Ακολουθήστε μας

Ιαπωνία

Ιαπωνία: Νίκησε τον κορωνοϊό χωρίς lockdown;

Δημοσιεύτηκε

στις

«Το ιαπωνικό μοντέλο νίκησε τον νέο κορωνοϊό» διεκήρυξε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, προαναγγέλοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε άρση της κατάστασης έκακτης ανάγκης. Ποιο ακριβώς όμως ήταν το μοντέλο αυτό και γιατί θεωρείται επιτυχημένο; 

Παρά το γεγονός ότι η χώρα ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (ώστε τοπικές αρχές και κεντρική κυβέρνηση να έχουν αυξημένες εξουσίες στην έγκριση δράσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας), η Ιαπωνία δεν επέλεξε τον δρόμο του lockdown. Στο Τόκιο και άλλες μεγάλες πόλεις υπήρχε σύσταση προς τους πολίτες να μένουν σπίτι, αλλά όχι απαγόρευση κυκλοφορίας ή περιορισμοί στις μετακινήσεις. Ενθαρρύνθηκε η τηλεργασία, αλλά δεν έκλεισαν επιχειρήσεις, εργοστάσια, καταστήματα, εστιατόρια ή κομμωτήρια. Κλειστά έμειναν για ένα διάστημα μόνο τα δημοτικά σχολεία. 

Το ιαπωνικό Σύνταγμα απαγορεύει το υποχρεωτικό lockdown, αλλά όταν η χώρα είναι σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης (εισήλθε σε αυτό στις 7 Απριλίου) η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει σε εθελοντική βάση την κοινωνική αποστασιοποίηση και το κλείσιμο όσων επιχειρήσεων φοβούνται ότι μπορούν να έχουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. 

Με βάση το καθεστώς αυτό ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υποχώρησε από τα 600-700 ημερησίως στα μέσα Απριλίου σε μόλις 20-30 την περασμένη εβδομάδα. Ο αριθμός των νεκρών από τον Covid-19 είναι 830- εξαιρετικά χαμηλός σε σχέση με την εικόνα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. 

Μερίδα αναλυτών έχει αμφισβητήσει τα επίσημα στοιχεία της Ιαπωνίας, ενώ επισημαίνει ότι η χώρα έχει πραγματοποιήσει τεστ μόνο στο 0,2% του πληθυσμού. Όσοι υποστηρίζουν ότι υπήρξε απόκρυψη στοιχείων, τονίζουν ότι αυτό έγινε πιθανότητα σε μία προσπάθεια να μην αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. 

Οι περισσότεροι ωστόσο πιστεύουν ότι η Ιαπωνία αντιμετώπισε όντως με επιτυχία την πανδημία και το αποδίδουν αυτό στην κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των πολιτών της. Στη χώρα η τακτική χρήση μάσκας (την οποία στη Δύση ουσιαστικά μάθαμε φέτος) είναι μία «κανονικότητα» εδώ και χρόνια σε περιόδους έξαρσης της γρίπης ή ιών. Έτσι και τώρα, με το που έκανε την εμφάνισή του ο Covid-19 οι Ιάπωνες άρχισαν να κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους με μάσκα. 

Εδώ και χρόνια οι Ιάπωνες είναι επίσης συνηθισμένοι να αποφεύγουν χώρους συνωστισμού (από το μετρό έως τα κλαμπ καραόκε) ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες σε περιόδους έξαρσης ιών. Επιπλέον συμπεριφορές, όπως οι χειραψίες, οι αγκαλιές και τα φιλιά και άλλες μορφές φυσικής επαφής δεν εμφανίζονται καθόλου στην παραδοσιακή ιαπωνική κουλτούρα των κοινωνικών συναντήσεων. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, FT, Japan Times 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιαπωνία

Ιαπωνία: Απογειώθηκαν καταδιωκτικά λόγω υπερπτήσης ρωσικών βομβαρδιστικών

Δημοσιεύτηκε

στις

Δεν παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος

H Ιαπωνία απογείωσε εσπευσμένα καταδιωκτικά την Πέμπτη, αφού εντοπίστηκαν βομβαρδιστικά της Ρωσίας να κάνουν κύκλο γύρω από το αρχιπέλαγος, χωρίς πάντως να παραβιάσουν τον ιαπωνικό εναέριο χώρο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.

Η προηγούμενη υπέρπτηση ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών στην περιοχή γύρω από την Ιαπωνία ανάγεται στο 2019, τόνισε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ρωσικά βομβαρδιστικά είχαν τότε παρεισφρήσει στον ιαπωνικό εναέριο χώρο.

Αεροσκάφη Τουπόλεφ Tu-142 πέταξαν χθες Πέμπτη πάνω από τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, κατευθυνόμενα προς την Οκινάουα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. Κατόπιν κινήθηκαν βόρεια, πάνω τον Ειρηνικό Ωκεανό, κινούμενα κοντά στη νήσο Χοκάιντο, ενώ πέταξαν επίσης πάνω από περιοχή όπου βρίσκονται εδάφη διεκδικούμενα από το Τόκιο και τη Μόσχα.

Σε αντίδραση «κινητοποιήσαμε εσπευσμένα καταδιωκτικά» της ιαπωνικής πολεμικής αεροπορίας, τόνισε το υπουργείο.

Στην αρχή της εβδομάδας, στοιχεία κυρίως του πολεμικού ναυτικού της Κίνας και της Ρωσίας άρχισαν κοινά γυμνάσια στην Ανατολική Θάλασσα, όπως είναι γνωστή στην κορεατική χερσόνησο, ή Θάλασσα της Ιαπωνίας, όπως αποκαλείται στο Τόκιο· τα γυμνάσια αυτά ευρείας κλίμακας διεξήχθησαν σε αντίδραση για την ενίσχυση των στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ και συμμάχων τους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιαπωνία

Ιαπωνία: Άρχισε η κούρσα διαδοχής του Κισίντα – 9 «μνηστήρες» για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος

Δημοσιεύτηκε

στις

(PHILIP FONG/ REUTERS)

Τη 14η Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Κισίντα ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία στην ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος

Με αριθμό-ρεκόρ εννέα υποψηφίων για την προεδρία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ, δεξιά) αξίωμα το οποίο στην πράξη είναι ταυτισμένο με την ηγεσία της κυβέρνησης, ξεκίνησε σήμερα η κούρσα για τη διαδοχή του Φουμίο Κισίντα, απερχόμενου πρωθυπουργού της Ιαπωνίας.

Κηρύσσοντας την έναρξη της εκστρατείας εν όψει των εσωκομματικών εκλογών που θα διεξαχθούν την 27η Σεπτεμβρίου, το κόμμα ανακοίνωσε πως επισήμως έχουν καταθέσει υποψηφιότητα εννέα διεκδικητές του αξιώματος, ανάμεσά τους δυο γυναίκες. Με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες της ιαπωνικής πολιτικής, ο νικητής ή η νικήτρια της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας είναι πρακτικά εγγυημένο ότι θα διαδεχθεί τον κ. Κισίντα, η δημοτικότητα του οποίου έχει υποχωρήσει στο ναδίρ.

Τη 14η Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Κισίντα ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία στην ηγεσία του ΦΔΚ, της παράταξης που έχει στα χέρια της την εξουσία στην Ιαπωνία σχεδόν αδιάλειπτα από το 1945. Με την απόφαση αυτή στην ουσία ανήγγειλε πως αποχωρεί από το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Τα φαβορί

Στους κυριότερους υποψήφιους για τη θέση του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Άμυνας Σιγκέρου Ισίμπα, 67 ετών, καθώς και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Σιντζίρο Κοϊζούμι, γιος του δημοφιλούς άλλοτε πρωθυπουργού Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι.

Στο αρχιπέλαγος όπου ουδέποτε ανέλαβε γυναίκα την πρωθυπουργία, το αξίωμα διεκδικεί επίσης η υπουργός Οικονομικής Ασφάλειας Σανάε Τακαΐτσι, εκπρόσωπος της πολύ συντηρητικής πτέρυγας του ΦΔΚ, που επισκέπτεται συχνά το Γιασουκούνι, μνημείο αφιερωμένο σε όλους ανεξαιρέτως τους νεκρούς των πολέμων στην Ιαπωνία — συμπεριλαμβανομένων καταδικασμένων εγκληματιών πολέμου. Επίσης υποψήφια είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιόκο Καμικάουα, 71 ετών, που παρότι θεωρείται ηγετική μορφή με ικανότητες, δεν έχει παρά περιορισμένη υποστήριξη στην παράταξη.

Ο 67χρονος Κισίντα βρίσκεται στο αξίωμα από τον Οκτώβριο του 2021. Η δημοτικότητά του υπέστη βαριά πλήγματα εξαιτίας του πληθωρισμού, που μείωσε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, και πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα που έσεισαν την παράταξη.

Στη διάρκεια της θητείας του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός στάθηκε αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στο έδαφός της και συνέχισε, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, την ενίσχυση της ιαπωνικής άμυνας με φόντο την άνοδο της ισχύος της Κίνας στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.

Στην κατάταξη με βάση το χρονικό διάστημα που παρέμειναν στο αξίωμα οι 35 πρωθυπουργοί που γνώρισε η Ιαπωνία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κ. Κισίντα καταλαμβάνει την όγδοη θέση.

Πρόωρες εκλογές;

Αν και η αλλαγή ηγέτη δεν αναμένεται να οδηγήσει σε κάποια μείζονα αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης, ιαπωνικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο νέος ή η νέα πρωθυπουργός μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αφού αναλάβει.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Τζέιμς Μπρέιντι, αντιπρόεδρο της εταιρείας συμβούλων Teneo, βρίσκεται σε εξέλιξη «ποιοτικός πολιτικός διάλογος» στις τάξεις του κόμματος, καθώς το ΦΔΚ «επιδιώκει την ανανέωση».

Στην πλειονότητά τους, οι υποψήφιοι κάνουν «γενναιόδωρες υποσχέσεις» πως θα αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες, ενώ ορισμένοι «αντιτίθενται σε προβλεπόμενες αυξήσεις φόρων», πρόσθεσε ο ίδιος σε σημείωμά του.

Η τέταρτη οικονομία του κόσμου δυσκολεύεται να ανακτήσει τον βηματισμό της μετά την περίοδο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού — το ΑΕΠ κατέγραψε άνοδο 0,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιαπωνία

«Σοβαρή παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας» από την Κίνα καταγγέλει η Ιαπωνία και υπόσχεται «απάντηση»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η παρείσφρηση κινεζικού στρατιωτικού αεροσκάφους στον ιαπωνικό εναέριο χώρο αποτελεί «σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της Ιαπωνίας, τόνισε σήμερα ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, την επομένη του συμβάντος, στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

«Η παραβίαση του εναέριου χώρου μας από κινεζικό στρατιωτικό αεροσκάφος είναι όχι μόνο σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας μας, αλλά επίσης απειλή για την ασφάλειά μας και είναι εντελώς απαράδεκτη», τόνισε ο Γιοσιμάσα Χαγιάσι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στο Τόκιο.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας, «κατασκοπευτικό» αεροσκάφος της Κίνας τύπου Y-9JZ παρεισέφρησε στον ιαπωνικό εναέριο χώρο χθες Δευτέρα, περί τις 11:29 (τοπική ώρα· 05:29 ώρα Ελλάδας), και παρέμεινε σε αυτόν για περίπου 2 λεπτά.

«Αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη και ανακοινωμένη παρείσφρηση κινεζικού στρατιωτικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο μας αφότου λάβαμε μέτρα» για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών, τόνισε ο κ. Χαγιάσι στον Τύπο.

«Επιφυλασσόμαστε να δώσουμε συγκεκριμένη απάντηση ως προς τον σκοπό της ενέργειας του κινεζικού αεροσκάφους. Πάντως, οι πρόσφατες στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας κοντά στην Ιαπωνία τείνουν να εξαπλώνονται και να γίνεται ολοένα πιο ενεργές», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας και θα λάβει όλα τα πιθανά μέτρα για να εξασφαλίσει την άγρυπνη παρακολούθηση» κάθε κινεζικής κίνησης, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή