Ακολουθήστε μας

Εξοπλισμοί

H Ρωσία δίνει τους S-300 στο Ιράν , ως απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

 Όλγκα Μπόζεβα, Moskovskiy Komsomolets 
Ως πιθανή απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά των ρωσικών εταιρειών κατασκευής οπλικών συστημάτων, εξετάζεται η πώληση αντιαεροπορικών συστημάτων, S-300, στο Ιράν. Όπως δήλωσε ο πρέσβης του Ιράν στη Ρωσία, Μεχντί Σανάι, το θέμα ήδη συζητείται.

Απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις, οι S-300 στο Ιράν

Πηγή: mil.ru

Η Τεχεράνη αναμένει ότι η Ρωσία θα παραδώσει στο Ιράν τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300, είτε ακόμη και πιο σύγχρονα από αυτά, εκτιμά ο ιρανός πρέσβης στη Μόσχα. «Το υπουργείο Αμύνης μας -ανέφερε ο πρέσβης στο πρακτορείο Intrefax- είχε επανειλημμένες συνομιλίες στη Ρωσία και ελπίζω ότι το θέμα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ελπίζω ότι θα λάβουμε τους S-300 ή ένα πιο σύγχρονο σύστημα».
Ο ιρανός διπλωμάτης υπενθύμισε ότι η χώρα του «θεωρεί μέχρι σήμερα ισχύον το συμβόλαιο για τους S-300, επειδή οι κυρώσεις εκείνες που επιβλήθηκαν σύμφωνα με το ψήφισμα 1929 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν περιλαμβάνει το συμβόλαιο των S-300». Αυτό είχε υπογραφεί πριν από την επιβολή των κυρώσεων και -όπως δήλωσε- «το συγκεκριμένο σύστημα έχει αμυντικό και όχι επιθετικό χαρακτήρα».
Υπενθυμίζουμε ότι η σύμβαση για των παράδοση των S-300 είχε υπογραφεί μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης το 2007. Ευθύς εξαρχής, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είχαν ταχθεί εναντίον της υλοποίησής του. Τον Ιούνιο του 2010, το ΣΑ του ΟΗΕ ενέκρινε το τέταρτο κατά σειρά ψήφισμα κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. Για πρώτη φορά σε αυτό συμπεριλήφθηκαν περιορισμοί στις παραδόσεις συμβατικών όπλων στην Τεχεράνη, όπως πυραύλων και πυραυλικών συστημάτων, αρμάτων μάχης, επιθετικών ελικοπτέρων, μαχητικών αεροσκαφών, πολεμικών πλοίων.
Η ρωσική πλευρά ανέφερε ότι οι περιορισμοί στο νέο ψήφισμα επεκτείνονται και στο συμβόλαιο που προβλέπει την προμήθεια στην Τεχεράνη του S-300PMU1. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2010, ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, υπέγραψε το Διάταγμα «Σχετικά με τα μέτρα για την εφαρμογή του ψηφίσματος 1929 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από 9 Ιουνίου 2010». Στις 7 Οκτωβρίου, η Ρωσία ακύρωσε τα συμβόλαια για την προμήθεια του S-300 στο Ιράν. Η αγωγή ύψους 4 δις. δολαρίων κατά της ρωσικής εταιρίας Rosoboronexport για τη διάρρηξη του συμβολαίου, κατατέθηκε από το Ιράν στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Γενεύης.
Οι ρώσοι αναλυτές δεν αποκλείουν και αυτοί με τη σειρά τους ότι, λόγω της διεθνούς κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων σε βάρος των εταιριών της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, οι προηγούμενες συμφωνίες με το Ιράν για την προμήθεια των συστημάτων S-300 είναι πιθανό να λάβουν νέα ώθηση.
Το πρωτότυπο άρθρο στο Moskovskiy Komsomolets.

Εθνική Άμυνα

Τα όπλα των τεσσάρων FDI Belharra

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Και οι τέσσερις φρεγάτες θα διαθέτουν το πανίσχυρο ραντάρ Sea Fire 500 εγκατεστημένο στο Psim

Εξοπλισμένες με υπερσύγχρονα όπλα θα είναι οι τέσσερις φρεγάτες FDI Belharra που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας.

Τα όπλα των τεσσάρων FDI Belharra-1
Εικονογράφηση: Michael Kirki

Η φρεγάτα «F-601 ΚΙΜΩΝ» θα διαθέτει 32 κελιά για αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, πυροβόλο OTO Melara 76, 8 πύραυλοι επιφανειας Exocet MM40 block 3c, σύστημα εγγύς προστασίας RAM και τορπίλες Mu-90.

Οι φρεγάτες «F-602 ΝΕΑΡΧΟΣ», «F-603 ΦΟΡΜΙΩΝ», «F-604 ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» θα διαθέτουν 24-28 κελιά για Aster 30, πυροβόλο OTO Melara 76, 8 πύραυλοι επιφανειας Exocet MM40 block 3c, σύστημα εγγύς προστασίας RAM και τορπίλες Mu-90.

Και οι τέσσερις φρεγάτες θα διαθέτουν το πανίσχυρο ραντάρ Sea Fire 500 εγκατεστημένο στο Psim (Panoramic Sensor Intelligence Module), σύστημα ηλεκτρονικών αντίμετρων και παρεμβολών, σόναρ κήτους Kingclip και συρόμενο CAPTAS-4 καθώς και σύστημα μάχης SETIS

Κάθε φρεγάτα ζυγίζει 4.500 τόνους έχει μήκος 122 μέτρα και φτάνει μέγιστη ταχύτητα τους 27 κόμβους. Το πλήρωμα του κάθε πολεμικού σκάφους υπολογίζεται στα 120 άτομα. 

ΠΗΓΗ: Kathimerini.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ισχυροποίηση του Πολεμικού Ναυτικού με εγκατάσταση Starlink σε μονάδες του Στόλου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η χρήση του Starlink, συγκεκριμένα, από τον Αμερικανικό Στρατό αυξάνεται ήδη σταθερά εδώ και χρόνια και δεν περιορίζεται στον θαλάσσιο τομέα. Αυτό περιλαμβάνει δοκιμές που χρησιμοποιούν το διαστημικό δορυφορικό δίκτυο για τακτικές εφαρμογές. Η SpaceX διαθέτει πλέον μια ολόκληρη επιχειρηματική μονάδα με επίκεντρο την κυβέρνηση, την Starshield, η οποία, μεταξύ άλλων, προμήθευσε στρατιωτικά προσαρμοσμένες εκδόσεις του Starlink στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Εθνική Άμυνα

Ποιοι “έκοψαν” τα Antonov στην Ελλάδα;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η παρουσία ενός Antonov στην Τανάγρα τον Σεπτέμβριο και η παρ’ ολίγον προμήθεια από την Ρωσία που κόπηκε στο ΚΥΣΕΑ επί πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη.

Ένα αεροσκάφος της Σοβιετικής εποχής θα βρεθεί μέσα στο Σεπτέμβριο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας.

Πρόκειται για το Antonov An-26 το οποίο κατασκευαζόταν από το 1969 έως το 1986 στη Σοβιετική Ένωση και θα βρίσκεται στην στατική έκθεση της Athens Flying Week (14-15 Σεπτεμβρίου).

Προφανώς το πολιτικό και στρατιωτικό αεροσκάφος δεν ανήκει στην Ρωσία, αεροσκάφη της οποίας ,δεν μπορούν λόγω των κυρώσεων από τον πόλεμο της Ουκρανίας, να κάνουν τέτοιες «επιδείξεις» σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη το συγκεκριμένο αεροσκάφος φορά το ρουμανικό εθνόσημο κατά πάσα πιθανότητα η Ρουμανία το προμηθεύτηκε από τη Μόσχα επί εποχής Τσαουσέκσου.

Με την παρουσία του Antonov στην Ελλάδα η στήλη θυμίζει ότι η χώρα μας στο πλαίσιο των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων των προηγούμενων δεκαετιών βρέθηκε κοντά στην απόκτηση αυτού του τύπου αεροσκάφους αλλά «γλύτωσε» με ανώτερες πολιτικές παρεμβάσεις.

Η Ελλάδα λοιπόν σκόπευε να προμηθευτεί τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη Antonov, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου όπως είχε τότε προμηθευτεί από τη Ρωσία αντιπυραυλικά συστήματα, τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, τα θηριώδη αποβατικά τύπου Zubr, (το ένα ήταν Ουκρανικό).

Τελικά τα Antonov, τα έκοψαν στο ΚΥΣΕΑ, οι Σημίτης, Γ. Παπανδρέου και Θόδωρος Πάγκαλος…

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή