Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Αντί για “Φθηνή Ενέργεια για Όλους”, Ακριβή Ενέργεια για Λίγους- Η Ε.Ε. Επιβάτης στο Ρόλερ κόστερ Μιας Κρίσης Δίχως Τέλος

Δημοσιεύτηκε

στις

του Αδάμ Αδαμόπουλου

Το ευρωπαϊκό αφήγημα της «πράσινης» ενέργειας που θα παράγεται αμιγώς από καθαρές πηγές έχει αρχίσει να ξεθωριάζει, υπό το βάρος της πρωτοφανούς ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Οι τιμές του καυσίμου-γέφυρα που υποτίθεται θα τρέξει το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Ενεργειακής Μετάβασης έχουν γίνει απλησίαστες. Είναι χαρακτηριστικό της έκρυθμης κατάστασης στις αγορές, ότι το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς TTF έκανε άλμα στα 161 ευρώ, από 100 που ήταν χθες το πρωί. Οι καταναλωτές έχουν φτάσει σε σημείο να μη γνωρίζουν τί τους ξημερώνει. Οι αυξήσεις των τιμολογίων αερίου στην εγχώρια αγορά έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και να σκεφτεί κανείς πως βρισκόμαστε μετά βίας σε συνθήκες φθινοπώρου.

Καθώς μάλιστα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται κατά κόρον με τη χρήση φυσικού αερίου, η εξωφρενική άνοδος του κόστους του καυσίμου συμπαρασύρει σε αυτό το γαϊτανάκι της υπέρμετρης ακρίβειας και το ρεύμα, με τις τρέχουσες τάσεις να παραπέμπουν σε αυξήσεις άνω του 40% αυτό τον μήνα και πιθανώς και τον Νοέμβριο. Αυτό υποδηλώνουν, άλλωστε, οι πολύ αυξημένες τιμές στην αγορά χονδρικής ηλεκτρισμού των τελευταίων ημερών που μόνο χθες όπως είχε γράψει το energia.gr αυξήθηκαν κατά 20%!

Με χαρακτηριστική καθυστέρηση που αποδεικνύει πως οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε άλλο παρά είχαν προετοιμαστεί για αυτή την ενεργειακή καταιγίδα που πλήττει την Γηραιά ήπειρο, σπεύδουν τώρα οι υπερφίαλοι  Θεσμοί -και από κοντά οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών που αποδεικνύεται πως πιάστηκαν «κορόιδα» – να σώσουν ό,τι μπορούν –πρώτ’ απ’ όλα όμως την υστεροφημία τους.   

Οι εθνικές κυβερνήσεις που βρίσκονται στο προκεχωρημένο χαράκωμα της κοινωνικής πίεσης κατακλύζουν τις Βρυξέλλες με προτάσεις εξόδου από την ενεργειακή μέγγενη. Είναι ενδεικτική η πρωτοβουλία που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση και εκφράστηκε από την κοινή επιστολή Σταϊκούρα-Σκρέκα προς τον πρόεδρο του Eurogroup, με την οποία προτείνεται μια σειρά μέτρων που θα ανασχέσουν τη φρενήρη αυξητική πορεία των τιμών.

Η ελληνική πρωτοβουλία δεν είναι ασφαλώς η μόνη που καταγράφεται. Οι υπουργοί Οικονομικών,  της Γαλλίας, της Ισπανία, της Τσεχίας και της Ρουμανίας ζήτησαν υπό τη μορφή του κατεπείγοντος, τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ, (κατά το παράδειγμα των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ), καθώς επίσης, απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, άμεση παρέμβαση στις τιμές δικαιωμάτων εκπομπών CO2 καθώς και σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρισμού.

Κοντολογίς, ζητούν να ξεθεμελιωθεί όλο το προηγούμενο οικοδόμημα που οδήγησε, αντί για «φθηνή ενέργεια για όλους- στο εφιαλτικό «ακριβή ενέργεια για λίγους» όπως αναφέρεται και στον τίτλο του άρθρου.  

Το εκπληκτικό με την περίπτωση της Ε.Ε. είναι το ότι τα έκαναν όλα τόσο βιαστικά και άκριτα-όπως αποδεικνύεται- ώστε σήμερα να συμβαίνει το εξής ειρωνικό: ο λιγνίτης και ο άνθρακας που επιβαρύνονται με το πανάκριβο made in Brussels, CO2, είναι τελικά πιο οικονιμικοί από τις μονάδες φ. αερίου! Σκεφτείτε το. Το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού με αέριο κυμαίνεται μεταξύ 70-90 ευρώ η μεγαβατώρα όταν η αντίστοιχη με λιγνίτη κινείται στα 60 ευρώ! Σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουμε υπόψη, η διαφορά αυτή θα μεγαλώσει αρχής γενομένης από το μήνα που διανύουμε, αφού οι προβλέψεις της αγοράς θέλουν το κόστος του φ. αερίου να αγγίζει τα 90 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλοιώνοντας τα θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς όπως τη γνωρίζαμε έως τώρα.

Όπως είναι επόμενο, η κατάσταση βραχυκυκλώνει τις αποφάσεις ορισμένων παικτών της αγοράς ηλεκτρισμού, ιδίως εκείνων που εξαρτώνται από το υγροποιημένο αέριο, με αποτέλεσμα να έχουν φθάσει σε σημείο να ακυρώσουν παραγγελίες από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας επειδή φοβούνται ότι λόγω κόστους, δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις ποσότητες που είχαν υπολογίσει.

Αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ που καταδεικνύουν σημαντική μείωση του μερίδιο του LNG στο 8μηνο (31,27%).

Κοιτάζοντας το δάσος

Η σχεδόν απόλυτη εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο επιδεινώνει τη στρατηγική θέση της Ε.Ε. στο διεθνή ανταγωνισμό αφού την εμφανίζει ως μια ευάλωτη σε σοκ και  πιέσεις, χαλαρή ένωση κρατών, που δεν μπορεί να εξασφαλίσει για τους πολίτες τους συνθήκες ενεργειακής ασφάλειας. Αν προστεθεί δε και το γεγονός ότι η Ευρώπη με τις ανερμάτιστες πολιτικές της στο καίριο ζήτημα της ενέργειας (μόλις προσφάτως ανακοινώθηκε ότι η επιτροπή της ευρωβουλής ενέκρινε πρόταση με την οποία διακόπτεται κάθε χρηματοδότηση σε νέα έργα φυσικού αερίου…) είναι υποχρεωμένη να ανταγωνίζεται την Ασία και κυρίως την Κίνα, με την ακόρεστη δίψα της για ενέργεια, εν μέσω συνθηκών περιορισμένης προσφοράς ενεργειακών πόρων, καθίσταται πρόδηλο το μέγεθος του προβλήματος, υπό την έννοια ότι οι προμηθευτές αερίου επιλέγουν, στρατηγικά και οικονομικά, ασιατικούς προορισμούς για το προϊόν τους.

Τουλάχιστον η Ευρώπη μπορεί πλέον να προσβλέπει στο άνοιγμα των κρουνών του Nord Stream 2 που έπειτα από έναν αδυσώπητο πόλεμο πιέσεων από πλευράς Αμερικανών, είναι έτοιμος να λειτουργήσει εμπορικά σε λίγους μήνες από σήμερα. Εν τούτοις, τα προβλήματα είναι τόσα πολλά και ολοένα και μεγεθύνονται σε σημείο ώστε πολλοί παραγωγοί ηέκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. που αναζητούν απελπισμένα κάθε είδος προσιτή ενέργεια για να λειτουργήσουν τις μονάδες, έφθασαν να ζητήσουν ακόμη και ρωσικό άνθρακα.

«Εάν όλες οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στραφούν στην καύση άνθρακα, αυτό θα επιφέρει τεράστια αύξηση της ζήτησης του καυσίμου την οποία η Ρωσία δεν θα μπορεί να καλύψει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», υποστήριξε με δήλωσή της στο Bloomberg, αναλυτής της Wood Mackenzie.

Καθώς βαίνουμε ολοταχώς προς τον χειμώνα που προμηνύεται ιδιαίτερα έντονος λόγω της επικράτησης του φαινομένου της Λα Νίνια, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αναμένεται να επιδεινωθεί, όπως και η εξάρτησή της από την Ρωσία. Προσθέστε στην εξίσωση και τη Ασία που, επειδή προβλέπεται ότι θα βιώσει και εκείνη με τη σειρά της συνθήκες ενεργειακής κρίσης, θα καταφύγει σε εκτεταμένη καύση άνθρακα σε μια περίοδο που η παγκόσμια κοινότητα έχει δεσμευτεί –υποτίθεται- να πράξει το εντελώς αντίθετο.

Όλα τούτα συμβαίνουν κάτω από τη σκιά του «Μπερλεμόντ» απ’ όπου εκχέονται οι αποφάσεις- θέσφατα αλλά και φυλάσσονται τα επτασφράγιστα μυστικά μιας Κομισιόν, που το μόνο που την απασχολεί τα τελευταία χρόνια είναι το πώς θα εξαλείψει κάθε μορφή παραδοσιακού καυσίμου από τη ζωή μας -για να κάνει, επί του παρόντος μια τρύπα στο νερό.

Σε κάθε περίπτωση στις Βρυξέλες, ευελπιστούν ακόμη ότι όλα τούτα που συμβαίνουν είναι «συγκυριακά» και οιαδήποτε επιστροφή στον άνθρακα, αν και ανησυχητική, όπως διατείνονται, θα είναι βραχύβια…

ενεργεία

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή