Ακολουθήστε μας

Ισραήλ

Ανάλυση: Ποιες είναι οι πιθανότητες ομαλοποίησης των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας;

Δημοσιεύτηκε

στις

 Το non-paper του State Department για την απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ από το project του αγωγού Eastmed και οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας

Ένα από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής που συζητήθηκαν έντονα τον Ιανουάριο στην Ελλάδα ήταν το non-paper του State Department για την απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ από το project του αγωγού Eastmed.

Οι αναλύσεις και οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Ισραήλ επί του θέματος είναι σημαντικές, λαμβάνοντας υπόψιν την ενόχληση στην Ιερουσαλήμ για την κίνηση της Ουάσιγκτον, αλλά και την απήχηση που έχουν στο εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ.

Μία τέτοια ανάλυση είναι και αυτή του Seth Frantzman που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Jerusalem Post, η οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους μία ενδεχόμενη ακύρωση κατασκευής του αγωγού και η εξαγωγή αερίου μέσω Τουρκίας, δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή για την ισραηλινή εξωτερική πολιτική. Η απόδοση του κειμένου:

Μία αντισημιτική χώρα, χρηματοδότης των εχθρών του Ισραήλ

Όπως τόνισε ο Αμερικανοεβραίος αναλυτής στο κείμενό του, τα ισραηλινά μέσα ασχολούνται αρκετά με την «προσπάθεια της Τουρκίας για ομαλοποίηση των σχέσεων της με το Ισραήλ», κάτι το οποίο δεν αποτελεί ρεαλιστικό ενδεχόμενο για πληθώρα λόγων.

Στο εβραϊκό κράτος δεν έχουν ξεχάσει την άθλια αντισημιτική προπαγάνδα των τουρκικών ΜΜΕ και δεν παραβλέπουν την υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία όλο αυτό το διάστημα σε μέλη της Χαμάς.

«Τα τουρκικά ΜΜΕ στοχοποιούν συνεχώς το Ισραήλ και μάλιστα ανταγωνίζονται αυτά του Ιράν στο ξέπλυμα της Χαμάς.» έγραψε ο Seth Frantzman.

«Οι λομπίστες της Τουρκίας θέλουν το Ισραήλ να ξέρει ότι στην Άγκυρα πανηγυρίζουν για την απόσυρση της στήριξης για το project του Eastmed (…) Εν ολίγοις, το εξωφρενικό σενάριο στο οποίο καλείται να συμμετάσχει το Ισραήλ, είναι να διοχετεύει το αέριο του αναγκαστικά μέσω της Τουρκίας, ώστε αυτή να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κέρδη για να χρηματοδοτήσει τη Χαμάς και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες στην περιοχή, πολλές από τις οποίες είναι αντισημιτικές και γενοκτονικές», σημειώνει ο αναλυτής.

Πώς αξιολογείται η στάση της Τουρκίας απέναντι στο Ισραήλ; 

Βλέποντας την Τουρκία για άλλη μία φορά να ζητάει βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ και σημειώνοντας ότι κάτι παρόμοιο είχε γίνει όταν Ελλάδα και Κύπρος μαζί με άλλες Μεσογειακές χώρες καταδίκασαν την τουρκική προκλητικότητα, ο Seth Frantzman εξάγει τρία συμπεράσματα:

  • Η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί την μπλόφα της ομαλοποίησης σχέσεων με την Ιερουσαλήμ κυρίως για να δημιουργήσει διαίρεση στο μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
  • Η τουρκική στρατηγική ως προς το Ισραήλ βασίζεται σε θεωρίες του 1950 που θέτουν το εβραϊκό κράτος ως πλήρως απομονωμένο στην περιοχή που ως εκ τούτου έχει ανάγκη την Άγκυρα και της δώσει τα πάντα ακόμα και δεν πάρει τίποτα ως αντάλλαγμα.
  • Η Τουρκία τα θέλει όλα δικά της υπό την έννοια του ότι θέλει να λειτουργήσει ως ενεργειακός κόμβος του ισραηλινού αερίου και έπειτα να διοχετεύσει χρήματα στη στήριξη εχθρικών για το Ισραήλ οργανώσεων.

Διαβάζοντας τα τουρκικά μέσα προπαγάνδας και βλέποντας με τι τροφοδοτούν τους λομπίστες τους στη Δύση, το μήνυμα είναι ότι το ισραηλινό αέριο πρέπει να ρέει μέσω Τουρκίας και ότι το Ισραήλ πρέπει να αναγνωρίσει τις τουρκικές αξιώσεις σε περιοχές της Μεσογείου που αποτελούν μέρος της ΑΟΖ της Κύπρου.

Άρα το Ισραήλ καλείται από την Τουρκία να καταστρέψει τις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο και να κατευθύνει το φυσικό αέριό του σε μια χώρα που στηρίζει τους εχθρούς του, χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα.

Οι ιρανοτουρκικές σχέσεις και η θεωρία της «τμηματοποίησης»

Εκτός από την αλαζονεία που δείχνει απέναντι στην Ιερουσαλήμ και την συνεχή προσπάθεια της Άγκυρας να σαμποτάρει τη συμμαχία με την Κύπρο και την Ελλάδα, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η σχέση της Τουρκίας με το Ιράν.

Οι δεσμοί Τουρκίας-Ιράν έρχονται σε αντίθεση με τις υποτιθέμενες αξιώσεις της Τουρκίας για καλές σχέσεις με το Ισραήλ. Η θεωρία της Άγκυρας ως προς αυτό, είναι αυτή της «τμηματοποίησης» των σχέσεων, ότι δηλαδή τα δύο κράτη μπορούν να διαχωρίσουν τα θέματα για τα οποία δεν συμφωνούν και να εργαστούν πάνω στα κοινά σημεία.

Με αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα μπορεί να ελέγχει τις ροές φυσικού αερίου του Ισραήλ προς την Ευρώπη, δίνοντάς της μόχλευση έναντι του Ισραήλ, για να διακόπτει τη ροή φυσικού αερίου κάθε φορά που υπάρχουν εντάσεις με τη Χαμάς. Στη συνέχεια, η Τουρκία μπορεί να διοχετεύσει τα κέρδη του φυσικού αερίου στη Γάζα και την Ιερουσαλήμ για να ωθήσει την τουρκική επιρροή στο τέμενος αλ Άκσα.

To τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το Ισραήλ είναι μία Τουρκία που διοχετεύει χρήματα για την υλοποίηση περισσότερων αποστολών τύπου Mavi Marmara και άλλες δράσεις. 

Η άποψη που λέει ότι το Ισραήλ χρειάζεται την Τουρκία,  και «πρέπει» να συνεργαστεί με την Άγκυρα είναι μια ψυχροπολεμική θεωρία που υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και της Δύσης, ως εκ τούτου πρέπει να συνεργαστεί μαζί της. Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει από το 1990. Σήμερα, η Τουρκία είναι στενός εταίρος της Ρωσίας και του Ιράν και ένα αυταρχικό καθεστώς.

Το Ισραήλ έχει επίσης χαράξει τη δική του ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική από τη δεκαετία του 1990. Όπως και η Τουρκία, έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Τουρκία, δεν συνεργάζεται με αντιδυτικά καθεστώτα ή εξτρεμιστές.

Δεδομένης αυτής της διάταξης, το Ισραήλ δεν χρειάζεται την Τουρκία, αλλά μάλλον συμβαίνει το αντίθετο, καθώς η οικονομία της βρίσκεται σε παρακμή. Άλλωστε για αυτό το λόγο η Άγκυρα προσέγγισε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Κόλπο. Ξέρει ότι το Ιράν δεν έχει χρήματα, γι’ αυτό και δεν έγινε αντίστοιχη κρούση προς την Τεχεράνη. 

Είναι το Ισραήλ αφελές στον τρόπο που αλληλεπιδρά με την Τουρκία; 

Στον απολογισμό των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας η Άγκυρα επιχειρεί να σαμποτάρει διαρκώς τις σχέσεις Ισραήλ-Ελλάδας και Ισραήλ-Κύπρου. Η Τουρκία θέλει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές και αντισημιτικές ομάδες, κινητοποιώντας ένα διεθνές δίκτυο ακροδεξιών ομάδων που συνδέονται με τη Χαμάς, ενώ παράλληλα συνεργάζεται στενά με το Ιράν και αποκομίζει κέρδη από πιθανές εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ. Σε κανένα σενάριο η Άγκυρα δεν έκανε τίποτα για το Ισραήλ ούτε επέτρεψε στο Ισραήλ να επωφεληθεί. 

Όσο η ανάλυση της Άγκυρας για την Ιερουσαλήμ παρουσιάζει το Ισραήλ ως μια αφελή χώρα που κάποιοι ξεχνάνε πώς ο Ερντογάν το συνέκρινε με τη ναζιστική Γερμανία στον ΟΗΕ το 2019 ή πώς η Άγκυρα φιλοξενεί τη Χαμάς και μπορεί να επωφεληθεί από τις ανάγκες του Ισραήλ σε φυσικό αέριο, η ιστορία των ισραηλινοτουρκικών σχέσεων θα συνεχίσει να είναι προβληματική. 

Η Τουρκία πιστεύει ότι το Ισραήλ δεν παρακολουθεί τα διπρόσωπα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, αυτά που γράφουν για «συμφιλίωση» ενώ προωθούν τον αντισημιτισμό στα τουρκικά. Για παράδειγμα, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν, υπήρξαν συνωμοσίες στα τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ότι υπήρχαν πάρα πολλοί Εβραίοι στην κυβέρνησή του, με την Ουάσινγκτον να καταδικάζει τον αντισημιτισμό της Τουρκίας τον περασμένο Μάιο. 

Μια χώρα της οποίας το καθεστώς έχει συμμάχους που χτυπούν τους Εβραίους στην Αμερική και συγκρίνουν τους Ισραηλινούς με τους Ναζί, δεν έχει πολλές ελπίδες για συμφιλίωση με το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί υπερηφανεύονται πως δεν είναι κορόιδα στις επενδύσεις, επομένως θα είναι επιφυλακτικοί στο να συμμετάσχουν σε επενδυτικά σχήματα με την Άγκυρα, τα οποία δεν θα αποφέρουν κανένα απολύτως κέρδος για τη χώρα τους.

Πηγή: Jerusalem Post
Σχόλιο/Απόδοση: Νίκος Χριστοφορίδης

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Μιχάλης Ψύλος στη Ναυτεμπορική: Επικίνδυνο το αμερικανικό κενό

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε συνέντευξη Τύπου για να διορθώσει γκάφα του που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

 

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε συνέντευξη Τύπου για να διορθώσει γκάφα του που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά στη συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Για να διορθώσει μια «γκάφα» που είχε κάνει νωρίτερα, εκτοξεύοντας τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη.

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. «Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα πάντως, αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν, ενώ είχε ταχθεί κατά μιας επιδρομής στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, είπε ότι «συζητάμε» την ιδέα μιας ισραηλινής επίθεσης σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Μια δήλωση που έκανε ο Μπάιντεν την ώρα που έμπαινε στο προεδρικό ελικόπτερο και από τον θόρυβο της έλικας ίσως να μην άκουσε καλά την ερώτηση των δημοσιογράφων. Ουδείς λοιπόν ήταν σίγουρος αν το εννοούσε ο Αμερικανός πρόεδρος ότι «συζητά» με το Ισραήλ το ενδεχόμενο μιας επίθεσης στο ιρανικό πετρέλαιο ή αν του «ξέφυγε». Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φραστική «γκάφα» του Μπάιντεν.

«Κατάφερε» όμως να πανικοβάλει την αγορά πετρελαίου και οι τιμές του μαύρου χρυσού έφτασαν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι. Βυθίζοντας στην απόγνωση την παγκόσμια οικονομία αλλά και τις κεντρικές τράπεζες που αγωνίζονται να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό στο 2%.

Αντίθετα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. «Χτυπήστε πρώτα τα πυρηνικά και ανησυχήστε για τα υπόλοιπα αργότερα», είπε ο Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα. « Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχουμε, είναι τα πυρηνικά όπλα» του Ιράν συνέχισε ο Τραμπ.

Οσο για το Ισραήλ; Οι ένοπλες δυνάμεις του εκμεταλλεύονται το κενό και την αβεβαιότητα που υπάρχει στις ΗΠΑ ενα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές, για να εξαπολύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιθέσεις.

Οι προεδρικές εκλογές έχουν γίνει μια ταινία δράσης και αγωνίας στην οποία η ίντριγκα για το αποτέλεσμα παραμένει εντελώς ζωντανή, μετά από πολλές απροσδόκητες ανατροπές σεναρίου. Τουλάχιστον, μέχρι να υπάρξει ο επόμενος πρόεδρος στις ΗΠΑ, είναι δύσκολο για την Ουάσιγκτον να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, θέτοντας τουλάχιστον, όρια στις ισραηλινές ενέργειες.

Οι Ισραηλινοί θέλουν να ανοίξουν όλα τα μέτωπα, πιστεύοντας ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή γιατί οι Αμερικανοί είναι απασχολημένοι με τις εκλογές και δεν μπορούν να ασκήσουν πίεση. Άλλωστε αυτό που φαίνεται τελικά, είναι ότι ο Μπάιντεν εκλιπαρεί τον Νετανιάχου να συγκρατηθεί.

Το Ισραήλ πιστεύει πώς έχει την ευκαιρία να εξαλείψει τη Χεζμπολάχ και να αλλάξει τη γεωπολιτική δομή της περιοχής, αποδυναμώνοντας την Τεχεράνη. Ο Νετανιάχου ποντάρει άλλωστε στην εκλογή του Τραμπ για να έχει λευκή επιταγή στην εφαρμογή των σχεδίων του για την αλλαγή του χάρτη στη Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται μόνο για μια φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου όπου θα υπογράφει πανηγυρικά με Άραβες και Ισραηλινούς ηγέτες κάποια ειρηνευτική συμφωνία ,όπως είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι. Ο Τραμπ θέλει να επαναφέρει την ιδέα της «Μεγάλης Μέσης Ανατολής» που σχεδιάστηκε από τον Τζόρτζ Μπους και τα «νεοσυντηρητικά» γεράκια του και τελικά συνετρίβη στις ερήμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ.Μόνο που τώρα θα είναι το Ισραήλ που θα κάνει τη «βρώμικη δουλειά», αντί για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ ενδιαφερόταν μόνο για το αποτέλεσμα: μια φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου όπου μπορούσε να την υπογράψει πανηγυρικά με Άραβες και Παλαιστίνιους ηγέτες, όπως είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι. Και μετά, το Νόμπελ Ειρήνης, ένα βραβείο για το οποίο είχε τις υπηρεσίες ενός γκρίζου ακροδεξιού Νορβηγού βουλευτή…

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Οι Ισραηλινοί χτύπησαν διοικητικό κέντρο της Χεζμπολάχ μέσα σε τέμενος στον Νότιο Λίβανο! Με drone έγινε η επίθεση

Η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μαχητές της Χεζμπολάχ έπληξε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 ο Ισραηλινός Στρατός μέσα σε τέμενος στον νότιο Λίβανο, στο πρώτο χτύπημα αυτού του είδους από τότε που ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών στα σύνορα μεταξύ της ισλαμιστικής οργάνωσης και των ισραηλινών δυνάμεων πριν από περίπου ένα χρόνο.

Η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος στον νότιο Λίβανο

«Χθες, τη νύχτα…η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος, δίπλα στο νοσοκομείο Σαλάχ Γκαντούρ, στον νότιο Λίβανο», ανακοίνωσε ο IDF.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, «το διοικητικό κέντρο χρησιμοποιούνταν από τους τρομοκράτες της Χεζμπολάχ για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά» του ισραηλινού στρατού.

Το βράδυ της Παρασκευής το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι η περίμετρος του νοσοκομείου Σαλάχ Γκαντούρ αποτέλεσε στόχο πυρών του «ισραηλινού πυροβολικού». Ο Μοχάμεντ Σλέιμαν, διευθυντής του νοσοκομείου, το οποίο διαχειρίζεται η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επτά μέλη του ιατρικού προσωπικού τραυματίστηκαν από πυρά στο νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι το κτίριο εκκενώθηκε.

Για επίθεση με drone σε διοικητικό κέντρο μέσα σε τζαμί κάνει λόγο ο IDF

O Ισραηλινός Στρατός ανέφερε, ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας χτύπησε στελέχη της Χεζμπολάχ σε ένα κέντρο διοίκησης που είναι ενσωματωμένο σε ένα τζαμί στο Μπιντ Τζμπέιλ του νότιου Λιβάνου, εντός του συγκροτήματος του νοσοκομείου Μάρτυρ Σαλάχ Γκαντούρ.

Το IDF λέει ότι η επίθεση με drone ήταν «ακριβής» και βασίστηκε σε πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον στρατό, το δωμάτιο διοίκησης χρησιμοποιούνταν από τους στρατιώτες της Χεζμπολάχ «για να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των στρατευμάτων του Ισραηλινού Στρατού και του κράτους του Ισραήλ».

Πριν πραγματοποιήσει το χτύπημα, ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι έστειλε γραπτά μηνύματα στους κατοίκους και κάλεσε αξιωματούχους στα κοντινά χωριά, «απαιτώντας να σταματήσουν αμέσως όλες οι τρομοκρατικές ενέργειες στο νοσοκομείο».

«Από την αρχή του πολέμου, και ακόμη περισσότερο από την αρχή της περιορισμένης χερσαίας δραστηριότητας στον νότιο Λίβανο, οι IDF καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψουν τη ζημιά μη εμπλεκόμενων αμάχων και πολιτικών υποδομών, σε αντίθεση με την κυνική χρήση του τρομοκράτη της Χεζμπολάχ. οργάνωση μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων βασικών κτιρίων, για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών», προσθέτει σε ανακοίνωσή του το IDF.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Kίνηση υψηλού ρίσκου του Ισραήλ! Δεν αποκλείει χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν ο Νετανιάχου – Πότε θα χτυπήσει;

Kίνηση υψηλού ρίσκου του Ισραήλ! Δεν αποκλείει χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν ο Νετανιάχου – Πότε θα χτυπήσει;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ισραήλ – Ιράν: Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος ενθαρρύνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αποφύγει το πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, μετά το άλμα της τάξης του 10% που είδαμε στις τιμές, και μόνο από το σενάριο μίας τέτοιας εξέλιξης, ο Νετανιάχου δεν θέλει να αποκλείσει τίποτα: ούτε καν την πιθανότητα ενός πλήγματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις – μία κίνηση που οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα καταστήσει τον ολοκληρωτικό πόλεμο Ισραήλ – Ιράν αναπόφευκτο.

Αν η επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις πετύχει, το Ιράν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει άμεσα αντίποινα.

Κίνηση υψηλού ρίσκου

Πρόκειται από κάθε άποψη για μία κίνηση υψηλότατου ρίσκου εκ μέρους του Ισραήλ – από τη στιγμή μάλιστα που δεν θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ. Αν η επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις πετύχει, η Τεχεράνη θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει άμεσα αντίποινα.

Αν η επίθεση αποτύχει (με δεδομένο ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι θαμμένες δεκάδες μέτρα κάτω από τη Γη), τότε η Τεχεράνη θα θελήσει να επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Υπολογίζεται ότι θα ήταν θέμα λίγων εβδομάδων να φτάσει σε επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου, που θα της δώσουν στα χέρια της ένα πυρηνικό όπλο.

Σε περίπτωση ενός πλήγματος στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, το Ιράν δεν αποκλείεται να απαντήσει κλείνοντας τα Στενά του Ορμούζ και πληγώνοντας με τον τρόπο αυτό συνολικά τη Δύση και την παγκόσμια οικονομία.

Καθώς αποτελούν το πιο σημαντικό πέρασμα για τη μεταφορά του πετρελαίου στον κόσμο, θα βλέπαμε τις τιμές του μπρεντ να εκτινάσσονται στα 200 ή και στα 250 δολάρια το βαρέλι, τον πληθωρισμό να εκρήγνυται εκ νέου και τις κεντρικές τράπεζες να παλεύουν να βρουν πώς θα αντιμετωπίσουν το νέο κύμα ακρίβειας χωρίς να βυθίσουν τις οικονομίες σε ύφεση.

Πότε θα χτυπήσει το Ισραήλ

«Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαϊκές εγκαταστάσεις», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν καμία ενημέρωση ούτε για τη χρονική στιγμή της επίθεσης, αν και υπάρχουν υποψίες ότι το Ισραήλ θα θελήσει να απαντήσει επάνω στη μαύρη επέτειο της φριχτής τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς (7 Οκτωβρίου 2023), δηλαδή νύχτα Κυριακής – ξημερώματα Δευτέρας. Ερωτηθείς σχετικά από το CNN, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε: «Είναι πραγματικά δύσκολο να πει κανείς εάν τα αντίποινα θα έρθουν στην 7η Οκτωβρίου. Ίσως και να θέλουν για διάφορους λόγους να αποφύγουν την εβδόμη του μήνα, οπότε θα μπορούσε να είναι και λίγο πριν ή λίγο μετά», είπε.

Ωστόσο ίσως το Ισραήλ θελήσει να «απαντήσει» επιλέγοντας τη συγκεκριμένη ημερομηνία στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος χθες, στο πρώτο του δημόσιο κήρυγμα από τον Ιανουάριο του 2024, χαρακτήρισε «νομιμοποιημένη» την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή