Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Ισχυρή αντίδραση των «5» του Σ.Α. του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

ΗΠΑ: «Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να αντιστρέψουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε και όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Οκτώβριο του 2020»

Φρίξος Δαλίτης

Η αντίδραση του διεθνούς παράγοντα ήταν άμεση και ξεκάθαρη έναντι των τουρκικών ανακοινώσεων για το Βαρώσι. Η αλλαγή τους στάτους κβο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Η θέση αυτή αποτέλεσε γενική παραδοχή με ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανοίγοντας και τον δρόμο για τη χθεσινή συζήτηση. ΗΠΑ, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Κίνα καταδίκασαν την τουρκική ενέργεια ζητώντας εφαρμογή των ψηφισμάτων 550 και 789 για την Αμμόχωστο.

>> ΗΠΑ: Σε γραπτή ανακοίνωση του ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν υπογραμμίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη μεταφορά τμημάτων των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο.

«Αυτή η κίνηση είναι σαφώς ασυμβίβαστη με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά, τα Βαρώσια να διοικούνται από τα Ηνωμένα Έθνη. Από τον Οκτώβριο του 2020, όταν οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ανακοίνωσαν το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων και άρχισαν να αναλαμβάνουν δράσεις για την εφαρμογή αυτής της απόφασης, Τουρκοκύπριοι και Τουρκία έχουν αγνοήσει τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιστρέψουν τα μονομερή τους βήματα στα Βαρώσια», σημειώνει, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις Τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για διευθέτηση του προβλήματος.

«Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να αντιστρέψουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε και όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Οκτώβριο του 2020», αναφέρει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με ομοειδείς εταίρους «για να παραπέμψουν αυτήν την κατάσταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα προτρέψουν μια ισχυρή αντίδραση».

>> ΡΩΣΙΑ: Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Σεργκέι Λαβρόφ και Νίκου Χριστοδουλίδη αναφέρει ότι «η ρωσική πλευρά υπογράμμισε την προσήλωσή της στην αυστηρή εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπουν μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο, μέσα από απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο νησί».

Η ρωσική πλευρά σημειώνει επίσης «την ανάγκη αποχής από οποιαδήποτε βήματα που θα οδηγούν σε αποσταθεροποίηση της κατάστασης και θα δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

>> ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Η βρετανική κυβέρνηση είναι «βαθιά ανήσυχη» για την ανακοίνωση που έγινε κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Κύπρο αναφορικά με το άνοιγμα και την εποίκηση εκ νέου μιας περιοχής που συνιστά το 3,5% της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, δήλωσε εκπρόσωπος του Foreign Office. «Η ανακοίνωση αντιτίθεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και στην Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 8ης Οκτωβρίου 2020 που καλούσε την Τουρκία να σταματήσει και να αναστρέψει τις ενέργειές της στα Βαρώσια», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Συνέχισε τονίζοντας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει σθεναρά τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλύπτουν το ζήτημα των Βαρωσίων και καλεί όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με αυτά. Το ΗΒ θα συζητήσει το θέμα επειγόντως με άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ΗΒ καλεί όλες τις πλευρές να μην προβαίνουν σε οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού ή αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί».

>> ΓΑΛΛΙΑ: Ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών μετά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του Γάλλου ΥΠΕΞ, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, αναφέρει πως η Γαλλία κάνει έκκληση για τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, και θα αναφερθεί σε αυτό το θέμα στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που θα λάβουν χώρα σήμερα.

Προστίθεται πως η Γαλλία «εκφράζει έντονα τη λύπη της για αυτή τη μονομερή και μη συγκροτημένη δράση που αποτελεί πρόκληση και εμποδίζει την αποκατάσταση της αναγκαίας εμπιστοσύνης για επείγουσα επανέναρξη διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού».

Σημειώνεται περαιτέρω, πως η Γαλλία, η οποία ασκεί αυτό τον μήνα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ κάνει έκκληση για τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του ΣΑ των ΗΕ και θα αναφερθεί στο θέμα στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που θα λάβουν χώρα σήμερα.

>> ΚΙΝΑ: Ο πρέσβης της Κίνας στη Λευκωσία, Λιου Γιαντάο, σε ανάρτησή του στο τουίτερ αναφέρει πως γίνονται επαφές με τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, για περαιτέρω μέτρα που μπορεί να ληφθούν σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των Βαρωσίων.

Ο Κινέζος πρέσβης τονίζει, περαιτέρω, ότι η θέση της χώρας του είναι πως «όλα τα μέρη θα πρέπει να παραμείνουν αυστηρώς δεσμευμένα με τα σχετικά ψηφίσματα για την Αμμόχωστο». Ενέργειες που λαμβάνονται μονομερώς, αναφέρει ο πρέσβης Λιού, και οι οποίες μπορεί να αλλάξουν το υφιστάμενο καθεστώς των Βαρωσίων, και που μπορεί να προκαλέσουν ένταση, θα πρέπει να αποφεύγονται.

Διεθνής καταδίκη Ερντογάν

Η τουρκική μονομερής και παράνομη ανακοίνωση για το Βαρώσι προκάλεσε την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Κρίστοφερ Μπούργκερ, απαντώντας στην κυβερνητική ενημέρωση σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν, ανέφερε πως η γερμανική κυβέρνηση άκουσε με ιδιαίτερη ανησυχία τις δηλώσεις για τα Βαρώσια, αναφέροντας πως το status quo των Βαρωσίων είναι αποτέλεσμα αποφάσεων του ΟΗΕ και του ΣΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Alexander Schallenberg, ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις της Τουρκίας για το Βαρώσι είναι εντελώς απαράδεκτες. Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας σε ανάρτησή του στο Twitter είπε ότι μονομερείς ενέργειες διακινδυνεύουν σοβαρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων εθνών για συνολική λύση στο Κυπριακό.

Βαθιά ανησυχία για τις τουρκικές μονομερείς ενέργειες και δηλώσεις σε σχέση με τα Βαρώσια εξέφρασε το Ισραήλ, επαναλαμβάνοντας την αλληλεγγύη του και την πλήρη στήριξή του προς την Κύπρο.

Τη βαθιά ανησυχία της εξέφρασε και η Αίγυπτος για τις τουρκικές ενέργειες μερικού ανοίγματος της πόλης, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή