Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Η κοσμικότητα του κράτους ώς ρατσισμός

Δημοσιεύτηκε

στις

Εδώ και πέντε χρόνια στη Γαλλία, αστυνομικοί, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, άνθρωποι που απλώς διασκέδαζαν και πιστοί καθολικοί δολοφονήθηκαν από ισλαμιστές τρομοκράτες.

Για τα αμερικανικά ΜΜΕ αυτή η τόσο προφανής πραγματικότητα, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να γίνει αντιληπτή και παρακολουθούμε την αναμετάδοση της μέσα από σημασιολογικές παραμορφώσεις και βιαστικές παρερμηνείες.
260 νεκροί από το 2015, όλοι σκοτώθηκαν για αυτό που είναι, δηλαδή γάλλοι δημοσιογράφοι, γάλλοι εκπαιδευτικοί, γάλλοι που απλώς διασκέδαζαν, γάλλοι καθολικοί. Σε σύγκριση με τις απώλειες από την επιδημία του Covid είνα μικρός αριθμός αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλος όταν σκεφτούμε ότι πρόκειται για ολόκληρη σειρά από δολοφονίες με θεολογικο-πολιτικά κίνητρα σε μια χώρα που εγγυάται ωστόσο την ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας.
Αλλά φαίνεται ότι αυτά δεν έχουν σημασία για κάποια αμερικανικά μέσα.
Κάποιοι δημοσιογράφοι προτιμούν να αποκρύπτουν την τζιχαντιστική φύση του φαινομένου και να βλέπουν στην θέση του την επιβεβαίωση ενός δομικού γαλλικού ρατσισμού. Ωσάν να άξιζε η Γαλλία αυτά που παθαίνει. Σκληρή ανταπόδοση από μία χώρα, παλιό μας σύμμαχο, που τόσο του συμπαρασταθήκαμε την επαύριο της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Δεδομένου ότι πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος για όλη αυτήν την μαύρη σειρά θανάτων που θρηνεί η χώρα μας, ορισμένοι αμερικανοί ανταποκριτές τον αναζητούν στον κοσμικό χαρακτήρα του γαλλικού κράτους (laïcité à la française) παρά στην παγκόσμια δυναμική ενός ριζοσπαστικού ισλαμισμού.
Συνήθης ύποπτος, η “προοδευτική” (progressiste) Washington Post, ιδιοκτησία του Jeff Bezos (ιδιοκτήτη της Amazon), δεν δίστασε να παρουσιάσει την ομιλία του Emmanuel Macron σχετικά με την καταπολέμηση του ισλαμιστικού αποσχιστισμού (séparatisme) ως “κριτική της μεγαλύτερης μειονοτικής κοινότητας της Γαλλίας”, προτού υιοθετήσει τη γλώσσα και την φρασεολογία ενός δελτίου τύπου της CCIF ( γαλλική συλλογικότητα για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας ) καταγγέλλοντας τον “κατασταλτικό χαρακτήρα αυτού του νόμου”.
Στη συνέχεια, το CCIF παρουσιάζεται ως μια “σημαντική συλλογικότητα για την υπεράσπιση των μουσουλμάνων”, χωρίς να αναφέρει τις γνωστές διασυνδέσεις της με θρησκευτικά φονταμενταλιστικά κινήματα και την δεδηλωμένη πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να την διαλύσει.
Για την Washington Post, εάν ο Γάλλος πρόεδρος τονίζει τον κοσμικό χαρακτήρα (laïcité) γαλλικού κράτος και προσπαθεί να περιορίσει την επιρροή συλλογικοτήτων που επιδιώκουν να μετατρέψουν τους γάλλους μουσουλμάνους σε ισλαμιστές, δεν είναι παρά κυνική πολιτική βούληση για να κερδίσει ψήφους από το ακροδεξιό ακροατήριο… Αγνοεί τον αγώνα των αριστερών φεμινιστριών (μεταξύ τους και μουσουλμάνων, όπως η Zineb El Rhazoui ), που αγωνίζονται θαρραλέα ενάντια στον ισλαμισμό εδώ και δεκαετίες για να διατηρήσουν τα δικαιώματα τους.
Ο ανταποκριτής της Washington Post στο Παρίσι δεν δίστασε να παρουσιάσει τις προεδρικές εκλογές του 2017 ως “δημοψήφισμα για την θέση των μουσουλμάνων στην πιό φοβισμένη πολυπολιτισμική κοινωνία της Ευρώπης”.
Ευτυχώς, δεν είναι όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τυφλωμένα από αυτήν την ιδεολογία και ορισμένες σημαντικές δημοσιεύσεις, όπως αυτή του Foreign Affairs, αναρωτιούνται για την αποτυχία του πολυπολιτισμικού μοντέλου ( Τhe failure of multiculturalism).
Αυτό ισχύει και για τον Economist, ο οποίος, υπερασπιζόμενος μια μειονοτική άποψη στον αγγλοσαξονικό κόσμο, επιβεβαιώνει ότι “η Γαλλία έχει δίκιο να υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης”.
Ωστόσο, οι αμερικανοί ανταποκριτές στη Γαλλία αισθάνονται μερικές φορές να διχάζονται μεταξύ του πολιτισμικού μοντέλου στο οποίο μεγάλωσαν και μιας συγκεχυμένης πραγματικότητας: “Δεν είμαι εδώ για να κρίνω, αλλά για να εξηγήσω”, εξηγεί η ανταποκριτής Rachel Donadio από το περιοδικό The Atlantic. “Η Γαλλία είναι μια χώρα που πιστεύει ότι είναι προοδευτική, αλλά βασικά είναι αρκετά συντηρητική. Είναι μια χώρα ιδεών και αντιπαραθέσεων, όπου η επιθυμία υπεράσπισης των οικουμενικών ιδεών είναι πολύ ζωντανή.
Για έναν Αμερικανό δημοσιογράφο, είναι περίπλοκο να εξηγήσουμε τι είναι laïcité Μεταφράζεται ως “κοσμικό κράτος”, αλλά δεν αρκεί.
Χρειάζονται τουλάχιστον 20 λέξεις για να αποδόσουμε ένα άλλο σύμπαν και την πεποίθηση ότι η θρησκεία δεν έχει θέση στη δημόσια ζωή. Μερικές φορές οι Αμερικανοί αναγνώστες δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί στη Γαλλία υπάρχουν συζητήσεις για το δικαίωμα ή όχι να φοράει μία γυναίκα μπούργκα σε δημόσιους χώρους ή άλλα ζητήματα που τους φαίνονται παράλογα.
Ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις εδώ είναι πολύ θεωρητικός και πρακτικός απέναντι σε ζητήματα που θα μπορούσαν να επιλυθούν με αμοιβαίες προσαρμογές”, εξηγεί. Το ίδιο ισχύει για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται λόγος για φυλές (race) στη Γαλλία.
Αναγνωρίζουμε την κοινωνική τάξη και τη φτώχεια, αλλά όχι την εθνoτική προέλευση (ethnie) μας τονίζει.
Ορισμένα αμερικανικά μήντια βλέπουν τα εδώ γεγονότα με τα δικά τους παραμορφωτικά γυαλιά.
“Η γαλλική αστυνομία πυροβολεί άνδρα μετά από θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι στο δρόμο”, έγραψαν οι New York Times μετά τον αποκεφαλισμό του Samuel Paty … Ωστόσο, εκείνη την στιγμή και τα γεγονότα ήταν ήδη γνωστά και ο τρομοκρατικός τους χαρακτήρας.
Αντιμέτωποι με την κατακραυγή στα κοινωνικά δίκτυα, οι New York Times άλλαξαν τον τίτλο σε “Ένας άντρας αποκεφαλίζει έναν δάσκαλο σε δρόμο στη Γαλλία και σκοτώνεται από την αστυνομία”, πιο ακριβής, αλλά αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για μία συνηθισμένη δολοφονία.
Η πιο προοδευτική ( progressiste ) αμερικανική εφημερίδα – που έχει αποκηρύξει τα πολιτικά σκίτσα και τις καρικατούρες για να μην προσβάλει – δεν είναι το μόνο μέσο, που θεωρεί ότι η Γαλλία υφίσταται αυτές τις επιθέσεις ως απάντηση στην υπερβολική υπεράσπιση του κοσμικού της μοντέλου, συχνά παρουσιαζόμενου ως μια μορφή θεσμοθετημένου ρατσισμού από τη χώρα με τους περισσότερους μουσουλμάνους, τους περισσότερους Εβραίους και τους περισσότερους άθεους στην Ευρώπη.
Με τρόπο ανησυχητικό, ορισμένα αμερικανικά μέσα αποδεικνύονται ιδιαίτερα πορώδη στον λόγο και την φρασεολογία οργανώσεων που συνδέονται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα και προσπαθούν να κάνουν τους αναγνώστες τους να πιστέψουν ότι η Γαλλία …διακατέχεται από δομικό μίσος για τους μουσουλμάνους.
Δεν είναι δύσκολο γι’ αυτές τις οργανώσεις να “περάσουν” τον λόγο τους, αφού η αριστερή πτέρυγα του αμερικανικού “προοδευτισμού” (progressisme) αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές σχέσεις μόνο υπό το πρίσμα της φυλής (race) και της κυριαρχίας (domination). Έτσι, ένα κανάλι όπως το CNN δεν διστάζει να ενεργήσει ως φερέφωνο του Συμβουλίου για τις Αμερικανο-Ισλαμικές Σχέσεις (CAIR) σε ένα άρθρο με τίτλο “Μια ομάδα για την υπεράσπιση των μουσουλμάνων συμβουλεύει τους αμερικανούς μουσουλμάνους να μην πάνε στη Γαλλία εν μέσω εντάσεων”.
Αυτό το άρθρο δίνει έμφαση σε δηλώσεις του αναπληρωτή διευθυντή της CAIR, Edward Ahmed Mitchell, που εξηγεί ότι “οι αμερικανοί μουσουλμάνοι, ειδικά οι εμφανώς μουσουλμάνοι, πρέπει να αποφεύγουν να επισκέπτονται την Γαλλία έως ότου σταματήσει η κυβέρνησή του να τροφοδοτεί την ισλαμοφοβία, να διώκει τις μουσουλμάνες για το θρησκευτικό τους φόρεμα και να τιμωρεί συλλογικά την μουσουλμανική κοινότητα για το ατομικό έγκλημα του εξτρεμιστή”.
Αναπαράγοντας πιστά την επιχειρηματολογία των μικρών γαλλικών μουσουλμανικών θρησκευτικών ομάδων που προσπάθησαν να μετατρέψουν ένα άσχετο γεγονός στο οποίο συμμετείχαν δύο καλυμμένες γυναίκες στον Πύργου του Άιφελ σε μια “ισλαμοφοβική” επίθεση, το CNN αφήνει να εννοηθεί ότι η Γαλλία έχει πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών. “Όπως η Γαλλία δεν έχει τιμωρήσει συλλογικά όλους τους θρησκευτικά ουδέτερους (laics) για την ρατσιστική επίθεση της περασμένης εβδομάδας σε μουσουλμάνες κοντά στον Πύργο του Άιφελ, η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να τιμωρεί συλλογικά όλους τους γάλλους μουσουλμάνους για τα εγκλήματα των θρησκευτικών εξτρεμιστών.”
Καταλήγει δε με διατυπώσεις που θα ζήλευε η Μουσουλμανική Αδελφότητα ότι “η γαλλική κυβέρνηση έχει μακρά παράδοση μετατροπής του αντιμουσουλμανικού σεκταρισμού σε κυβερνητική πολιτική¨.
Le Point
10/11/20
Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή