Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Τελικά οι Σκοπιανοί παραβίασαν ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών

Δημοσιεύτηκε

στις

Τι συνιστά και τι δε συνιστά παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών – φωτογραφίες από το euro2021

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Με αφορμή το εναρτήριο παιχνίδι των Σκοπίων για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ας ξεκαθαρίσουμε τι είναι και τι δεν είναι παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αντιγράφω το άρθρο 1, παράγραφος 3, σημείο α και ζ της Συμφωνίας των Πρεσπών (Ολόκληρη, μπορείτε να την δείτε στο βιβλίο μου, «Μακεδονία. Αντίβαρο στην Ηττοπάθεια»)

α) Το επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους θα είναι “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα του Δεύτερου Μέρους και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στην παρούσα Συμφωνία. Το σύντομο όνομα του Δεύτερου Μέρους θα είναι “Βόρεια Μακεδονία”.

ζ) Ο επιθετικός προσδιορισμός για το Κράτος, τα επίσημα όργανά του, και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους ή το σύντομο όνομα, ήτοι, “της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” ή “της Βόρειας Μακεδονίας”. Άλλες χρήσεις επιθέτου, περιλαμβανομένων εκείνων που αναφέρονται σε ιδιωτικές οντότητες και δρώντες, που δεν έχουν σχέση με το Κράτος και τις δημόσιες οντότητες, δεν έχουν συσταθεί με νόμο και δεν απολαμβάνουν οικονομικής υποστήριξης από το Κράτος για δραστηριότητες στο εξωτερικό, δύνανται να ευθυγραμμίζονται με το Άρθρο 7 (3) και (4). Η χρήση επιθέτου για δραστηριότητες δύναται να ευθυγραμμίζεται με το Άρθρο 7 (3) και (4). Τούτο δεν επηρεάζει τη διαδικασία που καθιερώθηκε με το Άρθρο 1 (3) (θ) και τα σύνθετα ονόματα των πόλεων που υφίστανται κατά την ημερομηνία υπογραφής της παρούσας Συμφωνίας.

Το σημείο α λέει ότι το όνομα του κράτους για κάθε χρήση, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».

Η πρώτη φράση του σημείου ζ λέει το εξής. Για το

  • Κράτος (των Σκοπίων)
  • τα επίσημα όργανά του
  • και τις άλλες δημόσιες οντότητες

ο επιθετικός προσδιορισμός ευθυγραμμίζεται με το επίσημο όνομα, δηλαδή «… της Δημοκρατίατ της Βόρειας Μακεδονίας» ή «… της Βόρειας Μακεδονίας».

Αυτός είναι ο «επιθετικός προσδιορισμός» που προβλέπεται. Δηλαδή: Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, τάδε υπηρεσία της Βόρειας Μακεδονίας, δείνα Δημόσια Οντότητα της Βόρειας Μακεδονίας.

Όχι «Μακεδονική κυβέρνηση», ούτε «Μακεδονική υπηρεσία» ή κάτι τέτοιο.

Η δεύτερη φράση του σημείου ζ λέει το εξής:

Άλλες χρήσεις επιθέτου (όχι απλώς επιθετικού προσδιορισμού, που όπως είδαμε πριν παίρνει την γενική πτώση) από:

  • ιδιωτικές οντότητες και δρώντες
  • που δεν έχουν σχέση με το Κράτος και τις δημόσιες οντότητες
  • που δεν έχουν συσταθεί με νόμο
  • που δεν απολαμβάνουν οικονομικής υποστήριξης από το κράτος για δραστηριότητες στο εξωτερικό.

δύνανται να ευθυγραμμίζονται με το άρθρο 7(3) και 7(4) της Συμφωνίας.

Αντιγράφω ολόκληρο το άρθρο 7

ΑΡΘΡΟ 7

1. Τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους “Μακεδονία” και “Μακεδόνας” αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά.

2. Αναφορικά με το Πρώτο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους, αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.

3. Αναφορικά με το Δεύτερο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο Άρθρο 7(2).

4. Το Δεύτερο Μέρος σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα του, η Μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. Τα Μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους.

5. Τίποτα στην παρούσα Συμφωνία δεν αποσκοπεί στο να υποτιμήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ή να αλλοιώσει ή να επηρεάσει τη χρήση από τους πολίτες εκάστου Μέρους.

Το άρθρο 7 λοιπόν, είναι η καρδιά της Συμφωνίας. Λέει ότι οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρονται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο για την κάθε πλευρά.

  • Για την Ελλάδα (Πρώτο Μέρος), οι όροι αυτοί νοούνται όχι απλώς στην περιοχή και τον πληθυσμό της Μακεδονίας (βόρειο τμήμα της χώρας), αλλά και τα χαρακτηριστικά των όρων, δηλαδή τον ελληνικό πολιτισμό, την Ιστορία, τον πολιτισμό κλπ από την αρχαιότητα έως σήμερα
  • Για τα Σκόπια (Δεύτερο Μέρος), οι όροι αυτοί νοούνται ως «η επικράτεια, η γλώσσα ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με την «δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομία»

Συμπέρασμα

Όλοι οι δημόσιοι φορείς, όσοι σχετίζονται με οιονδήποτε τρόπο με το κράτος, όσες οντότητες προέκυψαν από νόμο του κράτους, και όσες οντότητες χρηματοδοτούνται από το κράτος των Σκοπίων για δραστηριότητα στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό,

  • πρώτον, χρησιμοποιούν το νέο όνομα της χώρας κατά το erga omnes (και κανένα άλλο), και
  • δεύτερον, ως «επιθετικό προσδιορισμό» χρησιμοποιούν τη γενική πτώση «… της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» ή «… της Βόρειας Μακεδονίας».

Οι ιδιωτικοί φορείς, δηλαδή όσοι δεν συμπεριλαμβάνονται στα παραπάνω, άρα οι ιδιώτες και οι φορείς που δεν σχετίζονται καθόλου με το κράτος, δεν προέκυψαν από νόμο του κράτους και δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, μπορούν να χρησιμοποιούν τους όρους ως επίθετο. Το «ως επίθετο», είναι σαφές. Μπορεί δηλαδή μία επιχείρηση να παράγει ένα προϊόν και να ισχυρίζεται ότι είναι «μακεδονικό», εφόσον αυτό αντιπροσωπεύει τη «δική τους ιστορία» (η οποία βέβαια είναι διακριτώς διαφορετική από την αντίστοιχη εκδοχή των Ελλήνων).

Ερωτήσεις

  1. Μπορεί ένας οιοσδήποτε φορέας, ιδιωτικός ή δημόσιος να χρησιμοποιεί το όνομα «της Μακεδονίας»;

Όχι, δεν μπορεί. Το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία. Δεν μπορεί κανένας φορέας, είτε ιδιώτης, είτε δημόσιος να αναφέρεται σε όνομα κράτους που δεν είναι υπαρκτό.

2. Μπορεί ένας δημόσιος φορέας να χρησιμοποιεί το επίθετο «μακεδονικός -ή -ό»;

Όχι, δεν μπορεί. Ως επιθετικό προσδιορισμό, μπορεί μόνο να χρησιμοποιεί το «… της Βόρειας Μακεδονίας».

3. Μπορεί ένας ιδιωτικός φορέας να χρησιμοποιεί το επίθετο «μακεδονικός -ή -ό»;

Ναι, μπορεί.

Παραδείγματα.

Η Ακαδημία Επιστημών των Σκοπίων, το Εμπορικό Επιμελητήριο, η Ένωση Δημοσιογράφων, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, και πολλοί άλλοι φορείς, χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα τις λέξεις «… της Μακεδονίας». Αυτό συνιστά παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είτε είναι δημόσιοι, είτε είναι ιδιωτικοί φορείς. Ούτε η τηλεόρασή τους μπορεί να αποκαλεί τη χώρα σκέτο «Μακεδονία».

Αν κάποιος είναι ιδιωτικός φορέας, πχ αν η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας είναι

  • ιδιωτική οντότητα
  • δεν σχετίζεται με το κράτος
  • δεν προέκυψε με νόμο του κράτους
  • δεν χρηματοδοτείται από το κράτος,

τότε, πράγματι, θα μπορούσε να χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία».

Όπως φαίνεται, είναι όντως ιδιωτική οντότητα χωρίς χρηματοδότηση από το κράτος. Αυτό είναι απαίτηση της Ουέφα για όλα τα μέλη της.

Από κει και πέρα, δεν γνωρίζω αν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι παρόλο που είναι ιδιωτικός φορέας, συνεχίζει να σχετίζεται με το κράτος, διότι εκπροσωπεί την εθνική ομάδα της χώρας στο εξωτερικό, ή αν προέκυψε με νόμο του κράτους (ακόμα και αν προέκυψε ως ανάγκη να αποτελεί ιδιωτικό φορέα).

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το να περιέχει στο όνομά της την έκφραση «της Μακεδονίας», συνιστά παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως παραβίαση συνιστά και η αλόγιστη χρήση του Ήλιου της Βεργίνας σε πανώ, σημαίες που χρησιμοποιούνται κατά κόρον, όπως για παράδειγμα στις ακόλουθες εικόνες στο πρώτο παιχνίδι για το πανευεωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2021.

Επίλογος

Για την ελληνική πλευρά, δεν υπάρχει ρητή αναφορά ως προς τον επιθετικό προσδιορισμό δημοσίων και ιδιωτικών οντοτήτων.

Οπότε, μένει το άρθρο 7. Αντιγράφω άλλη μία φορά την πέμπτη παράγραφο

Τίποτα στην παρούσα Συμφωνία δεν αποσκοπεί στο να υποτιμήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ή να αλλοιώσει ή να επηρεάσει τη χρήση από τους πολίτες εκάστου Μέρους

Η χρήση του όρου Μακεδονία και Μακεδόνας από τους Έλληνες έχει την εκδοχή που περιγράφεται στο 7(2), δηλαδή τη σύνδεση με την ιστορία, την κληρονομία και των πολιτισμό της Μακεδονίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τίποτα στην Συμφωνία των Πρεσπών δεν αποσκοπεί στο να υποτιμήσει, να αλλοιώσει ή να επηρεάσει την εκδοχή αυτή.

Συνεπώς, εμείς μπορούμε με τους όρους αυτούς να συνεχίσουμε να εννοούμε αυτά που εννοούμε, χωρίς δέσμευση ή υποχρέωση να κάνουμε κάτι άλλο.

 

Η κάτωθι φωτογραφία είναι από αεροσκάφος της Wizz που μετέβη από τα Σκόπια στο Βουκουρέστι. Όπως βλέπουμε, οι δύο πιλότοι ανήρτησαν τον Ήλιο της Βεργίνας λίγο πριν την πτήση. Μπορείτε να δείτε και την ανάρτησή τους στο facebook εδώ

     

Πηγή – https://www.antibaro.gr/article/30568

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή