Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Καταστροφή ή εθνική αναγέννηση για την Ελλάδα

Το νέο γεωπολιτικό πλαίσιο που έχει την τάση να διαμορφώνεται στον πλανήτη και τις ιστορικές προοπτικές που εγείρονται για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο γεωπολιτικό σταυροδρόμι, ανέλυσε ο Κωνσταντίνος Γρίβας.

Δημοσιεύτηκε

στις

Κωνσταντίνος Γρίβας: Ιστορικό αδιέξοδο! Φάντασμα η αμερικανική ηγεμονία. Καταστροφή ή εθνική αναγέννηση για την Ελλάδα.

Το νέο γεωπολιτικό πλαίσιο που έχει την τάση να διαμορφώνεται στον πλανήτη και τις ιστορικές προοπτικές που εγείρονται για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο γεωπολιτικό σταυροδρόμι, ανέλυσε ο Κωνσταντίνος Γρίβας.

Ο καθηγητής υποστήριξε, ότι είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο. Περνάμε σε έναν πολυπολικό κόσμο. Είμαστε ήδη εδώ, απλώς ο κόσμος δεν έχει σχηματοποιηθεί. Είναι εξαιρετικά ρευστός. Είμαστε σε μία πολύ δυναμική περίοδο της ιστορίας.

Η Ελλάδα πρέπει να αναπροσαρμόσει την οπτική της για το τι συμβαίνει. Να εναρμονιστεί με την ιστορική πραγματικότητα, ώστε να χαράξει μία στρατηγική για το μέλλον.

Στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα, τόσο στις ελίτ όσο και στα λαϊκά στρώματα, κυριαρχεί η αντίληψη, ότι είμαστε ένα οργανικό κομμάτι της Δύσης και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο γιατί αυτοί οι πανίσχυροι μηχανισμοί (ΝΑΤΟ-ΕΕ) θα μας συντρίψουν. Στην πραγματικότητα είναι πιθανόν να κινούμαστε σε έναν μετααμερικανικό και μεταευρωπαϊκό κόσμο. Η Ελλάδα αν επιμένει σε αυτήν τη στρατηγική της απόφυσης, να καταλήξει να είναι απόφυση ενός φαντάσματος, το οποίο δεν υπάρχει.

Αυτή η προσέγγιση ξεκινά από το γεγονός, ότι έχουμε μία απομείωση της αμερικανικής παρεμβατικότητας ανά τον πλανήτη.

Δημιουργείται ένα χάσμα στον πλανήτη. Είναι ένα χάσμα, το οποίο δείχνει, ότι η Ευρώπη καταρρέει.

Σε έναν ενιαία ευρασιατικό κόσμο, το κέντρο του κέντρου είναι η Μεσόγειος. Η Ελλάδα είναι μία κρίσιμη περιοχή. Για να μπορέσει να λειτουργήσει εκ νέου πρέπει να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία και υπόσταση. Αν συνεχίσει να λειτουργεί ως σκωληκοειδής απόφυση ενός σχηματισμού που απλά δεν υπάρχει, πολύ απλά θα κάνει άλμα στο κενό. Θα οδηγηθεί στην καταστροφή.

Ποιό πολιτικό υποκείμενο θα αναλάβει στην Ελλάδα, αυτήν την εθνική αναγέννηση; Αυτό είναι το μέγιστο ερώτημα…

Πρέπει να σκεφτούμε, να κάνουμε μία νέα ανάγνωση του περιβάλλοντός μαςκαι να επανασχεδιάσουμε την πορεία μας προς το μέλλον. Το μέλλον μας απειλεί τη στιγμή που οι ελίτ και το μεγαλύτερο μέρος του λαού βρίσκονται βυθισμένες σε μία φαντασίωση, σε ένα όνειρο μίας μακρινής εποχής.

Ο Καθηγητής ∆ιεθνούς Γεωγραφίας και Συστηµικής Γεωπολιτικής Ανάλυσης των Σύγχρονων Οπλικών Τεχνολογιών, Κωνσταντίνος Γρίβας σε διάλεξη με τίτλο: «Το Έθνος ως κυρίαρχο γεωπολιτικό υποκείμενο» στις 5 Οκτωβρίου 2021.

Συντονιστείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube:

Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι εκλεγµένος Αναπληρωτής Καθηγητής στην
Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, όπου διδάσκει το µάθηµα της «∆ιεθνούς
Γεωγραφίας και Συστηµικής Γεωπολιτικής Ανάλυσης των Σύγχρονων Οπλικών
Τεχνολογιών». ∆ιδάσκει επίσης «Γεωγραφία της Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση
Ανατολή» στο Τµήµα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του
Πανεπιστηµίου Αθηνών.
Ως επισκέπτης καθηγητής και διαλέκτης διδάσκει στη Σχολή Εθνικής Άµυνας και
στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και στη Σχολή ∆ιοίκησης και Επιτελών της
Πολεµικής Αεροπορίας (Σ∆ΙΕΠ).
Έχει εργαστεί ως υπεύθυνος του ερευνητικού τοµέα για νέες αµυντικές τεχνολογίες
στο Ινστιτούτο Αµυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άµυνας. Από το
1996 έως το 2004 ήταν διαπιστευµένος δηµοσιογράφος στο Υπουργείο Εθνικής
Άµυνας. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Στρατηγική» και ως
διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό «Γεωπολιτική».
Έχει δηµοσιεύσει τις εξής µελέτες για θέµατα γεωπολιτικής και σύγχρονων οπλικών
τεχνολογιών.
– «Ο Πόλεµος στον 21ο
Αιώνα», Επικοινωνίες, Αθήνα, 1999.
– «2025. Ελληνική Αµυντική Στρατηγική για τον 21ο
Αιώνα», Κασταλία, Αθήνα,
2006.
– «Το Σφυρί του Θωρ. Προηγµένα Βλήµατα και Όπλα για τον 21ο
Αιώνα»,
Ινστιτούτο Αµυντικών Αναλύσεων, Αθήνα 2007.
– «Το Ξύπνηµα του Εφιάλτη. Ο Πυρηνικός Πόλεµος στον 21ο
Αιώνα», Οξύ,
Αθήνα, 2007.
– «Το Τέλος του Πετρελαίου και η Αρχή της Νέας Αµερικανικής
Γεωστρατηγικής», εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα, 2008.
– «Η Στρατιωτική Άνοδος της Κίνας και η Γεωπολιτική του Πολέµου στη Μέση
Ανατολή», εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2013.
Έχει υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στη 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή