Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Ο Μακρόν έχει δίκιο…

Δημοσιεύτηκε

στις

Υπάρχουν αρκετοί στη Δύση που θεωρούν την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ  Μακρόν να προβάλει σε όλα τα κρατικά κτήρια της Γαλλίας σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo τα οποία οι μουσουλμάνοι θεωρούν άσεμνα, σαν αψυχολόγητη, προκλητική και προσβλητική ενέργεια απέναντι στο 1,5 δισ. μουσουλμάνους της υφηλίου.

Κάνουν λάθος. Η κίνηση του Μακρόν ήταν μια αμυντική κίνηση που αποσκοπούσε στο να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς της Γαλλίας και της Δύσης να συνεχίσουν να ασκούν το λειτούργημά τους όπως οφείλουν να το ασκούν, με βάση τις επιταγές του Συντάγματος και τους νόμους του κράτους δικαίου.

Η προβολή σε δημόσια κτήρια των γελοιογραφιών σκιτσογράφων που δολοφονήθηκαν αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής από ένα κράτος που δεν μπόρεσε να τους προστατέψει από τους δολοφόνους και μαζί με αυτούς να προστατέψει το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Προσωπικά βρίσκω τα σκίτσα και το χιούμορ του Charlie Hebdo πρωτόγονα και κυρίως χωρίς την απαραίτητη καλλιτεχνική ποιότητα που κάνει τα έργα τέχνης να ξεχωρίζουν και να έχουν διάρκεια.

Το γεγονός όμως πως δεν αρέσουν σε εμένα ή μπορεί να σατιρίζουν με επιτυχημένο ή αποτυχημένο τρόπο αυτά που πιστεύω, δεν σημαίνει πως δικαιούμαι να απαιτώ να μην κυκλοφορούν ή να θανατωθούν οι συντελεστές τους…

Μετά τον αποκεφαλισμό του Γάλλου εκπαιδευτικού από έναν φανατικό μουσουλμάνο, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί και δημόσιοι λειτουργοί στη Γαλλία και τη Δύση θα ήταν διστακτικοί στο να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει να την κάνουν, από το φόβο μήπως κάποιος καθυστερημένος φρενοβλαβής θεωρήσει πως προσβάλουν κάποιον προφήτη του και τους  καταστήσει στόχους αποκεφαλισμού.

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να προβληθούν προκλητικά σκίτσα του περιοδικού στα δημόσια κτήρια ήταν απόλυτα σωστή γιατί αποτελούσε μια πράξη συμπαράστασης και ενθάρρυνσης σε εκατομμύρια Γάλλους και δυτικούς να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά όπως ορίζουν οι νόμοι και τα Συντάγματα των χωρών τους.

Έχω βρεθεί σε δεκάδες χώρες και εκατοντάδες τόπους λατρείας ή χώρους με ιστορική ή πολιτισμική  σημασία για κάποιους ανθρώπους και πάντα φροντίζω η εμφάνιση, η συμπεριφορά και εν γένει η παρουσία μου να μην προκαλεί και κυρίως προσβάλλει οποιονδήποτε όσο γελοίο και αν νομίζω πως είναι αυτό που πιστεύει.

Δεν σκέφτηκα ποτέ να κάψω το Κοράνι, τη Βίβλο, το Κεφάλαιο του Μαρξ, το “Ο Αγών μου” του Χίτλερ, την Ιστορία του Θουκυδίδη ή την Ιλιάδα του Ομήρου, επειδή βρίσκω περισσότερο διδακτική ή διασκεδαστική την “Φάρμα των ζώων” του Τζώρτζ Όργουελ. Ίσα ίσα θεωρώ τιμή μου που όλα αυτά τα έργα κοσμούν τη βιβλιοθήκη μου μαζί με χιλιάδες άλλους τόμους.

Στη χώρα μου, τον “τοίχο” μου στα κοινωνικά δίκτυα, τη δημοσιογραφική στήλη και εν γένει στο δημόσιο λόγο και παρουσία μου δικαιούμαι να αναφέρω αυτό που πιστεύω σαν σωστό με σθένος και όποιο ύφος νομίζω πως ταιριάζει. Αν κάποιος δεν συμφωνεί ή νομίζει πως προσβάλλεται ας μην τα διαβάζει…

για τη συνέχεια Capital

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή