Ακολουθήστε μας

Cyberwar

Ελβετικός Στρατός: Απαγορεύει το WhatsApp, στροφή σε ελβετική εφαρμογή

Δημοσιεύτηκε

στις

Απαγορεύει WhatsApp, Signal και Telegram ο Ελβετικός Στρατός

ΣS || επιμέλεια: Λάμπρος Κ.

Απαγορεύει WhatsApp, Signal και Telegram ο Ελβετικός Στρατός. Στροφή προς την ελβετική εφαρμογή Threema για βελτίωση της ασφάλειας και της αποτροπής διαρροής δεδομένων σε τρίτους. Το πρόβλημα με τις «ένστολες» selfies από νεοσύλλεκτες και βίντεο με viral γκάφες και ατυχήματα.

Ο Ελβετικός Στρατός απαγορεύει πλέον τη χρήση της εφαρμογής WhatsApp για τα κινητά τηλέφωνα όσων βρίσκονται σε υπηρεσία σε μια προσπάθεια ασφάλειας και αποτροπής διαρροής δεδομένων σε τρίτους.

Η απαγόρευση, η οποία επιβεβαιώθηκε επίσημα από τον στρατό, επεκτείνεται και σε άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το Signal και το Telegram.

Ο λόγος της αλλαγής στην πολιτική είναι η ασφάλεια δεδομένων.

Το αρχηγείο ενημέρωσε με e-mail τους διοικητές μονάδων για την αλλαγή, προτείνοντας όπως οι στρατιώτες υπό τις διαταγές τους αντικαταστήσουν τις ξένες εφαρμογές με την ελβετική εφαρμογή Threema που εδρεύει στην χώρα.

39365375_highres.jpg

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, Daniel Reist, η πρόταση ισχύει «για όλους», συμπεριλαμβανομένων των κληρωτών που υπηρετούν, καθώς και των εφέδρων που επιστρέφουν για επανεκπαίδευση.

Τα ερωτήματα γύρω από τη χρήση των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων προέκυψαν κατά την περίοδο που ο Ελβετικός Στρατός συνέδραμε στις προσπάθειες διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και του εμβολιαστικού προγράμματος. Παρατηρήθηκε η ανάγκη βελτίωσης της ανταλλαγής πληροφοριών.

sw-07316ea30f.jpg

Η ανακοίνωση, που αναρτήθηκε και στα επίσημα ΜΚΔ των Ελβετικών Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρει πως η επικοινωνία για θέματα που αφορούν την υπηρεσία μπορεί να γίνεται μέσω της Threema, συμπεριλαμβανομένων και των κλήσεων, «χωρίς να αφήνονται ψηφιακά ίχνη».

Ο Ελβετικός Στρατός θα καλύψει το κόστος εγγραφής στο Threema, που τιμάται στα 4 ελβετικά φράγκα (περίπου €3,85), και που ήδη χρησιμοποιείται από άλλες δημόσιες υπηρεσίες της Ελβετίας.

Το Threema χρησιμοποιείται μέχρι στιγμής από περίπου 10 εκατομμύρια χρήστες και είναι σχεδιασμένο ώστε να μην μαζεύει πολλά δεδομένα χρήστη και δεν χρηματοδοτείται από διαφημίσεις. Η εταιρεία αναφέρει ότι η εφαρμογή είναι ανοιχτού κώδικα και όλες οι επικοινωνίες είναι κρυπτογραφημένες end-to-end.

Εφαρμογές όπως το WhatsApp υπόκεινται στο νόμο US Cloud Act, ο οποίος επιτρέπει στις αρχές των ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που διατηρούν εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, έστω και αν αυτά τα δεδομένα διατηρούνται σε διακομιστές εκτός της χώρας.

Μετρήσεις αναφέρουν πως το WhatsApp είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογής επικοινωνίας μεταξύ των ηλικιών 16-64 στην Ελβετία.

Ένστολες selfies & viral γκάφες

Το 2016 ξέσπασε ένα μικρό σκάνδαλο στις τάξεις του στρατού, με τους ηγήτορες να διατάζουν παύση της λήψεως σέλφι και ανάρτησης φωτογραφικών στα ΜΚΔ, καθώς και αναρτήσεων «ρατσιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου».

Όπως αναφέρθηκε τότε, υπήρχε ένα «ιδιαίτερο πρόβλημα με γυναίκες νεοσύλλεκτες που φωτογράφιζαν εμμονικά τους εαυτούς τους κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής υπηρεσίας και τις αναρτούσαν στους προσωπικούς λογαριασμούς τους». Ελβετικές εφημερίδες είχαν αναδημοσιεύσει πολλές από τις φωτογραφίες.

dailymail0002.jpg

Ο εκπρόσωπος Daniel Reist δήλωσε τότε: «Υπάρχει μια πολύ σαφής πολιτική: Όχι φωτογραφίες με στολή. Όποιος θέλει να βγάλει φωτογραφία πρέπει πρώτα να ρωτήσει τον διοικητή. Εάν αναρτηθεί χυδαία ανοησία, ή σεξιστικό ή ρατσιστικό υλικό, θα καλέσουμε τη Στρατονομία. Αλλά αν δημοσιευθούν θετικές εμπειρίες, αυτό δεν βλάπτει τον στρατό.»

swis-stratiotes-4.jpg
dailymail0001.jpg

Στις φωτογραφίες που αναρτούσαν μερικές από τις κοπέλες χρησιμοποιούσαν τα hashtags #proud (περήφανη) και #strong (δυνατή).

Άλλο ζήτημα που είχε προκύψει τον ίδιο χρόνο, ήταν τα βίντεο στρατιωτών με διάφορες γκάφες τους. Μια συλλογή από αυτά με τίτλο «The Best of Swiss Army» έγινε viral. Στα βίντεο περιλαμβάνονται ατυχήματα με στρατιωτικά οχήματα, επικίνδυνα ακροβατικά, ύπνος εν ώρα υπηρεσίας και η… αναπαράσταση του Star Wars.

Ένας άλλος εκπρόσωπος του στρατού, ο Christoph Brunner, είπε πως τέτοια βίντεο αποτελούν «παραβίαση της κοινής ευπρέπειας» και «προσβολή του κύρους της στολής». Προειδοποίησε πως η Στρατονομία θα μπορούσε να λάβει μέτρα εναντίον εκείνων που τα ανέβασαν.

Σημερινή Security (07/01/2022), επιμέλεια: Λάμπρος Κ. ||| πηγές: AFP (06/01/2022), “Swiss army knifes WhatsApp at work” || SwissInfo (05/01/2022), “Swiss army restricts use of messenger apps” || Schweizer Armee, Facebook page, post 29/12/2021 || MailOnline (07/12/2016), “Swiss army chiefs order new female recruits to stop posting selfies after images emerge of them lying on bed and pole dancing”, Hannah Al-Othman.

Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Cyberwar

CyberScoop: Η κινεζική εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας στοχεύει «δεκάδες» δυτικές κυβερνήσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει ως θύματά της διεθνείς οργανισμούς και την αμυντική βιομηχανία, σύμφωνα με τις ολλανδικές αρχές.

Μια συνεχιζόμενη επιχείρηση κυβερνοκατασκοπείας που συνδέεται με την Κίνα έχει διεισδύσει επιτυχώς σε «σημαντικό αριθμό θυμάτων» που περιλαμβάνει δυτικές κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και την αμυντική βιομηχανία, δήλωσαν οι ολλανδικές αρχές πληροφοριών και ασφάλειας τη Δευτέρα. 

Οι ολλανδικές αρχές αποκάλυψαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο μια επιχείρηση που στόχευε τις συσκευές FortiGate edge και σημείωσαν την ανακάλυψη ενός νέου trojan απομακρυσμένης πρόσβασης με το όνομα ” Coathanger “, σχεδιασμένο να διατηρεί την πρόσβαση σε συσκευές FortiGate. Η έκθεση του Φεβρουαρίου προέκυψε από έρευνα για παραβίαση στο ολλανδικό Υπουργείο Άμυνας και η έκθεση της Δευτέρας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η κινεζική εκστρατεία κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο φαίνεται να είναι πολύ πιο εκτεταμένη από ό,τι ήταν γνωστό στο παρελθόν», ανέφεραν οι ολλανδικές αρχές σε δήλωση .

Η επιχείρηση που συνδέεται με την Κίνα απέκτησε πρόσβαση σε τουλάχιστον 20.000 συστήματα FortiGate παγκοσμίως μέσα σε λίγους μήνες το 2022 και το 2023 χρησιμοποιώντας μια ευπάθεια που είχε επιδιορθωθεί από τότε στο λογισμικό FortiGate FortiOS, δήλωσαν οι ολλανδικές αρχές. Οι χάκερ γνώριζαν για την ευπάθεια για τουλάχιστον δύο μήνες πριν η Fortinet ανακοινώσει την ευπάθεια, μολύνοντας περίπου 14.000 συσκευές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με τις ολλανδικές αρχές. 

Οι στόχοι περιλαμβάνουν «δεκάδες» δυτικές κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και μεγάλο αριθμό εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας. Η κινεζική επιχείρηση εγκατέστησε κακόβουλο λογισμικό σε συστήματα συνδεδεμένα με ένα άγνωστο υποσύνολο «σχετικών» στόχων, και ακόμη κι αν αυτοί οι στόχοι ενημέρωσαν το FortiGate, οι Κινέζοι χάκερ ήταν σε θέση να διατηρήσουν την πρόσβαση στα συστήματα, σύμφωνα με την ολλανδική έρευνα. 

Η Fortinet δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο την Τρίτη.

Ο Liu Pengyu, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας, δήλωσε στο CyberScoop, ότι η κινεζική κυβέρνηση αντιτίθεται σε «οποιεσδήποτε αβάσιμες συκοφαντίες και κατηγορίες κατά της Κίνας» και ότι η χώρα «είναι σημαντικό θύμα κυβερνοεπιθέσεων».

«Τηρούμε σταθερή στάση απέναντι σε κάθε μορφή κυβερνοεπιθέσεων και καταφεύγουμε σε νόμιμες μεθόδους για την αντιμετώπισή τους. Η Κίνα δεν ενθαρρύνει, δεν υποστηρίζει ή δεν αποδοκιμάζει επιθέσεις που εξαπολύουν χάκερ», δήλωσε ο Pengyu. «Η διατήρηση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου είναι μια παγκόσμια πρόκληση. Όπως συμβαίνει με άλλα θέματα, οι ψευδείς κατηγορίες ή η αντιπαράθεση μπλοκ θα βλάψουν μόνο τη συλλογική απάντηση στις απειλές που αντιμετωπίζει ο κόσμος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».

Η εκστρατεία που περιγράφονται από τις ολλανδικές αρχές υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη κατάχρηση των συσκευών άκρων — συμπεριλαμβανομένων των τείχη προστασίας και των δρομολογητών — ως βασικό μέρος των εξελιγμένων κρατικών επιχειρήσεων hacking που έχουν στοχεύσει ευάλωτους δρομολογητές μικρών γραφείων και οικιακών γραφείων για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας υποδομές και άλλα ευαίσθητα δίκτυα , όπως έχουν προειδοποιήσει αξιωματούχοι των ΗΠΑ .

«Οι συσκευές δικτύων Edge είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σήμερα», δήλωσε ο Tom Hegel, κύριος ερευνητής απειλών της SentinelLabs. Ο Χέγκελ, ο οποίος παρακολουθεί τις κινεζικές επιχειρήσεις hacking και είναι εξοικειωμένος με την εκστρατεία που τόνισε η ολλανδική κυβέρνηση. Είπε ότι η ασφάλεια των συσκευών edge είναι «ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί τόσο λίγοι έχουν τεχνολογία ασφαλείας για να τις υπερασπιστούν ή ακόμα και να τις παρακολουθούν. Ωστόσο, γίνεται η πιο συχνά στοχευμένη τεχνολογία».

Αν και δεν είναι γνωστό πόσες οντότητες έχουν εγκαταστήσει το κακόβουλο λογισμικό, οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών «θεωρούν πιθανό ότι ο κρατικός παράγοντας θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκτείνει την πρόσβασή του σε εκατοντάδες θύματα παγκοσμίως και να προβεί σε πρόσθετες ενέργειες, όπως η κλοπή δεδομένων», σύμφωνα με τη δήλωση.

«Οι λοιμώξεις από τον ηθοποιό είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν», έγραψαν οι αρχές. «Το NCSC και οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών δηλώνουν επομένως ότι είναι πιθανό ο κρατικός παράγοντας να έχει ακόμα πρόσβαση σε συστήματα σημαντικού αριθμού θυμάτων».

Ο Hegel σημείωσε ότι το Coathanger είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για απομακρυσμένη πρόσβαση και δυνατότητες backdoor. «Τα θύματα υψηλής αξίας μπορούν στη συνέχεια να δουν περαιτέρω κακόβουλο λογισμικό που εισάγεται στο δίκτυο μέσω αυτής της πρόσβασης», είπε.

Ο Χέγκελ αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένους γνωστούς στόχους, αλλά είπε ότι «περιλαμβάνουν μια ποικιλία δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών που σχετίζονται με την παγκόσμια ατζέντα της Κίνας».

Γνωρίζοντας τις κινεζικές επιχειρήσεις hacking, πρόσθεσε, είναι πιθανό ότι οι χάκερ «χρησιμοποίησαν πολλαπλές οικογένειες κακόβουλου λογισμικού και υποδομές δικτύου που παραμένουν άγνωστες σε εμάς σήμερα και η διατήρηση της μακροπρόθεσμης πρόσβασης σε μια ευρεία ποικιλία οργανισμών είναι ιδιαίτερα σημαντική για αυτούς».

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, DC, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο την Τρίτη. Η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομής δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το πόσες οντότητες των ΗΠΑ, αν υπάρχουν, στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης.

ΠΗΓΗ: CyberScoop

Συνέχεια ανάγνωσης

Cyberwar

Πωλείται για 200 δολάρια στο Dark Web το webmail της Ελληνικής Αστυνομίας!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Hacker με το ψευδώνυμο «DuckyMummy» πουλάει προσβάσεις σε λογαριασμούς webmail της Ελληνικής Αστυνομίας στο Dark Web (Σκοτεινό Διαδίκτυο) και στην ιστοσελίδα breachforums.st. Η τιμή έχει οριστεί στα 200 $. Δυστυχώς, ενώ τα διαπιστευτήρια λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω των οποίων διαμοιράζονται καθημερινά χιλιάδες ευαίσθητες πληροφορίες Ελλήνων πολιτών είναι στο σφυρί, δεν ειναι γνωστό αν οι αρμόδιες αρχές έχουν αντιληφθεί την παραβίαση!

Τι συνέβη;

O hacker DuckyMummy, γνωστή προσωπικότητα στον υπόκοσμο του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, έχει βγάλει στο σφυρί διαπιστευτήρια πρόσβασης (username και κωδικούς πρόσβασης) στο σύστημα webmail της Ελληνικής Αστυνομίας. Το webmail της ΕΛ.ΑΣ είναι προσβάσιμο αποκλειστικά απο στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς είναι το σημείο επικοινωνίας με τους πολίτες που ζητούν οποιοδήποτε έγγραφο τους αφορά. Αυτή η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση θα μπορούσε ενδεχομένως να εκθέσει ευαίσθητες επικοινωνίες, εσωτερικά έγγραφα και επιχειρησιακές λεπτομέρειες που είναι κρίσιμες για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα των Αρχών.

Το webmail της Ελληνικής Αστυνομίας πωλείται 200$ στο Dark Web!

Ο hacker επιβεβαιώνει την επίθεση του, αναρτώντας screenshots με μερικά από τα κλεμμένα διαπιστευτήρια και τις προσβάσεις στα συστήματα της Ελληνικής αστυνομίας. Η είδηση μάλιστα έγινε γνωστή στο διαδικτύο μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) με σκοπό να ενημερωθούν για την πώληση ενδιαφερόμενοι που μπορεί να μην έχουν πρόσβαση στο Dark Web.

ΠΗΓΗ: secnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Cyberwar

Μην ανοίξετε αυτό το μήνυμα! Νέα απάτη με δόλωμα πακέτο από τα ΕΛΤΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Απατεώνες αδειάζουν τους λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών

Δεν έχουν τέλος τα φαινόμενα ηλεκτρονικής απάτης, με αρκετούς πολίτες να πέφτουν θύματα επιτήδειων, που αποκτούν πρόσβαση και αδειάζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς

Τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότεροι έχουν λάβει στο κινητό του τηλέφωνο SMS ή μηνύματα στο imessage που αφορούν στην παραλαβή δεμάτων από τα ΕΛΤΑ, τα οποία βρίσκονται δήθεν σε εκκρεμότητα.

Οι παραλήπτες των μηνυμάτων καλούνται να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, ώστε να τους παραδοθεί το δέμα. 

Τα μηνύματα αναφέρουν: «Το δέμα των Ελληνικών Ταχυδρομείων έφτασε στην αποθήκη και δεν μπορεί να παραδοθεί λόγω ελλιπών στοιχείων διεύθυνσης. Επιβεβαιώστε τη διεύθυνσή σας στον σύνδεσμο.

(Παρακαλώ απαντήστε Y, μετά βγείτε από το μήνυμα κειμένου και ανοίξτε το ξανά για να ενεργοποιήσετε τον σύνδεσμο ή αντιγράψτε τον σύνδεσμο και ανοίξτε τον στο Safari)».

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί τους πολίτες πως πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια «ηλεκτρονικού ψαρέματος», μέσω της οποίας επιτήδειοι επιχειρούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία πολιτών. Σε περίπτωση λοιπόν που λάβετε ένα τέτοιο μήνυμα μην πατήσετε πάνω στο ενεργό link και μην προχωρήσετε σε καμία ενέργεια. 

ΠΗΓΗ: Star.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή