Ακολουθήστε μας

Ουκρανία

Συνέντευξη Τύπου από τη Ρωσία θα παραχωρήσει ο Γιανουκόβιτς

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνέντευξη Τύπου από την ρωσική πόλη
Ροστόφ θα παραχωρήσει την Παρασκευή στις τρεις το μεσημέρι ώρα Ελλάδος ο
έκπτωτος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όπως μετέδωσε το ρωσικό
πρακτορείο ειδήσεων, Interfax.

Παράλληλα, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε νωρίτερα ότι ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας έχει βρει προστασία σε ρωσικό έδαφος την ώρα που ο ίδιος, με δήλωσή του τονίζει ότι παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας.

Ο Τύπος της Ρωσίας μετέδιδε την πληροφορία ότι ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται σε σανατόριο της Μόσχας, χωρίς, πάντως κάποια από τις δύο πληροφορίες να έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

«Εξακολουθώ να θεωρώ εαυτόν νόμιμο αρχηγό του ουκρανικού κράτους», δήλωσε ο αποπεμφθείς πρόεδρος, ο οποίος έχει εξαφανισθεί μετά την αποτυχημένη του απόπειρα να επιβιβασθεί σε αεροπλάνο το περασμένο Σάββατο στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

«Δυστυχώς, ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας είναι παράνομο», πρόσθεσε επισημαίνοντας την απουσία πολλών βουλευτών του Κόμματος των Περιφερειών από το ουκρανικό κοινοβούλιο.

«Είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω από τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εγγυηθούν την προσωπική μου προστασία απέναντι σε πράξεις των εξτρεμιστών. Είμαστε μάρτυρες στους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας μας μίας έκρηξης του εξτρεμισμού. Απειλές έχουν εκτοξευθεί εναντίον μου και εναντίον υποστηρικτών μου”.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Μικόλα Γκολόμτσα δήλωσε χθες ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κατά του οποίου το Κίεβο ζήτησε έκδοση διεθνούς εντάλματος συλλήψεως, εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ουκρανία.

“Γίνεται προφανές ότι ο λαός στα νοτιο-ανατολικά και στην Κριμαία δεν αποδέχεται το κενό της εξουσίας και την αυθαιρεσία που κυριαρχεί στη χώρα, όπου οι υπουργοί διορίζονται από τον όχλο της πλατείας”, είπε.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατέληξε τονίζοντας ότι δεν επέτρεψε ποτέ την προσφυγή στο στρατό κατά τη διάρκεια της κρίσης και πρόσθεσε ότι αν μία τέτοια απόφαση ελαμβάνετο σήμερα, θα ήταν “παράνομη και εγκληματική».

Μεταβατικός πρωθυπουργός ο ο Αρσένι Γιατσένιουκ

Την ίδια ώρα, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τον διορισμό του φιλοευρωπαίου Αρσένι Γιατσένιουκ στη θέση του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας.

Ο 39χρονος Γιατσένιουκ, στέλεχος του κόμματος «Πατρίδα» της ηγερίας της Πορτοκαλί Επανάστασης Γιούλιας Τιμοσένκο ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει υπουργός Οικονομίας και Εξωτερικών της Ουκρανίας, τέθηκε επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας η οποία θα κυβερνήσει τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου.

Στην ομιλία του ο Γιατσένιουκ αναφέρθηκε στα βάρη που πρέπει να σηκώσει η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.

Κλιμάκωση της έντασης στην Κριμαία

Ένοπλοι που φορούσαν μάσκες κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα της Ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας και οχυρώθηκαν μέσα σε αυτά, αφού ύψωσαν τη ρωσική σημαία. Η εισβολή στα κτίρια του τοπικού κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, έγινε μετά από ολονύκτιες επιδρομές στην Συμφερούπολη, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να ήταν έργο Ρώσων εθνικιστών που επιθυμούν την απόσχιση της Κριμαίας και την ένταξή της υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Οι αστυνομικές αρχές της Συμφερούπολης έχουν αποκλείσει την πρόσβαση σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια αλλά επιμένουν ότι δεν έχουν ιδέα ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση, η οποία κλιμακώνει την ένταση σε μία περιοχή η οποία όχι μόνο φιλοξενεί τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας αλλά και μεγάλο αριθμό εξτρεμιστικών, ρωσόφιλων ομάδων, οι οπίες έχουνμ καλέσει τη Μόσχα να τους προστατεύσει από τη νέα, προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Ο Αρσεν Αβάκοφ, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Κιέβου, έκανε έκκληση για ψυχραιμία μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, τονίζοντας ότι λαμβάνονται μέτρα “για να αντιμετωπιστούν εξτρεμιστικές ενέργειες και να αποφευχθεί η κλιμάκωση ένοπλων συγκρούσεων στο κέντρο της πόλης…”

Ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Κριμαία της Ουκρανίας εξέφρασε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ‘Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία να μην προβεί σε ενέργειες που θα “κλιμακώσουν την ένταση ή θα δημιουργήσουν παρεξηγήσεις”.

“Ανησυχώ για τις εξελίξεις στην Κριμαία. Καλώ τη Ρωσία να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να κλιμακώσει την ένταση ή να δημιουργήσει παρεξηγήσεις”, τόνισε ο Ράσμουσεν στο λογαριασμό του στο Twitter.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο της Ρωσίας στο Κίεβο και ζήτησε άμεσες διαβουλεύσεις με τη Μόσχα ύστερα από την κατάληψη από ενόπλους κυβερνητικών κτιρίων στην Κριμαία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, στον επιτετραμμένο Αντρέι Βορομπίοφ επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας με την οποία ζητείται να παραμείνουν στη βάση τους οι ρώσοι στρατιώτες που εδρεύουν στο λιμάνι της Κριμαίας, τη Σεβαστούπολη.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

“Διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Από τη στιγμή που έλαβαν διαταγή να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής στρατιωτικής ζώνης αναχώρησαν για τις …αεροπορικές βάσεις”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Η ατμόσφαιρα στη Συμφερούπολη άρχισε να ηλεκτρίζεται επικίνδυνα την Τρίτη, όταν ομάδες ρωσόφωνων κατασκήνωσαν έξω από το Κοινοβούλιο ζητώντας να μην αναγνωριστεί η νέα εξουσία στο Κίεβο, να επανέλθει το Σύνταγμα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, που ίσχυσε προσωρινά το 1992, και να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα της προσχώρησης στη Ρωσία. Η πλειονότητα των κατοίκων της Κριμαίας είναι ρωσόφωνοι, ενώ οι τουρκικής καταγωγής Τάταροι, οι οποίοι αποτελούν την πιο σημαντική μειονότητα, διάκεινται αρνητικά έναντι της Μόσχας λόγω του μαζικού εκτοπισμού των προγόνων τους από τον Στάλιν.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάξει αιφνιδιαστικά στρατιωτικά γυμνάσια στη δυτική Ρωσία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σε μια σαφή προειδοποίηση του Κρεμλίνου προς το νέο καθεστώς του Κιέβου και τους Δυτικούς υποστηρικτές του. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη δημοσίως για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς.

 

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Οι Ουκρανοί υποχωρούν! Η Ρωσία κατέλαβε το Βούλενταρ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Πώς κατάφεραν οι Ρώσοι να εισέλθουν στην κομβική πόλη, πιέζοντας προς το Ποκρόφσκ.

Νέες αποκαλύψεις για την ισραηλινή πυραυλική επίθεση σε ισραηλινές βάσεις. Σύγκριση των στρατιωτικών δυνάμεων Ιράν και Ισραήλ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Βικτόρια Νούλαντ: ΗΠΑ και Βρετανία απέτρεψαν ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Νούλαντ επιβεβαίωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία βρισκόταν στο τραπέζι τον Απρίλιο του 2022

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πίεσαν την Ουκρανία να απορρίψει μια ειρηνευτική συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη με τη Ρωσία, τον Απρίλιο του 2022, λίγο μετά την ρωσική εισβολή, αποκάλυψε η Αμερικανίδα πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Μιχαίλ Ζιγκάρ, υποστήριξε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρόσφερε η Ρωσία για να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, θα είχαν αφήσει μια αποστρατικοποιημένη Ουκρανία.

Η Νούλαντ που εργάστηκε υπό τις κυβερνήσεις Μπους, Ομπάμα και Μπάιντεν, επιβεβαίωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία βρισκόταν στο τραπέζι τον Απρίλιο του 2022, αλλά είπε ότι «πολλοί άνθρωποι και ίσως ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν πολύ καχύποπτοι, κόντευαν να πέσουν σε μια παγίδα».

 

ADVERTISING

«Οι Ουκρανοί άρχισαν να ζητούν συμβουλές για το πού πάει αυτό το πράγμα», είπε η Νούλαντ. «Έγινε σαφές για εμάς, για τους Βρετανούς, αλλά και για άλλους, ότι η πρόταση περιλάμβανε όρια στους ακριβείς τύπους οπλικών συστημάτων που θα μπορούσε να έχει η Ουκρανία, έτσι ώστε να είναι ουσιαστικά ουδέτερη ως στρατιωτική δύναμη».

Από την άλλη πλευρά, «δεν υπήρχαν παρόμοιοι περιορισμοί στη Ρωσία», είπε η Νούλαντ. «Δεν ζητήθηκε από τη Ρωσία να αποσυρθεί, δεν απαιτήθηκε να έχει τους ίδιους περιορισμούς στον στρατό της απέναντι στην Ουκρανία». «Αν ο Πούτιν μπορούσε να πάρει αυτή την εντελώς ουδέτερη αποστρατικοποιημένη Ουκρανία για τίποτα», είπε η Νούλαντ, «γιατί να μην το έκανε;»

Η Νούλαντ παραιτήθηκε πριν λίγους μήνες από τη θέση της ως υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή