Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Υπάρχει στ’ αλήθεια σινορωσικό μέτωπο κατά της Δύσης;

Δημοσιεύτηκε

στις

«Αντιδυτικό μέτωπο», «άξονα του αυταρχισμού» και «σινορωσική συμμαχία με στόχο την αναδιανομή ισχύος στον κόσμο» διέγνωσαν πολλοί στην κοινή παρουσία του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο

«Αντιδυτικό μέτωπο», «άξονα του αυταρχισμού» και «σινορωσική συμμαχία με στόχο την αναδιανομή ισχύος στον κόσμο» διέγνωσαν πολλοί στην κοινή παρουσία του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Ωστόσο, πέρα από τον συμβολισμό της φωτογραφίας, ο Πούτιν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πολλά από τον Σι πέρα από μια 30ετή ενεργειακή συμφωνία για την παροχή φυσικού αερίου από τη ρωσική Απω Ανατολή στη βορειοανατολική Κίνα και μια σύντομη υποστήριξη στο αίτημα της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ.

Οι κινεζικές εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Βρετανία είναι δεκαπλάσιες σε σχέση με τη Ρωσία, ενώ το 16,9% όλων των κινεζικών εξαγωγών κατευθύνεται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες (το αντίστοιχο ποσοστό προς τη Ρωσία είναι 1,9%). Οπως λέει ρητά ο Φενκ Γουγιούν, διευθυντής των ρωσικών και κεντροασιατικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Φουντάν της Σαγκάης, στο περιοδικό Economist, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικότερες για το Πεκίνο από τη δοκιμαζόμενη ρωσική οικονομία.

Το Πεκίνο δεν έχει άλλωστε την πολυτέλεια να ρισκάρει κυρώσεις τη στιγμή που παλεύει να ανακάμψει οικονομικά από την πανδημία, αφού γνωρίζει ότι σε περίπτωση που η υποστήριξή του προς τη Μόσχα γίνει πιο σθεναρή, θα πλήττονταν οι εμπορικές του σχέσεις με τη Δύση.

Στον αντίποδα, η Ρωσία έχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη την Κίνα, καθώς αναζητάει αγορές για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριό της. Δεν είναι τυχαίο ότι στο τελικό κείμενο της συνάντησης Σι – Πούτιν, ενώ η Ρωσία επανέλαβε την αφοσίωσή της στην πολιτική της μιας Κίνας όσον αφορά στην Ταϊβάν, δεν υπάρχει κάποια ειδική μνεία στην Ουκρανία εκ μέρους του Πεκίνου.

Στο κείμενο των 5.000 λέξεων οι δύο πλευρές μιλούν για μακρά δημοκρατική παράδοση, προκαλώντας ειρωνικά σχόλια σε δυτικούς αναλυτές, που θυμούνται την πλατεία Τιενανμέν, την περιστολή των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ καθώς και τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον στελεχών της αντιπολίτευσης και των επικριτικών ΜΜΕ. «Το δικαίωμα να κρίνει αν μια χώρα είναι δημοκρατική το έχει μόνο ο λαός», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών είναι στενότερες από κάθε άλλη στιγμή εδώ και δεκαετίες, όμως το Πεκίνο δεν θα διακινδυνεύσει ρήξη με την Ουάσιγκτον για χάρη της Μόσχας.

Πούτιν και Σι ενώνουν επίσης τις φωνές τους κατά της αυξανόμενης αμερικανικής επιρροής στην περιοχή Ινδίας – Ειρηνικού, λέγοντας ότι η εξέλιξη συνιστά απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα. Οι δύο χώρες εμφανίζονται προβληματισμένες για την εντατική συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία στην περιοχή μετά την υπογραφή της συμφωνίας AUKUS τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Παρά τις διακηρύξεις, όμως, Ρωσία και Κίνα έχουν πολλά δυνάμει σημεία σύγκρουσης (κυρίως οικονομικά και εδαφικά) που θα μπορούσαν να τις χωρίσουν, όπως συνέβη και πριν από 60 χρόνια με τις συνοριακές συγκρούσεις του 1969. Για παράδειγμα, η Κίνα δεν έχει αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας γιατί παγίως υποστηρίζει την αρχή τής μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, έχοντας πολλά ανοιχτά μέτωπα και η ίδια (Ταϊβάν, Θιβέτ, Σινγιάνγκ). Μπορεί οι διεθνείς παρατηρητές να σημειώνουν ότι οι διμερείς σχέσεις Κίνας – Ρωσίας είναι στενότερες από κάθε άλλη στιγμή μετά την εποχή Στάλιν και Μάο, αλλά ο συνδετικός κρίκος είναι η προσπάθεια εκμετάλλευσης της κρίσης των ΗΠΑ.

Μισό αιώνα μετά την ιστορική χειραψία τού τότε Αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον με τον Μάο Τσετούνγκ στο Πεκίνο, στις 21 Φεβρουαρίου 1972, η παγκόσμια τάξη πραγμάτων επαναδιαμορφώνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Η συζήτηση για νέο Ψυχρό Πόλεμο επανακάμπτει. Ο Πούτιν επέλεξε να επισκεφθεί την Κίνα, στο τρίτο μόλις ταξίδι του στο εξωτερικό από τα τέλη του 2019, επιδιώκοντας μια έμπρακτη χειρονομία από τον Σι.

Πολιτικοί αναλυτές όμως κάνουν λόγο για «θετική ουδετερότητα» της Κίνας έναντι της Ρωσίας και όχι για κάποια συντονισμένη προσπάθεια να συρθούν οι ΗΠΑ σε μια διμέτωπη σύγκρουση. Από μόνη της η διατήρηση αυτού του φόβου στη Δύση είναι πολύτιμη και για τις δύο χώρες. Η αυξανόμενη εγγύτητα Μόσχας – Πεκίνου εξελίσσεται σε πλεονέκτημα για αμφότερα τα καθεστώτα, σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ είναι διχασμένες και οι δημοκρατίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης αποδυναμώνονται. H Δύση δεν θα έπρεπε να ανησυχεί για ένα νέο ανατολικό μπλοκ, καθώς πρόκειται στην πραγματικότητα για μια καιροσκοπική συμμαχία περιορισμένου σκοπού με αφορμή π.χ. τη σημερινή κρίση στην Ουκρανία ή μελλοντικά μια σύγκρουση για την Ταϊβάν.

Η Ρωσία αποτελεί για την Κίνα μια καλοδεχούμενη ζώνη ανάσχεσης προς τις ΗΠΑ. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το Πεκίνο θέλει να παρασυρθεί στις στρατιωτικές συγκρούσεις της Μόσχας. Τα κινεζικά εθνικά συμφέροντα είναι υπερβολικά σημαντικά και το Πεκίνο δεν πρόκειται να ευνοηθεί από μια πιο ενισχυμένη Μόσχα. Ούτε, τέλος, η φραστική υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία αλλάζει κάτι στη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

The American Conservative: Απέτυχε ο πόλεμος των ΗΠΑ στην Ουκρανία! Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα όπλων

Η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι προσπάθειες της Αμερικής να διεξαγάγει έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία πλησιάζουν αργά αλλά σταθερά σε αποτυχία» τόνισε ο αρθρογράφος του περιοδικού The American Conservative Zachary Yost.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Ο αναλυτής πιστεύει ότι με τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου, η Ουάσιγκτον ξεχνά τα δικά της προβλήματα ασφαλείας.
«Ο στρατός των ΗΠΑ περιορίζεται όχι μόνο από την έλλειψη εξοπλισμού, αλλά και από την έλλειψη ανθρώπων».

«Η στρατολόγηση έχει καταρρεύσει, με τεράστια ελλείμματα εδώ και αρκετά χρόνια και η κατάσταση είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα”
Από το 2022, η Ουάσιγκτον δηλώνει την ακλόνητη υποστήριξή της στο Κίεβο, μεταξύ άλλων με όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν συνεχώς το φάσμα των προμηθειών για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων στον κατάλογο όπλων βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραύλων και αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Κυρώσεις από ΗΠΑ που στοχεύουν τη Χαμάς ανήμερα της 7ης Οκτωβρίου! Μία ΜΚΟ και ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία χρηματοδοτούσαν την οργάνωση

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε διεθνές δίκτυο συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς, κατηγορώντας το ότι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην εξωτερική συγκέντρωση χρημάτων για την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα, σε δράση για τον εορτασμό της πρώτης επετείου από τις φρικαλεότητες της τρομοκρατικής ομάδας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επέβαλε κυρώσεις σε τρία άτομα και αυτό που αποκαλεί «ψευδή φιλανθρωπική οργάνωση», την οποία κατηγορεί ότι είναι εξέχοντες διεθνείς οικονομικοί υποστηρικτές της Χαμάς, καθώς και στην τράπεζα Al-Intaj στη Γάζα που λέει ότι είναι ελέγχεται από την ομάδα.

Στο στόχαστρο είναι επίσης ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της Χαμάς, ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία, και εννέα από τις επιχειρήσεις του, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

«Καθώς συμπληρώνουμε έναν χρόνο από τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να υποβιβάζει αμείλικτα την ικανότητα της Χαμάς και άλλων αποσταθεροποιητικών ιρανών πληρεξούσιων να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους και να πραγματοποιούν πρόσθετες βίαιες ενέργειες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στη δήλωση.

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή