Ακολουθήστε μας

Γαλλία

“Η Τουρκία δεν αποδέχεται τον καταμερισμό των ΑΟΖ”

Δημοσιεύτηκε

στις

“Στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία αντιδρά σε έναν συνασπισμό που σχηματίστηκε εναντίον της (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος) και την αποκλείει από την κοινή χρήση των πόρων της περιοχής. Σχετικά με αυτό, ο τρόπος με τον οποίο η Γαλλία έχει σαφώς υποστηρίξει το αντι-τουρκικό στρατόπεδο διευρύνει το χάσμα μεταξύ του Παρισιού και της Άγκυρας.

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ σε αυτές τις χώρες να επιβάλουν τη δική τους ερμηνεία κατανομής πόρων, εάν χρειαστεί, χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική της δύναμη.

Ο στόχος της Άγκυρας είναι να πείσει τους Ευρωπαίους, ιδίως την Κύπρο και την Ελλάδα, να συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν μαζί της για να βρουν μια πολιτική λύση σε αυτό το ζήτημα. Μια χώρα όπως η Γαλλία, με όλο το πολιτικό βάρος που έχει στην ΕΕ, θα έπρεπε να πιέσει να οργανωθούν συνομιλίες μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας.”
Για τoν Sinan Ulgen, μέλους της διαρκούς αντιπροσωπείας της Τουρκίας στην Ε.Ε, ο Γάλλος πρόεδρος χρησιμοποιεί την κρίση με την Άγκυρα για να προωθήσει τις στρατηγικές του φιλοδοξίες και να κάνει την Ευρώπη ανεξάρτητο στρατηγικό παράγοντα σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Le Point: Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής στη γαλλο-τουρκική σχέση;

Sinan Ulgen: Πράγματι, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής και είναι δυσάρεστο. Προσωπικά δεν βλέπω πώς αυτό το είδος επιθετικής ομιλίας εκ μέρους του Προέδρου Emmanuel Macron μπορεί να εξυπηρετήσει τα στρατηγικά συμφέροντα της Γαλλίας. Μέχρι στιγμής, ο Γάλλος πρόεδρος έδειχνε να διαθέτει μακροπρόθεσμη στρατηγική, τόσο για τη χώρα του όσο και για την Ευρώπη. Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, το συμφέρον του Παρισιού θα ήταν να ενισχύσει τη θέση του εντός της συμμαχίας, μιλώντας με τους συμμάχους του για να προσπαθήσει να τους πείσει. Έτσι θα μπορούσε να αυξήσει την επιρροή του. Ωστόσο, αυτός ο τύπος επίθεσης στην Τουρκία τοποθετείται στον αντίποδα αυτής της φιλοδοξίας. Με αυτόν τον τρόπο η Γαλλία απομονώνεται στο ΝΑΤΟ.

Sinan Ulgen

Ο τόνος της γαλλικής αντίδρασης δεν έχει να κάνει με την σοβαρότητα του συμβάντος με τη φρεγάτα Le Courbet;

Υπήρξε απροσεξία και από τις δύο πλευρές σε αυτό το θέμα. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι ήταν το γαλλικό ναυτικό που ήταν η αιτία αυτού του περιστατικού και επομένως, υπάρχει ευθύνη για τη Γαλλία. Η φρεγάτα Le Courbet έκανε ζιγκ-ζαγκ γύρω από τα τουρκικά πλοία [κάτι που αρνείται ο γαλλικός στρατός, σημείωμα του συντάκτη] και προκάλεσε την τουρκική απάντηση. Διαφορετικά, το ΝΑΤΟ θα είχε αντιδράσει πολύ πιο έντονα στην Άγκυρα. Είναι σαφές ότι το Παρίσι δεν έχει λάβει αρκετή υποστήριξη από τους συμμάχους της Συμμαχίας για αυτό το περιστατικό. Μόνο οκτώ χώρες υποστήριξαν τη θέση του, σε σύγκριση με 22 που αντιτάχθηκαν.

Οι έντονες επικρίσεις του Emmanuel Macron στοχεύουν ιδιαίτερα τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη…

Και στη Λιβύη, η θέση της Γαλλίας εξυπηρετεί τα στρατηγικά της συμφέροντα. Το Παρίσι υποστηρίζει εκεί τον στρατάρχη Haftar, μορφή της ένοπλης αντιπολίτευσης, ενάντια σε μια κυβέρνηση η οποία, παρά όλες τις αδυναμίες της, είναι η μόνη που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Επιπλέον, η Γαλλία εμφανίζεται σε ένα στρατόπεδο που περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία, επιτρέποντάς της να επεκτείνει την επιρροή της. Ωστόσο, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ατλαντικής συμμαχίας στην ανατολική Μεσόγειο. Έτσι, πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, δεν καταλαβαίνουν αυτήν τη θέση.

Η τουρκική επέμβαση στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019 αποδυνάμωσε επίσης το ΝΑΤΟ;

Δεν απειλούνται τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην Συρία. Υπάρχουν εκεί τουρκικές και αμερικανικές δυνάμεις καθώς και γαλλικές ειδικές δυνάμεις που δεν ενεργούν στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο για την Τουρκία αν το ΝΑΤΟ είχε εμπλακεί. Αλλά δεν υπάρχει διάθεση για αυτό. Γι ‘αυτό η Άγκυρα έπρεπε να συμμαχήσει με τη Ρωσία και το Ιράν. Σε αντίθεση με την Ευρώπη, η Τουρκία είναι εκτεθειμένη στην αστάθεια που επικρατεί στη Συρία.

Με το πρόσχημα της βοήθειας προς την κυβέρνηση της Τρίπολης, δεν εκμεταλεύεται η Τουρκία την ευκαιρία για να εγκατασταθεί διαρκώς στη Λιβύη και να αποκαταστήσει την πάλαι ποτέ οθωμανική επιρροή της εκεί ;

Υπάρχει πράγματι μια στρατηγική για τη διεύρυνση της περιφερειακής επιρροής της Τουρκίας δια μέσου της συνεργασίας με την κυβέρνηση της Λιβύης, αλλά αυτό δεν συνδέεται με το οθωμανικό της παρελθόν. Το πολιτικό σχέδιο του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, με υποστήριξη σε ορισμένα κινήματα της Αραβικής Άνοιξης, όπως της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, απέτυχε. Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για διεύρυνση του πεδίου δράσης της Τουρκίας πέρα ​​από τα σύνορά της εξηγείται κυρίως από ένα κίνητρο εσωτερικής πολιτικής. Συνδέεται με την συμμαχία μεταξύ του AKP ( το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Προέδρου Ερντογάν ) και το MHP, το Εθνικιστικό Κόμμα Δράσης. Επιπλέον, η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, αφού είχε επικριθεί ευρέως στην Τουρκία ως ενέργεια που δεν ανταποκρίνονταν στα στρατηγικά συμφέροντα της Άγκυρας, γίνεται όλο και πιο ευπρόσδεκτη λόγω των στρατιωτικών επιτυχιών της.

Εκτός από τη Λιβύη και τη Συρία, η Τουρκία δέχεται επίσης κριτική από τη Γαλλία για τις τακτικές παραβιάσεις των χωρικών υδάτων της Κύπρου, όπου βρίσκονται κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Για άλλη μια φορά, η Γαλλία κάνει έναν εσφαλμένο στρατηγικό υπολογισμό και δεν κατανοεί τη θέση της Τουρκίας. Στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία αντιδρά σε έναν συνασπισμό που σχηματίστηκε εναντίον της (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος) και την αποκλείει από την κοινή χρήση των πόρων της περιοχής. Σχετικά με αυτό, ο τρόπος με τον οποίο η Γαλλία έχει σαφώς υποστηρίξει το αντι-τουρκικό στρατόπεδο διευρύνει το χάσμα μεταξύ του Παρισιού και της Άγκυρας. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ σε αυτές τις χώρες να επιβάλουν τη δική τους ερμηνεία κατανομής πόρων, εάν χρειαστεί, χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική της δύναμη. Ο στόχος της Άγκυρας είναι να πείσει τους Ευρωπαίους, ιδίως την Κύπρο και την Ελλάδα, να συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν μαζί της για να βρουν μια πολιτική λύση σε αυτό το ζήτημα. Μια χώρα όπως η Γαλλία, με όλο το πολιτικό βάρος που έχει στην ΕΕ, θα έπρεπε να πιέσει να οργανωθούν συνομιλίες μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας.

Ωστόσο οι ενέργειες της Γαλλίας εμπίπτουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου την ώρα που η ΑΟΖ της Κύπρου παραβιάζεται τακτικά από το τουρκικό ναυτικό…

Είναι η άποψη του Παρισιού και όχι της Άγκυρας. Η Τουρκία δεν αποδέχεται τον καταμερισμό των ΑΟΖ που πραγματοποιούνται από αυτές τις χώρες και την οποία επιβάλλουν μονομερώς. Έχει μια άλλη ερμηνεία για την δική της ΑΟΖ. Κατά συνέπεια, η Άγκυρα εφαρμόζει αυτό το είδος μέτρων [αντίποινα, σημείωμα συντάκτη] για να παρακινήσει αυτές τις χώρες να αλλάξουν γνώμη και θα συνεχίσει να το κάνει. Έτσι, η μόνη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να διεξαγάγουμε πολιτικές διαπραγματεύσεις για να βρούμε μια δίκαιη λύση.

Ωστόσο, οι ΑΟΖ, που υπερασπίζεται η Γαλλία, βασίζονται στο δίκαιο της θάλασσας…

Ναι, αλλά η Τουρκία απαντά ότι δεν έχει υπογράψει αυτήν τη συνθήκη. Επομένως, μια τρίτη χώρα δεν μπορεί να βασιστεί στον νόμο της θάλασσας με την Άγκυρα.

Ο Εμμανουήλ Μακρόν αναλαμβάνει την ηγεσία του ευρωπαικού μέτωπου κατά του Ερντογάν;

Δυστυχώς, παρατηρώντας τον τόνο των ομιλιών και των δύο πλευρών, συνειδητοποιούμε ότι η υπόθεση έχει γίνει αρκετά προσωπική μεταξύ του Εμμανουέλ Μακρόν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες έχουν ένα αρκετά ζωντανό ταμπεραμέντο. Χρειαζόμαστε μια επιστροφή στη σωστή διπλωματία με μια προοπτική πολιτικής διαπραγμάτευσης. Μέχρι στιγμής απομακρυνόμαστε από κάτι τέτοιο.
Δεν εξηγείται επίσης η τρέχουσα κρίση από την απόσυρση των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ;
Εδώ και τέσσερα χρόνια, η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει ότι δεν είναι πλέον σίγουρος σύμμαχος για την Ευρώπη ούτε και το ΝΑΤΟ. Αυτό συνέβαλε στην ανάπτυξη της θεώρησης ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι αμυντικές δυνατότητες και οι στρατιωτικές φιλοδοξίες της Ευρώπης. Αυτό ανοίγει έναν πολιτικό χώρο για να προχωρήσει η Ευρώπης στην σταδιακή ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της στον τομέα της στρατιωτικής άμυνας έναντι των ΗΠΑ. Και είναι ο Εμμανουήλ Μακρόν που ηγείται αυτής της φιλοδοξίας. Έτσι πρέπει να ερμηνεύσουμε τα σχόλιά του σχετικά με τον «εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ» τον περασμένο Νοέμβριο στο περιοδικό The Economist, μια έκφραση που επανέλαβε επίσης την περασμένη εβδομάδα. Για την Τουρκία, ο Γάλλος πρόεδρος χρησιμοποιεί την κρίση με την Άγκυρα για να προχωρήσει στις στρατηγικές του φιλοδοξίες και να κάνει την Ευρώπη έναν πιο ανεξάρτητο στρατηγικό παράγοντα σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Le Point, 2/7/20

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή