Ακολουθήστε μας

Cyberwar

Η μεγαλύτερη κοινότητα χάκερ στον κόσμο είναι ελληνική

Δημοσιεύτηκε

στις

Ακούτε τη λέξη χάκερ και φέρνετε στον νου σας έναν «σκοτεινό» τύπο που προσπαθεί μπροστά σε έναν υπολογιστή να κάνει ζημιά σε τρίτους; Ξεχάστε το. «Ο χάκερ είναι απλά αυτός που μετατρέπει ένα σύστημα στο να κάνει κάτι για το οποίο δεν ήταν σχεδιασμένο» εξηγεί ο Χάρης Πυλαρινός, ιδρυτής της Hack the Box, ενός ελληνικού εγχειρήματος, που εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη κοινότητα χάκερ στον κόσμο με μισό εκατομμύριο χρήστες. Η startup άντλησε πρόσφατα κεφάλαια ύψους 10,6 εκατ. δολαρίων σε νέο γύρο χρηματοδότησης.

Όσοι επιδίδονται σε χάκινγκ για να κερδοσκοπήσουν ή να προκαλέσουν ζημιά είναι απλά εγκληματίες. Οι υπόλοιποι είναι υποψήφια στελέχη κυβερνοασφάλειας- πολύτιμα σε μία εποχή, στην οποία ο ψηφιακός και ο φυσικός κόσμος είναι πλήρως διασυνδεδεμένα και το ένα μπορεί να έχει επιπτώσεις στο άλλο, όπως λέει ο κ. Πυλαρινός στο Outliers, το podcast της Endeavor με media partner το MoneyReview.

Μία κυβερνο-επίθεση μπορεί να πλήξει ένα δίκτυο ρεύματος, ύδρευσης, το αυτοκίνητό μας, μία συσκευή στο σπίτι μας. Τώρα πια στα data που έχουμε είναι όλη μας η ζωή. Όσο πιο σημαντικά τα δεδομένα τόσο πιο σημαντική είναι και η ασφάλειά τους.

O ίδιος όμως πώς μπήκε στον κόσμο του χάκινγκ; Τον οδήγησε εκεί η περιέργεια για το πώς λειτουργούν τα πράγματα. «Έλυνα τα παιχνίδια μου να δω πώς δουλεύουν, μετά έκανα το ίδιο και με τους υπολογιστές μου. Και έτσι κατάλαβα πως μπορώ να τους “πειράξω”» αφηγείται.

Είχε την τύχη να έρθει σε επαφή με την πληροφορική από μικρός. Στην Ε’ δημοτικού είχαν ένα πειραματικό μάθημα προγραμματισμού. Στο Γυμνάσιο πήρε τον πρώτο του υπολογιστή, τον οποίο και δεν σταματούσε να «σκαλίζει».

Τότε «το software που είχες, είχε αξία. Το χάκινγκ, τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαμε τα κρατούσαμε, τα ανταλλάσσαμε, και σίγουρα δεν υπήρχε δόλος» θυμάται.

Ο κ. Πυλαρινός εργάστηκε σε μία ναυτιλιακή για πάνω από 10 χρόνια στο τμήμα του IT και έμαθε πολλά. Όταν βγήκε ο νέος κανονισμός για τα προσωπικά δεδομένα GDPR του δόθηκε η ευκαιρία να επιστρέψει στην κυβερνο-ασφάλεια και σε αυτό που αγαπούσε, στο χάκινγκ.

Όταν δημιούργησε την δική του κοινότητα δεν μπορούσε να φανταστεί τον αντίκτυπο που θα είχε. Πώς όμως ήρθε η ιδέα για αυτήν; «Για να χακάρεις δεν μπορείς απλά να διαβάσεις ένα εγχειρίδιο. Πρέπει να δοκιμάζεις, να ανταλλάσσεις γνώσεις και ιδέες, να εξελίσσεις συνεχώς τις ικανότητές σου. Κατάλαβα λοιπόν ότι υπάρχει ένα κενό, μία ανάγκη, που προσπάθησα να καλύψω με το hack the box».

Στην αρχική της μορφή μάλιστα η κοινότητα ήταν στα ελληνικά: Χάκαρε το κουτί.

«Δεν είχα ως στόχο να φτιάξω εταιρεία. Ήθελα απλά να ξεκινήσω μία πλατφόρμα, μία κοινότητα για χάκερ και έβαλα πολλά social στοιχεία (chatroom κτλ, κάτι που πέτυχε» εξηγεί.

Στη συνέχεια το εγχείρημα έγινε δίγλωσσο, άνοιξε για ενδιαφερόμενους από το εξωτερικό και μεγάλωσε ταχύτατα

«Ο ανταγωνισμός είναι σημαντικό κομμάτι, ώστε να μπορείς να γίνεσαι καλύτερος.

Πέρα από το σόσιαλ κομμάτι, να μιλήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, ήρθε και η ουσιαστική συμβολή και εξέλιξη».

Το hack the box δούλεψε μόνο μερικούς μήνες αποκλειστικά ως κοινότητα. Πολύ γρήγορα ο κ. Πυλαρινός κατάλαβε ότι έπρεπε να εξελιχθεί σε εταιρεία. «Έτρωγε» χρήματα και επομένως έπρεπε να φέρνει και έσοδα. Στην κοινότητα γνώρισε τον Τζέιμς, που έγινε συνιδρυτής και έβαλε και το σπίτι του σαν έδρα της εταιρείας στην Αγγλία. Λίγο μετά μπήκε και ο Άρης.

Η Hack the Box δεν άργησε να λάβει προσφορές εξαγοράς. Είχε όμως και μία πιο ενδιαφέρουσα πρόταση από τη Marathon, την οποία και επέλεξε. Η Marathon θα επένδυε στην εταιρεία και εκείνοι θα άφηναν τις πρωινές δουλειές τους και θα αφοσιώνονταν στην startup.

Στη Hack the Box εργάζονται από την πρώτη στιγμή άτομα μέσα από την κοινότητα.

«Αυτό ήταν ένα τεράστιο ατού. Έχεις μισό εκατομμύριο άτομα, που ξέρεις πόσοι καλοί είναι και μπορείς να προσπαθήσεις να πάρεις τους καλύτερους» εξηγεί ο κ. Πυλαρινός.

Πλέον η εταιρεία έχει πολύ σημαντικούς πελάτες, ιδιώτες, επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, αστυνομίες, όπως και συνεργασία με αρκετά πανεπιστήμια. Έχει επίσης δημιουργήσει και τη δική της Academy, στην οποία έχει προσπαθήσει να ενσωματώσει κάποια κομμάτια του παραδοσιακού training.

Χάρη σε έναν συνδυασμό «καλού προϊόντος και τύχης» δεν δυσκολεύθηκε να σηκώσει κεφάλαια. Στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ένα αμερικανικό fund που εστιάζει στην κυβερνοασφάλεια, το Paladin. Μαζί έχει μπει η BrightEye, ακόμη ένα αμερικανικό fund, η OUP, αλλά και το ελληνικό Marathon Venture Capital. Tα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα επενδυθούν σε έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και στο marketing.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος για μία εταιρεία που γεννήθηκε το 2017 και έγινε σε τέσσερα χρόνια τόσο μεγάλη; «Να φτάσει να είναι το brand αναγνωρίσιμο στον εταιρικό κόσμο συνολικά. Να μπορεί ένα παιδί που έχει ένα πιστοποιητικό από το Hack the Box να το δείξει σε μία συνέντευξη για πρόσληψη».

ΠΗΓΗ: moneyreview.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Cyberwar

CyberScoop: Η κινεζική εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας στοχεύει «δεκάδες» δυτικές κυβερνήσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει ως θύματά της διεθνείς οργανισμούς και την αμυντική βιομηχανία, σύμφωνα με τις ολλανδικές αρχές.

Μια συνεχιζόμενη επιχείρηση κυβερνοκατασκοπείας που συνδέεται με την Κίνα έχει διεισδύσει επιτυχώς σε «σημαντικό αριθμό θυμάτων» που περιλαμβάνει δυτικές κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και την αμυντική βιομηχανία, δήλωσαν οι ολλανδικές αρχές πληροφοριών και ασφάλειας τη Δευτέρα. 

Οι ολλανδικές αρχές αποκάλυψαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο μια επιχείρηση που στόχευε τις συσκευές FortiGate edge και σημείωσαν την ανακάλυψη ενός νέου trojan απομακρυσμένης πρόσβασης με το όνομα ” Coathanger “, σχεδιασμένο να διατηρεί την πρόσβαση σε συσκευές FortiGate. Η έκθεση του Φεβρουαρίου προέκυψε από έρευνα για παραβίαση στο ολλανδικό Υπουργείο Άμυνας και η έκθεση της Δευτέρας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η κινεζική εκστρατεία κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο φαίνεται να είναι πολύ πιο εκτεταμένη από ό,τι ήταν γνωστό στο παρελθόν», ανέφεραν οι ολλανδικές αρχές σε δήλωση .

Η επιχείρηση που συνδέεται με την Κίνα απέκτησε πρόσβαση σε τουλάχιστον 20.000 συστήματα FortiGate παγκοσμίως μέσα σε λίγους μήνες το 2022 και το 2023 χρησιμοποιώντας μια ευπάθεια που είχε επιδιορθωθεί από τότε στο λογισμικό FortiGate FortiOS, δήλωσαν οι ολλανδικές αρχές. Οι χάκερ γνώριζαν για την ευπάθεια για τουλάχιστον δύο μήνες πριν η Fortinet ανακοινώσει την ευπάθεια, μολύνοντας περίπου 14.000 συσκευές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με τις ολλανδικές αρχές. 

Οι στόχοι περιλαμβάνουν «δεκάδες» δυτικές κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και μεγάλο αριθμό εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας. Η κινεζική επιχείρηση εγκατέστησε κακόβουλο λογισμικό σε συστήματα συνδεδεμένα με ένα άγνωστο υποσύνολο «σχετικών» στόχων, και ακόμη κι αν αυτοί οι στόχοι ενημέρωσαν το FortiGate, οι Κινέζοι χάκερ ήταν σε θέση να διατηρήσουν την πρόσβαση στα συστήματα, σύμφωνα με την ολλανδική έρευνα. 

Η Fortinet δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο την Τρίτη.

Ο Liu Pengyu, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας, δήλωσε στο CyberScoop, ότι η κινεζική κυβέρνηση αντιτίθεται σε «οποιεσδήποτε αβάσιμες συκοφαντίες και κατηγορίες κατά της Κίνας» και ότι η χώρα «είναι σημαντικό θύμα κυβερνοεπιθέσεων».

«Τηρούμε σταθερή στάση απέναντι σε κάθε μορφή κυβερνοεπιθέσεων και καταφεύγουμε σε νόμιμες μεθόδους για την αντιμετώπισή τους. Η Κίνα δεν ενθαρρύνει, δεν υποστηρίζει ή δεν αποδοκιμάζει επιθέσεις που εξαπολύουν χάκερ», δήλωσε ο Pengyu. «Η διατήρηση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου είναι μια παγκόσμια πρόκληση. Όπως συμβαίνει με άλλα θέματα, οι ψευδείς κατηγορίες ή η αντιπαράθεση μπλοκ θα βλάψουν μόνο τη συλλογική απάντηση στις απειλές που αντιμετωπίζει ο κόσμος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».

Η εκστρατεία που περιγράφονται από τις ολλανδικές αρχές υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη κατάχρηση των συσκευών άκρων — συμπεριλαμβανομένων των τείχη προστασίας και των δρομολογητών — ως βασικό μέρος των εξελιγμένων κρατικών επιχειρήσεων hacking που έχουν στοχεύσει ευάλωτους δρομολογητές μικρών γραφείων και οικιακών γραφείων για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας υποδομές και άλλα ευαίσθητα δίκτυα , όπως έχουν προειδοποιήσει αξιωματούχοι των ΗΠΑ .

«Οι συσκευές δικτύων Edge είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σήμερα», δήλωσε ο Tom Hegel, κύριος ερευνητής απειλών της SentinelLabs. Ο Χέγκελ, ο οποίος παρακολουθεί τις κινεζικές επιχειρήσεις hacking και είναι εξοικειωμένος με την εκστρατεία που τόνισε η ολλανδική κυβέρνηση. Είπε ότι η ασφάλεια των συσκευών edge είναι «ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί τόσο λίγοι έχουν τεχνολογία ασφαλείας για να τις υπερασπιστούν ή ακόμα και να τις παρακολουθούν. Ωστόσο, γίνεται η πιο συχνά στοχευμένη τεχνολογία».

Αν και δεν είναι γνωστό πόσες οντότητες έχουν εγκαταστήσει το κακόβουλο λογισμικό, οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών «θεωρούν πιθανό ότι ο κρατικός παράγοντας θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκτείνει την πρόσβασή του σε εκατοντάδες θύματα παγκοσμίως και να προβεί σε πρόσθετες ενέργειες, όπως η κλοπή δεδομένων», σύμφωνα με τη δήλωση.

«Οι λοιμώξεις από τον ηθοποιό είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν», έγραψαν οι αρχές. «Το NCSC και οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών δηλώνουν επομένως ότι είναι πιθανό ο κρατικός παράγοντας να έχει ακόμα πρόσβαση σε συστήματα σημαντικού αριθμού θυμάτων».

Ο Hegel σημείωσε ότι το Coathanger είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για απομακρυσμένη πρόσβαση και δυνατότητες backdoor. «Τα θύματα υψηλής αξίας μπορούν στη συνέχεια να δουν περαιτέρω κακόβουλο λογισμικό που εισάγεται στο δίκτυο μέσω αυτής της πρόσβασης», είπε.

Ο Χέγκελ αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένους γνωστούς στόχους, αλλά είπε ότι «περιλαμβάνουν μια ποικιλία δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών που σχετίζονται με την παγκόσμια ατζέντα της Κίνας».

Γνωρίζοντας τις κινεζικές επιχειρήσεις hacking, πρόσθεσε, είναι πιθανό ότι οι χάκερ «χρησιμοποίησαν πολλαπλές οικογένειες κακόβουλου λογισμικού και υποδομές δικτύου που παραμένουν άγνωστες σε εμάς σήμερα και η διατήρηση της μακροπρόθεσμης πρόσβασης σε μια ευρεία ποικιλία οργανισμών είναι ιδιαίτερα σημαντική για αυτούς».

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, DC, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο την Τρίτη. Η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομής δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το πόσες οντότητες των ΗΠΑ, αν υπάρχουν, στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης.

ΠΗΓΗ: CyberScoop

Συνέχεια ανάγνωσης

Cyberwar

Πωλείται για 200 δολάρια στο Dark Web το webmail της Ελληνικής Αστυνομίας!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Hacker με το ψευδώνυμο «DuckyMummy» πουλάει προσβάσεις σε λογαριασμούς webmail της Ελληνικής Αστυνομίας στο Dark Web (Σκοτεινό Διαδίκτυο) και στην ιστοσελίδα breachforums.st. Η τιμή έχει οριστεί στα 200 $. Δυστυχώς, ενώ τα διαπιστευτήρια λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω των οποίων διαμοιράζονται καθημερινά χιλιάδες ευαίσθητες πληροφορίες Ελλήνων πολιτών είναι στο σφυρί, δεν ειναι γνωστό αν οι αρμόδιες αρχές έχουν αντιληφθεί την παραβίαση!

Τι συνέβη;

O hacker DuckyMummy, γνωστή προσωπικότητα στον υπόκοσμο του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, έχει βγάλει στο σφυρί διαπιστευτήρια πρόσβασης (username και κωδικούς πρόσβασης) στο σύστημα webmail της Ελληνικής Αστυνομίας. Το webmail της ΕΛ.ΑΣ είναι προσβάσιμο αποκλειστικά απο στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς είναι το σημείο επικοινωνίας με τους πολίτες που ζητούν οποιοδήποτε έγγραφο τους αφορά. Αυτή η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση θα μπορούσε ενδεχομένως να εκθέσει ευαίσθητες επικοινωνίες, εσωτερικά έγγραφα και επιχειρησιακές λεπτομέρειες που είναι κρίσιμες για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα των Αρχών.

Το webmail της Ελληνικής Αστυνομίας πωλείται 200$ στο Dark Web!

Ο hacker επιβεβαιώνει την επίθεση του, αναρτώντας screenshots με μερικά από τα κλεμμένα διαπιστευτήρια και τις προσβάσεις στα συστήματα της Ελληνικής αστυνομίας. Η είδηση μάλιστα έγινε γνωστή στο διαδικτύο μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) με σκοπό να ενημερωθούν για την πώληση ενδιαφερόμενοι που μπορεί να μην έχουν πρόσβαση στο Dark Web.

ΠΗΓΗ: secnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Cyberwar

Μην ανοίξετε αυτό το μήνυμα! Νέα απάτη με δόλωμα πακέτο από τα ΕΛΤΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Απατεώνες αδειάζουν τους λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών

Δεν έχουν τέλος τα φαινόμενα ηλεκτρονικής απάτης, με αρκετούς πολίτες να πέφτουν θύματα επιτήδειων, που αποκτούν πρόσβαση και αδειάζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς

Τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότεροι έχουν λάβει στο κινητό του τηλέφωνο SMS ή μηνύματα στο imessage που αφορούν στην παραλαβή δεμάτων από τα ΕΛΤΑ, τα οποία βρίσκονται δήθεν σε εκκρεμότητα.

Οι παραλήπτες των μηνυμάτων καλούνται να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, ώστε να τους παραδοθεί το δέμα. 

Τα μηνύματα αναφέρουν: «Το δέμα των Ελληνικών Ταχυδρομείων έφτασε στην αποθήκη και δεν μπορεί να παραδοθεί λόγω ελλιπών στοιχείων διεύθυνσης. Επιβεβαιώστε τη διεύθυνσή σας στον σύνδεσμο.

(Παρακαλώ απαντήστε Y, μετά βγείτε από το μήνυμα κειμένου και ανοίξτε το ξανά για να ενεργοποιήσετε τον σύνδεσμο ή αντιγράψτε τον σύνδεσμο και ανοίξτε τον στο Safari)».

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί τους πολίτες πως πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια «ηλεκτρονικού ψαρέματος», μέσω της οποίας επιτήδειοι επιχειρούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία πολιτών. Σε περίπτωση λοιπόν που λάβετε ένα τέτοιο μήνυμα μην πατήσετε πάνω στο ενεργό link και μην προχωρήσετε σε καμία ενέργεια. 

ΠΗΓΗ: Star.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή