Ακολουθήστε μας

Διαφθορά

Υπερασπίζομαι το ISIS;

Δημοσιεύτηκε

στις

Υπερασπίζομαι το ISIS; Ερώτηση κάνω. Θα το ξεκαθαρίσω από την αρχή. Το κείμενο αυτό θα δει το ISIS από μια άλλη ματιά. Δεν έχει σκοπό να το υποστηρίξει αλλά να αναδείξει τις συνθήκες οι οποίες δημιούργησαν αυτή την οργάνωση, την έκαναν δημοφιλή και την ανέδειξαν ως την πιο επικίνδυνη στο πλανήτη.

Για να αντιληφθούμε το τι δημιούργησε το ISIS θα πρέπει να ξεκινήσουμε από παλιά, από την εποχή της κυριαρχίας του Sadam Hussein. Αυτό το άρθρο πρέπει να το διαβάσετε μέχρι το τέλος.
Το Ιράκ ήταν ένα κράτος κυβερνήσιμο, δικτατορικό μεν αλλά με χαμηλά επίπεδο διαφθοράς και με δημόσια διοίκηση που λειτουργούσε. Αντίστοιχα ο λαός, καλώς ή κακώς, τουλάχιστον όσοι είχαν επιμείνει να μείνουν στη χώρα και να μη μεταναστεύσουν λόγω της καταπίεσης του Sadam, είχε προσαρμοστεί σε αυτή τη κατάσταση. Τα πάντα άλλαξαν με την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ.
Πέρα από τον πόλεμο με τους αμερικανούς και πριν καν ξεκινήσει αυτός, τα Ηνωμένα Έθνη επιβάλουν εμπάργκο σε πολλά προϊόντα, ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης. Ταυτόχρονα μείωσαν την ικανότητα του κράτους να πουλά το πετρέλαιό του στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν ελλείψεις στην αγορά σε προϊόντα που ποτέ δεν έλειψαν από τη κοινωνία. Η δε μείωση των πωλήσεων πετρελαίου μείωσε δραματικά τα έσοδα του κράτους και αυτό με τη σειρά του μείωσε δραματικά τους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων (για να έχουμε μια αίσθηση για το επίπεδο μείωσης, ο μηνιαίος μισθός ενός καθηγητή πανεπιστημίου έφτασε στα 5 δολάρια), πρακτικά προχώρησε σε στάση πληρωμών.
Ήδη από τη πρώτη περίοδο του εμπάργκο οι πρώτοι που έσπευσαν να παρακάμψουν το νόμο για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν το παλιό επίπεδο ζωής τους ήταν οι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης. Ήταν απλά αδύνατο για τον Σαντάμ τους ελέγξει. Ακόμα και ο μεγαλύτερος γιός του δημιούργησε δίκτυο παράνομης εισαγωγής και μαύρης πώλησης τσιγάρων.
Αυτό ήταν. Η διαφθορά εξαπλώθηκε σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης. Από τον τελευταίο αστυνόμο ή δημόσιο υπάλληλο μέχρι τον κορυφαίο υπουργό όλοι άρχισαν να κλέβουν.

Tαυτόχρονα, η φτώχεια στη κοινωνία έσπρωχνε τους πολίτες σε όλο και πιο ακραίες συμπεριφορές. Οι ληστείες αυξήθηκαν, οι οικογένειες άρχισαν να αποκτούν όπλα στο σπίτι, οι οδηγοί ταξί μονίμως οπλοφορούσαν. Όταν το 2003 έγινε η δεύτερη εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το παλιό σύστημα κατέρρευσε ολοσχερώς. Η κυβέρνηση του George Bush για να πείσει τη βουλή και τη γερουσία να εγκρίνουν τον πόλεμο υποσχέθηκε ότι θα απαλλάξει την κοινωνία από τη παλιά κυβέρνηση και θα χτίσει ένα νέο κράτος από την αρχή.

Πράγματι ο πόλεμος πλέον ήταν ολοκληρωτικός και όλη η παλιά ηγεσία καθαιρέθηκε. Οι ΗΠΑ στήριζαν τις ελπίδες τους στους Ιρακινούς του εξωτερικού, ειδικά σε ανθρώπους υψηλού κύρους που ζούσαν στην Ευρώπη και στην Αμερική. Αυτοί θα αναλάμβαναν την διοίκηση και θα έφτιαχναν ένα νέο κράτος. Στη πραγματικότητα δεν άλλαξε τίποτα στη νοοτροπία της διοίκησης. Απλά άλλαξαν τα πρόσωπα.

Για να βρει δουλειά ένας νέος ειδικά σε θέσεις του δημοσίου ή σε ημικρατικούς οργανισμούς (ΔΕΚΟ, τράπεζες κλπ) αγοράζει τον διορισμό του. Η τιμή πάει 500 με 1500 δολάρια. Αντίστοιχα και υψηλότερες θέσεις της διοίκησης πουλιόνται κι αυτές. Εκει οι τιμές φτάνουν ακόμα και τις 50.000. Ο υπάλληλος που θα αγοράσει τη θέση πρακτικά επενδύει και θα βγάλει τα λεφτά από μίζες ή από εκβιασμούς για πρόστιμα.

Το πιο διεφθαρμένο υπουργείο είναι αυτό του Εμπορίου, διαχειρίζεται το περισσότερο χρήμα και από αυτό περνούν όλοι οι ξένοι επενδυτές, όσοι τολμούν να επιχειρήσουν υπό αυτό το καθεστώς. Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου άμυνας τα πρώτα χρόνια της μετά Σαντάμ εποχής ήταν ένας Πολωνοϊρακινός που διατηρούσε στο παρελθόν πιτσαρία στη Βόνη, στη Γερμανία. Η προμήθεια όπλων 1,3 δις δολαρίων που διαχειριστηκε υπήρξε παροιμιώδης. Σαράβαλα, άχρηστα και κάποια που ενώ εμφανίζονταν στα χαρτιά δεν τα είδαν ποτέ ζωντανά.

Την ίδια στιγμή οι τιμές των ακινήτων στη Βαγδάτη συνεχώς ανεβαίνουν με τους κομματικούς αξιωματούχους, τους ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους και τους πολιτικούς να είναι η νέα άρχουσα τάξη. Και όλα αυτά τη στιγμή που το ISIS βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης. Τη προστασία της την έχει αναλάβει η 17η Μεραρχία Πεζικού του Ιρακινού Στρατού. Ο διοικητής της, Υποστράτηγος Ahmed Salim Bahjat περιγράφει τη διαφθορά «ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χώρα, πιο μεγάλο και από τη τρομοκρατία».

Η διεφθαρμένη ηγεσία δε φαίνεται να πτοείται. Ξέρει ότι η 17η Μεραρχία είναι ικανή να προστατέψει την πρωτεύουσα άρα τη περιουσία της. Οι δε πολίτες έχουν δύο επιλογές, ή να πληρώσουν το τίμημα στην ηγεσία για μια δουλειά ή να απευθυνθούν στους Ισλαμιστές (σα να λέμε εδώ στο δίκτυο της Εκκλησίας) επίσης για δουλειά. Ο μέσος Ιρακινός δεν θέλει κανέναν από τους δύο.

                Κάπου εδώ αρχίζει να φαίνεται τι ειναι το ISIS, πως μεγάλωσε και ποιοι τον στελεχώνουν. Στρατιώτες ή αντάρτες που στην αρχή πολέμησαν εναντίον των Αμερικανών, μετά εναντίον της Συρίας, άτομα που πολέμησαν και επιβίωσαν τα τελευταία δέκα χρόνια είναι η ηγεσία του ISIS. Αηδιασμένοι από το σάπιο καθεστώς ονειρεύτηκαν έναν άλλο κόσμο που θα λειτουργούσε σωστά επειδή θα στηρίζονταν σε ολοκληρωτικές αντιλήψεις. Τον Ιούνιο που μας πέρασε στην περιοχή Αλέπο της Συρίας το καθεστώς συνέλαβε έναν δικό τους τζιχατζιστή για διαφθορά. Αφού τον σκότωσαν, τον σταύρωσαν και το πτώμα του έμεινε σε κοινή θέα των υπολοίπων συντρόφων του για τρεις μέρες. Ο σύντροφός τους βρέθηκε ένοχος αφού σε δρόμο που τον έβαλαν να ελέγχει τη διέλευση των οχημάτων ζητούσε «διόδια» για τον εαυτό του.

Είναι όμως το ISIS ένα κίνημα κατά της διαφθοράς και τίποτα παραπάνω; Είναι ένα αγνό επαναστατικό μέτωπο με ιδεολογία ανάλογη των απελευθερωτικών κινημάτων; Και οι τόσοι ξένοι που συρρέουν γιατί το κάνουν; Για να πολεμήσουν τη διαφθορά; Τίποτα από τα παραπάνω. Ναι, είναι αγανακτισμένοι από την ηγεσία τόσο του Ιράκ όσο και της Συρίας, ναι είναι ολοκληρωτικοί, εμπνευσμένοι από το Ισλάμ πιθανόν γιατί αυτά ειναι τα πιο κοντινά βιώματα που έχουν. Αν γεωγραφικά και πολιτισμικά βρίσκονταν κοντά στην Ευρώπη πιθανόν το κίνημα τους να έμοιαζε περισσότερο με αυτά το Χίτλερ ή του Στάλιν. Είναι δημιούργημα των Αμερικανών; Και ναι και όχι. Όπως εξηγεί ένας πρώην δήμαρχος της Μοσούλης, ο Atheel Al-Nujaifi, η πτώση της Μοσούλης στο ISIS, η άνοδος της οργάνωσης, το αδιέξοδο των Αμερικανών, όλα αυτά του φαίνονται φυσιολογικά. Το Βόρειο Ιράκ που λειτουργεί πλέον ως ημιαυτόνομο Κουρδικό κράτος γενικά ασκεί καλύτερη διοίκηση παρόλα τα προβλήματα διαφθοράς που και αυτό αντιμετωπίζει.

Στη Μοσούλη όμως τα πράγματα από πλευράς διαφθοράς ήταν χειρότερα. Οι επιχειρηματίες στο Ιράκ γενικά πληρώνουν δύο φόρους, το καθένα με το δικό του ποσοστό, τον νόμιμο και τον τοπικό που πάει στους ντόπιους διοικούντες. Στη Μοσούλη ακόμα και οι Αμερικανοί γνώριζαν πολύ πριν επιχειρήσει ο ISIS να καταλάβει τη πόλη ότι χρήματα που έδιναν σε τοπικούς φόρους κατέληγαν στον ISIS. Αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος των στρατιωτικών δυνάμεων που διατηρούσαν στη περιοχή οι Αμερικανοί και τις ανάγκες λογιστικής υποστήριξης, μπορεί να καταλάβει πόσα λεφτά ξόδευαν στη τοπική αγορά ενισχύοντας την οργάνωση. Τα τελυταία δέκα χρόνια οι Αμερικανοί ξόδεψαν 60 δις για την ανοικοδόμηση του Ιρακ.
Η ειρωνεία είναι ότι ένα μέρος της βοήθειας η κυβέρνηση των ΗΠΑ το έδινε με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις! Προφανώς οι μεταρρυθμίσεις είτε δε γίνονταν ποτέ είτε προχωρούσαν με αργούς ρυθμούς. Ο πρωθυπουργός της χώρας Al-Maliki παρόλο που για χρόνια άκουγε εισηγήσεις να πολεμήσει τη διαφθορά και λάμβανε αναφορές τόσο από τη μυστική υπηρεσία όσο και από την ανάλογη μυστική υπηρεσία των Ενόπλων δυνάμεων για συγκεκριμένες υποθέσεις διαφθοράς επέλεξε να μη κάνει τίποτα. Είναι όλο το κράτος διεφθαρμένο; Ένας αμερικανός επιχειρηματίας που γνώρισε υπουργούς αναφέρει ότι οι διεφθαρμένοι υπουργοί είναι μειοψηφία, απλά οι υπόλοιποι προτιμούν να ζουν σε ένα καθεστώς σιωπής και να ροκανίζουν το χρόνο για να εισπράττουν τον υψηλό μισθό τους.
Σε ένα βίντεο από τα πολλά που αναρτώνται στο διαδίκτυο σχετικά με τις επιχειρήσεις στη περιοχή φαίνονται δύο μέλη των τζιχατζιστών αφού έχουν συλληφθεί να κάθονται σε ένα δωμάτιο μαζί με πλήθος άλλων συμπατριωτών τους. Στη μέση ένας βαριά τραυματίας. Ο γηραιότερος απευθύνεται στους νέους και τους λέει γιατί πολεμάτε, κοιτάξτε τον άνθρωπο που είναι τραυματίας εσείς το προκαλέσατε. Ένας από αυτούς με απολογητικό ύφος λέει ότι κατατάχθηκαν στο ISIS γιατί ήταν το μόνο που τους έδινε ελπίδα. Εκείνη την εποχή πεινούσαμε (το πεινούσαμε κυριολεκτικά, όχι ότι δε μπορούσαν να αλλάξουν το παλιό iphone με το νέο μοντέλο) και ο αρχηγός στην ομάδα μας επέτρεψε να κλέβουμε, παρόλο που είναι αντίθετο με το Κοράνι, γιατί έπρεπε να ζήσουμε.

Σε κάθε οργάνωση που πολεμά είναι δύσκολο να βρει κανείς μια κοινή συνισταμένη σε όλους. Η ηγεσία και η πρώτη μαγιά για να ξεσπάσει το κίνημα υπήρξαν και με το παραπάνω στο Ιράκ, τώρα πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει και ο στόχος κάθε άλλο είναι παρά η δημιουργία ενός αστικού κράτους. Όπως δήλωσε ένας Αμερικανός διπλωμάτης, η ηγεσία του ISIS είναι το αποτέλεσμα ενός «πολεμικού Δαρβινισμού» (combat Darwinism) για αυτό και η ηγεσία της οργάνωσης δε φαίνεται να πτοείται από την επέμβαση των συμμάχων σήμερα.
Η βοήθεια προς τον Ιρακινό λαό να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να εγκαθιδρύσει ένα αστικό κράτος με σεβασμό στις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι η αρχή του τέλους του ISIS, γιατί θα το εγκαταλείψουν πολλοί από τους τωρινούς μαχητές και δε θα τροφοδοτείται με νέους. Και αν χάσει τη στήριξη έστω και μέρους των τοπικών κοινωνιών το τέλος θα έρθει πιο εύκολα στο πεδίο των μαχών.

Δεν υπερασπίζομαι τον ISIS το είπα στην αρχή, το επαναλαμβάνω στο τέλος. Θεωρώ υποχρέωση να δείξω τον κακό διάβολο που έχουν όλοι οι άνθρωποι όταν βρεθούν σε δύσκολες καταστάσεις. Είμαι σίγουρος ότι όσοι διαβάσατε προσεκτικά το κείμενο θα αντιληφθήκατε ομοιότητες με τη δική μας πολιτική σκηνή και παρόμοια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. 
Η αρχή όμως είναι μια. Σε θέματα διαφθοράς δεν είμαστε αριστεροί, δεξιοί, ολοκληρωτικοί ή φιλελεύθεροι, είμαστε πολίτες που διαφυλάσσουμε τους θεσμούς. Όσοι ακούτε για κομματικές λύσεις απέναντι στη διαφθορά προβληματιστείτε, είναι παγίδα!

Βιβλιογραφία

NBC News : “Iraqs Biggest Enemy? Corruption, Says Army Commander”, Richard Engel, 24/06/2014

Al-Arabiya.net : “ISIS crucifies one of its own in Syria for corruption”, 27/06/2014

Counterpunch.org : “Why Iraq is Now the Most Corrupt Country on the Planet”, Patric Cockburn, 29/06/2009

Huffington Post : “Iraq Reconstruction Cost U.S. $60 Billion, Left Behind Corruption And Waste”, David Wood, 03/06/2013

Foreign Policy : “How Maliki ruined Iraq”, Zaid Al-Ali, 19/06/2014

Al-monitor : “Former Mosul mayor says corruption led to ISIS takeover”, (μεταφραση στα Αγγλικά από την Al-Hayat), 02/07/2014


Παπαδημητρίου Θάνος

Αστυνομία

Υπόθεση Καραϊβάζ: “Ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.” περιείχε το cd που καταστράφηκε από συρραπτικό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αίτηση αναίρεσης κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο η μητέρα και η αδερφή του Καραϊβάζ, επικαλούμενες το κατεστραμμένο cd

Έγγραφο της Εισαγγελίας Αθηνών αποκαλύπτει, ότι το cd με περιεχόμενο από το κινητό τηλέφωνο του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ περιείχε “ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.”.

“Το με αριθμό αναγνωστέο 33 (έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για το αποτέλεσμα της ανάσυρσης του κινητού του θύματος Γ. Καραϊβάζ – ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.) είχε επισυναπτόμενο cd με το περιεχόμενο της ανάσυρσης το οποίο πιθανότατα είχε καταστραφεί λόγω συρραφής του με συρραπτικό και το γεγονός σημειώθηκε στα πρακτικά” αναφέρει το εν λόγω έγγραφο.

Η αναφορά αυτή καταρρίπτει τη φημολογία εκείνων των ημερών ότι το cd περιείχε απλά επαφές. Οι επαφές, άλλωστε, στην εφαρμογή whatsapp, όπως πρώτο επίσης είχε αποκαλύψει το FoP, αναφέρονταν σε χαρτί και αφορούσαν ονόματα συνεργατών του Καραϊβάζ αλλά και ονόματα όπως Δημητριάδης, Κοντολέων και Καραμαλάκης, που παρέπεμπαν στον πρώην διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου -και ανιψιό του Πρωθυπουργού- Γρηγόρη Δημητριάδη, τον πρώην Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και τον πρώην Αρχηγό της Αστυνομίας Μιχάλη Καραμαλάκη. Στο δικαστήριο τότε είχε αναφερθεί και επαφή Βαγγέλης Ζαμπού, η οποία παραπέμπει στον Βαγγέλη Ζαμπούνη που εκτελέστηκε πριν μερικούς μήνες έξω από πρατήριο καυσίμων ιδιοκτησίας του, στο Νέο Κόσμο.

Η αναφορά σε “ιστορικό συνομιλιών” δείχνει ότι υπήρχαν στοιχεία για το με ποιούς μίλησε ο δημοσιογράφος και πότε, ενώ τα “αρχεία κειμένου κ.α.” ενδεχομένως να αφορούν και γραπτά μηνύματα.

Σε κάθε περίπτωση, η Δικαιοσύνη μπορούσε να ζητήσει από τους συνομιλητές του Καραϊβάζ πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών μαζί τους και να τους ρωτήσει εάν τους είχε εκφράσει κάποια ανησυχία για κάτι, από τη στιγμή ανάμεσά τους ήταν ο αρχηγός της Αστυνομίας και ο Διοικητής της ΕΥΠ.

Σήμερα, επισκέφθηκαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, οι δικηγόροι της μητέρας και της αδελφής του Γιώργου Καραϊβάζ, Ρόη Παυλέα και Σπύρος Χαριτάτος, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση αναίρεσης κατά της αθωωτικής, για τους δύο κατηγορουμένους, απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Ρεπορτάζ της ιστοσελίδας dikastiko.gr αναφέρει ότι “σύμφωνα με την πλευρά των συγγενών του δημοσιογράφου, η πρωτόδικη απόφαση «πάσχει από απόλυτη ακυρότητα και παραβίαση της δημοσιότητας της δίκης, διότι, όπως διαπίστωσε και η εισαγγελέας της έδρας κι έχει καταγραφεί στα πρακτικά, το αναγνωστέο σχετικό 33 που βρισκόταν σε cd έχει καταστραφεί. Πλην όμως το δικαστήριο θεώρησε, εσφαλμένα, ότι αν και καταστραμμένο μπορεί να θεωρηθεί ως αναγνωσμένο”.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης οι δύο δικηγόροι είχαν πει ότι διαθέτουν το περιεχόμενο του cd και ότι το θέτουν στη διάθεση του δικαστηρίου. Όταν, όμως, το δικαστήριο τους το ζήτησε εκείνοι προσκόμισαν ένα στικάκι λέγοντας ότι το εν λόγω αρχείο “δεν ανοίγει”.

Οι ίδιοι, πάντως, στη σημερινή τους αίτηση κάνουν λόγο για «έλλειψη ειδικής αιτιολογίας» της απόφασης, ενώ υπογραμμίζουν πως για την κρίση των δικαστών ελήφθησαν υπόψη «καταφανώς ψευδείς καταθέσεις».

Στη σχετική αίτηση αναφέρεται πως «δεν αιτιολογείται στην απόφαση γιατί δήθεν συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται μόνο κλοπιμαία οχήματα από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος. Η αναιτιολόγητη απλοϊκή αυτή σκέψη αντικρούεται από το γεγονός ότι δεν απαντάται στο νομικό κόσμο κάποιο εγχειρίδιο επαγγελματικής κατάρτισης πληρωμένων δολοφόνων».

ΠΗΓΗ: Freedom of Press

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Δημήτρης Νατσιός: Οι τάφοι των παιδιών είναι ανοιχτοί και θα κλείσουν μόνο αν αποδοθεί δικαιοσύνη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημήτρης Νατσιός: Ο Μητσοτάκης δεν θα γλιτώσει από το έγκλημα των Τεμπών! Οι τάφοι των παιδιών είναι ανοιχτοί και θα κλείσουν μόνο αν αποδοθεί δικαιοσύνη

Συνέχεια ανάγνωσης

Διαφθορά

Ποιο είναι το “λάθος μήνυμα”, Κυριάκο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Παραιτήθηκαν οι Παπασταύρου και Μπρατάκος, διότι, όπως μας ενημέρωσαν κυβερνητικές πηγές, “η συμμετοχή τους σε κοινωνική συνάντηση εξέπεμψε το λάθος μήνυμα”. Ποιο ήταν αυτό και γιατί ήταν λάθος; Να σας πω τι κατάλαβα εγώ: ότι κυβέρνηση και μεγαλοπαράγοντες πότε αγαπιούνται και πότε κάνουν κόνξες, ανάλογα με το επιδιωκόμενο. Κι ότι πάντα υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας και αγγελιαφόροι που θα παζαρέψουν το deal.

Κι αν κάτι πάει στραβά, οι πραιτωριανοί μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίους τράγους, για να προστατευθεί το “αφεντικό”. Κατάλαβε κάποιος κάτι άλλο; Αλλά αυτό δεν είναι καινούργιο. Ισχύει από συστάσεως Ελληνικού Κράτους, για όλες τις κυβερνήσεις και για όλους τους μεγαλοπαράγοντες. Τι διαφορετικό συνέβη το βράδυ του Κυριακής, παραμονή της εορτής των Βαγγέληδων; 

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, για να βοηθήσουμε και τις κυβερνητικές πηγές να καταλάβουν την έννοια του μηνύματος, διότι, απ΄ ό,τι φαίνεται, δυσκολεύονται. Οι Παπασταύρου και Μπρατάκος, εμπειρότατοι και με μακρά θητεία σε κομματικά και πολιτικά πόστα, ήταν υπουργός Επικρατείας και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αντιστοίχως. Δηλαδή, άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου.

Εμφανίζονται λοιπόν στο σπίτι του Βαγγέλη, μένουν αρκετές ώρες, πίνουν, καπνίζουν και συζητούν με τον εορτάζοντα και τους άλλους προσκεκλημένους. Πήγαν χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον πολιτικό τους προϊστάμενο ή αφού συνεννοήθηκαν; Οι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν το πρώτο. Εάν όντως έγινε έτσι, με δεδομένη την ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κάποτε Alter Ego της, πρόκειται για παιδαριώδες λάθος, που δεν το κάναμε ούτε στο Δημοτικό: όταν κάποιος συμμαθητής τσακωνόταν με τον κολλητό μας, τον είχαμε κι εμείς στο “ντου”. Αν λοιπόν οι δύο στενότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έχουν τη στοιχειώδη ικανότητα να κρίνουν σε ποιανού το σπίτι θα πάνε και σε ποιανού όχι, και τι μηνύματα θα εκπέμψει η παρουσία τους, δεν κάνουν για τη δουλειά.

Πολύ πιθανό να έχουν και άλλες παρόμοιες δομικές ελλείψεις. Κι αν ο πρωθυπουργός, που τους ανέθεσε αυτές τις εξαιρετικά νευραλγικές θεσμικές θέσεις, δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ποιοι κάνουν για τη δουλειά και ποιοι όχι, δεν κάνει ούτε εκείνος για τη δουλειά. Αυτό είναι το μήνυμα από την εκδοχή στην οποία μας καθοδηγούν οι “κυβερνητικές πηγές”. Είναι σωστό ή λάθος; 

Όμως, όλοι καταλαβαίνουμε ότι ισχύει το δεύτερο. Είναι προφανές ότι η παρουσία των κομισάριων του Μαξίμου εκεί είχε χαρακτήρα αποστολής: να εκτονωθεί η κρίση και να επαναδιαπραγματευθούν οι όροι του διαχρονικού deal που υπάρχει ανάμεσα στις δύο “οικογένειες”. Όταν τα ΜΜΕ γέμιζαν από φωτογραφίες ένθερμων εναγκαλισμών σε απόσταση αναπνοής του ίδιου του πρωθυπουργού με τον προχθεσινό εορτάζοντα, αλλά και με άλλους μεγαλοπαράγοντες, το μήνυμα ήταν σωστό ή λάθος;

Πάμε όμως στο γεγονός που επιδείνωσε την κλινική εικόνα μιας κάποτε ρωμαλέας σχέσης.

Το “Βήμα” ισχυρίστηκε πως, ενώ ακόμα δεν είχε σβήσει η φωτιά στα εκτροχιασμένα βαγόνια (που, έναν χρόνο μετά, δεν έχουμε μάθει, επίσημα, τι την προκάλεσε), κάποιος έσπευσε να πάρει τις ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ σταθμαρχών και μηχανοδηγών και να τις δώσει στο “Πρώτο Θέμα”, γνωστό για την απροκάλυπτα φιλοκυβερνητική του στάση, το οποίο τις έβγαλε στον αέρα, παραποιημένες: δύο διαφορετικές συνομιλίες συνενώθηκαν και παρουσιάστηκαν ως ενιαία.

Ποιος πήρε το υλικό; Ποιος έκανε το μοντάζ; Το “γιατί” είναι προφανές: έπρεπε να φανεί ότι αποκλειστικός υπεύθυνος ήταν ο σταθμάρχης. Βασισμένος σε αυτές τις παραποιημένες συνομιλίες, ο πρωθυπουργός υποστήριξε στη Βουλή την εκδοχή του αποκλειστικώς ανθρώπινου λάθους.

Δεν αθωώνει τον σταθμάρχη το δημοσίευμα του Βήματος. Όμως δείχνει μία υπερβολική σπουδή κάποιων να κατευθύνουν την οργή του κοινού μόνο σ΄ αυτόν, μακριά από πολιτικά πρόσωπα. Θα μπορούσε, την αποκάλυψη για την υπεξαίρεση του υλικού, να μην την είχε κάνει το “ΒΗΜΑ” αλλά η “Ηχώ της Άνω Ραχούλας”. Θα άλλαζε τίποτε επί της ουσίας;

για τη συνέχεια CApital

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή