Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

Νίκη της Αρμενίας επί της Τουρκίας με Σαχ & Ματ (Ρουά Ματ)

Δημοσιεύτηκε

στις

Στη στρατιωκη-πολιτική παρτίδα σκακιού, η ομάδα των Αρμενίας-Αρτσάκ νίκησε την ομάδα των Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν-Ντάες
.
του APPO JABARIAN
Publishing Director / Chief Editor του armenews
USA Armenian Life Magazine (έντυπη έκδοση στα αγγλικά)
USA Armenian Life newsletter online (ηλεκτρονική διανομή)
Hye Kiank Armenian Weekly (έντυπο σε αρμενική έκδοση)
USA Armenian LifeFacebook
www.armenianlife.com
13 Νοεμβρίου 2020
.
Στρατιωτικο-πολιτικό σκάκι: πρώτη παρτίδα
.
Στις 27 Σεπτεμβρίου, η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ντάες ξεκίνησαν μια στρατιωτική επίθεση έκπληξη εναντίον της Αρμενίας και της Δημοκρατίας του Αρτσάχ. Η Άγκυρα και το Μπακού ισχυρίστηκαν ότι σε λιγότερο από 48 ώρες, θα εξοντώσουν εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιους και θα αναλάβουν τον έλεγχο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ). Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο τρελός νεο-Οθωμανός Τούρκος πρόεδρος, καυχιόταν πριν από λίγους μήνες, λέγοντας ότι η Τουρκία θα ολοκληρώσει τη γενοκτονία των Αρμενίων που είχαν ξεκινήσει οι παππούδες του.
.
Στο έδαφος, σε αντίθεση με τις προβλέψεις της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, ο στρατός Άμυνας του Αρτσάχ αντιστάθηκε σε αυτόν τον πόλεμο που έγινε υποτίθεται να το κάνει χίλια κομμάτια. Με κόστος τεράστιων απωλειών αμάχων και στρατιωτικών, θυμάτων αμέτρητων εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από τη Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, οι Αρμένιοι μετέτρεψαν σε αποτυχία αυτόν τον κοινό τουρκο-αζερμπαϊτζάνο πόλεμο-αστραπή. Ο πόλεμος των Αζερμπαϊτζάνων, των Τούρκων και των μισθοφόρων τρομοκρατών του ισλαμικού κράτους διήρκεσε σαράντα πέντε ημέρες και έληξε με ένα Πατ, με ισοπαλία.
.
Στις 9 Νοεμβρίου, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία υπέγραψαν τη Συμφωνία της Μόσχας που καλεί για ανακωχή κατά την 45η ημέρα της επίθεσης της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Ντάες εναντίον της Αρμενίας και της Δημοκρατίας του Αρτσάχ.
.
1) Η ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ Νο 1: στις 10 Νοεμβρίου, μια ημέρα μετά τη συμφωνία της Μόσχας της 9ης Νοεμβρίου, σηματοδοτώντας πολύ συμβολικά τη βούληση των Αρμενίων να παραμείνει αρμενικό το Αρτσάχ, ο Arayik Harutyunyan, πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, προσκάλεσε στο Στεπανακέρτ, διάφορους βουλευτές για διαβούλευση. Δεν πήγε ο ίδιος στο Ερεβάν. Τους δέκθηκε στο σπίτι του στο Αρτσάχ, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα σύμφωνα με το οποίο το αρμενικό Αρτσάχ είναι εκεί και ζει, και ότι θα παραμείνει εκεί για τους αιώνες που θα έρθουν. Αποκήρυξε με αυτή τη χειρονομία τη ρητορική αυτοκτονίας μιας ομάδας δεκαεπτά κομμάτων της αντιπολίτευσης.
.
2) Η ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ Νο 2: Στις 10 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Αλίεφ, κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν για να πάρει την έγκριση του να εισέλθει στο Σούσι. Ο Πούτιν δεν έκανε ούτε τον κόπο να του απαντήσει. Ο βοηθός του Πούτιν συμβούλεψε τον Αλίγιεφ να επικοινωνήσει καλύτερα με τον επικεφαλής της ενορίας του, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, κάνοντάς τον να καταλάβει ότι το Μπακού είχε χάσει τη παρτίδα σκακιού εναντίον της Αρμενίας. Γινόταν επίσης σαφές για τον Αλίγιεφ ότι τα μέρη της σύγκρουσης θα παραμείνουν στις αντίστοιχες θέσεις τους στις 10 Νοεμβρίου στις 12:00, κατά τη στιγμή της κατάπαυσης του πυρός. Το Μπακού δεν ήταν καν στο κατώφλι του Σούσι. Τα στρατεύματα της επίθεσης Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν- Ντάες βρίσκονταν στα θαμνώδη εδάφη κάτω από τον απότομο γκρεμό που περιβάλλει το Σούσι, χωρίς καμία πρόσβαση στην πόλη. Ατυχία!
.
3) Η ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ Νο 3: Η Τουρκία ”  απαίτησε  ” από τη Μόσχα να εγκατασταθούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις της στο Στεφανάκερτ κοντά στις δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος Πούτιν απάντησε κοφτά ότι δεν υπήρχε τέτοια ρήτρα στη Συμφωνία της Μόσχας. Οι αρχές στη Μόσχα ενεργούν έτσι ώστε ο Ερντογάν να σταθεί σε απόσταση, με ένα άδειο σάκο στο χέρι του.
.
Τώρα καταλαβαίνουμε σε ποιο βαθμό η Τουρκία βρίσκεται σε φασική απόσταση στο πολύ εξελιγμένο πολιτικό παιχνίδι σκακιού που εκτυλίσσεται στον κόσμο.
.
Μήπως απέτυχαν οι Τούρκοι Γκραν Μαιτρ της δυτικής πολιτικής, με τη νομιμοποίησή τους στο επίπεδο του εδάφους, από τους Αρμενορώσους Γκραν Μαιτρ της πολιτικής; Ή πιο απλά, μήπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία ενέργησαν σιωπηρά έτσι ώστε ο Ερντογάν να υποστεί μια ενοχλητική ήττα έναντι της Αρμενίας και της Δημοκρατίας του Αρτσάχ;
.
Μήπως η Τουρκία και οι Τούρκοι Γκραν Μαιτρ της δυτικής πολιτικής του ΝΑΤΟ απλά χώρισαν, και τα Δυτικού αφεντικά του ΝΑΤΟ απλά εγκαταλείψαν την Τουρκία ενώπιον των αρμένικων λιονταριών και των ρωσικών αρκούδων;
.
Μήπως έπαψε η Τουρκία να είναι χρήσιμη για το ΝΑΤΟ; Μήπως, γιατί για άλλη μια φορά η Τουρκία φαίνεται να μην είναι τίποτα περισσότερο από έναν χρεοκοπημένο πολιτικό παράγοντα που προσφέρει τις υπηρεσίες του εναλλάξ προς την Ανατολή και μετά ξανά στη Δύση  ;
Η τρικλίζουσα πολιτική του τρελού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περνώντας από τη Ρωσία στο ΝΑΤΟ, προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα της Τουρκίας στον κόσμο.
.
Από τη μία πλευρά, η Τουρκία έχει αναστατώσει εκείνους που τον (τον Ερντογάν) υποστηρίζουν στη Δύση και το ΝΑΤΟ, και από την άλλη πλευρά, εκείνος (ο Ερντογάν) έχει κάνει την Άγκυρα αντικείμενο χλευασμού στην περιοχή, στη Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρασία.
Η Τουρκία όχι μόνο έχασε στη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά επίσης έχασε την Ευρασία. Οι τουρκικές ειδικές επιχειρησιακές δυνάμεις για τα βουνά σφαγιάστηκαν κυριολεκτικά από τις Αρμενικές Αμυντικές Δυνάμεις της «Κοιλάδας της Κόλασης» κοντά στο Σούσι (ας σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε την τουρκική προφορά «Σούσα»!).
.
Πολλοί πολιτικοί παρατηρητές δικαίως λένε ότι «η Τουρκία μπορεί τώρα να αποχαιρετήσει τα παν-τουρκικά όνειρά της, τουλάχιστον για το προβλέψιμο μέλλον».
.
Ο προηγούμενος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έχει δίκιο να σημειώσει τις καταστροφικές πολιτικές του προέδρου Ερντογάν στην παγκόσμια σκηνή. Στις 168 ώρες που έχουν περάσει, η τουρκική λίρα βρίσκεται πάλι στο ναδίρ, και η σημερινή κρίση που αντιμετωπίζει η Τουρκία θυμίζει ότι αυτή στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν οι πολιτικοί έλεγαν, «  τα χρέη μας είναι τόσο υψηλά που μπορούμε να δανειστούμε από τα πουλιά που πετούν στον ουρανό μας  »(Τουρκικά: ulusal borçlarýmýz o kadar yüksek ki, bugünlerde göklerimizde uçan kuþlara bile borçluyuz).
.
Όπως είχα προβλέψει το 2012, στις πρώτες στιγμές της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στη συριακή κρίση, η Συρία έγινε το Βιετνάμ της Τουρκίας.
.
Σήμερα, το Βιετνάμ της Τουρκίας είναι η Αρμενία και η Δημοκρατία του Αρτσάχ.

Του Jean Eckian την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020
© armenews.com 2020

μετάφραση Gilbert Béguian για Armenews

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή