Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Η κυβίστηση του Μακρόν, ο ευέλικτος Ερντογάν και οι δικές μας ψευδαισθήσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

Γιάννης Τριάντης

…Εκεί που πίναμε στην υγειά της Γαλλίας, και ετοιμάζαμε τη μπάντα για να υποδεχτούμε τα Ραφάλ…Εκεί που γιορτάζαμε την επιβεβαίωση του παλιού συνθήματος «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία», ανακουφισμένοι από την στιβαρή στάση της Γαλλίας απέναντι στην Τουρκία…

Ε, κάπου εκεί-ανάμεσα στις συνήθεις ιαχές και στις μακάριες ψευδαισθήσεις-ακούστηκε η φωνή του Μακρόν: «Αγαπητέ Ταγίπ».Τουρκιστί! Αβρή η προσφώνηση, σαφής η πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλίας να στείλει επιστολή προς τον ομόλογό του: Ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία.

Τα ΄χει αυτά η πολιτική, θα πουν εκείνοι που κινούνται μεταξύ ρεαλισμού και κυνικής ωμότητας. Κι έχουν δίκιο. Βρίθει παρομοίων γεγονότων η ιστορία. Οι χθεσινοί ορκισμένοι εχθροί μεταβάλλονται ξαφνικά σε επιστήθιους φίλους, σε καλούς γείτονες και ούτω καθεξής.

Κι έτσι, ο Μακρόν που «έχει ανάγκη ελέγχου της νοημοσύνης του» (λόγια του Ερντογάν αυτά), και ο Πρόεδρος της Τουρκίας που φέρεται δυναστικά στον λαό της χώρας του και δημιουργεί προβλήματα στους γείτονες( συμπύκνωση των απόψεων Μακρόν για τον Ερντογάν) θα τα πούν κάποια στιγμή ως καλοί φίλοι και σύμμαχοι, εγκαινιάζοντας μια «νέα εποχή» στις γαλλοτουρκικές σχέσεις.

Οι λόγοι που ώθησαν τον Μακρόν στην θεαματική στροφή-πες την και ονειδιστική κυβίστηση- δεν είναι της παρούσης. Το σημερινό σημείωμα εστιάζεται στις ψευδαισθήσεις και στις αυταπάτες για αιώνιους φίλους, παραδοσιακούς συμμάχους και δυνάμει σωτήρες.

Από το “ξανθό γένος” στην…σωτήρια Ένωση

Ψευδαισθήσεις που καλλιεργούνται συστηματικά από το πολιτικό δυναμικό και διεκπεραιώνονται ευπειθώς από τα ΜΜΕ. Κάποτε ήταν το «ξανθό γένος», αργότερα οι Εγγλέζοι, μετά οι Αμερικανοί και σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την περιώνυμη «Συμμαχία του Νότου» να συνιστά επιδίωξη κινηματικού χαρακτήρα μέσα στους κόλπους της.

Ποια Συμμαχία, αλήθεια; Ούτε καν σοβαρές, κοινές πρωτοβουλίες δεν ανελήφθησαν για να αντιμετωπιστεί η μνημονιακή λαίλαπα. Λόγια μονάχα και ευχές. Κι ο καθένας ακολούθησε τον δρόμο των βολικών διευθετήσεων για τη χώρα του.

Ακόμη χειρότερα τα πράγματα στα ελληνοτουρκικά. Ισπανία και Ιταλία, με οικονομικά ανοίγματα και προσοδοφόρες επενδύσεις στην Τουρκία, άφησαν στα κρύα του λουτρού τη χώρα μας(μαζί και η Μάλτα) στο θέμα των κυρώσεων. Όσο για την Ένωση συνολικά…

Προσπαθούν φιλότιμα οι παθιασμένοι Ευρωπαϊστές να φιλοτεχνήσουν την εικόνα μιας Ένωσης αρχών και δικαίου, αλλά ο «πυρακτωμένος καθρέφτης» της πραγματικότητας τους διαψεύδει.

Πρωτίστως για τα συμφέροντά τους κήδονται. Τα όπλα τους που αγοράζει ο Ερντογάν τους ενδιαφέρουν. Οι επενδύσεις τους (50 δισ. ευρώ στα πρώτα τρία χρόνια από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) και ο ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Ποιο δίκαιο και ποιες αρχές…

Κι αν πάμε λίγο πίσω, τότε που αποφάσισαν την επιβολή του τιμωρητικού Μνημονίου, τότε θα δούμε απροκάλυπτο τον κυνισμό και αψιμυθίωτο το ήθος των εταίρων. Τα υπέστη η ελληνική κοινωνία και τα ξέρει. Τα λέει και ο Ομπάμα στο περίφημο βιβλίο του…

Όσο για την εισδοχή στην ΟΝΕ, για την οποία πανηγύριζε ο ολίγιστος Σημίτης, τα είπαν οι ίδιοι κάποια χρόνια αργότερα. Ολοι οι ηγέτες της Ένωσης, συντηρητικοί και προοδευτικοί, ομολόγησαν ότι κακώς μπήκε η Ελλάδα εκείνη τη στιγμή στην ΟΝΕ. Αυτοί ξέρουν γιατί το έκαναν-κυρίως οι Γερμανοί. Όμως για τις καταστροφικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία ούτε λέξη…

Ο ευέλικτος Ερντογάν

Η τελευταία εκδοχή σωτηρίας υφάνθηκε με υλικό αμερικάνικο. Προβληματικές και με διακυμάνσεις οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, επιδείνωση με τους S 400, κυρώσεις από την Ουάσιγκτον και όπερ έδει δείξαι από τους καθ΄εξιν πανηγυριώτες: Η Αμερική είναι μαζί μας!

Ήταν αρκετά τα γλυκόλογα του Πομπέο και το συνοφρυωμένο πρόσωπο του αμερκάνικου συστημικού αρχιτεκτονήματος έναντι τη Τουρκίας για να αρχίσουν τα πανηγύρια. Που συνεχίστηκαν λόγω της εκλογής Μπάιντεν και της όντως ψυχρής σχέσης με τον Ερντογάν.

Φοβάμαι, όμως, ότι λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο. Δηλαδή, χωρίς να λάβουμε υπόψιν τον ευέλικτο Ερντογάν. Συγκρουσιακός, συχνά υβριστής (μνημειώδεις οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς), αλλά άσσος στις στροφές, μαέστρος στις κυβιστήσεις. Ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί και ρισκάρει.

Ουδόλως αποκλείεται να τα βρει με τον Μπάιντεν ο Ερντογάν. Ειδικά αν ρυθμιστεί το θέμα με τους S 400. H Αμερική έχει ανάγκη την Τουρκία, τουλάχιστον για μερικές δεκαετίες ακόμη. Όπως και το ΝΑΤΟ. Και, φυσικά, η Ενωση, η Ρωσία και η Κίνα.

Γι’ αυτό και είναι εφεκτικοί ή ανεκτικοί μπροστά στις ποικίλες προκλήσεις και επιθετικές πρωτοβουλίες του Ερντογάν (Συρία, Λιβύη, Καραμπάχ, ανατολική Μεσόγειος, Ελλάδα, Κύπρος). Γι αυτό η θεαματική πρωτοβουλία του Μακρόν. Γι’ αυτό μελλοντικά ίσως να επιχωματωθεί το ρήγμα ακόμη και με το Ισραήλ…

Ασφαλώς, έχει σημασία το πρόσωπο. Εν προκειμένω ο Ερντογάν. Αλλά τα πιο σημαντικά είναι η θέση, ο ρόλος και οι δυνατότητες της Τουρκίας. Αυτά την οπλίζουν στις σχέσεις με ΗΠΑ και Ένωση. Αυτά, και τα συμφέροντα της Δύσης. Οικονομικά και γεωπολιτικά.

Δεινή η θέση τη χώρας μας. Μικρό μέγεθος, προβληματική οικονομία και- το χειρότερο- «διαπιστευτήρια δεδομένου» στην διεθνή σκηνή. Εξαρτημένοι και δεδομένοι, αλλά με ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό: αγοράζουμε σωρηδόν τα όπλα τους.

Γι’ αυτό δεν θα μας αγνοήσουν εντελώς ούτε θα μας λιώσουν. Όμως την μερίδα του λέοντος θα πάρει η Τουρκία. Κι εμείς, μέχρι την οριστική αποκάλυψη, θα ζούμε στη ευφορική σκήτη των ψευδαισθήσεων και της αυταπάτης περί φίλων, εταίρων και συμμάχων…

news247

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή