Ακολουθήστε μας

Ισλάμ

Τρομοκρατία και Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες

Δημοσιεύτηκε

στις

Βασίλης Γιαννακόπουλος
 Άρθρο του GeoStrategy στο ΠΟΝΤΙΚΙ

Μερικές εβδομάδες πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ) της νότιας Ρωσίας προκάλεσαν σοκ και έντονη ανησυχία τόσο στους διοργανωτές των αγώνων όσο και στους Ρώσους πολίτες.
Το Βόλγκογκραντ συνιστά βιομηχανικό και συγκοινωνιακό κόμβο, και ως εκ τούτου, η επιλογή του από τους τρομοκράτες έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία.
Τα μείζονα ερωτήματα πλέον που απασχολούν έντονα τις ρωσικές δυνάμεις ασφάλειας είναι:
«Ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος;»
«Θα διεξαχθούν με ασφάλεια οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες;»

Συγκρουσιακή κατάσταση στο Βόρειο Καύκασο
Τα συσσωρευμένα εδαφικά, οικονομικά και εθνο-θρησκευτικά προβλήματα, το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και η δραστηριότητα των εξεγερμένων ριζοσπαστών σαλαφιστών ανταρτών ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις ασφάλειας, που εφαρμόζουν σκληρά μέτρα για να καταστείλουν την εξέγερση, συνιστούν τα σημαντικότερα αίτια της υφιστάμενης συγκρουσιακής κατάστασης στο Βόρειο Καύκασο, την πλέον βίαιη περιοχή της Ευρώπης. Μια επιπρόσθετη αιτία είναι η βαθιά θρησκευτική σύγκρουση, που εδώ και δύο δεκαετίες έχει διχάσει τους μουσουλμάνους της περιοχής σε παραδοσιακούς, με τους οποίους έχει συμμαχήσει η ρωσική κυβέρνηση, και σε φονταμενταλιστές (κυρίως σαλαφιστές).
 Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο κατακερματισμός της περιοχής και η ελλιπής ενοποίηση με την υπόλοιπη Ρωσία, γεγονός που συμβάλλει καταλυτικά στην πολιτική και κοινωνική αποξένωση των κατοίκων της.
Τη χρονική περίοδο 2007-2010, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην περιοχή του Βορείου Καυκάσου παρουσίασαν αύξηση, ενώ το 2011 και το 2012 μειώθηκαν ελαφρά. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο αριθμός τόσο των τρομοκρατών που έχασαν τη ζωή τους όσο και αυτών που συνελήφθησαν αυξήθηκε αισθητά, εξαιτίας και των αυξημένων αντιτρομοκρατικών μέτρων που έλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις ασφάλειας. Συγκεκριμένα, το 2012 τα θύματα της ένοπλης σύγκρουσης ανήλθαν σε 1.225 (700 νεκροί και 525 τραυματίες), ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2013 υπολογίζονται σε περίπου 242 νεκρούς και 253 τραυματίες. Το Νταγκεστάν συνιστά την πλέον πολυτάραχη περιοχή του Βορείου Καυκάσου και ακολουθεί η Τσετσενία και η Ινγκουσετία.
Η ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση «Εμιράτο του Καυκάσου» (Imarat Kavkaz) συνιστά τον πυρήνα της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Ρωσία και λαμβάνει ουσιαστική υλική και ιδεολογική υποστήριξη από το παγκόσμιο δίκτυο τρομοκρατίας. Από την πλευρά του, το «Εμιράτο του Καυκάσου», που επιδιώκει την απόσχιση της περιοχής, παρέχει ιδεολογική και οικονομική υποστήριξη, οπλισμό, καθώς και ως ένα βαθμό καθοδήγηση και συντονισμό της δραστηριότητας των περίπου 40 τοπικών ένοπλων ομάδων (jamaats) του Βορείου Καυκάσου, της περιοχής του Βόλγα, της Μόσχας και άλλων ρωσικών περιοχών. Μάλιστα, εικάζεται ότι τα τελευταία χρόνια το «Εμιράτο του Καυκάσου» έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι κάποια παρακλάδια του δραστηριοποιούνται στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Τσεχία, τη Γαλλία και το Αζερμπαϊτζάν.
Το Δεκέμβριο του 2011, ο Πούτιν απέρριψε την απόσχιση της μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Κασπίας Θάλασσας περιοχής του Βορείου Καυκάσου και προειδοποίησε ότι «μια τέτοια επιλογή αντίκειται στα ρωσικά συμφέροντα, καθότι σταδιακά θα κατακερματισθεί και η υπόλοιπη Ρωσία». Επιπρόσθετα, υποστήριξε την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Πράγματι, στα τέλη Ιουνίου του 2012, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι «η οικονομική ανάπτυξη Βορείου Καυκάσου συνιστά μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της ρωσικής κυβέρνησης». Παρά το σημαντικό έλλειμμα εσωτερικής ασφάλειας, η περιοχή φαίνεται να ανακάμπτει οικονομικά και το ποσοστό ανεργίας να παρουσιάζει πτώση της τάξης του 50%, σε σχέση με το 2010.
Ρωσο-αμερικανική αντιτρομοκρατική συνεργασία
Στις 26 Μαΐου του 2011, με το Προεδρικό Εκτελεστικό Διάταγμα 13224, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπεριέλαβαν το «Εμιράτο του Καυκάσου» στη λίστα των ομάδων της παγκόσμιας τρομοκρατίας και επικήρυξαν τον ηγέτη και ιδρυτή της εν λόγω ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης, Ντόκου Ουμάροφ, με πέντε εκατομμύρια δολάρια.
Μετά από τη βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη από δύο αδελφούς Τσετσένους μετανάστες, οι πρόεδροι Ομπάμα και Πούτιν είχαν επανειλημμένες συνομιλίες για την από κοινού αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας. Στις 7 Μαΐου 2013, ο διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ, επισκέφθηκε τη Μόσχα για τις λεπτομέρειες της επικείμενης διμερούς συνεργασίας, ενώ περίπου ένα μήνα αργότερα, οι δύο πρόεδροι εξέδωσαν μια κοινή δήλωση υποσχόμενοι περισσότερη συνεργασία για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Αυτή η ρωσο-αμερικανική συνεργασία, η οποία αφορά κυρίως στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο πλευρών, περιλαμβάνει και την ασφαλή διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 στο Σότσι. 
Τρομοκρατικές ενέργειες πριν την έναρξη των αγώνων
Οι τελευταίες εξελίξεις, που σχετίζονται με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα εξάμηνο. Συγκεκριμένα, στις 3 Ιουλίου του 2013, ο αυτοαποκαλούμενος πρόεδρος της «Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ιτσκερίας», Ντόκου Ουμάροφ, μέσω ενός βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, ακύρωσε το δεκαεπτάμηνο μορατόριουμ των τρομοκρατικών επιθέσεων κατά μαλακών στόχων και κάλεσε τους ισλαμιστές αντάρτες «να στοχοποιήσουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι». Έκτοτε, σημειώθηκε μια σειρά τρομοκρατικών ενεργειών, οι οποίες αποσκοπούν στην αποτυχία της διεξαγωγής των αγώνων.
Στις 21 Οκτωβρίου 2013, γυναίκα καμικάζι (μαύρη χήρα) πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό σε λεωφορείο στο Βόλγκογκραντ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άτομα και να τραυματισθούν περίπου 30.
Στις 29 Δεκεμβρίου 2013, μια άλλη γυναίκα καμικάζι ανατινάχθηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ. Οι νεκροί από την έκρηξη ανήλθαν σε 18 και οι τραυματίες σε δεκάδες.
Λίγες ώρες αργότερα (30 Δεκεμβρίου), ένας ακόμη βομβιστής αυτοκτονίας σκόρπισε τον θάνατο μέσα σε τρόλεϊ στην ίδια πόλη, πυροδοτώντας τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του. Ο απολογισμός αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης ήταν 15 νεκροί και 28 τραυματίες.
Διεξαγωγή κυβερνοπολέμου
Στις 27 Δεκεμβρίου 2013, δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο ένα μήνυμα των Anonymous Caucasus, που αυτοαποκαλούνται «Ηλεκτρονικός Στρατός του Εμιράτου του Καυκάσου» (Electronic Army of the Caucasus Emirate), με αποδέκτες τη ρωσική κυβέρνηση και όλες τις ρωσικές επιχειρήσεις, που συμμετέχουν και χρηματοδοτούν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Μεταξύ άλλων, το μήνυμα ανέφερε τα ακόλουθα:
«Οι υποδομές για τους αγώνες στο Σότσι κατασκευάσθηκαν πάνω στους τάφους του ενός εκατομμυρίου αθώων Καυκάσιων, που σφαγιάστηκαν από τους Ρώσους το 1864…»
«Οι Anonymous Caucasus αποφάσισαν να διεξάγουν την επιχείρηση ΄Pay Back for Sochi΄, η οποία θα είναι ο ισχυρότερος κυβερνοπόλεμος κατά της ρωσικής κυβέρνησης…».
«Οι Anonymous Caucasus είναι ισχυρότεροι από ποτέ και η δράση μας θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Υποστηρίζουμε όλα τα έθνη του Καυκάσου εναντίον του εχθρού της χώρας μας τη Ρωσία και των εχθρών του Ισλάμ…»
«Η τελευταία επίθεσή μας εναντίον των ρωσικών τραπεζών ήταν μόνο ένα αστείο, σε σύγκριση με αυτό που έρχεται σύντομα…»
Ως γνωστόν, στις αρχές Οκτωβρίου 2013, είχαν πραγματοποιηθεί μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις στις ιστοσελίδες πολλών μεγάλων ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, η VTB, η Alfa Bank και η Sberbank.
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
3 Ιουλίου 2013: Ο Ντόκου Ουμάροφ καλεί τους σαλαφιστές του Βορείου Καυκάσου να στοχοποιήσουν του Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
1-3 Οκτωβρίου 2013: Οι Anonymous Caucasus διεξάγουν κυβερνοεπιθέσεις μεγάλης κλίμακας κατά ιστοσελίδων ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
21 Οκτωβρίου 2013: Γυναίκα καμικάζι πυροδοτεί εκρηκτικό μηχανισμό σε λεωφορείο στο Βόλγκογκραντ (έξι νεκροί και 30 τραυματίες).
27 Δεκεμβρίου 2013: Οι Anonymous Caucasus προαναγγέλλουν νέες κυβερνοεπιθέσεις στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
29 Δεκεμβρίου 2013: Γυναίκα καμικάζι πυροδοτεί εκρηκτικό μηχανισμό στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ (18 νεκροί και δεκάδες τραυματίες).
30 Δεκεμβρίου 2013: Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί εκρηκτικό μηχανισμό σε τρόλεϊ του Βόλγκογκραντ (15 νεκροί και 28 τραυματίες).
Πόσο ασφαλείς θα είναι οι αγώνες;
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γνωστή και ως FSB, έχει αναλάβει εδώ και τέσσερα χρόνια την ευθύνη για την ασφάλεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων (7-23 Φεβρουαρίου 2014) και των αντίστοιχων Παραολυμπιακών (7-16 Μαρτίου 2014). Στη διάρκεια των αγώνων, αναμένεται η ανάπτυξη εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών, τόσο των ρωσικών δυνάμεων ασφάλειας όσο και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε ακτίνα περίπου 300 χιλιομέτρων πέριξ του Σότσι. Πέραν αυτών, ενισχυμένα είναι ήδη τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται τόσο στα κομβικά σημεία της ευρύτερης νότιας Ρωσίας, όσο και στη ρωσική πρωτεύουσα. Επιπρόσθετα, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πούτιν υπέγραψε ένα νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, που αφενός απαιτεί από τους συγγενείς των επίδοξων τρομοκρατών να πληρώσουν για οποιαδήποτε υλική ή ανθρώπινη απώλεια, αφετέρου επιβάλλει ποινή φυλάκισης έως και 10 έτη σε όσους εκπαιδεύουν άτομα προκειμένου να διεξάγουν τρομοκρατικές ενέργειες κατά της Ρωσίας.
Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, η πιθανότητα νέων τρομοκρατικών επιθέσεων πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Επίσης, αυξημένη είναι και η πιθανότητα νέων κυβερνοεπιθέσεων κατά των ρωσικών κρατικών υπηρεσιών και κατά των επιχειρήσεων που εμπλέκονται με τη διεξαγωγή των αγώνων.
Οι πρόσφατες επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ κατέδειξαν ότι οι δράστες διαθέτουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή δυνατότητα, αλλά και την πρόθεση να προβούν σε νέες πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η απειλή κατά της ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων είναι σημαντική.
Τον περασμένο Ιούλιο, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τους ισλαμιστές αντάρτες, ο Ντόκου Ουμάροφ δεν προσδιόρισε τον τρόπο στοχοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων. Επομένως, όσοι από αυτούς αποφασίσουν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Ουμάροφ, θα το πράξουν σύμφωνα με την επιχειρησιακή δυνατότητα που διαθέτουν. Με άλλα λόγια, είναι πιθανόν να μην περιορισθούν μόνο στις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, αλλά να προβούν και σε άλλες μορφές ασύμμετρων απειλών, όπως ένοπλες επιθέσεις κατά αστυνομικών και θεατών, ομηρίες, κυβερνοεπιθέσεις, χημικές επιθέσεις μικρής έως μεσαίας κλίμακας, κτλ.
Είναι προφανές ότι η ασφάλεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι δεν προβληματίζει μόνο τις ρωσικές αρχές. Δημιουργεί έντονες ανησυχίες και στους αθλητές, αλλά και σε όσους έχουν αποφασίσει να μεταβούν στο Σότσι για να τους παρακολουθήσουν. Η όλη διεξαγωγή των αγώνων συνιστά ένα στοίχημα για τον Πούτιν, το οποίο επιδιώκει να κερδίσει με κάθε τρόπο. Εξάλλου, η ομαλή διεξαγωγή των αγώνων θα λειτουργήσει ευνοϊκά και για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, που επίσης θα διεξαχθεί στη Ρωσία το 2018.

Video

Ο Ράμα ιδρύει την πρωτεύουσα του Ισλάμ στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Τι είναι το νέο κράτος που ιδρύει ο Έντι Ράμα στην καρδιά των Τιράνων;

Σε τι αποσκοπεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και πώς κερδίζει η Τουρκία μία νέα παρουσία στα βόρεια σύνορά μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισλάμ

Ολλανδία: «Τρομοκρατικό» το κίνητρο του άνδρα που επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς στο Ρότερνταμ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Piroschka van de Wouw

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με τρομοκρατικό κίνητρο

«Τρομοκρατικά κίνητρα» ενδέχεται να είχε ο άνδρας που εξαπέλυσε επίθεση με μαχαίρι το βράδυ της Πέμπτης, στο Ρότερνταμ, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας έναν ακόμη, σύμφωνα με Ολλανδούς εισαγγελείς.

Ο 22χρονος, που κατάγεται από το Άμερσφουτ, μαχαίρωσε και τραυμάτισε το πρώτο θύμα του σε ένα πάρκινγκ κάτω από τη Γέφυρα του Εράσμου. Στη συνέχεια ανέβηκε στο οδόστρωμα και σκότωσε έναν άλλο άνδρα. Περαστικοί και αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.

Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχει κι άλλο κίνητρο
Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με τρομοκρατικό κίνητρο. Πριν από την επίθεση ο νεαρός φέρεται ότι φώναξε πολλές φορές «Αλαχού Ακμπάρ», δηλαδή «Ο Θεός είναι μεγάλος», στα αραβικά.

Πάντως οι εισαγγελείς δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχει και κάποιο άλλο κίνητρο.

Ο ύποπτος ζούσε στο Άμερσφουτ, μια πόλη που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από το Ρότερνταμ. Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι κρατούσε δύο μεγάλα μαχαίρια και επέλεξε τα θύματά του στην τύχη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Θράκη (Πομακικό)

Θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη προωθεί η Τουρκία και στην Ισλαμική Διάσκεψη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στο ψήφισμα του ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) υιοθετεί όλα τα θέματα που προωθεί ο τουρκισμός στη Θράκη, δίνοντας εικόνα «καταπίεσης» των μελών της μειονότητας και παραβίασης ακόμη και των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και θέτει μάλιστα την Ελλάδα υπό τη «επιτήρηση» του ζητώντας από τον ΓΓ  να παρέμβει προς τη χώρα μας και να υποβάλει νέα έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του OIC.   

Mε παρέμβαση της Τουρκίας για μια ακόμη φορά ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), συμπεριέλαβε στις αποφάσεις του, κείμενο το οποίο υιοθετεί όλες τις αιτιάσεις και διεκδικήσεις της Άγκυρας για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, την οποία καταγράφει ως «Τουρκική», καθώς αναφέρει επίσης και για «μουσουλμάνους των Δωδεκανήσων».

Στο κείμενο  των αποφάσεων της 50ης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών που συνήλθε στο Καμερούν παρουσία και του Τούρκου ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν, περιλαμβάνεται και ειδική ενότητα με Εκθέσεις, οι οποίες περιέχουν και συστάσεις για μουσουλμανικούς πληθυσμούς ανά τον κόσμο που παραβιάζονται τα δικαιώματα τους. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει τη μουσουλμανική κοινότητα στο  Μιανμάρ, στην Κριμαία  στις Φιλιππίνες και τη «τουρκική μειονότητα στη Θράκη  και τον μουσουλμανικό πληθυσμό στη Δωδεκάνησο». 

Με δεδομένο ότι ο OIC έχει 57 κράτη μέλη και  καλύπτει έναν πληθυσμό σχεδόν 2,1 δισ. ανθρώπων, το γεγονός  ότι στις αποφάσεις του  υιοθετεί και προβάλει όλη την τουρκική επιχειρηματολογία για τη μουσουλμανική  μειονότητα της Θράκης δημιουργεί μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για τη χώρα  μας. Και μάλιστα σε μια περίοδο που οι «ειδήσεις» για υποτιθέμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων των μουσουλμάνων  τροφοδοτεί αντιδράσεις και ακραίων ισλαμικών φωνών και οργανώσεων.

Συγχρόνως όμως αυτή η παραμορφωτική εικόνα για  την  κατάσταση της ελληνικής  μουσουλμανικής μειονότητας αποσκοπεί στο να πλήξει και τις σχέσεις της χώρας μας με τον Αραβικό και Μουσουλμανικό Κόσμο, είτε ενοχοποιώντας τις σχέσεις αυτές είτε βάζοντας στην ατζέντα τους έστω και εμμέσως θέμα «τουρκικής μειονότητας».  

Στο ψήφισμα του ο OIC υιοθετεί όλα τα θέματα που προωθεί ο τουρκισμός στη Θράκη, δίνοντας εικόνα «καταπίεσης» των μελών της μειονότητας και παραβίασης ακόμη και των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και θέτει μάλιστα την Ελλάδα υπό τη «επιτήρηση» του ζητώντας από τον ΓΓ  να παρέμβει προς τη χώρα μας και να υποβάλει νέα έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του OIC.   
 
Η Τουρκία επιχειρεί εντατικά να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα το μειονοτικό και με τη διεθνοποίηση του, ενώ είναι  χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δίμηνο υπάρχει μια συντονισμένη επικοινωνιακή «επίθεση» με τακτικά και συχνά δημοσιεύματα από τα τουρκικά κρατικά ΜΜΕ, Anadolu και ΤΡΤ με αντικείμενο τις δήθεν παραβιάσεις των δικαιωμάτων της «τουρκικής», όπως την ονομάζουν,  μειονότητας στη Θράκη  

Η  απόφαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας:

«ΑΠΟΦΑΣΗ 3/50-MM 

Σχετικά με  την κατάσταση της Τουρκικής Μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τον Μουσουλμανικό Πληθυσμό των Δωδεκανήσων. 

Η 50η Σύνοδος του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Γιαουντέ της Δημοκρατίας του Καμερούν στις 29-30 Αυγούστου 2024 
Έχοντας πλήρη επίγνωση ότι οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα, γενικά, και η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη της Ελλάδας και ο μουσουλμανικός πληθυσμός στα Δωδεκάνησα ειδικότερα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Μουσουλμανικού Κόσμου Χαιρετίζοντας το άνοιγμα ενός τζαμιού στην Αθήνα, το οποίο, ωστόσο, διοικείται από ένα συμβούλιο που αποτελείται από μη μουσουλμάνους, 

Υπενθυμίζοντας τις αρχές και τους στόχους του Χάρτη του OIC, τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από τις ισλαμικές διασκέψεις κορυφής του OIC, τις διασκέψεις των υπουργών εξωτερικών, το Συμβούλιο και τις διεθνείς συμφωνίες, διακηρύξεις και συμβάσεις που ζητούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της λατρείας, και ειδικότερα της Συνθήκης της Λοζάνης, η οποία εγγυάται τα δικαιώματα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη της Ελλάδας, δυνάμει της οποίας έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, δηλαδή την τουρκική,  και ασκούν τις θρησκευτικές τους τελετές, 

Έχοντας εξετάσει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα σχετικά με την κατάσταση των μουσουλμανικών κοινοτήτων και μειονοτήτων σε κράτη μέλη που δεν είναι μέλη του OIC: 

1. καλεί την Ελλάδα να διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα  
2. καλεί την Ελλάδα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προάσπιση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών καθώς και της ταυτότητας της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας που προέρχονται από διμερείς και διεθνείς Συμφωνίες 
3. ζητεί εκ νέου από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής ως επίσημους μουφτήδες 
4. καλεί την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκλογή των διοικητικών συμβουλίων των Βακουφίων  από την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αυτοδιοίκησή τους 
5. τονίζει την ανησυχία του για την πρακτική της Ελλάδας όσον αφορά τον διορισμό 240 ιμάμηδων/θρησκευτικών εκπαιδευτών, παρά τις αντιδράσεις της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας 
6. παροτρύνει την Ελλάδα να εφαρμόσει τις ετυμηγορίες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σχετικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας 
7. παροτρύνει εκ νέου την Ελλάδα να αποκαταστήσει τα δικαιώματα ιθαγένειας δεκάδων χιλιάδων μελών της τουρκικής μειονότητας από τα οποία αφαιρέθηκε η ιθαγένεια βάσει του άρθρου 19 του νόμου αριθ. 3370/1955 περί ελληνικής ιθαγένειας 
8. επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία και επείγοντα μέτρα, σε διαβούλευση με την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ζητημάτων της, τα οποία συνδέονται επίσης άμεσα με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής στην οποία ζει 
9. ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να κινήσει έρευνα ιδίως σχετικά με τα ζητήματα που θίγονται στο παρόν ψήφισμα και να υποβάλει σχετική έκθεση στην τεσσαρακοστή έκτη σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών· 
10. χαιρετίζει την έναρξη για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 ενός «Προγράμματος Ισλαμικών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης· 
11. σημειώνει τη στήριξη που παρέχει το Πανεπιστήμιο Al-Azhar σε θρησκευτικά ζητήματα και θρησκευτικά σχολεία για μουσουλμάνους στην Ελλάδα· 
12. καλεί τον Γενικό Γραμματέα να επαναλάβει τον διάλογο και τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας με στόχο την ενίσχυση της ευημερίας και της ευημερίας των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, ιδίως της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας και του μουσουλμανικού πληθυσμού στα Δωδεκάνησα 
13. Ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να παρακολουθήσει την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος και να υποβάλει σχετική έκθεση στην 51η Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών». 

ΠΗΓΗ: Liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή