Ακολουθήστε μας

Ουκρανία

Από το ΟΧΙ του Γιανουκόβιτς στην Ε.Ε., στην προσάρτηση της Κριμαίας και το νέο Ψυχρό Πόλεμο

Δημοσιεύτηκε

στις

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ «ΟΧΙ» ΤΟΥ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 
Ψυχρός πόλεμος διαρκείας για την Ουκρανία 
Προχθές συμπληρώθηκαν ακριβώς τέσσερις μήνες από την απαρχή της μεγαλύτερης μεταψυχροπολεμικής κρίσης. Ηταν 21 Νοεμβρίου του 2013 όταν ο πρώην πλέον πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς είπε «όχι» στη συμφωνία σύνδεσης της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Βλ. Πούτιν υπογράφει τους νόμους για την προσάρτηση της Κριμαίας.
Ο Βλ. Πούτιν υπογράφει τους νόμους για την προσάρτηση της Κριμαίας.
Κι όμως, μόλις τέσσερις μήνες ήταν αρκετοί για να μετατοπιστούν τα σύνορα και να δημιουργηθεί ένα ολότελα νέο τοπίο, όχι μόνο στη Βορειοανατολική Ευρώπη αλλά και ευρύτερα στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, ένα τοπίο που προφανώς αλλάζει αποφασιστικά τα δεδομένα στις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας αναβιώνοντας ψυχροπολεμικά ρήγματα.
Χθες λοιπόν, ακριβώς τέσσερις μήνες έπειτα από εκείνο το «όχι» του Γιανουκόβιτς που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, ήρθαν δύο εξελίξεις να παγιώσουν τη νέα τάξη πραγμάτων. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικύρωσε τους νόμους του ρωσικού κοινοβουλίου, με τους οποίους «κλειδώνει» και τυπικά η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ από την άλλη ο μεταβατικός Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ υπέγραψε στις Βρυξέλλες τη συμφωνία σύνδεσης που φέρνει πιο κοντά το Κίεβο στην ΕΕ (ακριβώς εκείνη τη συμφωνία που είχε αρνηθεί να υπογράψει ο Γιανουκόβιτς τον Νοέμβριο του 2013). Κι όλα αυτά μέσα σε έναν εντεινόμενο πόλεμο κυρώσεων και αντικυρώσεων μεταξύ Δύσης (ΗΠΑ, ΕΕ) και Ρωσίας.
«Θέλουμε να γίνουμε μέρος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και αυτό είναι το πρώτο τεράστιο βήμα προκειμένου η Ουκρανία να επιτύχει τον τελικό της στόχο και να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ», δήλωσε χθες ο 39χρονος Γιατσενιούκ, έχοντας στο πλευρό του τους ηγέτες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως χθες υπογράφηκε μόνο το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ. Τα υπόλοιπα (και περισσότερο ευαίσθητα κεφάλαια) της σύνδεσης (που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου κ.ά.) πρόκειται να υπογραφούν μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου και τον σχηματισμό της νέας ουκρανικής κυβέρνησης. Οσο για το ενδεχόμενο πλήρους ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, οι «28» δεν το βάζουν στο τραπέζι, ούτε καν ως μακροπρόθεσμο στόχο. Η σχέση ΕΕ – Ουκρανίας πρόκειται, άλλωστε, να καθοριστεί από τα νέα δεδομένα στη σχέση ΕΕ – Ρωσίας (και όχι το αντίστροφο). Συγκεκριμένα, απέναντι στη Ρωσία οι «28» σταδιακά σκληραίνουν τη στάση τους, αλλά με τρόπο επιφυλακτικό και πιο συμβολικό σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.
Ουκρανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν στρατόπεδο έξω από τη Συμφερόπολη.

Ουκρανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν στρατόπεδο έξω από τη Συμφερόπολη.
Οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλει κυρώσεις (ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων) σε συνολικά 33 «υψηλόβαθμους» Ρώσους και Ουκρανούς που θεωρούν υπεύθυνους για την κρίση, μεταξύ αυτών και στον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό Ντμίτρι Ρογκόζιν. Παράλληλα, ακύρωσαν την προγραμματισμένη για τις 3 Ιουνίου Σύνοδο Κορυφής με τη Ρωσία και παρουσιάστηκαν έτοιμες να ενισχύσουν άμεσα (μέχρι τον Ιούνιο) τους δεσμούς τους με άλλες δύο πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες: τη Γεωργία και τη Μολδαβία. Από την πλευρά τους, Γερμανοί και Βρετανοί προχώρησαν σε πάγωμα των εξαγωγών στρατιωτικού υλικού προς τη Ρωσία, ενώ το Παρίσι παρουσιάστηκε χθες έτοιμο να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στη Λιθουανία.
Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι πως οι Ευρωπαίοι αναζητούν πλέον ανοιχτά τρόπους ώστε να απεξαρτηθούν από τη ρωσική ενέργεια. Το επανέλαβαν ξεκάθαρα χθες από τις Βρυξέλλες. Η Ουάσιγκτον βέβαια, που δεν έχει τις ίδιες ενεργειακές εξαρτήσεις με τους Ευρωπαίους, επιτίθεται πολύ πιο έντονα στη Μόσχα επιβάλλοντας κυρώσεις σε κορυφαίους συνεργάτες του Πούτιν, στην τράπεζα Rossiya και στις εταιρείες Gunvor και Sibur. «Κάθε φορά που μας επιβάλουν κυρώσεις, εμείς θα απαντάμε με το ίδιο νόμισμα», διακηρύττει από την πλευρά της η Μόσχα. Και ο «πόλεμος» συνεχίζεται…
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός με την Κ. Αστον και τον Ζ. Μπαρόζο στις Βρυξέλλες

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός με την Κ. Αστον και τον Ζ. Μπαρόζο στις Βρυξέλλες
Τα μέτρα της ΕΕ και η ενεργειακή εξάρτηση
Εάν κλιμακωθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, τότε περί τις 6.200 γερμανικές επιχειρήσεις θα υποστούν καταστροφικές ζημίες.
Η παραπάνω προειδοποίηση-απειλή δεν προέρχεται από κάποιον φιλορώσο προπαγανδιστή, αλλά από τον πρόεδρο της ένωσης γερμανικών εξαγωγικών εταιρειών BGA. Να σημειωθεί, δε, πως και η ομάδα των καλούμενων «σοφών» οικονομολόγων-συμβούλων της Μέρκελ έχει χαρακτηρίσει την ουκρανική κρίση απειλή για την ανάπτυξη της Γερμανίας. Ολα τα παραπάνω απηχούν μια βασική ανησυχία: πως οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας ίσως γυρίσουν μπούμερανγκ πλήττοντας τους ίδιους Ευρωπαίους. Είναι, άλλωστε, ακριβώς αυτή η ανησυχία που αποτρέπει τους «28» από το να ξεκινήσουν έναν «πόλεμο» με τη Ρωσία.
Ν. Ποκλόνσκαγια

Ν. Ποκλόνσκαγια
Η έγκυρη οικονομική εφημερίδα «The Wall Street Journal» έρχεται να μας υπενθυμίσει πως η Ρωσία είναι σημαντικός πελάτης για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, την ιταλική βιομηχανία πολυτελών ειδών, τις λονδρέζικες τράπεζες καθώς και για τον ελληνικό τουρισμό.
Οι πωλήσεις
Από όλα τα αυτοκίνητα που πουλήθηκαν στη Ρωσία το 2013, το 21,1% ήταν γερμανικά. Από όλα τα πολυτελή είδη που αγοράστηκαν στην Ιταλία το 2012 από πολίτες εκτός ΕΕ το 29% αγοράστηκε από Ρώσους και από όλους τους τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα το 2013 το 7% (ή αλλιώς 1,3 εκατ. άτομα) ήταν Ρώσοι.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει πως όταν το ρούβλι πέφτει, όλα τα παραπάνω… επίσης πέφτουν.
Το μεγάλο αγκάθι ωστόσο για τους Ευρωπαίους είναι η ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία, μια εξάρτηση η οποία έχει σαφώς μειωθεί σε σύγκριση με το παρελθόν αλλά παραμένει αρκετά σημαντική ώστε να ρυθμίζει τις εξελίξεις. Η Ευρώπη εξακολουθεί να καλύπτει περίπου το 30% με 35% των ενεργειακών αναγκών της (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) από τη Ρωσία, ενώ σε κάποιες χώρες το εν λόγω ποσοστό ξεπερνάει το 70%. Οι 28 έχουν έχουν κάνει πλέον σαφές πως αναζητούν τρόπους να απεξαρτηθούν από τη ρωσική ενέργεια.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι ανακοίνωσε χθες από τις Βρυξέλλες τη διεξαγωγή διήμερης Συνόδου Κορυφής τον ερχόμενο Ιούνιο με θέμα τα ενεργειακά, ενώ δηλώσεις για το ίδιο ζήτημα έκανε και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ.
Μέρκελ – Κάμερον
Η Μέρκελ σημείωσε συγκεκριμένα πως πλέον «έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη προς τη Ρωσία» και μίλησε ανοιχτά για το ενδεχόμενο εισαγωγής σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ. Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σημείωσε με νόημα πως «η Ρωσία χρειάζεται την Ευρώπη περισσότερο από ό,τι η Ευρώπη χρειάζεται τη Ρωσία» επικαλούμενος οικονομικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 50% των εσόδων της Gazprom προέρχεται από τη Γηραιά Ηπειρο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟΝ. Ποκλόνσκαγια
Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΣΤΑΡ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ
Σταρ έχει γίνει η νέα γενική εισαγγελέας της Κριμαίας, η 33χρονη Νατάλια Ποκλόνσκαγια, την οποία γνώρισε ο κόσμος όλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 18 Μαρτίου με αφορμή τον θάνατο Ουκρανού στρατιώτη από φιλορώσους πολιτοφύλακες. Το βίντεο κυκλοφόρησε στο YouTube αμετάφραστο και έκανε μεγάλη επιτυχία κυρίως στην Ιαπωνία. Μάλιστα, πολλοί Ιάπωνες γοητεύτηκαν τόσο από την εισαγγελέα που δημιούργησαν κόμικς μάνγκα εμπνευσμένα από αυτήν. Πολλά τα συνόδευαν και λεζάντες όπως «αν η ομορφιά χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να γίνει πανίσχυρο όπλο».
Και γνώρισε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία όταν μαθεύτηκε το πάθος της για τις κόκκινες γόβες, τα κοντά φορέματα και βέβαια και τη νυχτερινή ζωή και κυκλοφόρησαν ανάλογες φωτογραφίες της.
Προτού διοριστεί εισαγγελέας Κριμαίας, μετά την απόσχισή της από την Ουκρανία, εργάστηκε ως δικηγόρος στο Γραφείο του Εισαγγελέα Ουκρανίας, ενώ υπηρέτησε και στο Γραφείο της Συμφερόπολης.
Είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της Μόσχας και έχει χαρακτηρίσει τις ουκρανικές Αρχές ως «διαβόλους φτιαγμένους από στάχτη». Εχει κατακρίνει και τις διαδηλώσεις στην Ουκρανία και χαρακτήρισε την κυβερνητική αλλαγή στο Κίεβο ως «πραξικόπημα», με αποτέλεσμα η νέα ουκρανική κυβέρνηση να έχει ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον της, ενώ την καθαίρεσε από τη θέση του συνηγόρου.
Έθνος

ΗΠΑ

Πως επηρεάζουν οι εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής την Ελλάδα;

Τα εννιά σημεία που δείχνουν πως επηρεάζουν την Ελλάδα οι εξελίξεις στην περιοχή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τα εννιά σημεία που δείχνουν πως επηρεάζουν την Ελλάδα οι εξελίξεις στην περιοχή.

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

1.-Η θέση αρχής που διαμορφώνει τις παρακάτω απόψεις είναι, κατ αρχάς, ανθρωπιστική.

2.- Η δεύτερη θέση είναι το συμφέρον της χώρας μας. Κυρίως η επιβίωσή της που απειλείται. Η γεωπολιτική, δηλαδή, της περιοχής. Ακόμη και όταν επιδιώκουμε μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη δεν το κάνουμε ιδεοληπτικά. Αναζητούμε το πλαίσιο που θα μπορούσε να μειώσει την απειλή αφανισμού μας. Δεν παραβλέπονται ούτε οι ιστορικές αμαρτίες της ούτε η επιθετικότητά της. Αλλά με κάποιους που ταιριάζουμε περισσότερο πρέπει να συμβιώσουμε.

Με αυτά ως δεδομένα ιδού μια μικρή ανάλυση των δύο πολέμων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

3.-Στο παλαιστινιακό η θέση μου είναι δύο κράτη στα σύνορα του 67. Δεν είμαι, δηλαδή, ούτε κατά της ύπαρξης του Ισραήλ, ούτε υπερ της εξάλειψης των παλαιστινίων.
Παρά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν δεν πίστεψα ποτέ πως είτε η μια πλευρά είτε η άλλη ήθελε πραγματικά λύση δύο κρατών.
Η λύση αυτή τωρα εξέλειπε. Το Ισραήλ φαίνεται να κέρδισε την τελευταία αντιπαράθεση αλλά είναι και αιχμάλωτο της νίκης του. Τι θα κάνει με τους Παλαιστίνιους; Όσους και να σκοτώσει, όποια εθνοκάθαρση ή γενοκτονία και να πραγματοποιήσει, δεν θα μπορέσει να τους εξαφανίσει όλους. Αυτό δείχνει η ιστορία των εθνοκαθάρσεων.
Πιστεύω πως η θέση του ήταν ένα ενιαίο κράτος στο οποίο με κάποια μορφή θα συνυπήρχαν και οι παλαιστίνιοι. Σήμερα θα προβληματίζεται και το ίδιο το Ισραήλ αν μια τέτοια λύση είναι βιώσιμη. Έχει προκαλέσει τέτοια τραγωδία στο εσωτερικό τους που δύσκολα θα βρει και μορφή συνύπαρξης και αξιόπιστη και ικανή διοίκηση των παλαιστινίων.

3.-Η ενέργεια της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου δεν ήταν, απλώς, αδικαιολόγητη. Ήταν απάνθρωπη, καταστροφική και τρομοκρατική. Τρομοκρατία είναι κάθε ενέργεια που καταφέρεται κατά των πολιτών. Η αντίδραση του Ισραήλ ως ένα σημείο ήταν δικαιολογημένη. Το Ισραήλ ξεπέρασε εκείνο τη σημείο κατά πολύ και σήμερα έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 50.000 ανθρώπων. Πρόκειται για πολιτική εθνοκάθαρσης. Το Ισραήλ είναι κατηγορούμενο στο Διεθνές Δικαστήριο για γενοκτονία. Και το ίδιο ως χώρα και η ηγεσία του δεν θα αποφύγουν το κατηγορητήριο μετά τον πόλεμο, ανεξαρτήτως εκβάσεως.
Είμαι αντίθετος στην πολιτική αυτή του Ισραήλ. Πολλοί απο την ελληνική κοινή γνώμη δικαιολογούν τις ενέργειές του παρόλο που αντιτίθενται σε αυτήν την πολιτική του επιφανείς Εβραίοι και στο Ισραήλ και ανα τον κόσμο. Βασιλικότεροι του βασιλέως, δηλαδή;

4.-Η γεωπολιτική διάσταση γίνεται περίπλοκη. Το Ισραήλ αυτήν την στιγμή φαίνεται να εξόντωσε τους αντιάλους του (Χαμάς, Χεζμπολάχ) και εκμηδένισε το γεωπολιτικό εκτόπισμα του Ιράν. Η γεωπολιτική έκλειψη του Ιράν δημιουργεί κενό στη γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής. Το Ιράν ήταν ο μόνος πόλος που είχε εξ ορισμού γεωπολιτικές αντιθέσεις με την Τουρκία και μπορούσε να τις διεκδικήσει. Το Ισραήλ φαίνεται, επίσης, ότι μπορεί να προβάλλει ενεργά σκληρή ισχύ που το καθιστά περιφερειακή δύναμη αλλά την ισχύ του, λόγω μειωμένου, αριθμητικά, ανθρώπινου δυναμικού την κρατά για τον εαυτό του. Για την περίπτωση που διακινδυνεύσει. Με την αποδυνάμωση του Ιράν και με την στάση του Ισραήλ όπως περιγράφηκε παραπάνω η Τουρκία εμφανίζεται ως η μόνη περιφερειακή δύναμη. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ αρνητική για την Ελλάδα δεδομένου ότι ο μόνος κίνδυνος εναντίον της ακεραιότητας και των συμφερόντων της προέρχεται απο την Τουρκία.

5.-Το Ισραήλ θα συνεχίσει την αντιπαράθεση με το Ιράν αλλά όχι και με την Τουρκία. Οι δεσμοί Τουρκίας -Εβραίων είναι παλαιοί και στέρεοι. Δεν χαλούν για συγκυριακούς λόγους του Ερντογάν. Ο Νετανιάχου παρουσίασε στον ΟΗΕ δύο χάρτες. Τις χώρες της κόλασης και τις χώρες του καλού. Δεν περιέλαβε σε κανέναν απο τους δύο την Τουρκία. Αφήνει περιθώρια συνεννόησης. Αν λάβει κανείς υόψη του την δουλική στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Αγκυρα, το Ισραήλ μετά τον πόλεμο θα επιδιώξει αποκατάσταση των σχέσεών του με την Τουρκία.

6.-Παρά την γεωπολιτική απομείωση του Ιράν η περιοχή δεν θα ηρεμήσει. Ένοπλα κινήματα θα συνεχίσουν να προβαίνουν σε τρομοκρατικές ενέργειες διότι δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν απευθείας με τις κρατικές δυνάμεις. Αυτή θα είναι μια συνεχής αιμοραγία για το Ισραήλ. Μια συνεχής, καθημερινή, αγωνία με σημαντικές επιπτώσεις.

7.-Οι ΗΠΑ μετά τους δύο εν εξελίξει πολέμους θα αποχωρήσουν απο την περιοχή. Θα αφήσουν πληρεξουσίους. Θα συνδιαμορφώσουν ΗΠΑ και Ισραήλ ένα νέο περιβάλλον στην περιοχή; Μια νέα ισορροπία; Ευνοϊκή για το Ισραήλ θα ήταν η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους. Με τους Κούρδους οι σχέσεις τους δεν είναι, απλώς, καλές. Βοηθιούνται στους μεσανατολικούς πολέμους και αναταραχές. Τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή αν αντιδράσει-που θα αντιδράσει- η Τουρκία;

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ

8.-Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν αν είχαν-που δεν έχουν εδώ και μια τριακονταετία- πολιτική ηγεσία να αποκτήσουν γεωπολιτικό βάρος και να επηρεάσουν την πλάστιγγα. Αυτήν την στιγμή κανείς δεν υπολογίζει σε τίποτα την Αθήνα. Η Ελλάδα είναι ένα σύνολο που, απλώς, καταναλώνει τον χρόνο. Είναι παρατηρητής των εξελίξεων και περιμένει παθητικά τις συνέπειες που θα υποστεί.

Αντιπολίτευση δεν έχει, ανθρώπινο δυναμικό που να φιλοδοξεί να διοικήσει την χώρα, επίσης, δεν έχει και ο πρωθυπουργός της έχει την αρχή πως το παγκόσμιο συμφέρον είναι σημαντικότερο απο το τοπικό [εθνικό], ενδιαφέρεται για την παγκόσμια διακυβέρνηση και εκφράζει την ικανοποίησή του που η ελληνική κοινωνία μεταβάλλεται σε πολυπολιτισμική.

Με τις θέσεις αυτές η πλειοψηφία της κοινωνίας διαφωνεί αλλά ο πρωθυπουργός και το κόμμα του απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης, έστω και της σχετικής πλειοψηφίας.

Η χώρα δεν διαθέτει σοβαρή αστική τάξη, ούτε πνευματική. Και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στριμώχνονται ποιος θα πάρει την μεγαλύτερη μερίδα από τον κρατικό κορβανά.

Η χώρα, μέλος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ από τις αρχές του 80, είναι σε όλα πίσω. Λειτουργεί με τη λογική της αρχαίας πόλης κράτους με τις αποικίες της, [έχει καταντήσει αθηναϊκή αποικία], η ηγεσία της ενδιαφέρεται μόνο πως θα μοιράσει τα ιμάτιά της και η ελεύθερη πτώση επιταχύνεται. Ελλάδα που να λαμβάνεται υπόψη δεν υπάρχει.

Κάνει θελήματα μήπως και πάρει το φιλοδώρημά της. Το υπουργείο εξωτερικών ανύπαρκτο από όλες τις απόψεις και για το υπουργείο άμυνας ας μιλήσουν αρμοδιότεροι. Όσοι πέρασαν από υψηλές θέσεις του έχουν ευθύνες σε μια ενδεχόμενη τραγωδία [που δεν είναι εκτός ορίζοντα].

Στο ΥΠΕΞ ένας ικανός ακαδημαϊκός αλλά απαράδεκτος υπουργός διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ελληνικών υποχωρήσεων με διατυπώσεις και μεθοδεύσεις που δεν θα γίνουν αντιληπτές απο την κοινή γνώμη και ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για συνομιλίες για το Αιγαίο. Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως ο Μητσοτάκης του υποσχέθηκε να λύσει τα προβλήματα του Αιγαίου. Ο Μητσοτάκης διαλαλεί ότι οι θέσεις του είναι οι εδώ και χρόνια ελληνικές (η μόνη διαφορά είναι η επίλυση του θέματος υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) αλλά η ανυποχώρητη θέση της Άγκυρας είναι πως υπάρχει πληθώρα άλλων ζητημάτων που εκκρεμούν. Πως θα λύσει τα προβλήματα ο κ. Μητσοτάκης; Δεν πρόκειται να το μάθουμε πριν το παραπέντε. Ακόμη και οι παραχωρήσεις (αν γίνουν) θα περάσουν από τα ΜΜΕ και τους κομματικούς οπαδούς ως επιτυχία.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

9.-Οι Ηνωμένες Πολιτείες ώθησαν την Ουκρανία και την Ευρώπη σε έναν καταστροφικό και ατελείωτο πόλεμο του οποίου οι συνέπειες ήταν θετικές για τις ΗΠΑ, αρνητικές για την Ευρώπη και τραγικές για την Ουκρανία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απολύτως καταδικαστέα ενέργεια. Δεν μπορούν να δικαιολογηθούν εισβολές, όποια και αν είναι η αιτία.

Η επιδίωξη των ΗΠΑ και στον πόλεμο αυτό και στον πόλεμο τη Μέσης Ανατολής είναι η αναδιαμόρφωση των ισορροπιών στον χώρο Ευρώπη- Μέση Ανατολή με στόχο τον έλεγχο της περιοχής από ταυτισμένες με την Ουάσιγκτον δυνάμεις. Μια νέα Ευρώπη με δική της άμυνα, εντός του ΝΑΤΟ, και δική της εξωτερική πολιτική που θα επηρεάζεται από τις ΗΠΑ είναι υπο διαμόρφωση, όπως και μια νέα δυναμική στο μεσανατολικό χώρο, φιλική, επίσης, προς τις ΗΠΑ.

Στη νέα Μέση Ανατολή η Τουρκία είναι απαραίτητη για τις ΗΠΑ αλλά όλα δείχνουν πως η Τουρκία έγειρε ανατολικά.
Στην Ευρώπη η αμερικανική πολιτική δεν διακυβεύεται αλλά στη Μέση Ανατολή ο παράγων Τουρκία και η επιρροή Ρωσίας και Κίνας είναι υπολογίσιμες παράμετροι.

Η επίδειξη στον ΟΗΕ από τον Νετανιάχου χάρτη της εμπορικής και ενεργειακής διαδρομής που σχεδιάζεται, από Ινδία στην Ευρώπη μέσω χωρών της Μέσης Ανατολής, της Κύπρου και της Ελλάδας δείχνει τις αμερικανικές επιδιώξεις και μερικοί διεθνείς αναλυτές θεωρούν πως η τελευταία μεσανατολική κρίση έχει ως αιτία τον χάρτη αυτό. Ο χάρτης δεν περιλαμβάνει ούτε το Ιράν, ούτε την Τουρκία.

Πριν μερικά χρόνια ο χάρτης της Μεγάλης Μέσης Ανατολής πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη η οποία δεν είχε την κατάληξη που επεδίωκαν οι ΗΠΑ. Ο άξονας IMEK (Ινδία Μέση Ανατολή, Κύπρος, Ελλάδα, Ευρώπη) επαναφέρει στο προσκήνιο τη συνέχεια εκείνης της επιδίωξης για να διαμορφώσει το τελικό σκηνικό.

Ούτε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, ούτε στο Μαξίμου μπορούν κάτι να κάνουν για όλα αυτά. Απαιτούν βαθιά γνώση και λεπτούς χειρισμούς, ικανότητες για τις οποίες δεν διακρίνονται.

Ας βελτιώσουν, τουλάχιστον, τις σχέσεις τους με την Εκκλησία και αα αρχίσουν να προσεύχονται και να επικαλούνται τη βοήθεια του πανάγαθου ο οποίος, επανειλημμένως, έχει δηλώσει ότι είναι Έλληνας.

Τουλάχιστον ας κρατήσουν ζωντανό και προσφιλές το όνομα Ελλάδα που από τα ελληνιστικά χρόνια κυριαρχεί στην περιοχή. Οι πολιτικοί ερασιτέχνες των Αθηνών το έχουν αμαυρώσει.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Οι Ουκρανοί υποχωρούν! Η Ρωσία κατέλαβε το Βούλενταρ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Πώς κατάφεραν οι Ρώσοι να εισέλθουν στην κομβική πόλη, πιέζοντας προς το Ποκρόφσκ.

Νέες αποκαλύψεις για την ισραηλινή πυραυλική επίθεση σε ισραηλινές βάσεις. Σύγκριση των στρατιωτικών δυνάμεων Ιράν και Ισραήλ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή