Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Οι «Πρέσπες» εκτός από εθνικό έχουν και οικονομικό κόστος

Δημοσιεύτηκε

στις

Good diplomacy made by Τσίπρας και Κοτζιάς…

Γιάννης Σιδέρης

Ο Ζόραν Ζάεφ στο στάδιο του Αμστερνταμ , όπου παρακολούθησε τον αγώνα της χώρας του, με tweet ενημέρωνε πώς βρίσκεται στο στάδιο του Άμστερνταμ και έδινε την ισχυρή του υποστήριξη στην «ομάδα της Μακεδονίας».

Στη συνέχεια δήλωσε γράψτε λάθος, του ξέφυγε λόγω μακρόχρονης συνήθειας, και ξεμπέρδεψε. Ωστόσο αν έγραφε «μακεδονική ομάδα» θα ήταν στο πνεύμα της συμφωνίας και… κακώς διαμαρτυρήθηκαν οι Δένδιας, Αυγενάκης!

Τηλεγραφικώς αναφέρουμε ότι το άρθρο 7 είναι σαφές. Αφού η μακεδονική γλώσσα (με καταγωγή νοτιοσλαβική αλλά ονομάζεται μακεδονική), και άλλα χαρακτηριστικά του δεύτερου μέρους (Σκοπίων) δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, ιστορία, κουλτούρα. Οπότε ό,τι αναφέρεται ως «μακεδονικό» εκ μέρους των Σκοπίων, απλώς δεν ορίζει τον αρχαίο πολιτισμό, την κουλτούρα, την ιστορία της Ελλάδας. Good diplomacy made by Τσίπρας και Κοτζιάς…

Επίσης, ο επίσημος τουριστικός ιστότοπος των Σκοπίων έχει τον τίτλο «Μακεδονία: Διαχρονική» (macedonia – timeless.com). Τα Σκόπια είχαν δεσμευτεί προς την κυβέρνησή Τσίπρα πως θα τροποποιούσαν την διαφημιστική καμπάνια. Ουδέν έπραξαν!

Υπάρχει και ο ιστότοπος NorthMacedonia – timeless, αλλά και τα δύο φέρουν την ένδειξη “Macedonia’s official tourism web site”, ενώ οι λογαριασμοί στο twitter, το facebook και το ΥouΤube αναφέρονται στα αξιοθέατα της χώρας «Macedonia».

Φυσικά, αυτό δεν πειράζει τρεις κατηγορίες στην Ελλάδα. Τους απόγονους του Ζαχαριάδη (μεταξύ των οποίων Τσίπρας – Κοτζιάς) που σάρκωσαν το όνειρό του, τους αριστερούς δικαιωματιστές του αυτοπροσδιορισμού, και τους φιλελεύθερους που θεωρούν τα έθνη παρωχημένες τεχνητές κατασκευές, ανήκουσες σε παρελθούσες εποχές.

Και φυσικά τους Ευρωπαίους, που ήταν αδιάφοροι για μια βαλκανική διένεξη χαμένη στην σκόνη της ιστορίας, και ενδιαφέρονταν για την συμφωνία μόνο ως ανάχωμα στην γεωπολιτική διείσδυση της Ρωσίας στην περιοχή.

Έτσι παρακίνησαν τον έτσι κι αλλιώς πρόθυμο Τσίπρα να υπογράψει την συμφωνία. To Politico είχε αποκαλύψει ότι οι Πρέσπες ήταν «γραμμάτιο στους ευρωπαίους εταίρους που έπρεπε να ξεπληρωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, για τη διάσωση της Ελλάδας (σ.σ. και τη δική του) το 2015. Είχε αναφέρει και τη ρήση του Γιούνκερ προς τον Τσίπρα ότι «θα έχει την ευκαιρία του να ξεπληρώσει» για ένα ακόμη σχέδιο διάσωσης» που τότε ήταν στα σκαριά.

Δεν επαναλαμβανόμαστε άνευ λόγου. Όντως όλα έχουν ειπωθεί. Απλώς τα φέρνει στην επικαιρότητα η συμπεριφορά των Σκοπιανών. Και θα τα φέρνει εσαεί, ενώ η Ελλάδα θα τρέχει να διαμαρτύρεται και θα φαντάζει γραφική, διαχρονικά διαμαρτυρόμενη, στα μάτια των αδιάφορων Ευρωπαίων.

Σαφώς το θέμα ξεπερνά την διαμάχη περί και διεθνιστών και μακεδονομάχων, όπως ειρωνικά και χυδαία χαρακτηρίστηκαν οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που αντέδρασαν, με συλλαλητήρια στις πλατείες, και έφαγαν ξύλο από τα ΜΑΤ του Τσίπρα. Αυτοί ηττήθησαν.

Ωστόσο ηττάται και η Ελλάδα. Δεν αναφερόμαστε στην ιστορική πειρατεία εθνικότητας και γλώσσας. Και αυτά τέλειωσαν με ήττα. Παράγουν όμως υλικά αποτελέσματα, που θα έπρεπε να αφορούν τουλάχιστον τους φιλελεύθερους που ομνύουν στην οικονομία.

Τα ονόματα και η ιστορία κάθε λαού είναι άυλη περιουσία. Τα ονόματα σηματοδοτούν, εκπέμπουν, έχουν υλική και εμπορική αντανάκλαση. Δεν είναι αφελείς οι Σκοπιανοί που επέμειναν και διατήρησαν τον όρο «Μακεδονικός». Έτσι θα λανσάρουν τα προϊόντα τους στο διεθνές κοινό, έτσι όπως λανσάρουν τώρα τον τουρισμό τους.

Η κυβέρνηση σαφώς δεν μπορεί να την ακυρώσει, και το είχε δηλώσει εκ των προτέρων. Λέγεται, ή μάλλον ερμηνεύεται, ότι ο Μητσοτάκης δεν φέρνει προς κύρωση τα μνημόνια με τα Σκόπια, για να μην έρθει σε δύσκολη θέση από τυχόν αντιδράσεις βουλευτών του.

Για όποιο λόγο και αν το κάνει, καλώς κάνει. Πρέπει τα μνημόνια να λειτουργήσουν ως μέσον πίεσης, αφού το άλλο μέσο πίεσης προς το παρόν δεν υπάρχει, καθώς η είσοδος στην ΕΕ είναι παγωμένη. Τα Σκόπια πρέπει να νιώσουν τη πίεση της Ελλάδας, για να εφαρμόσουν τους όρους της λεοντείου συμφωνίας.

Δυστυχώς έχουμε και νέα δυσάρεστη μεταβλητή. Το πρόσφατο διάταγμα Μπάιντεν προειδοποιεί ότι όποιος υπονομεύει τις συμφωνίες για τα Δυτικά Βαλκάνια, Πρεσπών, Ντέιτον, θα υποστεί κυρώσεις.

Αλλά το πως ερμηνεύεται η υπονόμευση, δεν έγκειται στην αντικειμενική κρίση και το διεθνές δίκαιο, αλλά αφομοιώνεται στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ. Είπαμε good diplomacy…

liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή