Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Θρίλερ στο Παρίσι και το Βερολίνο για τις δολοφονίες των ακτιβιστριών του PKK από την τουρκική ΜΙΤ

Δημοσιεύτηκε

στις

Του Μιχαήλ Βασιλείου

KOURDISSES-PKK01-13FEBRUARY2014

Μέγιστη αναταραχή στις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας προκαλείται από τα αυξανόμενα διαρκώς στοιχεία που φέρουν την τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ, να βρίσκεται πίσω από τις δολοφονίες των τριών ακτιβιστριών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2013.


Τις αποκαλύψεις κάνει το έγκυρο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», σημειώνοντας, ότι η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας – αντικατασκοπείας της Γερμανίας, έχει ήδη προβεί στον δραστικό περιορισμό της διμερούς συνεργασίας με τους Τούρκους ως αποτέλεσμα. Αυτή αφορούσε και το ζήτημα του PKK που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Ευρώπη, άλλο όμως να προσπαθείς να αποτρέψεις εγκλήματα κι άλλο οι πληροφορίες που δίνεις να οδηγούν σε κρατικά εγκλήματα…

Ο κλοιός γύρω από τον ρόλο της επίσημης τουρκικής μυστικής υπηρεσίας – εγκληματικής οργάνωσης, της ΜΙΤ, σφίγγει πλέον ασφυκτικά, αφού μετά τους Γάλλους και οι Γερμανοί προκύπτει ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Άγκυρας…

Στο επίκεντρο των νέων αποκαλύψεων, σύμφωνα πάντα με το Der Spiegel, βρίσκεται τηλεφωνική συνομιλία του φερόμενου ως δολοφόνου, Ομέρ Γκιουνέι, με δύο στελέχη της ΜΙΤ, το οποίο εμφανίστηκε στο διαδίκτυο στις 12 Ιανουαρίου. Την ανάρτηση φέρεται να έχει κάνει φίλος του Γκιουνέι ο οποίος πλέον κατηγορείται και ο ίδιος από τις γαλλικές αρχές. Ο Γκιουνέι που έμενε στη Βαυαρία (Γερμανία) το διάστημα 2003-2011 (πράκτορας της ΜΙΤ εν υπνώσει;) του είχε αφήσει μαγνητοφωνημένη τη δεκάλεπτη συνομιλία «σε περίπτωση που του συνέβαινε οτιδήποτε»… άρα κάτι ήξερε και ο φίλος ή διατηρούσε και ο ίδιος ειδικές σχέσεις με τη… μητέρα-πατρίδα.

Ο Γκιουνέι ποτέ δεν τράβηξε την προσοχή στις γερμανικές υπηρεσίες ως φίλος των Κούρδων (άρα… Τούρκος αντικαθεστωτικός), γνώριζαν, ότι όχι μόνο δεν ήταν φιλικά προσκείμενος, αλλά αντίθετα, είχε σχέσεις με τουρκικούς «εθνικιστικούς κύκλους». Οι δε Γάλλοι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι ζούσε πολύ πιο πλούσια απ’ όσο θα του επέτρεπαν τα 900 ευρώ με τα οποία ζούσε, αφότου παράτησε θέση μερικής απασχόλησης (φέρεται να έπασχε από επιληπτικές κρίσεις) και ζούσε με κοινωνικό επίδομα. Στο διαμέρισμά του είχε δεκάδες κοστούμια, ενώ είχε ταξιδέψει εννιά φορές στην Τουρκία και είχε μείνει σε ακριβά ξενοδοχεία.

Μια μέρα πριν τις δολοφονίες, φωτογράφισε 300 αιτήσεις νέων μελών στην κουρδική οργάνωση στο Παρίσι (με τη μορφή πολιτιστικού κέντρου) κι όταν ρωτήθηκε γιατί το έπραξε, απάντησε στους ανακριτές ότι εκτελούσε εντολές ανωτέρων του, οι οποίοι φοβόντουσαν επικείμενη εισβολή από τη γαλλική αστυνομία και καταστροφή των αρχείων…

Στη τηλεφωνική συνομιλία που είδε το φως της δημοσιότητας, οι πράκτορες της ΜΙΤ του συστήνουν να φορά γάντια κατά την επιχείρηση, να έχει δεύτερο όπλο μαζί του, ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο να πάθει εμπλοκή αυτό που θα χρησιμοποιήσει αρχικά, να αγοράσει τα όπλα και τα πυρομαχικά από Άραβα στο Βέλγιο, καθώς επίσης και για το σχέδιο διαφυγής από το σημείο του φόνου και τα ενδεχόμενα ρίσκα. Μάλιστα, ζητούν από τον… Αλλάχ να τους προστατεύσει ακόμα και από το μικρότερο λάθος, καθώς ο δολοφόνος τους είναι, κατά δήλωση, σημαντικός, ενώ οι υπόλοιποι όχι…

Μέχρι στιγμής, το κύριο αποδεικτικό υλικό συμπεριλαμβάνει και έγγραφο που φέρεται να είχε συνταχθεί από τη ΜΙΤ με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου 2012 και καλούσε ώστε να «καταστεί αναποτελεσματική» μία από τις τρεις ακτιβίστριες από τον πράκτορα με το ψευδώνυμο «Λεγεωνάριος» που είχε λάβει πρόσφατα οδηγίες σε ταξίδι του στην Τουρκία, μαζί με αμοιβή 6.000 ευρώ… Το ενδιαφέρον είναι ότι το έγγραφο, σύμφωνα με το Der Spiegel το εξέτασαν και Γερμανοί ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν είναι πλαστογραφημένο… και δε φαίνεται να είναι. Ίσως πρέπει να συμπεράνουμε, ότι η γερμανική εμπλοκή στις έρευνες είναι περισσότερο εκτεταμένη.

Αρχικά, υπενθυμίζεται, λόγος είχε γίνει για ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό του PKK, έως ότου εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Γκιουνέι με τις περίεργες διασυνδέσεις. Σε μια γνήσια αποτύπωση «γερμανικής αφέλειας», το δημοσίευμα του Der Spiegel θέτει το ακόλουθο συγκλονιστικό ερώτημα: Είναι δυνατό μια χώρα που επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ να επέτρεψε συμβόλαιο θανάτου σε ευρωπαϊκή επικράτεια;»… Χωρίς σχόλιο.

Το δημοσίευμα του Der Spiegel αναφέρει ότι οι γερμανικές υπηρεσίες παρακολουθούν την εξέλιξη της έρευνας με μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και ανησυχία, καθώς εάν αποδειχθεί ότι οι ακτιβίστριες του PKK δολοφονήθηκαν από τη ΜΙΤ, η είδηση μπορεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή όπου κατοικούν κουρδικοί πληθυσμοί.

Θα τιναζόταν στον αέρα δηλαδή η πολιτική διευθέτηση του κουρδικού προβλήματος που υποτίθεται ότι επιθυμεί ο Ερντογάν, ενώ οι αντιδράσεις δεν θα μπορούσαν ενδεχομένως να ελεγχθούν και στις γειτονικές χώρες με κουρδικές μειονότητες (Συρία, Ιράκ, Ιράν), ειδικά στην παρούσα συγκυρία, όπου πολλοί βλέπουν «στο βάθος του τούνελ» την ανάδυση κουρδικής κρατικής οντότητας.

Και μάλιστα δεν θα μπορούσε κανείς να παίξει εύκολα το «χαρτί» μιας ανεξέλεγκτης μυστικής υπηρεσίας, αφού ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Δρ. Χακάν Φιντάν, είναι εξ απορρήτων του Ερντογάν. Ας μην ξεχνούμε ότι συμμετείχε στο περίφημο δείπνο στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο, όπου όλο το ντεκόρ ήταν κόκκινο, μέχρι και τα σερβίτσια…

Ωστόσο, η θανάσιμη σύγκρουση με το κίνημα Γκιουλέν που είχε κατορθώσει να διεισδύσει παντού στον κρατικό μηχανισμό, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, στέλεχος του κινήματος να βρίσκεται στα ανώτατα κλιμάκια της ΜΙΤ και να αποδεσμεύει τα ενοχοποιητικά στοιχεία, με τη μέθοδο του «μαρτυρίου της σταγόνας», η απλά σε δόσεις για λόγους ασφαλείας. Πολλά θα ακολουθήσουν…

Read more: http://mignatiou.com/?p=20973#ixzz2tBZpUTp8

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή