-Η ενέργεια της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου δεν ήταν, απλώς, αδικαιολόγητη. Ήταν απάνθρωπη, καταστροφική και τρομοκρατική. Τρομοκρατία είναι κάθε ενέργεια που καταφέρεται κατά των πολιτών. Η αντίδραση του Ισραήλ ως ένα σημείο ήταν δικαιολογημένη. Το Ισραήλ ξεπέρασε εκείνο τη σημείο κατά πολύ και σήμερα έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 50.000 ανθρώπων. Πρόκειται για πολιτική εθνοκάθαρσης. Το Ισραήλ είναι κατηγορούμενο στο Διεθνές Δικαστήριο για γενοκτονία. Και το ίδιο ως χώρα και η ηγεσία του δεν θα αποφύγουν το κατηγορητήριο μετά τον πόλεμο, ανεξαρτήτως εκβάσεως.
Είμαι αντίθετος στην πολιτική αυτή του Ισραήλ. Πολλοί απο την ελληνική κοινή γνώμη δικαιολογούν τις ενέργειές του παρόλο που αντιτίθενται σε αυτήν την πολιτική του επιφανείς Εβραίοι και στο Ισραήλ και ανα τον κόσμο. Βασιλικότεροι του βασιλέως, δηλαδή;

4.-Η γεωπολιτική διάσταση γίνεται περίπλοκη. Το Ισραήλ αυτήν την στιγμή φαίνεται να εξόντωσε τους αντιάλους του (Χαμάς, Χεζμπολάχ) και εκμηδένισε το γεωπολιτικό εκτόπισμα του Ιράν. Η γεωπολιτική έκλειψη του Ιράν δημιουργεί κενό στη γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής. Το Ιράν ήταν ο μόνος πόλος που είχε εξ ορισμού γεωπολιτικές αντιθέσεις με την Τουρκία και μπορούσε να τις διεκδικήσει. Το Ισραήλ φαίνεται, επίσης, ότι μπορεί να προβάλλει ενεργά σκληρή ισχύ που το καθιστά περιφερειακή δύναμη αλλά την ισχύ του, λόγω μειωμένου, αριθμητικά, ανθρώπινου δυναμικού την κρατά για τον εαυτό του. Για την περίπτωση που διακινδυνεύσει. Με την αποδυνάμωση του Ιράν και με την στάση του Ισραήλ όπως περιγράφηκε παραπάνω η Τουρκία εμφανίζεται ως η μόνη περιφερειακή δύναμη. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ αρνητική για την Ελλάδα δεδομένου ότι ο μόνος κίνδυνος εναντίον της ακεραιότητας και των συμφερόντων της προέρχεται απο την Τουρκία.

5.-Το Ισραήλ θα συνεχίσει την αντιπαράθεση με το Ιράν αλλά όχι και με την Τουρκία. Οι δεσμοί Τουρκίας -Εβραίων είναι παλαιοί και στέρεοι. Δεν χαλούν για συγκυριακούς λόγους του Ερντογάν. Ο Νετανιάχου παρουσίασε στον ΟΗΕ δύο χάρτες. Τις χώρες της κόλασης και τις χώρες του καλού. Δεν περιέλαβε σε κανέναν απο τους δύο την Τουρκία. Αφήνει περιθώρια συνεννόησης. Αν λάβει κανείς υόψη του την δουλική στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Αγκυρα, το Ισραήλ μετά τον πόλεμο θα επιδιώξει αποκατάσταση των σχέσεών του με την Τουρκία.

6.-Παρά την γεωπολιτική απομείωση του Ιράν η περιοχή δεν θα ηρεμήσει. Ένοπλα κινήματα θα συνεχίσουν να προβαίνουν σε τρομοκρατικές ενέργειες διότι δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν απευθείας με τις κρατικές δυνάμεις. Αυτή θα είναι μια συνεχής αιμοραγία για το Ισραήλ. Μια συνεχής, καθημερινή, αγωνία με σημαντικές επιπτώσεις.

7.-Οι ΗΠΑ μετά τους δύο εν εξελίξει πολέμους θα αποχωρήσουν απο την περιοχή. Θα αφήσουν πληρεξουσίους. Θα συνδιαμορφώσουν ΗΠΑ και Ισραήλ ένα νέο περιβάλλον στην περιοχή; Μια νέα ισορροπία; Ευνοϊκή για το Ισραήλ θα ήταν η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους. Με τους Κούρδους οι σχέσεις τους δεν είναι, απλώς, καλές. Βοηθιούνται στους μεσανατολικούς πολέμους και αναταραχές. Τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή αν αντιδράσει-που θα αντιδράσει- η Τουρκία;

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ

8.-Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν αν είχαν-που δεν έχουν εδώ και μια τριακονταετία- πολιτική ηγεσία να αποκτήσουν γεωπολιτικό βάρος και να επηρεάσουν την πλάστιγγα. Αυτήν την στιγμή κανείς δεν υπολογίζει σε τίποτα την Αθήνα. Η Ελλάδα είναι ένα σύνολο που, απλώς, καταναλώνει τον χρόνο. Είναι παρατηρητής των εξελίξεων και περιμένει παθητικά τις συνέπειες που θα υποστεί.

Αντιπολίτευση δεν έχει, ανθρώπινο δυναμικό που να φιλοδοξεί να διοικήσει την χώρα, επίσης, δεν έχει και ο πρωθυπουργός της έχει την αρχή πως το παγκόσμιο συμφέρον είναι σημαντικότερο απο το τοπικό [εθνικό], ενδιαφέρεται για την παγκόσμια διακυβέρνηση και εκφράζει την ικανοποίησή του που η ελληνική κοινωνία μεταβάλλεται σε πολυπολιτισμική.

Με τις θέσεις αυτές η πλειοψηφία της κοινωνίας διαφωνεί αλλά ο πρωθυπουργός και το κόμμα του απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης, έστω και της σχετικής πλειοψηφίας.

Η χώρα δεν διαθέτει σοβαρή αστική τάξη, ούτε πνευματική. Και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στριμώχνονται ποιος θα πάρει την μεγαλύτερη μερίδα από τον κρατικό κορβανά.

Η χώρα, μέλος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ από τις αρχές του 80, είναι σε όλα πίσω. Λειτουργεί με τη λογική της αρχαίας πόλης κράτους με τις αποικίες της, [έχει καταντήσει αθηναϊκή αποικία], η ηγεσία της ενδιαφέρεται μόνο πως θα μοιράσει τα ιμάτιά της και η ελεύθερη πτώση επιταχύνεται. Ελλάδα που να λαμβάνεται υπόψη δεν υπάρχει.

Κάνει θελήματα μήπως και πάρει το φιλοδώρημά της. Το υπουργείο εξωτερικών ανύπαρκτο από όλες τις απόψεις και για το υπουργείο άμυνας ας μιλήσουν αρμοδιότεροι. Όσοι πέρασαν από υψηλές θέσεις του έχουν ευθύνες σε μια ενδεχόμενη τραγωδία [που δεν είναι εκτός ορίζοντα].

Στο ΥΠΕΞ ένας ικανός ακαδημαϊκός αλλά απαράδεκτος υπουργός διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ελληνικών υποχωρήσεων με διατυπώσεις και μεθοδεύσεις που δεν θα γίνουν αντιληπτές απο την κοινή γνώμη και ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για συνομιλίες για το Αιγαίο. Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως ο Μητσοτάκης του υποσχέθηκε να λύσει τα προβλήματα του Αιγαίου. Ο Μητσοτάκης διαλαλεί ότι οι θέσεις του είναι οι εδώ και χρόνια ελληνικές (η μόνη διαφορά είναι η επίλυση του θέματος υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) αλλά η ανυποχώρητη θέση της Άγκυρας είναι πως υπάρχει πληθώρα άλλων ζητημάτων που εκκρεμούν. Πως θα λύσει τα προβλήματα ο κ. Μητσοτάκης; Δεν πρόκειται να το μάθουμε πριν το παραπέντε. Ακόμη και οι παραχωρήσεις (αν γίνουν) θα περάσουν από τα ΜΜΕ και τους κομματικούς οπαδούς ως επιτυχία.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

9.-Οι Ηνωμένες Πολιτείες ώθησαν την Ουκρανία και την Ευρώπη σε έναν καταστροφικό και ατελείωτο πόλεμο του οποίου οι συνέπειες ήταν θετικές για τις ΗΠΑ, αρνητικές για την Ευρώπη και τραγικές για την Ουκρανία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απολύτως καταδικαστέα ενέργεια. Δεν μπορούν να δικαιολογηθούν εισβολές, όποια και αν είναι η αιτία.

Η επιδίωξη των ΗΠΑ και στον πόλεμο αυτό και στον πόλεμο τη Μέσης Ανατολής είναι η αναδιαμόρφωση των ισορροπιών στον χώρο Ευρώπη- Μέση Ανατολή με στόχο τον έλεγχο της περιοχής από ταυτισμένες με την Ουάσιγκτον δυνάμεις. Μια νέα Ευρώπη με δική της άμυνα, εντός του ΝΑΤΟ, και δική της εξωτερική πολιτική που θα επηρεάζεται από τις ΗΠΑ είναι υπο διαμόρφωση, όπως και μια νέα δυναμική στο μεσανατολικό χώρο, φιλική, επίσης, προς τις ΗΠΑ.

Στη νέα Μέση Ανατολή η Τουρκία είναι απαραίτητη για τις ΗΠΑ αλλά όλα δείχνουν πως η Τουρκία έγειρε ανατολικά.
Στην Ευρώπη η αμερικανική πολιτική δεν διακυβεύεται αλλά στη Μέση Ανατολή ο παράγων Τουρκία και η επιρροή Ρωσίας και Κίνας είναι υπολογίσιμες παράμετροι.

Η επίδειξη στον ΟΗΕ από τον Νετανιάχου χάρτη της εμπορικής και ενεργειακής διαδρομής που σχεδιάζεται, από Ινδία στην Ευρώπη μέσω χωρών της Μέσης Ανατολής, της Κύπρου και της Ελλάδας δείχνει τις αμερικανικές επιδιώξεις και μερικοί διεθνείς αναλυτές θεωρούν πως η τελευταία μεσανατολική κρίση έχει ως αιτία τον χάρτη αυτό. Ο χάρτης δεν περιλαμβάνει ούτε το Ιράν, ούτε την Τουρκία.

Πριν μερικά χρόνια ο χάρτης της Μεγάλης Μέσης Ανατολής πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη η οποία δεν είχε την κατάληξη που επεδίωκαν οι ΗΠΑ. Ο άξονας IMEK (Ινδία Μέση Ανατολή, Κύπρος, Ελλάδα, Ευρώπη) επαναφέρει στο προσκήνιο τη συνέχεια εκείνης της επιδίωξης για να διαμορφώσει το τελικό σκηνικό.

Ούτε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, ούτε στο Μαξίμου μπορούν κάτι να κάνουν για όλα αυτά. Απαιτούν βαθιά γνώση και λεπτούς χειρισμούς, ικανότητες για τις οποίες δεν διακρίνονται.

Ας βελτιώσουν, τουλάχιστον, τις σχέσεις τους με την Εκκλησία και αα αρχίσουν να προσεύχονται και να επικαλούνται τη βοήθεια του πανάγαθου ο οποίος, επανειλημμένως, έχει δηλώσει ότι είναι Έλληνας.

Τουλάχιστον ας κρατήσουν ζωντανό και προσφιλές το όνομα Ελλάδα που από τα ελληνιστικά χρόνια κυριαρχεί στην περιοχή. Οι πολιτικοί ερασιτέχνες των Αθηνών το έχουν αμαυρώσει.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή