Ακολουθήστε μας

Βουλγαρία

Βουλγαρία: Έρχεται μεταστροφή στις ενταξιακές συζητήσεις των Σκοπίων;

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δεσμεύτηκε να σταματήσει να παρεμποδίζει την είσοδο των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μόλις η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας αναλάβει καθήκοντα τις επόμενες εβδομάδες, η Σόφια θα σταματήσει να παρεμποδίζει την προσπάθεια των Σκοπίων να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεσμεύτηκε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. 

Ο Κιρίλ Πέτκοφ ορίστηκε πρωθυπουργός της Βουλγαρίας από το κοινοβούλιο της χώρας τη Δευτέρα, αφού το κόμμα του κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων στις εκλογές του Νοεμβρίου. Παράλληλα με τη δέσμευση για τα Σκόπια, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και τη Δύση.

«Είμαστε στη σωστή πλευρά των πολιτικών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, 100%», είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times.

«Θα προτείνουμε μια νέα διαδικασία [για τα Σκόπια], πολύ γρήγορη, με περιορισμένο χρονικό πλαίσιο, μόλις έξι μήνες», είπε.  Ο Πέτκοφ είπε στους FT ότι η νέα κυβέρνηση θα θέσει τις συζητήσεις με τη Βόρεια Μακεδονία σε νέα βάση. «Θα χρησιμοποιήσουμε ομάδες εργασίας». . . να βρούμε λύσεις σε ζητήματα όπως η κοινή οικονομική δραστηριότητα, οι υποδομές, ο πολιτισμός και η ιστορία», εξήγησε.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι η Βουλγαρία άσκησε βέτο στις ενταξιακές συνομιλίες των Σκοπίων στην ΕΕ εν μέσω διαφωνιών για την ιστορία και την ταυτότητα της χώρας. Οι σχέσεις μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων έχουν επιδεινωθεί, με πολλούς Βούλγαρους να απορρίπτουν την έννοια της ξεχωριστής μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας, εκφράζοντας διαφωνίες για γεγονότα που χρονολογούνται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι επικριτές της κυβέρνησης εκείνη την περίοδο, κατηγόρησαν τον πρώην κεντροδεξιό ηγέτη της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ότι καταφεύγει στον εθνικισμό για να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τις διαμαρτυρίες κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς στη χώρα. 

Πού μπορεί να «σκοντάψει»

Ωστόσο, ο Πέτκοφ θα αντιμετωπίσει μια πρόκληση στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησής του για τη Βόρεια Μακεδονία. Στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχει το κόμμα ITN, με επικεφαλής τον αστέρα της ποπ-φολκ Σλάβι Τριφόνοφ. Ο αινιγματικός ηγέτης ITN έχει καλλιεργήσει μια εικόνα που έχει τις ρίζες του στον ρομαντικό εθνικισμό, που στη Βουλγαρία περιλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι τα Σκόπια είναι εθνοτικά και πολιτισμικά βουλγαρικά. Το κόμμα του έχει προτείνει τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Ενέργειας του συνασπισμού.

Σχολιάζοντας  σχετικά ο Πέτκοφ είπε ότι το ITN είναι ένας εποικοδομητικός εταίρος στις συνομιλίες συνασπισμού και ότι οι τομείς ανησυχίας που συζητήθηκαν τους τελευταίους μήνες θα παραμείνουν στο τραπέζι. «Για παράδειγμα, στα μακεδονικά εγχειρίδια η Βουλγαρία δεν πρέπει να αποκαλείται φασιστική», είπε, αναφερόμενος στις περιγραφές των βουλγαρικών στρατευμάτων που κατέλαβαν —ή κατά την άποψη της Βουλγαρίας, απελευθέρωναν και διαχειρίζονταν— τα σημερινά Σκόπια κατά τη δεκαετία του 1940.

Οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης

Η άμεση πρόκληση της νέας κυβέρνησης θα είναι η αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού της χώρας, καθώς η Βουλγαρία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στον κόσμο και τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. Παράλληλα η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει επίσης μια περίπλοκη πράξη εξισορρόπησης της εξωτερικής πολιτικής, με τη Ρωσία να διαδραματίζει ολοένα και πιο διεκδικητικό ρόλο στην περιοχή.

Η Βουλγαρία επιθυμεί να τερματίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, είπε επίσης ο Πέτκοφ. Η χώρα προμηθεύεται σχεδόν όλο το φυσικό της αέριο από τη Ρωσία. Ένας αγωγός που διέρχεται από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία που θα μπορούσε να μεταφέρει εναλλακτικές προμήθειες βρίσκεται υπό κατασκευή για πάνω από μια δεκαετία. 

Ο Πέτκοφ σημείωσε ότι η Σόφια έχει ήδη υπογράψει συμβάσεις για προμήθεια αζερικού αερίου μέσω της ελληνικής διαδρομής και δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει το βουλγαρικό μέρος των εργασιών το συντομότερο δυνατό.

Τέλος, ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δεσμεύτηκε ότι η εξωτερική του πολιτική θα επικεντρωθεί στην αποτροπή ένοπλης σύγκρουσης «οπουδήποτε στη γειτονιά», αλλά και ότι η χώρα παραμένει προσηλωμένη στη Δύση.

naftemporiki.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Βουλγαρία

Βουλγαρία: Απέρριψε την πρόταση του Βίκτορ Όρμπαν να μεσολαβήσει μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας για την επίλυση των διαφορών τους

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Βουλγαρία απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν να μεσολαβήσει μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας για την υπέρβαση της μεταξύ τους διένεξης.

Ανταπόκριση- Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος

«Η ευρωπαϊκή συμφωνία με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ξεκάθαρη. Η Βουλγαρία δεν χρειάζεται μεσάζοντες σε αυτή τη διαδικασία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ίβαν Κόντοβ.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Βόρεια Μακεδονία προσφέρθηκε, όπως είπε να μεσολαβήσει μεταξύ  Σκοπίων και Σόφιας. Η Ουγγαρία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο.

Η Βουλγαρία έχει θέσει «βέτο» στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, λόγω ιστορικών, εθνικών και γλωσσικών διαφορών που διαρκούν δεκαετίες.

Τον Ιούλιο του 2022 οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αποδέχτηκαν μία πρόταση της Ε.Ε, προκειμένου να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και να κατορθώσει η χώρα να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Η πρόταση προέβλεπε πως η Βουλγαρία θα άρει το βέτο, με την προϋπόθεση η Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματός της, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα.

Η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση στα Σκόπια προσπάθησε να προχωρήσει στην τροποποίηση αυτή του Συντάγματος, όμως δεν κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, καθώς δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή που απαιτείται για την αλλαγή του Συντάγματος. Στην πρόταση εκείνη της Ε.Ε. είχε αντιταχθεί  σφόδρα το νυν δεξιό κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. (Coreper) αποφάσισαν να αποσταλεί κοινή επιστολή των 27 χωρών της Ε.Ε. προς την Αλβανία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της πρώτης δέσμης ενταξιακών κεφαλαίων, όχι όμως και προς την Βόρεια Μακεδονία, προχωρώντας, με τον τρόπο αυτό, στην αποσύνδεση (decoupling) της ενταξιακής πορείας των δύο χωρών, η οποία μέχρι τώρα ήταν συνδεδεμένη.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι αντέδρασε έντονα στην απόφαση αυτή του Coreper, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. επιχειρεί να «υποδείξει» στα Σκόπια τι να κάνουν και ότι δεν θα αποδεχθεί περαιτέρω καθυστέρηση για τις ενταξιακές συνομιλίες.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν στενός σύμμαχος της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας επέκρινε χθες την απόφαση της Ε.Ε. για αποσύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας από αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας, κάνοντας λόγο για «ιστορικό λάθος της Ε.Ε.».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Συνέχεια ανάγνωσης

Βουλγαρία

Daily Mail: Νορβηγός που συνδέεται με την προμήθεια τηλεειδοποιητών, εξαφανίστηκε την ημέρα των εκρήξεων στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail ανέφερε ότι ο ινδικής καταγωγής Νορβηγός Ρένσον Γιόσι, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της βουλγαρικής εταιρείας «Norta Global Ltd» που ασχολείται με την προμήθεια συσκευών τηλεειδοποίησης, εξαφανίστηκε την ημέρα των  εκρήξεών  στον Λίβανο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στις 17 Σεπτεμβρίου ο Yossi άφησε το διαμέρισμά του σε προάστιο του Όσλο και πήγε για προγραμματισμένο επαγγελματικό ταξίδι και έκτοτε η διοίκηση του νορβηγικού ομίλου μέσων ενημέρωσης «NHST», κύριος εργοδότης του, δεν μπορεί να επικοινωνήστε μαζί του.

Ο 39χρονος επιχειρηματίας φέρεται να πλήρωσε στην βρετανή Cristiana Arcidiacono-Barsony 1,3 εκατομμύρια λίρες «ως μέρος συμφωνίας ενορχηστρωμένης από τη Mossad για την απόκτηση των τηλεειδοποιητών.

Ο Χοσέ, ο οποίος μετακόμισε στο Όσλο το 2015 μετά από δύο χρόνια εργασίας σε μια συμβουλευτική εταιρεία μετανάστευσης στο Λονδίνο , φαίνεται ότι έφυγε για ένα προσχεδιασμένο επαγγελματικό ταξίδι την Τρίτη

Από την πλευρά της, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ακόμη λόγος να πιστεύεται ότι ο Γιόσι γνώριζε τυχόν επιχειρήσεις εγκατάστασης εκρηκτικών σε τηλεειδοποιητές.

Νωρίτερα, η ουγγρική ιστοσελίδα «Telex» ανέφερε το ενδεχόμενο η βουλγαρική εταιρεία «Norta Global Ltd» να αγοράσει τους τηλεειδοποιητές που εξερράγησαν στον Λίβανο, από την ταϊβανέζικη εταιρεία «Gold Apollo».

Ο ιστότοπος ανέφερε ότι η εταιρεία «BAC Consulting», εγγεγραμμένη στη Βουδαπέστη, ενήργησε μόνο ως μεσάζων και συνήψε συμφωνία με εταιρεία της Ταϊβάν, ενώ βουλγαρική εταιρεία από τη Σόφια πραγματοποίησε απευθείας την αγορά των προαναφερθέντων τηλεειδοποιητών.

Ο ιστότοπος ισχυρίστηκε ότι η βουλγαρική εταιρεία που «κανόνισε την παράδοση και την πώληση» τηλεειδοποιητών σε εκπροσώπους της HZ. Η ZB.L.L., ιδρύθηκε το 2022 και ανήκει σε Νορβηγό πολίτη.

Πηγή: Daily Mail

Συνέχεια ανάγνωσης

Βουλγαρία

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στη γραμμή Σκοπίων-Σόφιας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νέο επεισόδιο στη σύγκρουση Σκοπίων-Σόφιας, μετά το διπλωματικό επεισόδιο με την Σιλιάνοφσκα

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή