Ακολουθήστε μας

Ουκρανία

Αν είχε πράγματι εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία, η Δύση θα είχε κιόλας παρέμβει

Δημοσιεύτηκε

στις

Τελικά υπάρχει «ρωσική εισβολή» ή είναι απλά ένα επικοινωνιακό τέχνασμα;;;

Πέτρο Ποροσένκο. Πηγή: Reuters
Τελικά υπάρχει «ρωσική εισβολή» ή είναι απλά ένα επικοινωνιακό τέχνασμα του Κιέβου για να συγκαλύψει τις ήττες του στις μάχες με τους αυτονομιστές, και γενικότερα την αποτυχία της πολιτικής του, να αρνείται τον διάλογο, και να συνεχίζει τον αδελφοκτόνο πόλεμο;
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πιότρ Ποροσένκο, κατήγγειλε επίσημα και δημόσια εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του. Κι’ όμως, οι χώρες της Δύσης δεν φαίνονται να βιάζονται για να προσφέρουν στο Κίεβο στρατιωτική υποστήριξη, ενώ όλα δείχνουν ότι περιορίζονται στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ετσι, στον Ποροσένκο δεν απομένει άλλη επιλογή, από το να παρουσιάζει στην κοινή γνώμη, στο εσωτερικό της χώρας του, την ήττα του στρατού του στις μάχες με τους εξεγερθέντες ως επέμβαση της Μόσχας.
Ειδικότερα, ο Ποροσένκο είπε στις 28 Αυγούστου ότι η Ρωσία έστειλε στρατό στο έδαφος της χώρας του, με αποτέλεσμα την κατάληψη της παραθαλάσσιας πόλης, Νοβοαζόβσκ. Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην ΕΕ, Κονσταντίν Ελισέεφ, κάλεσε τη Δύση να παράσχει στο Κίεβο «ευρεία στρατιωτική και τεχνική υποστήριξη», ωστόσο, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν προτίθενται προς το παρόν να εγκαταλείψουν τα πλαίσια της πολιτικής των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία. Στην τρέχουσα συγκυρία, ο βασικός στόχος του Κιέβου είναι η ενεργή ανάμιξη ΗΠΑ και Ευρώπης στη σύγκρουση. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ουκρανού προέδρου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβελ Κλίμκιν, έγραψε στη σελίδα του στο Twitter: «Ξεσηκώνουμε τους πάντες».
Πιέσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας
Ρώσοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι μια από τις αιτίες της δήλωσης Ποροσένκο, είναι οι τελευταίες αποτυχίες στις μάχες με τους αυτονομιστές. Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο της παραθαλάσσιας πόλης Νοβοαζόβσκ και αν δεν γίνει αναφορά στον «εξωτερικό» παράγοντα, η κοινωνία θα επιρρίψει τις ευθύνες της αποτυχίας στην ηγεσία της χώρας.
Όπως ανέφερε στη RBTH ο ρώσος πολιτικός αναλυτής Φιόντορ Λουκιάνοφ, «ο πρόεδρος, ως ανώτατος διοικητής των ΕΔ, είναι αυτός που λογοδοτεί στην κοινή γνώμη για την αποτυχία ή τις αποτυχίες στις μάχες, και το βάρος της ευθύνης βαραίνει τους δικούς του ώμους. Επίσης, η Ουκρανία βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και βλέποντας την πολιτική υποστήριξη της Δύσης, ο πρόεδρος προσπαθεί να επισπεύσει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας».
Εξάλλου, η πολιτική πίεση προς τον ουκρανό πρόεδρο αυξήθηκε και από την πλευρά των αντιπάλων του. Ειδικότερα, η Γιούλια Τιμοσένκο -πριν ακόμη από την ανακοίνωση Ποροσένκο περί εισβολής του ρωσικού στρατού- δήλωσε ότι η Μόσχα «ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας» και ότι ο πρόεδρος πρέπει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, καθώς και να δημιουργήσει εκεί «επιτελείο του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή». Η Τιμοσένκο τον κάλεσε «να πάρει στα χέρια του όλους τους μοχλούς της διοίκησης της άμυνας της Ουκρανίας» και απαίτησε να συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη του ουκρανικού κοινοβουλίου, το οποίο «πρέπει να κάνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου για αποτελεσματική στρατιωτική βοήθεια».
Ύστερα από δηλώσεις όπως αυτή, εκ μέρους των κύριων ανταγωνιστών του στην εσωτερική πολιτική σκηνή, ο Ποροσένκο έπρεπε να ενεργήσει χωρίς χρονοτριβή, θεωρεί ο Λουκιάνοφ. Σύμφωνα με τον αναλυτή, «στις συνθήκες πολέμου στις οποίες βρίσκεται η χώρα, μια τέτοια εσωτερική διαμάχη δεν είναι ιδιαίτερα κόσμια, αν και η ουκρανική πολιτική ποτέ δεν διακρινόταν από κάτι τέτοιο». Όπως σημείωσε μιλώντας στη RBTH ο ουκρανός αμυντικός αναλυτής, Ίγκορ Λεβτσένκο, ο πρόεδρος εξέφρασε τις γνωστές θέσεις, οι οποίες εξηγούνται από τις ήττες στις μάχες με τους αυτονομιστές. «Ο πρόεδρος -εκτιμά ο αναλυτής- ανακοίνωσε αυτό, το οποίο είχε υποστηριχθεί και προηγουμένως, αιτιολογεί τις αποτυχίες στα ανατολικά με την ύπαρξη ρωσικής εισβολής. Στα μετόπισθεν των στρατευμάτων μας που απέκλεισαν το Ντονέτσκ από νότο, σημειώθηκε σοβαρό πλήγμα. Είναι εξαιρετικά ρεαλιστική η πιθανότητα μιας επίθεσης στη Μαριούπολη και η δημιουργία νέου προγεφυρώματος για τους μαχητές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Στη διαμορφωθείσα κατάσταση, το μόνο που απομένει στις ουκρανικές ΕΔ είναι να αμυνθούν. Το Κίεβο έχει απόλυτη ανάγκη τη στρατιωτική βοήθεια της Δύσης. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ μπορούν να παράσχουν όπλα, αλλά όχι και δικές τους στρατιωτικές δυνάμεις».
Η θέση των μεγάλων δυνάμεων
Στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρέσβης της Βρετανίας στον Οργανισμό, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, δήλωσε ότι η παρουσία ρώσων στρατιωτικών στην Ουκρανία «παραβιάζει την κυριαρχία της χώρας και είναι αντίθετη με το διεθνές Δίκαιο». Όπως τόνισε, το Λονδίνο διαθέτει «αδιάσειστα στοιχεία ότι στην Ουκρανία επιχειρεί τακτικός ρωσικός στρατός». Και πρόσθεσε: «Η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να προσποιείται ότι δεν εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα παρέδωσε επίσης στις δυνάμεις των αυτοανακηρυχθέντων Δημοκρατιών «σημαντική ποσότητα προηγμένων όπλων, μεταξύ αυτών τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και πυροβολικό».
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, ανέφερε ότι ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην παραλιακή πόλη Νοβοαζόβσκ. «Το πιο σημαντικό ερώτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει αναφορικά με τις τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας -δήλωσε η Πάουερ- δεν είναι το τι θα πρέπει να πούμε σε αυτή, αλλά το τι πρέπει να κάνουμε για να μας ακούσει». Επίσης, την Πέμπτη το ΝΑΤΟ δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες οι οποίες -σύμφωνα με τη συμμαχία- επιβεβαιώνουν την παρουσία ρωσικού πυροβολικού στην Ουκρανία.
Η Ρωσία από την πλευρά της, απέρριψε κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες που της αποδόθηκαν, υποστηρίζοντας ότι αυτές δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ακόμη προβοκάτσια. Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, ζήτησε από τις ΗΠΑ να αναφέρουν «τι ακριβώς κάνουν στο κτίριο του Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας οι δεκάδες αμερικανοί σύμβουλοι», και επίσης, πώς εμφανίστηκαν στην κατοχή του ουκρανικού στρατού «νεότατα αμερικανικά οπλικά συστήματα» και «πόσοι αμερικανοί μισθοφόροι από τις λεγόμενες “εταιρίες ασφαλείας” πολεμούν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από τις ακτές της χώρας τους».
Η Ρωσία Τώρα

ΗΠΑ

Πως επηρεάζουν οι εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής την Ελλάδα;

Τα εννιά σημεία που δείχνουν πως επηρεάζουν την Ελλάδα οι εξελίξεις στην περιοχή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τα εννιά σημεία που δείχνουν πως επηρεάζουν την Ελλάδα οι εξελίξεις στην περιοχή.

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

1.-Η θέση αρχής που διαμορφώνει τις παρακάτω απόψεις είναι, κατ αρχάς, ανθρωπιστική.

2.- Η δεύτερη θέση είναι το συμφέρον της χώρας μας. Κυρίως η επιβίωσή της που απειλείται. Η γεωπολιτική, δηλαδή, της περιοχής. Ακόμη και όταν επιδιώκουμε μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη δεν το κάνουμε ιδεοληπτικά. Αναζητούμε το πλαίσιο που θα μπορούσε να μειώσει την απειλή αφανισμού μας. Δεν παραβλέπονται ούτε οι ιστορικές αμαρτίες της ούτε η επιθετικότητά της. Αλλά με κάποιους που ταιριάζουμε περισσότερο πρέπει να συμβιώσουμε.

Με αυτά ως δεδομένα ιδού μια μικρή ανάλυση των δύο πολέμων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

3.-Στο παλαιστινιακό η θέση μου είναι δύο κράτη στα σύνορα του 67. Δεν είμαι, δηλαδή, ούτε κατά της ύπαρξης του Ισραήλ, ούτε υπερ της εξάλειψης των παλαιστινίων.
Παρά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν δεν πίστεψα ποτέ πως είτε η μια πλευρά είτε η άλλη ήθελε πραγματικά λύση δύο κρατών.
Η λύση αυτή τωρα εξέλειπε. Το Ισραήλ φαίνεται να κέρδισε την τελευταία αντιπαράθεση αλλά είναι και αιχμάλωτο της νίκης του. Τι θα κάνει με τους Παλαιστίνιους; Όσους και να σκοτώσει, όποια εθνοκάθαρση ή γενοκτονία και να πραγματοποιήσει, δεν θα μπορέσει να τους εξαφανίσει όλους. Αυτό δείχνει η ιστορία των εθνοκαθάρσεων.
Πιστεύω πως η θέση του ήταν ένα ενιαίο κράτος στο οποίο με κάποια μορφή θα συνυπήρχαν και οι παλαιστίνιοι. Σήμερα θα προβληματίζεται και το ίδιο το Ισραήλ αν μια τέτοια λύση είναι βιώσιμη. Έχει προκαλέσει τέτοια τραγωδία στο εσωτερικό τους που δύσκολα θα βρει και μορφή συνύπαρξης και αξιόπιστη και ικανή διοίκηση των παλαιστινίων.

3.-Η ενέργεια της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου δεν ήταν, απλώς, αδικαιολόγητη. Ήταν απάνθρωπη, καταστροφική και τρομοκρατική. Τρομοκρατία είναι κάθε ενέργεια που καταφέρεται κατά των πολιτών. Η αντίδραση του Ισραήλ ως ένα σημείο ήταν δικαιολογημένη. Το Ισραήλ ξεπέρασε εκείνο τη σημείο κατά πολύ και σήμερα έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 50.000 ανθρώπων. Πρόκειται για πολιτική εθνοκάθαρσης. Το Ισραήλ είναι κατηγορούμενο στο Διεθνές Δικαστήριο για γενοκτονία. Και το ίδιο ως χώρα και η ηγεσία του δεν θα αποφύγουν το κατηγορητήριο μετά τον πόλεμο, ανεξαρτήτως εκβάσεως.
Είμαι αντίθετος στην πολιτική αυτή του Ισραήλ. Πολλοί απο την ελληνική κοινή γνώμη δικαιολογούν τις ενέργειές του παρόλο που αντιτίθενται σε αυτήν την πολιτική του επιφανείς Εβραίοι και στο Ισραήλ και ανα τον κόσμο. Βασιλικότεροι του βασιλέως, δηλαδή;

4.-Η γεωπολιτική διάσταση γίνεται περίπλοκη. Το Ισραήλ αυτήν την στιγμή φαίνεται να εξόντωσε τους αντιάλους του (Χαμάς, Χεζμπολάχ) και εκμηδένισε το γεωπολιτικό εκτόπισμα του Ιράν. Η γεωπολιτική έκλειψη του Ιράν δημιουργεί κενό στη γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής. Το Ιράν ήταν ο μόνος πόλος που είχε εξ ορισμού γεωπολιτικές αντιθέσεις με την Τουρκία και μπορούσε να τις διεκδικήσει. Το Ισραήλ φαίνεται, επίσης, ότι μπορεί να προβάλλει ενεργά σκληρή ισχύ που το καθιστά περιφερειακή δύναμη αλλά την ισχύ του, λόγω μειωμένου, αριθμητικά, ανθρώπινου δυναμικού την κρατά για τον εαυτό του. Για την περίπτωση που διακινδυνεύσει. Με την αποδυνάμωση του Ιράν και με την στάση του Ισραήλ όπως περιγράφηκε παραπάνω η Τουρκία εμφανίζεται ως η μόνη περιφερειακή δύναμη. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ αρνητική για την Ελλάδα δεδομένου ότι ο μόνος κίνδυνος εναντίον της ακεραιότητας και των συμφερόντων της προέρχεται απο την Τουρκία.

5.-Το Ισραήλ θα συνεχίσει την αντιπαράθεση με το Ιράν αλλά όχι και με την Τουρκία. Οι δεσμοί Τουρκίας -Εβραίων είναι παλαιοί και στέρεοι. Δεν χαλούν για συγκυριακούς λόγους του Ερντογάν. Ο Νετανιάχου παρουσίασε στον ΟΗΕ δύο χάρτες. Τις χώρες της κόλασης και τις χώρες του καλού. Δεν περιέλαβε σε κανέναν απο τους δύο την Τουρκία. Αφήνει περιθώρια συνεννόησης. Αν λάβει κανείς υόψη του την δουλική στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Αγκυρα, το Ισραήλ μετά τον πόλεμο θα επιδιώξει αποκατάσταση των σχέσεών του με την Τουρκία.

6.-Παρά την γεωπολιτική απομείωση του Ιράν η περιοχή δεν θα ηρεμήσει. Ένοπλα κινήματα θα συνεχίσουν να προβαίνουν σε τρομοκρατικές ενέργειες διότι δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν απευθείας με τις κρατικές δυνάμεις. Αυτή θα είναι μια συνεχής αιμοραγία για το Ισραήλ. Μια συνεχής, καθημερινή, αγωνία με σημαντικές επιπτώσεις.

7.-Οι ΗΠΑ μετά τους δύο εν εξελίξει πολέμους θα αποχωρήσουν απο την περιοχή. Θα αφήσουν πληρεξουσίους. Θα συνδιαμορφώσουν ΗΠΑ και Ισραήλ ένα νέο περιβάλλον στην περιοχή; Μια νέα ισορροπία; Ευνοϊκή για το Ισραήλ θα ήταν η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους. Με τους Κούρδους οι σχέσεις τους δεν είναι, απλώς, καλές. Βοηθιούνται στους μεσανατολικούς πολέμους και αναταραχές. Τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή αν αντιδράσει-που θα αντιδράσει- η Τουρκία;

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ

8.-Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν αν είχαν-που δεν έχουν εδώ και μια τριακονταετία- πολιτική ηγεσία να αποκτήσουν γεωπολιτικό βάρος και να επηρεάσουν την πλάστιγγα. Αυτήν την στιγμή κανείς δεν υπολογίζει σε τίποτα την Αθήνα. Η Ελλάδα είναι ένα σύνολο που, απλώς, καταναλώνει τον χρόνο. Είναι παρατηρητής των εξελίξεων και περιμένει παθητικά τις συνέπειες που θα υποστεί.

Αντιπολίτευση δεν έχει, ανθρώπινο δυναμικό που να φιλοδοξεί να διοικήσει την χώρα, επίσης, δεν έχει και ο πρωθυπουργός της έχει την αρχή πως το παγκόσμιο συμφέρον είναι σημαντικότερο απο το τοπικό [εθνικό], ενδιαφέρεται για την παγκόσμια διακυβέρνηση και εκφράζει την ικανοποίησή του που η ελληνική κοινωνία μεταβάλλεται σε πολυπολιτισμική.

Με τις θέσεις αυτές η πλειοψηφία της κοινωνίας διαφωνεί αλλά ο πρωθυπουργός και το κόμμα του απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης, έστω και της σχετικής πλειοψηφίας.

Η χώρα δεν διαθέτει σοβαρή αστική τάξη, ούτε πνευματική. Και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στριμώχνονται ποιος θα πάρει την μεγαλύτερη μερίδα από τον κρατικό κορβανά.

Η χώρα, μέλος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ από τις αρχές του 80, είναι σε όλα πίσω. Λειτουργεί με τη λογική της αρχαίας πόλης κράτους με τις αποικίες της, [έχει καταντήσει αθηναϊκή αποικία], η ηγεσία της ενδιαφέρεται μόνο πως θα μοιράσει τα ιμάτιά της και η ελεύθερη πτώση επιταχύνεται. Ελλάδα που να λαμβάνεται υπόψη δεν υπάρχει.

Κάνει θελήματα μήπως και πάρει το φιλοδώρημά της. Το υπουργείο εξωτερικών ανύπαρκτο από όλες τις απόψεις και για το υπουργείο άμυνας ας μιλήσουν αρμοδιότεροι. Όσοι πέρασαν από υψηλές θέσεις του έχουν ευθύνες σε μια ενδεχόμενη τραγωδία [που δεν είναι εκτός ορίζοντα].

Στο ΥΠΕΞ ένας ικανός ακαδημαϊκός αλλά απαράδεκτος υπουργός διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ελληνικών υποχωρήσεων με διατυπώσεις και μεθοδεύσεις που δεν θα γίνουν αντιληπτές απο την κοινή γνώμη και ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για συνομιλίες για το Αιγαίο. Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως ο Μητσοτάκης του υποσχέθηκε να λύσει τα προβλήματα του Αιγαίου. Ο Μητσοτάκης διαλαλεί ότι οι θέσεις του είναι οι εδώ και χρόνια ελληνικές (η μόνη διαφορά είναι η επίλυση του θέματος υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) αλλά η ανυποχώρητη θέση της Άγκυρας είναι πως υπάρχει πληθώρα άλλων ζητημάτων που εκκρεμούν. Πως θα λύσει τα προβλήματα ο κ. Μητσοτάκης; Δεν πρόκειται να το μάθουμε πριν το παραπέντε. Ακόμη και οι παραχωρήσεις (αν γίνουν) θα περάσουν από τα ΜΜΕ και τους κομματικούς οπαδούς ως επιτυχία.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

9.-Οι Ηνωμένες Πολιτείες ώθησαν την Ουκρανία και την Ευρώπη σε έναν καταστροφικό και ατελείωτο πόλεμο του οποίου οι συνέπειες ήταν θετικές για τις ΗΠΑ, αρνητικές για την Ευρώπη και τραγικές για την Ουκρανία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απολύτως καταδικαστέα ενέργεια. Δεν μπορούν να δικαιολογηθούν εισβολές, όποια και αν είναι η αιτία.

Η επιδίωξη των ΗΠΑ και στον πόλεμο αυτό και στον πόλεμο τη Μέσης Ανατολής είναι η αναδιαμόρφωση των ισορροπιών στον χώρο Ευρώπη- Μέση Ανατολή με στόχο τον έλεγχο της περιοχής από ταυτισμένες με την Ουάσιγκτον δυνάμεις. Μια νέα Ευρώπη με δική της άμυνα, εντός του ΝΑΤΟ, και δική της εξωτερική πολιτική που θα επηρεάζεται από τις ΗΠΑ είναι υπο διαμόρφωση, όπως και μια νέα δυναμική στο μεσανατολικό χώρο, φιλική, επίσης, προς τις ΗΠΑ.

Στη νέα Μέση Ανατολή η Τουρκία είναι απαραίτητη για τις ΗΠΑ αλλά όλα δείχνουν πως η Τουρκία έγειρε ανατολικά.
Στην Ευρώπη η αμερικανική πολιτική δεν διακυβεύεται αλλά στη Μέση Ανατολή ο παράγων Τουρκία και η επιρροή Ρωσίας και Κίνας είναι υπολογίσιμες παράμετροι.

Η επίδειξη στον ΟΗΕ από τον Νετανιάχου χάρτη της εμπορικής και ενεργειακής διαδρομής που σχεδιάζεται, από Ινδία στην Ευρώπη μέσω χωρών της Μέσης Ανατολής, της Κύπρου και της Ελλάδας δείχνει τις αμερικανικές επιδιώξεις και μερικοί διεθνείς αναλυτές θεωρούν πως η τελευταία μεσανατολική κρίση έχει ως αιτία τον χάρτη αυτό. Ο χάρτης δεν περιλαμβάνει ούτε το Ιράν, ούτε την Τουρκία.

Πριν μερικά χρόνια ο χάρτης της Μεγάλης Μέσης Ανατολής πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη η οποία δεν είχε την κατάληξη που επεδίωκαν οι ΗΠΑ. Ο άξονας IMEK (Ινδία Μέση Ανατολή, Κύπρος, Ελλάδα, Ευρώπη) επαναφέρει στο προσκήνιο τη συνέχεια εκείνης της επιδίωξης για να διαμορφώσει το τελικό σκηνικό.

Ούτε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, ούτε στο Μαξίμου μπορούν κάτι να κάνουν για όλα αυτά. Απαιτούν βαθιά γνώση και λεπτούς χειρισμούς, ικανότητες για τις οποίες δεν διακρίνονται.

Ας βελτιώσουν, τουλάχιστον, τις σχέσεις τους με την Εκκλησία και αα αρχίσουν να προσεύχονται και να επικαλούνται τη βοήθεια του πανάγαθου ο οποίος, επανειλημμένως, έχει δηλώσει ότι είναι Έλληνας.

Τουλάχιστον ας κρατήσουν ζωντανό και προσφιλές το όνομα Ελλάδα που από τα ελληνιστικά χρόνια κυριαρχεί στην περιοχή. Οι πολιτικοί ερασιτέχνες των Αθηνών το έχουν αμαυρώσει.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Οι Ουκρανοί υποχωρούν! Η Ρωσία κατέλαβε το Βούλενταρ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Πώς κατάφεραν οι Ρώσοι να εισέλθουν στην κομβική πόλη, πιέζοντας προς το Ποκρόφσκ.

Νέες αποκαλύψεις για την ισραηλινή πυραυλική επίθεση σε ισραηλινές βάσεις. Σύγκριση των στρατιωτικών δυνάμεων Ιράν και Ισραήλ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή