Ακολουθήστε μας

Κύπρος (Εθνική Φρουρά, Κύπρος 1974)

Η εφιαλτική λύση κάτω από το τραπέζι

Δημοσιεύτηκε

στις

Του Μάριου Πούλλαδου
ΤΟ ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ Ή ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΔΔΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ

Η ΥΠΟΥΛΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ «PLAN B» ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΝΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ, ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΣΕ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δηλώνουν στοχοπροσηλωμένοι σε λύση στη βάση της ΔΔΟ, ενώ την ίδια ώρα οργιάζουν οι φήμες που θέλουν αυτήν τη μορφή λύσης να έχει ενταφιαστεί, ειδικά μετά το Κραν Μοντανά. Το κατά πόσον οι Τούρκοι και ο ξένος παράγοντας συμμερίζονται την ίδια άποψη παραμένει να αποδειχτεί το επόμενο διάστημα

Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 2 Ιανουαρίου 2017 προς την Τουρκία, να περιορίσει τις απειλές και έρευνές της «εις όσα τους αναλογούν στην ΑΟΖ τής εν λόγω παράνομης οντότητας (κατεχόμενα)», πυροδότησε έναν νέο, επικίνδυνο κύκλο συζήτησης για το κατά πόσον η λύση ΔΔΟ έχει ουσιαστικά ενταφιαστεί και υποβόσκει ένα πλάνο Β, αυτό της λύσης δυο κρατών.

Η δήλωση αυτή δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελεί συνέχεια μιας σειράς γεγονότων-δημοσιευμάτων τα τελευταία χρόνια, που καλλιεργούν μια «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» λειτουργώντας εκβιαστικά προς την ελληνική πλευρά με τον εξής τρόπο: Ή θα αποδεχτούμε τις υποχωρήσεις και τον «οδυνηρό συμβιβασμό» στο πλαίσιο της ΔΔΟ για άμεση λύση ή θα τροχοδρομηθεί λύση δυο κρατών με αναγνώριση και ένταξη του ψευδοκράτους στην Ε.Ε.
Σε κάθε περίπτωση, το ψευτοδίλημμα προνοεί νομιμοποίηση της διχοτόμησης και των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και ασφαλώς δεν είναι καθόλου άσχετο με τις ενεργειακές διεργασίες και την ανάγκη για αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Η προώθηση της ιδέας για λύση δύο κρατών γίνεται με ύπουλο τρόπο στο εσωτερικό, προωθείται από κύκλους του διεθνούς παράγοντα και αξιολογείται ως μοχλός πίεσης από την Άγκυρα. Στο παρόν άρθρο θα επιχειρηθεί μια ανασκόπηση των κύριων αναφορών για δυο κράτη μετά και το Σχέδιο Ανάν.

Η δημοσκόπηση στα κατεχόμενα

Το 2007 διεξήχθη στο ψευδοκράτος μια δημοσκόπηση σχετικά με το θέμα, με το 60% των Τουρκοκυπρίων να υποστηρίζουν ως λύση του Κυπριακού τα δυο κράτη. Ακολούθησε το 2009 μια δεύτερη, που πραγματοποιήθηκε από τo τουρκικό ίδρυμα KADEM, και έδειξε ότι 77,9% των Τ/κ υποστηρίζουν λύση δυο κρατών, με το 63% να αμφισβητούν την επιτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. H αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail», σε editorial άρθρο της με τίτλο «It’s Time to Change» στις 13 Ιούνιου του 2009, αφήνει να εννοηθεί ότι πολλοί Ε/κ πολιτικοί είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν μια λύση δυο κρατών.

Ο Νταβούτογλου αποκαλύπτεται

Επί Προεδρίας Χριστόφια το 2011, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Haberdar», επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, παρέπεμπε στον Τούρκο τότε Υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος έλεγε πως το «διζωνικό μοντέλο δικοινοτικής λύσης» στην Κύπρο θα εγκαταλειφθεί σε περίπτωση που η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έρθει σε αδιέξοδο «λόγω της στάσης των Ελληνοκυπρίων ». Ο Νταβούτογλου απειλούσε, μάλιστα, ότι εάν συμβεί αυτό, οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν στο μέλλον, θα βασίζονται σε δύο ανεξάρτητα κράτη».
Τον Μάρτιο του 2013 και μετά την εκλογή Αναστασιάδη στην Προεδρία, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, φανερά ενοχλημένος από τις έρευνες και γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε πως η Άγκυρα για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια, σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτός ο διαμοιρασμός των εσόδων από το φυσικό αέριο, θα υποστηρίξει λύση δυο κρατών.
Από τον Ιανουάριο του 2014 κλιμακώνονται οι πιέσεις, αφού υπήρχαν δημοσιεύματα στην «Χουριέτ» που ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «τώρα, όχι μόνο οι Τουρκοκύπριοι, αλλά και οι διεθνείς παρατηρητές έχουν αρχίσει να μιλάνε για την ανάγκη ενός “βελούδινου διαζυγίου” και πως τα δύο κράτη της νήσου να κάνουν “συμφωνία διαζυγίου” και να ενωθούν εντός της Ε.Ε.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι τον Μάρτιο του 2014, το International Crisis Group (ICG) που εξυπηρετεί βρετανικά κυρίως συμφέροντα, δημοσιεύει μιαν ανάλυση που έχει τίτλο «Divided Cyprus: Coming to Terms on an Imperfect Reality». Στη συγκεκριμένη αναφορά σημειώνεται πως, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση ενός νέου γύρου συνομιλιών, «όλες οι πλευρές θα πρέπει να σπάσουν τα παλιά ταμπού και να συζητήσουν όλες τις πιθανές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας των Τουρκοκυπρίων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η διάσταση του φυσικού αερίου

«Κατά τις διαπραγματεύσεις για μια ομοσπονδία, οι υπεράκτιες θαλάσσιες ζώνες έχουν θεωρηθεί ομοσπονδιακή, κοινή αρμοδιότητα. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν αξιώσει μέρος των ενδεχόμενων μελλοντικών εσόδων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί καν ο τρόπος για να ξεκινήσει μία διαπραγμάτευση επί του ζητήματος αυτού», αναφέρει η ανάλυση του ICG, προσθέτοντας: «Σε περίπτωση μίας λύσης δύο κρατών, οι κύριες περιοχές στα νότια του νησιού, που σήμερα πιστεύεται ότι διαθέτουν φυσικό αέριο, θα συμπεριληφθούν ξεκάθαρα στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Τουρκία έχει ήδη οριοθετήσει μονομερώς τα θαλάσσια σύνορά της με την “ΤΔΒΚ”, κυρίως στα βόρεια του νησιού. Προφανώς η διευθέτηση αυτή θα παραμείνει σε ισχύ μεταξύ της Τουρκίας και μίας ανεξάρτητης “ΤΔΒΚ”. Η σαφήνεια μίας τέτοιας νέας κατάστασης πραγμάτων θα επιτρέψει την ταχύτερη, οικονομικότερη και ασφαλέστερη εκμετάλλευση των πόρων· απαλλαγμένες από την απειλή των τουρκικών κυρώσεων, μεγαλύτερες εταιρείες θα εισέλθουν στην κυπριακή αγορά, και θα υπάρξουν περισσότερες επιλογές για εξαγωγικές οδούς».

Ο «ουδέτερος Γκουτέρες»

Την αναφορά πάντως του IGC, ότι η ΑΟΖ αποτελεί «ομοσπονδιακή αρμοδιότητα», φρόντισε να επικαιροποιήσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντώνιο Γκουτέρες, στην πρόσφατη έκθεσή του για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που σημείωνε χαρακτηριστικά: «Θυμάμαι ότι οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι ηγέτες συμφώνησαν προηγουμένως ότι οι φυσικοί πόροι σε μια ενοποιημένη Κύπρο θα ανήκουν στην αρμοδιότητα της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Παραμένει απαραίτητο όλα τα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποπυροδοτήσουν τις εντάσεις». Το ΑΚΕΛ έσπευσε να μας υπενθυμίσει ότι η δήλωση περί ομοσπονδιακής αρμοδιότητας της ΑΟΖ αποτελεί «επίτευγμα» των συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ.

Η δήλωση Ερντογάν το 2014

Την 1η Σεπτεμβρίου 2014, ο επανεκλεγείς τότε Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο πρώτο του ταξίδι στην Κύπρο, είχε συνάντηση με τον κατοχικό πρώην ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Ο Ερντογάν, αφού επιβεβαίωσε υποστήριξη της Άγκυρας προς το ψευδοκράτος, δήλωσε ανοιχτά ότι ο μόνος τρόπος προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό, ήταν μια λύση δύο κρατών με δύο ίσες οντότητες. «Είναι κοινή επιθυμία μας να καταλήξουμε σε μόνιμη και δίκαιη συμφωνία. Η ΤΔΒΚ κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εργαστεί σε μια νέα εταιρική σχέση βασισμένη σε λύση δύο κρατών και πολιτική ισότητα», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας: «Δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε σε οποιαδήποτε συμφωνία που δεν βασίζεται σε λύση δύο κρατών. Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να επιδείξουν την ίδια καλή θέληση».
H ιδέα των δυο κρατών εκφράζει κυρίως την άποψη της τ/κ ελίτ, η οποία στοχεύει σε μια πολιτική διευθέτηση, όπου οι δύο κοινότητες θα διαχειρίζονται ουσιαστικά τις δικές τους υποθέσεις ως δύο ξεχωριστές κυρίαρχες πολιτείες, είτε σε μια χαλαρή συνομοσπονδία είτε σε δύο ξεχωριστές πολιτείες.

Η αιρετική λύση του Σ. Λυγερού

Η επικίνδυνη ιδέα περί λύσης δυο κρατών εμφιλοχώρησε και στην Ελλάδα, όπου δυστυχώς την ασπάστηκε και την προώθησε έμμεσα ομάδα ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων. Στις 5 Δεκεμβρίου 2014, πραγματοποιείται στην Αθήνα η βιβλιοπαρουσίαση του έργου του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού, «Κυπριακό: H αιρετική λύση». Το βιβλίο προτείνει, μεταξύ άλλων, ως οδυνηρή λύση ένα «βελούδινο ημιδιαζύγιο» μεταξύ των δυο πλευρών και προβλέπει τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κυπριακών κρατών στη λογική «έδαφος έναντι αναγνώρισης», τα οποία θα συστεγάζονται υπό την ομπρέλα της Ε.Ε.

Το βιβλίο του Σελίχ

Το 2013 είχε προηγηθεί η έκδοση του βιβλίου του Τ/κ ακαδημαϊκού, γεννημένου στην Κερύνεια και τώρα Αμερικανού πολίτη, Χαλίλ Ιμπραήμ Σελίχ «Reshaping of Cyprus a two State Solution». Μέσα στο βιβλίο αναπτύσσει τις ιδέες του για το πώς η «απροθυμία των Κυπρίων και των Ελλήνων ηγετών να συμβιβαστούν στην επίτευξη ενός φιλικού διακανονισμού ενισχύει την ιδέα μιας λύσης δύο κρατών στην Κύπρο». Στο πλαίσιο αυτό παραθέτει μια σειρά από στρατηγικές, προκειμένου να υπάρξει μια «ειρηνική συνύπαρξη και μια διευθέτηση που είναι αμοιβαία επωφελής όχι μόνο για τους ηγέτες, αλλά και για τον λαό και το έθνος στο σύνολό του».

Πολίτης «καρφώνει» Αναστασιάδη

Δυο περίπου μήνες μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, το σενάριο και τις φήμες για σκέψεις με στόχο τη λύση δυο κρατών ήρθε να ενισχύσει η εφημερίδα «Πολίτης». Συγκεκριμένα, σε πρωτοσέλιδο με τίτλο «Λύση δύο κρατών εντός της Ευρώπης», στις 27 Αυγούστου του 2017, το ρεπορτάζ αναφέρει πως μετά την τρανταχτή αποτυχία των Αναστασιάδη-Ακιντζί και των εγγυητριών να δρομολογήσουν λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου, οι πολιτικές ελίτ και στις δύο πλευρές φλερτάρουν με την ιδέα της λύσης των δύο κρατών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επί τη βάσει της επιστροφής εδαφών έναντι αναγνώρισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η συζήτηση αυτή γινόταν και πριν από το Κραν Μοντανά, άτυπα μεταξύ μελών των διαπραγματευτικών ομάδων αλλά και των διαπραγματευτών. Το όλο ζήτημα, όπως σημειώνει ο «Πολίτης», αποτέλεσε και αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του ΠτΔ και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντανά, λόγω των ανησυχιών που υπήρχαν για το κατά πόσον μια λύση θα περνούσε από δημοψηφίσματα.
Η εφημερίδα επισημαίνει πως τον Απρίλιο είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε αυτήν την πιθανότητα διχοτόμησης σε συνάντηση με εκπροσώπους των Βαρωσιωτών, κάτι που ωστόσο διέψευσε η Κυβέρνηση. Διπλωματικές πηγές δήλωσαν, ωστόσο, στον «Πολίτη» πως στους κόλπους της Ε.Ε. η ιδέα θεωρείται εντελώς μη ρεαλιστική αλλά και επικίνδυνη τόσο για την ίδια την Ένωση όσο και για την ίδια την Κύπρο.

Εκβιασμοί Ακιντζί-Ερτουγρούλογλου

Δεν είναι καθόλου απίθανο ο κατοχικός ηγέτης κατά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2017 να του μετέφερε την ιδέα για δυο κράτη. Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε τις μέρες εκείνες τα εξής: «Ο τ/κ ‘λαός’ δεν έχει πρόθεση να γίνει μειονότητα σε ένα ενιαίο ε/κ κράτος. Ούτε και επιθυμεί να γίνει 82η επαρχία της Τουρκίας». Σε αυτήν την περίπτωση, απομένουν δύο επιλογές: μια δομή που θα βασίζεται στον διαμοιρασμό όπου θα ζούμε ισότιμα, ασφαλή και ελεύθερα χωρίς να καταδυναστεύει ο ένας τον άλλον, ή να δημιουργήσουμε και να νομιμοποιήσουμε τους όρους για να μπορούμε να ζούμε δίπλα-δίπλα, κάτω από δύο διαφορετικές δομές».
Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, που παριστάνει τον «υπ.εξ.» του ψευδοκράτους, ισχυρίστηκε την ίδια περίοδο πως δεν είναι εφικτό να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό με τους Ελληνοκύπριους ούτε με 500 χρόνια διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι αν επαναρχίσουν οι συνομιλίες, αυτές θα διεξαχθούν μεταξύ «δύο κρατών».

Ο φιλότουρκος Τζακ Στρο

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο φιλότουρκος Βρετανός πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, με άρθρο του στην εφημερίδα Independent, εξέφρασε την εκτίμηση πως ήρθε η ώρα να τερματιστεί «η παρωδία ότι είναι εφικτή η εξεύρεση συμφωνίας που θα ενώσει την Κύπρο σε μια ‘διζωνική, δικοινοτική’ κυβέρνηση». Η λύση, είπε, είναι η διχοτόμηση του νησιού και η διεθνής αναγνώριση του τουρκοκυπριακού κράτους στον Βορρά. «Είναι η στιγμή, κατά την άποψή μου, για τη διεθνή κοινότητα, να αναγνωρίσει αυτήν την πραγματικότητα και να αναγνωρίσει τη διαίρεση του νησιού. Αυτό θα ήταν πολύ πιο πιθανό να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, παρά να συνεχίσει την άχρηστη πορεία των διαπραγματεύσεων για μια διευθέτηση που δεν μπορεί ποτέ να γίνει», είπε.

Σκανδαλίζει ο Μακαριότατος

Στις 28 Νοεμβρίου 2017, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση με τον ΠτΔ, μιλώντας σε νέους που επισκέφθηκαν την Αρχιεπισκοπή, είπε πως όσοι είναι κάτω των 50 ετών δεν πιστεύουν ότι μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη λύση ομοσπονδίας στο Κυπριακό και θα ήταν προτιμότερο να πάμε σε λύση δύο κρατών. Υπό το βάρος της δημόσιας δυσαρέσκειας και αντίδρασης, ο Αρχιεπίσκοπος την επομένη έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι εννοούσε δυο κράτη μέσα στην ομοσπονδία.

Η μπηχτή του Λεβέντ

Με έναν περίτεχνο τρόπο, ο αρθρογράφος της «Αφρίκα» και του «Πολίτη» Σενέρ Λεβέντ αναφέρθηκε σε σημάδια για δυο χωριστά κράτη, αφήνοντας, μάλιστα, υπονοούμενα για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προς τον οποίο έγραψε «κοίτα τι λέγει ο Ταλάτ. Το έχεις ψιθυρίσει στους δικούς μας, λέει. Μετά την επανεκλογή σου είσαι έτοιμος να συζητήσεις τα δυο κράτη, λέει. Μη θυμώνεις αν σε αποκάλυψε ο Ταλάτ. Κάποτε του ξεφεύγουν κάτι τέτοια. Να τον συγχωρέσεις».

Στο κόλπο και η Wikipedia;

Μέχρι και στη μεγαλύτερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, τη Wikipedia, δημιουργήθηκε ειδικό λήμμα «Two-state solution (Cyprus)». Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως η συγκεκριμένη σελίδα δημιουργήθηκε στις 9 Ιουλίου, μια μέρα ακριβώς μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Δημιουργός είναι ο χρήστης με το ψευδώνυμο «Greyshark09», ο οποίος, σύμφωνα με το ιστορικό του, ασχολείται με θέματα της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, το Συριακό, θέματα Λιβύης, το Κουρδικό, ενώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ύστερης αρχαιότητας στη Λεβαντίνη.

Περιμένοντας το επόμενο βήμα

Στην παρούσα φάση, η Κυβέρνηση αρνείται να παραδεχτεί πως γίνονται οποιεσδήποτε σκέψεις και σενάρια για προώθηση ενός «Plan B». ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δηλώνουν στοχοπροσηλωμένοι σε λύση στη βάση της ΔΔΟ, ενώ την ίδια ώρα οργιάζουν οι φήμες που θέλουν αυτήν τη μορφή λύσης να έχει ενταφιαστεί, ειδικά μετά το Κραν Μοντανά. Το κατά πόσον οι Τούρκοι και ο ξένος παράγοντας συμμερίζονται την ίδια άποψη παραμένει να αποδειχτεί το επόμενο διάστημα, όπου, ανεξαρτήτως Κυβέρνησης, θα κληθούν όλοι να αποκαλύψουν τον τρόπο και τη βάση, πάνω στην οποία θα επαναρχίσουν οι όποιες συνομιλίες για το Κυπριακό.

Εξωτερική Πολιτική

Κυπριακό: Οι Τούρκοι θέλουν τριμερή συνάντηση χωρίς ουσία

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Ερσίν Τατάρ θα στοχεύει σε ανοικτή ατζέντα προκειμένου να βάλει στο τραπέζι τις αξιώσεις του

Μια τριμερή χωρίς να αγγίζει την ουσία, δηλαδή το πως θα επανεκκινήσει ο διάλογος, επιδιώκει η τουρκική πλευρά, με τον Ερσίν Τατάρ θα στοχεύει σε ανοικτή ατζέντα προκειμένου να βάλει στο τραπέζι τις αξιώσεις του.

Με τη γνωστοποίηση, το βράδυ της Τετάρτης, της συμφωνίας για πραγματοποίηση μιας άτυπης συνάντησης στη Νέα Υόρκη, στις 15 Οκτωβρίου, άρχισαν να διαφαίνονται εκατέρωθεν και οι προθέσεις των δύο πλευρών. Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ κατέγραψαν άμεσα ή έμμεσα τους στόχους τους πριν καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ανακοινώνοντας το δείπνο στη Νέα Υόρκη το γραφείο του Ερσίν Τατάρ φρόντισε την ίδια ώρα να στείλει το μήνυμα ότι «το άτυπο δείπνο δεν θα έχει καμία ατζέντα και οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις σε κοινωνικό περιβάλλον». Σχεδόν ταυτόχρονα, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, διαμήνυε πως «δεν θα συζητηθεί η ομοσπονδία» και ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί η συμμετοχή τους σε αυτή τη συνάντηση ως διαπραγμάτευση για ομοσπονδία».

Οι τοποθετήσεις αυτές της τουρκοκυπριακής πλευράς καταδεικνύουν και τους στόχους που έχει θέσει και οι οποίοι δεν έχουν καμιά σχέση με το βασικό στόχο της τριμερούς που είναι η αναζήτηση τρόπων επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης φρόντισε πάντως χθες να ξεκαθαρίσει πως η ατζέντα της τριμερούς συνάντησης της 15ης Οκτωβρίου είναι πολύ συγκεκριμένη και αφορά τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Ενώ διαμήνυσε τόσο προς τα Ηνωμένα Έθνη όσο και προς την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι στη Νέα Υόρκη δεν πάει για να συζητήσει την ατζέντα που προσπαθεί να περάσει ο Ερσίν Τατάρ.

Προσερχόμενος το πρωί στο Cyprus Forum 2024, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι η τριμερής συνάντηση δεν είναι ανοικτής ατζέντας: “Δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοιχτής ατζέντας. Η συζήτηση γίνεται με έναν και μόνο σκοπό: να δούμε αν υπάρχουν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα“.

Πρόσθεσε ότι ήταν κάτι που επιδιώκαμε εδώ και καιρό. “Από κει και πέρα, είπε, επικεντρωνόμαστε στο να υπάρξει αποτέλεσμα που για μας ένας είναι ο στόχος, η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά“.

Σημείωσε ότι “αναμένουμε να δούμε, προετοιμαζόμαστε για συνάντηση”, την οποία χαρακτήρισε “θετική εξέλιξη“. “Με απόλυτη σοβαρότητα θα προσέλθουμε σε αυτό το δείπνο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα“, είπε. Ο Πρόεδρος σχολίασε ότι “είναι θετικό ότι γίνεται αυτό το δείπνο. Από ‘κει και πέρα, δεν θέλω να πω πολλά, επικεντρώνομαι στη συζήτηση, στο αποτέλεσμα. Να υπάρξει αποτέλεσμα, αυτό με ενδιαφέρει“, επεσήμανε.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ επεσήμανε πως το δείπνο στη Νέα Υόρκη αποτελεί το επόμενο σημείο αναφοράς στο Κυπριακό, μετά τη Γενική Συνέλευση, το οποίο δεν μπορεί να παραγνωρίζεται, μετά τη μακρά περίοδο απουσίας κινητικότητας.  Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ύπαρξη κινητικότητας δεν συνεπάγεται ότι θα επιτευχθεί ο βασικός στόχος, της επανέναρξης των συνομιλιών, κάτι που, όπως είπε, “δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας πλευρά”.

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την επιδίωξη διαλόγου, αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος για κατάληξη σε επίλυση του Κυπριακού. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό ό,τι βρίσκεται εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και ότι αν, στο δείπνο, ακουστεί απλώς η ρητορική και επιχειρηματολογία της άλλης πλευράς το αποτέλεσμα δεν θα είναι θετικό.

Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Αιγαίο

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης στο ελληνοτουρκικό σύστημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Του Νίκου Ιγγλέση
26/09/2024 

Η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Ρ.Τ. Ερντογάν στη Ν. Υόρκη, στις 24-9-24, ήταν η έκτη τούς τελευταίους δεκαπέντε μήνες. Πρόκειται για «πολιτικό έρωτα» μεταξύ των δύο ηγετών, ιδιαίτερα μετά τη Διακήρυξη των Αθηνών (Δεκέμβριος ’23) ή για το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» όπου το θύμα μέσω ψυχολογικών και συναισθηματικών διεργασιών καταλήγει να ερωτευθεί το θύτη του;

Σε τί αλήθεια αποσκοπούν όλες αυτές οι συναντήσεις, οι συνομιλίες, τα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», η λεγόμενη θετική ατζέντα κ.α.; Πού είναι το «παράθυρο ευκαιρίας» που βλέπει η Κυβέρνηση;  Ένα είναι βέβαιο: Όλα αυτά δεσμεύουν την Ελλάδα να μην επιχειρήσει να ανατρέψει το, δυσμενές γι’ αυτήν, status quo στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και απενοχοποιούν, στη διεθνή σκηνή, την αναθεωρητική – επεκτατική Τουρκία.

Ποιά είναι τα διαχρονικά ζητήματα της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης που, κατά την Κυβέρνηση, θα προωθήσει τη λύση τους ο διάλογος;

1) Η Ελλάδα δικαιούται να ασκήσει το μονομερές δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας να αυξήσει, δηλαδή, τα χωρικά ύδατά της μέχρι τα 12 ν.μ. στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο και την άρση τού, επ’ αυτού, τουρκικού casus belli; Όχι, υποστηρίζει η Άγκυρα.

2) Τα ελληνικά νησιά που μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη δραστηριότητα διαθέτουν την ίδια ΑΟΖ (μέχρι 200ν.μ.) με αυτήν της ηπειρωτικής χώρας, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας; Όχι, διαθέτουν μόνο χωρικά ύδατα 6 ν.μ. αντιτείνει η Τουρκία.

3) Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δικαιούνται να είναι στρατιωτικοποιημένα γιατί απειλούνται; Θυμίζουμε το «Θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά». Όχι, πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα σύμφωνα με τις Συνθήκες Λωζάνης-Παρισίων, λέει η Τουρκία.

4) Η Ελλάδα μπορεί να καταθέσει στην ΕΕ τους χάρτες του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, όπως έχει κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία; Μια τέτοια ενέργεια θα σήμαινε ανακήρυξη (όχι οριοθέτηση) της συνολικής ελληνικής ΑΟΖ, χωρίς αυτό να προκαλέσει τη σφοδρή τουρκική αντίδραση;

5) Τα Θαλάσσια Πάρκα, που εξαγγέλθηκαν, θα υλοποιηθούν ή ξεχάστηκαν για να μην χαλάσει το θετικό κλίμα; Η Άγκυρα δήλωσε ότι απαιτείται η συναίνεσή της.

6) Το παράνομο, κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, Τουρκολυβικό Μνημόνιο θα ακυρωθεί ή θα παρεμποδίζει την όποια εκμετάλλευση της οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο;

7) Τα αφηγήματα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και των «Γαλάζιων Αιθέρων» αποτελούν ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος. Η Τουρκία διεκδικεί το μισό Αιγαίο, ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού και όλη τη θαλάσσια έκταση μεταξύ Ρόδου και Κύπρου (βλέπε χάρτη). Μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει αποδεκτό;

8) Στην Κύπρο η Τουρκία ζητάει τη διεθνή αναγνώριση της κατεχόμενης ζώνης ως ανεξάρτητο κράτος. Παράλληλα διακηρύσσει ότι τα κατοχικά στρατεύματά της θα παραμείνουν εσαεί στη νησί. Ο Ελληνισμός μπορεί να το αποδεχτεί;

9) Η μουσουλμανική μειονότητα της Δ. Θράκης που η Άγκυρα, ενάντια στη Συνθήκη της Λωζάνης, αποκαλεί τουρκική, χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως «στρατηγική μειονότητα» για την υβριδική αποσταθεροποίηση της Ελλάδας και επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της. Η Κυβέρνηση και το υπόλοιπο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα δεν αντιδρούν για να μη θυμώσει η Τουρκία.

Όλα αυτά και άλλα σημαντικά ζητήματα προδιαγράφουν το αποτέλεσμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Η Τουρκία κερδίζει χρόνο και ισχυροποιείται. Η Διακήρυξη των Αθηνών διευκόλυνε την Άγκυρα στην απόκτηση των αμερικανικών F-16 (40 + 80 αεροσκάφη και άφθονα όπλα). Η συνέχιση του διαλόγου διευκολύνει την Τουρκία για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων στην πολεμική βιομηχανία της και ίσως στην απόκτηση των F-35. Η Ελλάδα χάνει χρόνο, δεν ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της και δεν ανατρέπει το status quo, στο οποίο έχει εγκλωβιστεί. Η Τουρκία, από την πλευρά της, επιμένει να προβάλλει συνεχώς τις διεκδικήσεις της, όταν απαιτείται τις επιβάλλει δια του καταναγκασμού (π.χ. πρόσφατα στην Κάσο) και στο τέλος θα επικαλεστεί «τις πραγματικότητες επί του πεδίου»  ως ένα είδος «χρησικτησίας» για να τις νομιμοποιήσει στη διεθνή σκηνή.

Το Μεταναστευτικό  

Η Κυβέρνηση προβάλλει ως επιτυχία του διαλόγου τη συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Πρόκειται για προπαγάνδα εσωτερικής κατανάλωσης. Αλήθεια, πώς φτάνουν οι μετανάστες από την Κεντρική Ασία, το Κέρας ή την υποσαχάρια Αφρική στην Τουρκία; Έρχονται περπατώντας; Όχι βέβαια. Φτάνουν με πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών (χωρίς visa) στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί προωθούνται στον Έβρο και στις ακτές του Αιγαίου. Υπάρχει κανείς αφελής που πιστεύει ότι όλο αυτό το traffic γίνεται εν αγνοία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, της στρατοχωροφυλακής και της αστυνομίας; Οι διακινητές είναι απλώς τα εκτελεστικά όργανα των υβριδικών επιχειρήσεων της Τουρκίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Frontex το πρώτο οκτάμηνο του 2024 οι μεταναστευτικές ροές από την Α. Μεσόγειο προς την Ελλάδα  αυξήθηκαν κατά 39% (πάνω από 37.000 άτομα). Αντίθετα από την Κεντρική Μεσόγειο προς την Ιταλία μειώθηκαν κατά 64%. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Παναγιωτόπουλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ανέφερε ότι οι ροές, το πρώτο οκτάμηνο αυξήθηκαν, κατά 60%. Ίσως ξέρει κάτι περισσότερο. Αυτοί οι αριθμοί αφορούν όσους εντοπίζονται και καταγράφονται. Χιλιάδες άλλοι διέρχονται λαθραία από τα σύνορα. Κάθε μέρα στον Έβρο και στην Εγνατία οδό συλλαμβάνονται αλλοδαποί και ημεδαποί διακινητές με κλεμμένα αυτοκίνητα να προωθούν λαθρομετανάστες στο εσωτερικό της χώρας. Εκείνος ο φράκτης στον Έβρο προχωράει με «ρυθμό χελώνας».

Αλήθεια, γιατί η Κυβέρνηση δεν αναστέλλει τη χορήγηση ασύλου για έξι μήνες, όπως έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία με αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση των αφίξεων μεταναστών; Αλλά πώς να το κάνει όταν ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι ευτυχής που η ελληνική κοινωνία μεταλλάσσεται σε πολυπολιτισμική! Όταν οι Έλληνες, δηλαδή, θα γίνουν μια από τις διάφορες μειονότητες που θα διαβιούν στην ελληνική επικράτεια.

Το Κυπριακό

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κράτους διεθνώς αναγνωρισμένου, μέλους του ΟΗΕ, της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών παρακαλάει για μια συνάντηση με τον επικεφαλής της αποσχιστικής οντότητας της Βόρειας Κύπρου για να επαναρχίσει ο διάλογος για λύση του Κυπριακού. Μόνο που τη λύση του Κυπριακού δε θα την αποφασίσει ο όποιος Ερσιν Τατάρ αλλά η Άγκυρα. Αν ο Ν. Χριστοδουλίδης ήθελε να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του και ιδιαίτερα το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έπρεπε να ζητάει διάλογο με τον Ερντογάν. Από κοντά ο Κ. Μητσοτάκης και ο Υπουργός του των Εξωτερικών δηλώνουν ευτυχείς που υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό. Κινητικότητα για να προκύψει τι; Για να απενοχοποιείται ο εισβολέας και κατακτητής;

Μετά 50 χρόνια κανένα κράτος και κανείς διεθνής οργανισμός δε ζητάει την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο. Όλοι ζητούν διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αμοιβαίες υποχωρήσεις για την εύρεση της όποιας λύσης. Η Τουρκία είναι στο απυρόβλητο. Εδώ έχουν οδηγήσει τον Ελληνισμό 50 χρόνια κατευναστικής πολιτικής  Για αποτροπή, ανάσχεση και απελευθέρωση της κατεχόμενης Κύπρου δε μιλάει ούτε η Αθήνα ούτε η Λευκωσία.

 Ο Ερντογάν ζητάει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη διεθνή αναγνώριση ως ανεξάρτητου κράτους των κατεχομένων εδαφών και οι Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης μια Δικοινοτική –Διζωνική Ομοσπονδία που μπορεί να είναι χειρότερη ακόμη και της διχοτόμησης, αφού θα θέσει και τις ελεύθερες περιοχές υπό τον γεωπολιτικό έλεγχο της Τουρκίας.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση είτε ο Ελληνισμός θα αποδεχτεί όλους τους τουρκικούς όρους είτε η Τουρκία θα πρέπει να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τους γεωστρατηγικούς στόχους της. Μέση λύση δεν υπάρχει, γιατί αν δώσουμε μόνο ορισμένα απ’ όσα απαιτεί η Άγκυρα, «για να μην είμαστε καθημερινά με το δάκτυλο στη σκανδάλη» όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, απλώς θα της ανοίξουμε την όρεξη και για τα υπόλοιπα όντας σε ακόμη πιο αδύναμη θέση. Εκτός αν το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» έχει καταλάβει ολοκληρωτικά το πολιτικό προσωπικό σε Αθήνα και Λευκωσία.

Υ.Γ. 1 Πέρασε ίσως απαρατήρητη η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη «Σύνοδο Κορυφής για Το Μέλλον» του ΟΗΕ. Είπε: «Το παγκόσμιο συμφέρον διαπερνά το μεμονωμένο συμφέρον των κρατών». Ποιος αλήθεια ορίζει το παγκόσμιο συμφέρον; Η παγκοσμιοποίηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, η Σύνοδος του Νταβός ή κάποιος άλλος;

Υ.Γ. 2 Απορεί κανείς με την εμμονή των ελλήνων πολιτικών να μιλούν για ενδεχόμενη οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία. Αγνοούν ότι στην ΑΟΖ περιλαμβάνεται και η υφαλοκρηπίδα; Ή εξυπηρετούν την Άγκυρα που δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και θέλει οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ώστε να ισχυριστεί ότι τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου κάθονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας;

 

Πηγή: www.ellinikiantistasi.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος (Εθνική Φρουρά, Κύπρος 1974)

Κύπρος – Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης: Πολύ συγκεκριμένη η ατζέντα της τριμερούς

Δημοσιεύτηκε

στις

Η συζήτηση γίνεται για να δούμε αν υπάρχουν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών

Ανδρέας Πιμπίσιης

Η ατζέντα της τριμερούς συνάντησης της 15ης Οκτωβρίου είναι πολύ συγεκριμένη και αφορά τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Σπεύδοντας την ίδια ώρα να διαμηνύσει πως δεν πάει στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει την ατζέντα που προσπαθεί να περάσει ο Ερσίν Τατάρ και η τουρκική πλευρά.

Προσερχόμενος το πρωί στο Cyprus Forum 2024, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι η τριμερής συνάντηση δεν είναι ανοικτής ατζέντας: “Δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοιχτής ατζέντας. Η συζήτηση γίνεται με έναν και μόνο σκοπό: να δούμε αν υπάρχουν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα“.

Πρόσθεσε ότι ήταν κάτι που επιδιώκαμε εδώ και καιρό. “Από κει και πέρα, είπε, επικεντρωνόμαστε στο να υπάρξει αποτέλεσμα που για μας ένας είναι ο στόχος, η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά“.

Σημείωσε ότι “αναμένουμε να δούμε, προετοιμαζόμαστε για συνάντηση”, την οποία χαρακτήρισε “θετική εξέλιξη“. “Με απόλυτη σοβαρότητα θα προσέλθουμε σε αυτό το δείπνο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα“, είπε.

Ο Πρόεδρος σχολίασε ότι “είναι θετικό ότι γίνεται αυτό το δείπνο. Από ‘κει και πέρα, δεν θέλω να πω πολλά, επικεντρώνομαι στη συζήτηση, στο αποτέλεσμα. Να υπάρξει αποτέλεσμα, αυτό με ενδιαφέρει“, επεσήμανε.

Στα κατεχόμενα, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου έσπευσε να διαμηνύσει πως στη Νέα Υόρκη δνε θα συζητηθεί το θέμα της ομοσπονδίας.

Σε δηλώσεις του στην Νέα Υόρκη, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η διαδικτυακή «Κίπρις Πόστασι», αναφερόμενος στο άτυπο δείπνο στις 15 Οκτωβρίου μεταξύ των δύο ηγετών και του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι «αυτό που διευκρινίσαμε είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σε μια ατμόσφαιρα συζήτησης της ομοσπονδίας». Είπε ακόμα ότι η «κυριαρχία και η παρουσία» τους ψευδοκράτους είναι μη διαπραγματεύσιμα θέματα.

Ανάφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τους δύο ηγέτες για άτυπο δείπνο στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη «πρόσκληση που ο Ερσίν Τατάρ αποδέχτηκε», είπε και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την «αναγνώριση» της παρουσίας του ψευδοκράτους.

Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή