Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Κοινή αντιτρομοκρατική εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών από τον ΟΗΕ, και όχι από τις ΗΠΑ, λέει η Ρωσία

Δημοσιεύτηκε

στις

Γκεβόργκ Μιρζαγιάν, ειδικά για τη RBTH

Οι βομβαρδισμοί κατά των τζιχαντιστών πρέπει να γίνουν με απόφαση του ΟΗΕ, και όχι μονομερώς από την Ουάσιγκτον. Η Ρωσία είναι αντίθετη με την αμερικανική πολιτική για την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού κράτους», διότι ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν εκστρατεία μεγάλης κλίμακας εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού κράτους (ΙΚ, ISIS-ISIL). Η Ρωσία, καταρχήν, δεν είναι αντίθετη, αλλά αξιώνει να πραγματοποιηθεί με σωστές μεθόδους.

Στη Μέση Ανατολή έχει διαμορφωθεί σήμερα μια σπάνια για την περιοχή κατάσταση. Αναμφισβήτητα, υπάρχει ένας -κοινός για όλους- εχθρός. Όπως αναφέρει η αναλυτής του πρακτορείου «Εξωτερική πολιτική», Τατιάνα Τιουκάεβα, «το ΙΚ αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια όλων, ακόμη και για εχθρικά μεταξύ τους κράτη της περιοχής. Αντιμαχόμενες μεταξύ τους χώρες όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία το παραδέχονται ανοικτά. Η Ιορδανία και η Τουρκία σε χαμηλότερους τόνους, ενώ το Ιράκ και η Συρία βρίσκονται σε ανοικτά εμπόλεμη κατάσταση με το ΙΚ». Η οργάνωση αυτή, συνεχίζει η Τιουκάεβα, διαθέτει μια απόλυτα ακραία ιδεολογία, και με βάση αυτήν διεκδικεί τον ηγετικό ρόλο απέναντι απ’ όλα τα σουνιτικά κράτη, με απώτερο στόχο να αποκτήσει την ηγεσία σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο. Για το σιιτικό Ιράν, το σουνιτικό ΙΚ αποτελεί αναμφίβολα τον απόλυτο εχθρό, δεδομένου ότι οι μαχητές του ΙΚ εξοντώνουν μαζικά τους σιίτες που βρίσκονται στις περιοχές τις οποίες ελέγχουν.
Η “παγίδα” της Συρίας
Υπό αυτές τις συνθήκες, για τις ΗΠΑ παρουσιάζεται η μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουν μια ευρεία συμμαχία κατά του ΙΚ. Κάτι που έχουν αναφέρει επανειλημμένα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο, ο πόλεμος πρέπει να διεξαχθεί όχι μόνο στο έδαφος του Ιράκ, αλλά και της Συρίας. Και εδώ ο Ομπάμα περιέρχεται σε μια περίπλοκη κατάσταση, καθώς οι ΗΠΑ στη Συρία θεωρούν ότι έχουν έναν ακόμη εχθρό: Το καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ.
Ο Λευκός οίκος έχει λοιπόν δύο “επιλογές”: Της “αντιπαράθεσης” και της “εποικοδομητικής συνεργασία”ς. Το πρώτο είναι το αρνητικό σενάριο. Αν οι ΗΠΑ  προχωρήσουν σε αντιπαράθεση, τότε θα πρέπει να πολεμήσουν ταυτόχρονα ενάντια και στις δυο πλευρές. Κάτι για το οποίο απαιτούνται πολλές δυνάμεις.  Από την άλλη, εάν αποφασίσουν να πολεμήσουν μόνον εναντίον της μιας πλευράς (του ΙΚ), αυτό θα οδηγήσει στη νίκη και την ενίσχυση του εχθρού της στο εσωτερικό της χώρας αυτής.  Αν, όμως, ακολουθήσουν το σενάριο της “εποικοδομητικής συνεργασίας”, τότε το πιθανότερο είναι να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με τη μια από τις αντιπαρατιθέμενες δυνάμεις στο εσωτερικό της Συρίας. Κατ’ αυτό τον τρόπο, θεωρητικά ο πόλεμος κατά του ΙΚ θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να εξέλθουν αξιοπρεπώς από την παγίδα της Συρίας.
Η κυβέρνηση της Συρίας από την πλευρά της, έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ. Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ Μουαλέμ, «η Συρία είναι έτοιμη να συντονιστεί σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά οποιαδήποτε προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας θα πρέπει να συμφωνηθεί με τη συριακή κυβέρνηση». 
Λάθος “ποντάρισμα”
Στο σημείο αυτό, όμως, εμφανίζεται το πρόβλημα. Και δεν είναι άλλο από την απροθυμία της κυβέρνησης Ομπάμα να συνεργαστεί με τον Άσαντ, προφανώς για λόγους εντυπώσεων. Γι’ αυτό και οι ΗΠΑ παραιτήθηκαν από την “επιλογή” της εποικοδομητικής συνεργασίας. Αλλά μη έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν το μοντέλο της αντιπαράθεσης, κατέληξαν σε μια τρίτη επιλογή. Το Κογκρέσο ψήφισε νόμο για τον εξοπλισμό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), της κοσμικής αντιπολίτευσης που μάχεται τόσο κατά του Άσαντ, όσο και κατά των ισλαμιστών.
Η Ρωσία δεν είναι ικανοποιημένη από μια τέτοια επιλογή. Πρώτα απ’ όλα, δεν της αρέσει η επιλογή του ευνοούμενου, δηλαδή της συριακής αντιπολίτευσης, καθώς αυτή είναι πολύ αδύναμη και προκατειλημμένη. Όπως ανέφερε ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, «είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να θεωρηθεί ότι του αγώνα κατά του ΙΚ θα ηγηθεί η μετριοπαθής αντιπολίτευση, μόλις αυτή εξοπλιστεί κατάλληλα».
Αυτή τη στιγμή, ο ΕΣΣ είναι πολύ αδύναμος για έναν αγώνα όπως αυτός. Όπως ανέφερε στην RBTH ο ειδικός σε αραβικά θέματα επιστημονικός συνεργάτης της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής, Λεονίντ Ισάγεφ, «σε σύγκριση με τις δυο σημαντικότερες δυνάμεις στη Συρία -τον συριακό στρατό και το ΙΚ- όλες οι υπόλοιπες οργανώσεις ωχριούν, συμπεριλαμβανομένου του ΕΣΣ. Τον πρώτο καιρό η οργάνωση της αντιπολίτευσης αισθανόταν αρκετή σιγουριά, καθώς όλα τα τμήματα της ένωνε η κοινή έχθρα κατά του Άσαντ. Όταν όμως στη συνέχεια προέκυψαν τα ζητήματα της διανομής των εξουσιών και της διοίκησης των διαφόρων εδαφών που ήλεγχε, η οργάνωση ουσιαστικά διαλύθηκε. Κάποια από τα μέλη της παραδόθηκαν όταν δόθηκε αμνηστία, και άλλα, αναζητώντας πραγματική εξουσία και χρήματα, πέρασαν στο στρατόπεδο του ΙΚ». Σύμφωνα με τον ειδικό, το πιθανότερο είναι ότι τα όπλα που θα προμηθεύσουν οι ΗΠΑ στις διάφορες ομάδες, τελικά θα πέσουν στα χέρια του ΙΚ.
Ευκαιρία για να κτυπήσουν τον Ασσαντ
Το δεύτερο σημείο, είναι οι φόβοι της Ρωσίας ότι οι ΗΠΑ θα υποκύψουν τελικά στα επίμονα αιτήματα του ΕΣΣ και των συμμάχων της Αμερικής στην περιοχή, να βομβαρδιστούν, όχι μόνο οι θέσεις των ισλαμιστών, αλλά και των πιστών στον Άσαντ τμημάτων. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, η Μόσχα τάσσεται υπέρ του «να ενωθούν οι διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία, στο Ιράκ και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής με ταυτόχρονο αυστηρό σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών της περιοχής και σε συνεργασία με τις νόμιμες κυβερνήσεις τους». Η Ρωσία θεωρεί ότι αν οι Αμερικάνοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση του Άσαντ, τότε για τη διεξαγωγή της επιχείρησης πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να καθοριστούν με σαφήνεια οι παράμετροί της.
Η Σύγχρονη Ρωσία

Video

Σάββας Καλεντερίδης: Πραγματοποίησε το Ιράν πυρηνική δοκιμή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 7ης Οκτωβρίου 2024
1. Ο Παπαχελάς προειδοποιεί: Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει την πολιτική αποσταθεροποίηση
2. Κύπρος: Οι Τούρκοι στρατηγοί επιδιώκουν να καταλαβουν τη μισή νεκρή γραμμή 18:00
3. Τουρκία: “Βρώμικη” συμφωνία Βερολίνου-Άγκυρας 27:10
4. Ισραήλ: Η πρώτη επέτειος της εισβολής της Χαμάς – Διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν 54:45
5. ΗΠΑ: Σε θρίλερ μετατρέπεται η προεκλογική εκστρατεία στις επτά κρίσιμες πολιτείες 54:45
6. Ρωσία: Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο σεισμός 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Ιράν, οφείλεται στην πρώτη πυρηνική δοκιμή του Ιράν που έκανε στην έρημο της χώρας 59:50

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Υπό έλεγχο για κατασκοπεία στις ΗΠΑ τα gadgets των κινέζικων αυτοκινήτων

Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται εδώ και καιρό σε γεωπολιτικές και εμπορικές διαμάχες με την Κίνα, αλλά η τελευταία ανησυχία αφορά gadget υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζονται στην Κίνα και είναι εγκατεστημένα σε αυτοκίνητα των ΗΠΑ. Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων. Σε απάντηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την πλήρη απαγόρευση της τεχνολογίας από αντίπαλα έθνη όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Το προηγμένο λογισμικό και το υλικό που βρίσκεται σε κινεζικά οχήματα θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστεί χειραγώγηση για να επιτρέψει στους χάκερ να αναλάβουν τον έλεγχο των αυτοκινήτων στους αμερικανικούς δρόμους ή ακόμη και να τα χρησιμοποιήσουν ως εργαλεία για να στείλουν ευαίσθητες πληροφορίες πίσω στο Πεκίνο ή τη Μόσχα. Καθώς η Κίνα γίνεται κορυφαίος παίκτης στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, η επιρροή της στις ΗΠΑ αυξάνεται, ειδικά μέσω των έξυπνων αυτοκινήτων και των σχετικών gadgets.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο που ενέχουν οι κινεζικές και ρωσικές τεχνολογίες στα αμερικανικά αυτοκίνητα. Αν και αναγνώρισε ότι ο τρέχων αριθμός οχημάτων με τέτοια gadget είναι χαμηλός, η κυβέρνηση λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής για την ασφάλεια. «Τα αυτοκίνητα σήμερα διαθέτουν κάμερες, μικρόφωνα, εντοπισμό GPS και άλλες τεχνολογίες συνδεδεμένες στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Raimondo σε δήλωση. «Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβουμε πώς ένας ξένος αντίπαλος με πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την εθνική μας ασφάλεια όσο και για την ιδιωτική ζωή των πολιτών των ΗΠΑ».

Η Κίνα απάντησε με οργή στην ανακοίνωση των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι υπερβάλλει τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και ότι στοχεύει άδικα τις κινεζικές εταιρείες. Ο Lin Jian, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, καταδίκασε τις ΗΠΑ για την επέκταση της αντίληψής τους για την εθνική ασφάλεια και την ανάληψη διακρίσεων. «Η Κίνα αντιτίθεται στη διεύρυνση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας από τις ΗΠΑ και στις μεροληπτικές ενέργειες κατά των κινεζικών εταιρειών και προϊόντων», είπε ο Λιν. «Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να σεβαστούν τις αρχές της αγοράς και να παρέχουν ένα ανοιχτό, δίκαιο, διαφανές και αμερόληπτο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές επιχειρήσεις».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να ερευνά τις πιθανές απειλές που θέτουν τα έξυπνα αυτοκίνητα που συνδέονται στο διαδίκτυο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Μετά την αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με την ξένη τεχνολογία, ιδιαίτερα από την Κίνα και τη Ρωσία, εξετάζεται τώρα η απαγόρευση. Επιπλέον, οι περιορισμοί στο μη εγγενές λογισμικό θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ έως το 2027, ενώ οι κανονισμοί υλικού ενδέχεται να εφαρμοστούν τρία χρόνια αργότερα για να δοθεί χρόνος στις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Ο John Bozzella, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alliance for Automotive Innovation, αναγνώρισε ότι ενώ η κινεζική τεχνολογία στα αυτοκίνητα των ΗΠΑ είναι περιορισμένη, οι προτεινόμενοι κανόνες ενδέχεται να δημιουργήσουν προκλήσεις για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. «Δεν μπορείς απλά να γυρίσεις έναν διακόπτη και να αλλάξεις την πιο περίπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού στον κόσμο εν μία νυκτί», είπε. Πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα που παρέχεται από τον προτεινόμενο κανόνα μπορεί να είναι πολύ σύντομο για ορισμένους κατασκευαστές να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές. Η οργάνωση του Bozzella σχεδιάζει να συνεχίσει να παρέχει πληροφορίες καθώς αναπτύσσονται οι τελικοί κανονισμοί.

Οι ΗΠΑ αυστηροποιούν τους κανονισμούς για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν κινεζικά gadgets. Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος να δοθεί στους κινέζους κατασκευαστές αυτοκινήτων κανένα περιθώριο, λαμβάνοντας υπόψη το σκιερό παρελθόν του Πεκίνου όσον αφορά την κατασκοπεία και παρόμοιες δραστηριότητες.

Προς το παρόν, εξετάζεται η πρόταση για απαγόρευση ορισμένου υλικού και λογισμικού που κατασκευάζονται στην Κίνα και τη Ρωσία από αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία στις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον εργάζεται για τον περιορισμό της παρουσίας της Κίνας στην αλυσίδα εφοδιασμού της κατασκευής αυτοκινήτων. Με παρόμοιο τρόπο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως αυξήσει τους δασμούς σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα και μια σειρά άλλων ειδών. Επίσης, έχει απαγορεύσει χωριστά την εισαγωγή γερανών φορτίου κινεζικής κατασκευής λόγω κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή