Ακολουθήστε μας

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου

Παρά τη σθεναρή στάση Δένδια, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της “Φινλανδοποίησης” της Ελλάδος

Δημοσιεύτηκε

στις

Δρ. ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ (*)

Οι πρόσφατα επαναληφθείσες Ελληνοτουρκικές άτυπες διερευνητικές συνομιλίες, μετά την 5ετή διακοπή τους (2016-2020), αλλά και η συνάντηση στις 15 Απριλίου του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια με τον ομόλογό του κ. Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, της οποίας προηγήθηκε συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, καταδεικνύουν ότι στήνεται εσπευσμένα ένα διπλωματικό «θέατρο», για να συγκαλυφθεί το χάσμα απόψεων που υφίσταται, επί της ουσίας, στα θέματα της κυριαρχίας και κατανομής ζωνών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας, μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας σε όλες τις παρακείμενες θάλασσες αλλά και στα θέματα της ασφάλειας.

Η Ελλάδα επιδιώκει να επιδείξει την συμπεριφορά του «καλού παιδιού», όπως συνήθως, προς τους Ευρωπαίους και Νατοϊκούς εταίρους και συμμάχους της, ώστε να μην χρεωθεί την ευθύνη του μη διαλόγου και να μπορεί να απαιτεί (ουσιαστικά να επαιτεί) οικονομικές και άλλες κυρώσεις προς τον επιθετικό γείτονά της, ώστε αυτός να συμμορφωθεί προς την διεθνή νομιμότητα. Οφείλω πάντως να ομολογήσω ότι η στάση του κ. Δένδια, μέσα στην Άγκυρα, ήταν γενναία και σταθερή και τα όσα εξέθεσε απαντώντας στον κ.Τσαβούσογλου ήταν τεκμηριωμένα!

Το σταδιακό ξετύλιγμα της νέας πολιτικής του Προέδρου Μπάιντεν, το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, η άτυπη αλλά κρίσιμη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, η εξελισσόμενη άκρως επικίνδυνη αντιπαράθεση για την Ανατολική Ουκρανία-Κριμαία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, αλλά και το πολύπτυχο Ισραήλ-Ιράν-Ιράκ-Συρίας-Κούρδων, αποτελούν τις εκρηκτικές συνιστώσες μίας άκρως επιβαρυμένης κατάστασης, με υψηλή επικινδυνότητα παγκόσμιας κλίμακας και όχι μόνο περιφερειακής.

Σε κεντρικό ρόλο ταραξία και επίδοξου αναθεωρητή του status quo, βρίσκεται βέβαια η Τουρκία, με τον προκλητικό, θρασύ και μεγαλομανή ηγέτη της, ο οποίος, σχοινοβατώντας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, μεταξύ Ευρώπης και Ευρασίας, μεταξύ του Ισλαμικού κόσμου του οποίου ορέγεται την ηγεσία (απέναντι στη Δύση), προσπαθεί να προσπορισθεί πολύπλευρα οφέλη, χωρίς να νοιάζεται για το Διεθνές Δίκαιο, για την ευημερία και το αληθινό συμφέρον του λαού του, για την διεθνή ειρήνη, την καλή γειτονία και την σταθερότητα, για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ίδιων των Τούρκων, που τους κρατάει σε αυταρχικό και αντιδημοκρατικό Μεσαίωνα (ιδίως τους Κούρδους, τις Τουρκάλες και το όποιο, μικρό πια ποσοστό, των φιλοδυτικών ή προοδευτικών Τούρκων).

Από την Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι την κατεχόμενη Βορειοδυτική Συρία και το Βόρειο Ιράκ, την διχασμένη Λιβύη, την Αρμενία και τη Σομαλία, κινείται με απειλή ή χρήση βίας, με δέλεαρ οικονομικές δοσοληψίες και οτιδήποτε άλλο έχει, με διακηρυγμένο στόχο να καταστήσει την Τουρκία μία νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία και να γίνει η 5η μεγαλύτερη δύναμη παγκοσμίως!

Ως μικρομέγαλος, αγνοεί τις ιστορικές νομοτέλειες και ήδη φέρνει το λαό του στην φτώχεια και στον άκρατο εθνικισμό, ως αντίδοτο, κλεισμένος ο ίδιος στα πολυτελή παλάτια του!

Έχοντας την ατυχία ως Έλληνες να έχουμε έναν τόσο πλεονέκτη, πονηρό και επικίνδυνο γείτονα, πρέπει να διδαχθούμε από το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν, τουλάχιστον των 200 τελευταίων ετών του Νεοελληνικού Κράτους, και όχι να λησμονούμε τις τραγωδίες, τα τουρκικά ήθη της εξουσίας και να τρέφουμε «ευσεβείς πόθους»!

Όταν έργω και λόγω μας απειλούν και μας καθυβρίζουν (ακόμη και τους νεκρούς προγόνους μας που οι δικοί τους πρόγονοι γενοκτόνησαν), όταν αρνούνται ρητές και παγκοσμίως αποδεκτές διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου, όταν θέλουν παρανόμως να αναθεωρήσουν πολυμερείς Διεθνείς Συνθήκες και να αλλάξουν τα μεταξύ μας σύνορα, αφαιρώντας χώρο ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά, στη θάλασσα και στην Κύπρο, όταν προετοιμάζουν μειονοτική υποκίνηση και αυτονομία στη Θράκη μας, όταν υποσκάπτουν τα ελληνικά συμφέρονται όπου τα συναντήσουν (Αλβανία, Σκόπια, Λιβύη, Αίγυπτος), τότε, το μόνο που πρέπει να κάνουμε (και δυστυχώς το έχουμε αμελήσει και τώρα τρέχουμε να το πράξουμε με άδηλο χρονικό ορίζοντα), είναι να αναπτύξουμε την στρατιωτική μας ικανότητα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι πλήρως αποτρεπτική κάθε επιβουλής από τον τουρκικό ιμπεριαλισμό και επεκτατισμό! Μετά από 62 γύρους διερευνητικών επαφών, και πολλές άλλες προσπάθειες στο παρελθόν, οι εκατέρωθεν θέσεις είναι απόλυτα γνωστές, και είναι προφανώς αγεφύρωτες. Εκτός αν σκεφτόμαστε να προβούμε σε υποχωρήσεις και να βάλουμε όσα θέλουν οι Τούρκοι στο τραπέζι του διαλόγου, για πολιτικό διάλογο χωρίς τους απαράβατους όρους του Διεθνούς Δικαίου!

Δηλαδή να δώσουμε «γην και ύδωρ»! Οι διεθνείς πιέσεις πιθανώς εκεί κατατείνουν, γι’ αυτό και η τόση εμμονή στον διάλογο…! Σε μας εναπόκειται να αντισταθούμε στις άμεσες και έμμεσες πιέσεις για να διασφαλίσουμε τα νόμιμα και θεμιτά δικαιώματά μας στο ιστορικό μας Αρχιπέλαγος και τις άλλες θάλασσες όπου φθάνουν νόμιμα οι θαλάσσιες ζώνες των νησιών μας. Και βέβαια να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων στην διακυβέρνηση της Μεγαλονήσου.

Τέλος, να αξιοποιήσουμε τους θετικούς για μας συσχετισμούς με γείτονες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και άλλες Αραβικές χώρες, αλλά και με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, όπου όμως οι συνεχείς υποχωρήσεις μας και αντιφάσεις μας, έστω στο διαδικαστικό επίπεδο, απομακρύνουν την οφειλόμενη στήριξη, λόγω προφανούς ένδειξης της αμφιθυμίας και διστακτικότητας μας. Εδώ, οι συνέπειες των «κατευναστικών» και υποχωρητικών απόψεων είναι καταστροφικές!

Με δεδομένο το παραπάνω πλαίσιο, ο μόνος ρεαλιστικός λόγος για «διερευνητικές» περιπλανήσεις και πολιτικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις, είναι να ολοκληρώσουμε τάχιστα τις εξοπλιστικές μας προμήθειες και να εξοικειωθούμε με τα νέα οπλικά μέσα, χωρίς να υποβαθμίζουμε βέβαια την ήδη υπάρχουσα στρατιωτική ικανότητά μας που δεν είναι αμελητέα! Και βέβαια, όσο συζητάμε, να προωθήσουμε θεσμικά μέτρα εκσυγχρονισμού και επέκτασης των θαλασσίων δικαιωμάτων μας, ως αντίβαρο στην παράνομη και ανυπόστατη τουρκολιβυκή «οριοθέτηση» που διατηρεί αναλλοίωτη η Τουρκία αν και συζητά «διερευνητικά» μαζί μας! Κι ενώ το casus belli παραμένει με απίστευτη θρασύτητα και βαρβαρότητα, να μας απειλεί!

Μετά από 47 χρόνια τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, αυτό που οφείλουμε είναι στο Αιγαιακό Αρχιπέλαγος επέκταση στα 12 ν.μ. και κοινή μας οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Κύπρο! Αφού δε, αποχωρήσει ο Αττίλας (με γνήσια Ομοσπονδιακή Διζωνική-Δικοινοτική λύση), αφού αποσυρθεί το casus belli άνευ όρων και το τουρκολιβυκό έκτρωμα, τότε να συζητήσουμε για εθελούσιες ρυθμίσεις μας στο Ανατολικό Αιγαίο (π.χ. 10 μίλια χωρική θάλασσα και διάδρομο «πλου διέλευσης»).
Ας μην ολιγωρήσουμε κι άλλο στην αξιοποίηση του Δικαίου της Θάλασσας, αν και έχουμε 15.200 χλμ ακτογραμμής και τα περισσότερα (227) κατοικημένα νησιά στην Ευρώπη!

Ας μην τους δώσουμε κι άλλη πρωτοβουλία των κινήσεων!

Ας αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος σταδιακής «Φινλανδοποίησης» της Ελλάδος…!

(*) Διεθνολόγος, Λέκτορας Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.
Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου: Οι ΗΠΑ κάνουν τα χατίρια των Αλβανών!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου: Τεράστια ανησυχία για όσα συμβαίνουν σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Στο ουκρανικό μέτωπο υπάρχουν μηνύματα χρήσης πυρηνικών από πλευράς Μόσχας, ένα σενάριο που μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις. Από εκεί και πέρα οι ηγέτες της Ευρώπης και της Δύσης δεν δείχνουν, ότι υπηρετούν την ειρήνη. Το νέο επεισόδιο με Ράμα αφορά την ίδρυση κρατιδίου Μπεκτασίδων στην Αλβανία. Ο Ράμα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ως ηγέτης βαλκανικής χώρας. Έτοιμη για άσκηση βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή η Ελλάδα.

Τόσο η αναγγελία Ράμα από το βήμα του ΟΗΕ για ίδρυση «Βατικανού των Μουσουλμάνων», όσο και η φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, καθιστούν την Αλβανία μη φιλική χώρα.

Έτοιμη για άσκηση βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή η Ελλάδα.

Τόσο η αναγγελία Ράμα από το βήμα του ΟΗΕ για ίδρυση «Βατικανού των Μουσουλμάνων», όσο και η φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, καθιστούν την Αλβανία μη φιλική χώρα.

Αυτά μεταξύ άλλων ανέφερε με συνέντευξή του στην ValueNews και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο γνωστός Διεθνολόγος και λέκτορας στη Νομική σχολή του ΑΠΘ Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ερμηνεύοντας τις κινήσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού.

Ειδικότερα:

Σε αδιέξοδο η Διεθνής κοινότητα – ντόμινο αναταράξεων

«Οι προβλέψεις για την Μέση Ανατολή με την ταυτόχρονη εξέλιξη στην Ουκρανία αλλά και στη Γάζα, η οποία τώρα επεκτείνεται και στο Νότιο Λίβανο με τη Χεζμπολάχ, είναι εξαιρετικά δυσοίωνες για την ειρήνη και τη σταθερότητα παγκοσμίως.

Δυστυχώς, η επιλογή της βίας αλλά και άλλες υστερήσεις σε σχέση με την πρόοδο των διπλωματικών διεργασιών που εξελίσσονται επί 10ετιας για το μεσανατολικό αλλά και από το 2011 και 2014 για το ουκρανικό οδήγησαν την κατάσταση στο χείλος της καταστροφής, με ίσως εκατοντάδες νεκρούς τραυματίες και απίστευτες καταστροφές στις υποδομές.

Η Διεθνής οργανωμένη κοινότητα δε θέλησε ή δεν μπόρεσε μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να οδηγήσει τα προβλήματα, μέσα από την οδό του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνών διοικητικών οργάνων και της διπλωματίας.  Μέσα από διαπραγματεύσεις, σε λύσεις, οι οποίες θα ακολουθούν τη συνεννόηση και την υπηρέτηση των κοινών συμφερόντων, στον βαθμό που αυτά βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Η Διεθνής κοινότητα και κυρίως οι μεγάλες δυνάμεις οδηγούνται σε αδιέξοδα που θα οδηγήσουν στη συνέχεια σε χρήση ανεξέλεγκτης βίας, δημιουργώντας ένα ντόμινο effect και δε θα μπορέσουν να ελεγχθούν οι καταστάσεις, όταν όλοι θα έχουν συνειδητοποιήσει πια πόσο επικίνδυνο ήταν αυτό που ξεκίνησε».

Κίνηση εντυπωσιασμού η προαναγγελία Ράμα για δημιουργία «Βατικανού των μουσουλμάνων»

«Φαίνεται πως είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού προκειμένου να κερδίσει ψήφους ο Αλβανός Πρωθυπουργός, αλλά και να παίξει το παιχνίδι του Ερντογάν.

Η αντίδραση της Τουρκίας επήλθε κυρίως διότι εάν τα Τίρανα γίνουν η έδρα του μπεχτασιμού ή του Αλεβιτισμού, θα φύγει το βάρος από την Τουρκία. Θα μπορούσε να γίνει αυτή η κίνηση ώστε να μη χάσει και ο Έρντογαν τους εντός Τουρκίας ψηφοφόρους αλεβίτες, οι οποίοι θα δουν να αλλάζει το κέντρο βάρους εάν γίνει αυτό.

Από έναν άνθρωπο λοιπόν που έχει το υπόβαθρο και την ιδεολογική ακρότητα του Έντι Ράμα θα πρέπει να είμαστε άκρως επιφυλακτικοί και η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψιν της το δυσμενές για εμάς προηγούμενο με τον Φρέντι Μπελέρη και να προετοιμάσει την Ευρώπη για ελληνικό ΒΕΤΟ για την Αλβανική κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ κάνουν τα “χατίρια” των Αλβανών και εξ’ αυτού του λόγου δεν αντέδρασαν και στην παράνομη ανατροπή της συμφωνίας το 2009 για την οριοθέτηση των θαλασσών γύρω από την Κέρκυρα».

Συνέχεια ανάγνωσης

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου

Παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη στις 20 Ιουνίου το βιβλίο του Κώστα Πικραμένου “Το τέλος του Χαλιφάτου”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Βιβλιοπωλείο “Ψαράς” (Φιλικής Εταιρείας 39) θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου και ώρα 19:00 η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Πικραμένου “Το τέλος του Χαλιφάτου”. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο διεθνολόγος και μόνιμος λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βενιαμίν Καρακωστάνογλου και η δημοσιογράφος του Flash 99,4 Βασιλική Πολίτου.

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

https://infognomon.gr/shop/logotechnia/politiki/to-telos-tou-xalifatou/

 

Το τέλος του Χαλιφάτου

Η «μασονική» Θεσσαλονίκη, το Κομιτάτο Ένωσης και Προόδου και η …«τζιχάντ» του Κεμάλ

Στις 3 Μαρτίου 1924, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα υπερψήφισε την κατάργηση του Χαλιφάτου καθ’ υπόδειξην του Μουσταφά Κεμάλ. Επρόκειτο για μια πρωτόγνωρη ενέργεια στην Ιστορία του Ισλάμ οι διαστάσεις της οποίας ξεπερνούσαν τα στενά σύνορα της νεοσύστατης Τουρκικής Δημοκρατίας. O πρώτος Χαλίφης (που σημαίνει διάδοχος του Προφήτη στα αραβικά) ήταν ο Αμπού Μπακρ (632-634 μ.Χ.). Ένας θεσμός 1292 ετών έπαψε να υφίσταται με ένα ψήφισμα του τουρκικού κοινοβουλίου…

Πως φτάσαμε σε αυτό το —ιστορικής αξίας— γεγονός πριν από ακριβώς 100 χρόνια το οποίο άφησε το Ισλάμ χωρίς θρησκευτικό ηγέτη; Τι συνέβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα (1856) μέχρι και την 3η Μαρτίου 1924; Πόσο ήταν ο Μουσταφά Κεμάλ γνήσιο προϊόν της εποχής του και φορέας νεωτερικών ιδεών; Ποιος ο ρόλος των μασονικών Στοών στα αστικά κέντρα (Κων/πολη, Σμύρνη, Θεσσαλονίκη) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Τι πρέσβευε το Κομιτάτο Ένωσης και Προόδου; Πως εργαλειοποίησε ο Κεμάλ το Ισλάμ κατά τη διάρκεια του λεγόμενου Αγώνα της Ανεξαρτησίας (1919-1923); Ποιες οι αντιδράσεις της Ούμμα (κοινότητα των πιστών) μετά την κατάργηση του Χαλιφάτου; Ποιες οργανώσεις και δίκτυα κάλυψαν το κενό που άφησε η ανυπαρξία Χαλίφη; Κατά πόσο η ισλαμιστική τρομοκρατία τροφοδοτείται ακόμη και σήμερα από την απόφαση της 3ης Μαρτίου 1924;

Το παρόν πόνημα επιδιώκει με τρόπο απλό να εισάγει τον αναγνώστη σε ένα ιστορικό πλαίσιο φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της πρόσφατης ιστορίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που επηρέασε και την Ελλάδα της Μεγάλης Ιδέας. Το θέμα έχει πολλές διαστάσεις και δεν αφορά μόνο το μουσουλμανικό κόσμο πόσο μάλλον την ίδια την Τουρκία. Πτυχές της απόφασης της 3ης Μαρτίου 1924 επηρεάζουν ακόμη και σήμερα έμμεσα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η απόφαση Ερντογάν για επιστροφή της Αγιάς Σοφιάς στο προηγούμενο καθεστώς αυτής (δηλαδή τζαμί), σχετίζεται με το «τραύμα» που βίωσαν οι μουσουλμάνοι από τις «εκσυγχρονιστικές» ενέργειες του Μ. Κεμάλ…

Η κατανόηση της δυναμικής των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και των εξελίξεων στο μουσουλμανικό κόσμο προϋποθέτει γνώση του ιστορικού πλαισίου όπως αυτό διαμορφώθηκε τον 19ο αιώνα και αρχές του 20ού αιώνα. Παραφράζοντας τον ισπανο-αμερικανό φιλόσοφο George Santyana θα λέγαμε ότι «οποίος δεν γνωρίζει το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει».

Βιογραφικό συγγραφέα:

O Kώστας Πικραμένος είναι Διευθυντής Ερευνών της CP Consulting (εταιρία εκπόνησης στρατηγικών μελετών) με έδρα τη Μασσαλία. Εμπειρογνώμων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα Τουρκίας, Υπηρεσιών Πληροφοριών και Πολιτικού Ισλάμ. Συγγραφέας των βιβλίων «ΜΙΤ – Η Φωλιά του Τουρκικού Παρακράτους», «Οι Μυστικές Υπηρεσίες στον 21ο αιώνα», «Εθνική Ασφάλεια», «Τουρκία 1923-2023. Ένας Αιώνας» και «Χαμάς-Ισραήλ» (Εκδόσεις Ινφογνώμων). Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Τουρκικά.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου: Όλη η αλήθεα! Εξαιρετική ευκαιρία για Ελλάδα – Εκτεθειμένη ηΤουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου: Το νομικό υπόβαθρο και οι δυνατότητες ανακήρυξης ΑΟΖ από την Ελλάδα. Η συνεργασία με Κύπρο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή