Ακολουθήστε μας

Κύπρος

Οι ΗΠΑ ανοίγουν τις αγκάλες τους στην Άγκυρα και η Νούλαντ παίζει πόκερ με τουρκικά χαρτιά

Δημοσιεύτηκε

στις

Πού στοχεύουν οι βολιδοσκοπήσεις για το αέριο και γιατί η Ουάσιγκτον θέλει «ευέλικτες ηγεσίες» σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία το 2023 – Πώς επιδιώκει το φιλοτουρκικό λόμπι στην αμερικανική κυβέρνηση να συνδέσει βήμα – βήμα μια λύση στο Κυπριακό που θα «εξευμενίζει την Τουρκία» και θα στηρίζεται στη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου

Με οδοστρωτήρα μοιάζουν οι ΗΠΑ, οι οποίες, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία επιδιώκουν ν’ αλλάξουν το παγκόσμιο και περιφερειακό σύστημα, με την Τουρκία να έχει αναβαθμισμένο ρόλο λόγω της γεωπολιτική της θέσης, καθώς και της ικανής της διπλωματίας, διά της οποίας εφαρμόζει επιτυχώς την πολιτική του εκκρεμούς. Δηλαδή κινείται αναλόγως των συμφερόντων της, άλλοτε με τις ΗΠΑ και άλλοτε με τη Ρωσία. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι: «Οι Αμερικανοί, δηλαδή οι Δημοκρατικοί που βρίσκονται στην εξουσία, έχουν μια διαφορετική προσέγγιση από τους Ρεπουμπλικάνους και αποσκοπούν σε τέτοιες κινήσεις κατά τρόπον ώστε να φέρουν πιο κοντά τους την Τουρκία, με άλλα λόγια, να την τραβήξουν όσο πιο μακριά μπορούν από την αγκαλιά της Μόσχας». Και προσθέτουν: «Μέσα σε αυτήν την πολιτική, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δώσουν τα F-16 στην Τουρκία, να άρουν τη στήριξή τους προς τον EastMed και να προωθήσουν τις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ». Όπως ταυτοχρόνως παρατηρούσαν, «υπάρχει μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η ασφάλεια, η παγκόσμια οικονομία και η ενέργεια που βρίσκονται στην κεφαλή της αμερικανικής ατζέντας. Η Κύπρος -τόνιζαν- έχει χάσει πολύτιμο χρόνο στη δημιουργία ισχυρών δεσμών με τις ΗΠΑ τα προηγούμενα χρόνια και τώρα θα βρεθεί μπροστά σε μια πιο φιλική προς την Τουρκία Αμερική».

Πώς ο Πρόεδρος έκλεισε την πόρτα σε συνεκμετάλλευση χωρίς αναγνώριση

Πώς τα ΜΟΕ ανοίγουν παράθυρο για αποδοχή χωριστής οντότητας

Ποιες οι επιλογές της Λευκωσίας και η λογική της ενδιάμεσης συμφωνίας

Το πρόβλημα με την ενεργειακή εμπλοκή της Τουρκίας

Αυτές είναι εκτιμήσεις και γεγονότα που δεν μπορούν να υποτιμηθούν, αφού αποτέλεσαν τμήμα των επαφών της Αμερικανίδας Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της σε Αθήνα και Λευκωσία. Οι ΗΠΑ προχωρούν μέσω της Νούλαντ σε πόκερ με «τουρκικά χαρτιά», αφού επιδιώκουν την εμπλοκή της Τουρκίας στο θέμα του φυσικού αερίου και της εκμετάλλευσής του ακόμη και πριν από τη λύση του Κυπριακού. Το πρόβλημα επί του παρόντος είναι το εξής:

Α) Πώς μπορεί να γίνει συνεργασία, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία;

Β) Πώς μπορεί να γίνει συνεργασία με την Τουρκία, όταν το ψευδοκράτος, που δεν αποτελεί υποκείμενο διεθνούς δικαίου, εφόσον δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, έχει υπογράψει συμφωνίες εκμετάλλευσης με την Άγκυρα (Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου);

Γ) Πώς μπορεί να γίνει συνεργασία, όταν η Τουρκία δεν αποδέχεται να τεθούν οι διαφορές της με την Κυπριακή Δημοκρατία για τα θέματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως εισηγήθηκε η Λευκωσία εφόσον δεν μας αναγνωρίζει. Για να επιληφθεί του θέματος η Χάγη, θα πρέπει η Άγκυρα να μας αναγνωρίσει και να καθοριστεί και από τα δυο κράτη το επίδικο ζήτημα επί του οποίου το δικαστήριο θα αποφανθεί.

Είτε λοιπόν η Τουρκία θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, οπότε απο-αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, που σημαίνει ανατροπή της πολιτικής της ομοσπονδίας και των δύο κρατών, ή η Κυπριακή Δημοκρατία αρχικά θα αποδεχθεί το ψευδοκράτος ως χωριστή οντότητα (acknowledgment) με την προοπτική της πλήρους αναγνώρισης του ενός κρατιδίου από το άλλο στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας, συνομοσπονδίας ή λύσης δύο κρατών στη βάση της πολιτικής ισότητας, την οποία οι Τούρκοι εννοούν ως πολιτική κυριαρχία.

Τα βήματα της Νούλαντ

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «οι κινήσεις Νούλαντ αποτελούν τα πρώτα βήματα μιας πολιτικής, που θέλει να έχει ως τελικό στόχο τη σύνδεση της λύσης στη λογική του κατευνασμού της Τουρκίας, με συνδιαχείριση του φυσικού αερίου». Οι βολιδοσκοπήσεις και οι πληροφορίες από τη Λευκωσία προς την Ουάσιγκτον είναι ότι τα δυο μεγάλα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, συμφωνούν με την αντίληψη ότι το φυσικό αέριο και η εμπλοκή της Τουρκίας στην εκμετάλλευση είναι κίνητρο για τη λύση. Αμφότεροι, μάλιστα, δεν είναι οπαδοί του EastMed αλλά κατανοούν τα τουρκικά συμφέροντα και ότι μπορούν να εξευρεθούν και άλλοι τρόποι, πέραν του εν λόγω αγωγού, που δεν θα ενοχλούν την Άγκυρα και θα την εντάσσουν στο παιχνίδι, όπως είναι ακόμη και αυτός ο αγωγός προς Τουρκία μετά τη λύση του Κυπριακού. Το πρόβλημα, όπως αναφέρεται, εντοπίζεται στην ονομασία της λύσης, ειδικώς μετά τη θέση της Τουρκίας για διευθέτηση δύο κρατών και συνομοσπονδίας. Κρίσιμο σημείο για τις παραπέρα εξελίξεις θεωρούν οι Αμερικανοί το 2023, λόγω των προεδρικών εκλογών σε Κύπρο και Τουρκία, καθώς και των εκλογών στην Ελλάδα. Τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Αμερικανοί συγκλίνουν προς την άποψη ότι θέλουν ηγεσίες που να είναι «ευέλικτες» και έτοιμες να υπογράψουν, ακόμη και ενδιάμεση συμφωνία.

Η απάντηση του Προέδρου και του Ισραήλ

Υπό το φως των ανωτέρω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διευκρίνισε δημόσια ότι η συνεργασία με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο περνά μέσα από τον προηγούμενο καθορισμό των ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει: 1. Με διμερή ή πολυμερή συμφωνία. Δηλαδή μεταξύ Κύπρου – Τουρκίας ή μεταξύ Κύπρου, Τουρκίας, Ελλάδας, Ισραήλ και Αιγύπτου. Ή με συνδυασμό. 2. Με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, για το ζήτημα του EastMed δεν αποφασίζει η ΕΕ, ενώ στην ίδια γραμμή ήταν και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι, ο οποίος, απαντώντας στην Αμερικανίδα ΥφΕξ, είπε: «Σέβομαι πολύ την υφυπουργό κ. Νούλαντ, αλλά οι χώρες της περιοχής είναι αυτές που πρέπει να λάβουν την απόφαση. Και οι χώρες της περιοχής συζητούμε για τον EastMed για 12-13 χρόνια, ώσπου οι Αμερικανοί μάς είπαν ότι δεν οδηγεί πουθενά. Δεν νομίζω ότι κανείς από εμάς εξεπλάγη, αλλά αν αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, ας σκεφτούμε άλλες εναλλακτικές. Ας κοιτάξουμε τα δικά μας συμφέροντα, ας συνειδητοποιήσουμε ποια περιουσιακά στοιχεία έχουμε ως χώρες και ως περιοχή και ας προσπαθήσουμε να τα αξιοποιήσουμε προς ένα συγκεκριμένο πολιτικό, οικονομικό, στρατηγικό όφελος». Τι προάλλες, την περασμένη Δευτέρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πολιτική του θέση τόνισε ότι ο EastMed συνεχίζει να είναι μέσα στα υπό κατασκευή έργα, επί των οποίων θα ληφθεί απόφαση. Δεν είναι εκτός παιχνιδιού, ειδικώς μετά από την ανάγκη για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία.

Οι διαφορές μεταξύ Δημοκρατικών και τα ερωτήματα

Είναι πρόδηλο το φιλοτουρκικό κλίμα στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, που βρίσκει αντίθετο τον επίσης Δημοκρατικό Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, και το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ, που υποστηρίζουν ώς τώρα την κατασκευή του EastMed και δεν προβάλλουν τα προβλήματα που προβάλλει η κ. Νούλαντ, η οποία προέβη σε ατόπημα όταν ξέχασε, τάχατες, τι συμβαίνει στην Κύπρο και αποκάλεσε τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ ως «Πρόεδρο».

Ερωτήματα νέα, συναφή με την πολιτική των ΗΠΑ και τη δική μας στο Κυπριακό:

  1. Ολόκληρη Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέπτεται μια χώρα που τελεί υπό κατοχή και δεν θυμάται ότι το βόρειο τμήμα είναι κατεχόμενο και ότι ο Τατάρ δεν είναι Πρόεδρος;
  2. Η Αμερικανίδα Υφυπουργός των Εξωτερικών αναφέρθηκε σε σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών και ότι η χώρα της θεωρεί τη Ρωσία ως εισβολέα, επί του οποίου επιβάλλεται εμπάργκο και μια σειρά κυρώσεων. Η Τουρκία τι είναι; Δεν είναι εισβολέας; Γιατί δεν αναφέρεται σε κυρώσεις, παρά μόνο ζητά να είναι και οι δυο πλευρές ευέλικτες και να εξετάσουν εναλλακτικές μορφές δράσης και στρατηγικές; Δηλαδή τι εισηγείται; Να αναγνωρίσουμε το ψευδοκράτος αφού πρώτα το αποδεχθούμε ως χωριστή οντότητα στη λογική του μακαρίτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που κόμισε το 1997 τη λογική της εν δυνάμει λύσης, που σημαίνει με άλλα λόγια το εξής: Αφού στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής λύσης έχετε αποδεχθεί ότι ο βορράς θα είναι εσαεί τουρκικός και ο νότος ελληνικός, οι δυο πλευρές στο νησί θα πρέπει να προχωρούν σε βήματα αμοιβαίας αποδοχής μέχρι την αμοιβαία αναγνώριση όταν θα υπογραφεί η τελική διευθέτηση. Ερώτημα νέο συναφές: Γιατί η κ. Νούλαντ να θεωρεί την περίπτωση της Ουκρανίας ίδια με της Κύπρου, όταν:

Α) Εμείς οι ίδιοι έχουμε βγάλει από το κάδρο την Τουρκία ως εισβολέα; Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όταν μετέβη πριν από τρεις εβδομάδες στην Κωνσταντινούπολη, κατόπιν υποδείξεων των ΗΠΑ, αποκάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν ως σύμμαχο. Τι είναι τελικά η Τουρκία, σύμμαχος της Ελλάδας χώρα ή κατακτητής και εισβολέας της Κύπρου; Αν είναι εισβολέας, πώς μπορεί να είναι σύμμαχος και αντίστροφα; Β) Εμείς προβάλλουμε άλλο πολιτικό και νομικό γλωσσάρι από εκείνο της Δύσης; Τι λένε οι ΗΠΑ και η ΕΕ; Υποστηρίζουν στο Ουκρανικό:

  • Σεβασμό συνόρων και κυριαρχίας των κρατών.
  • Όχι χρήση όπλων και βίας για την επίλυση των διαφορών.
  • Όχι κτήσεις εδαφών για αναβίωση παλαιών αυτοκρατοριών.
  • Επιβολή οικονομικών κυρώσεων στον εισβολέα και εμπάργκο πώλησης όπλων ή άλλου στρατιωτικού υλικού και τεχνολογίας.
  • Καταδίκη εγκλημάτων πολέμου και εκείνων κατά της ανθρωπότητας.

Τι ζητούμε…

Ερώτημα: Αυτά τα λένε οι Δυτικοί. Εμείς, τι λέμε; Η Λευκωσία αντί κυρώσεων και σεβασμού της κυριαρχίας και της αποκατάστασης της εδαφικής ακεραιότητας του ενιαίου της κράτους, που τελεί υπό κατοχή, τι ζητά:

Πρώτον, την εφαρμογή ΜΟΕ και όχι κυρώσεων. Δηλαδή να νομιμοποιηθεί το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, για να δοθεί η Αμμόχωστος. Δηλαδή χαϊδεύει ενόψει εκλογών ο Κασουλίδης και η Κυβέρνηση τ’ αφτιά των Αμμοχωστιανών. Ερώτημα: Εάν τείνει να χαθεί η Αμμόχωστος είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, ποιος ευθύνεται; Ποιος κυβερνούσε; Οι εξευμενιστές! Γιατί δεν βρέθηκε λύση στο Κραν Μοντανά; Ποιος ευθύνεται; Ο Αναστασιάδης ή η Τουρκία, που δεν θέλει λύση ή όταν η ίδια αναφέρεται σε αυτήν την εντάσσει στην πρακτική της νομιμοποίησης του ψευδοκράτους; Ήταν ή όχι ο κ. Κασουλίδης στις πλατφόρμες με στελέχη του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ που κατηγορούσαν τον Πρόεδρο; Πώς εν συνεχεία έγινε ξανά υπουργός του; Εάν θεωρεί ότι ο Αναστασιάδης φέρει ευθύνη, γιατί ανέλαβε; Πόσες αποτυχίες έχει στο ενεργητικό του ο κ. Κασουλίδης ως προς τις προσπάθειες λύσης; Τόσες, όσες μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η πολιτική του είναι ουτοπική. Και ότι για να γίνει ρεαλιστική πρέπει να δεχθούμε τις τουρκικές θέσεις. Τι νέο κομίζει ο κ. Κασουλίδης εκτός από παραλλαγές του σχεδίου Ανάν; Ο δε Πρόεδρος γιατί τον διόρισε; Για να δεσμεύσουν μαζί επί τη βάσει νέων υποχωρήσεων τον επόμενο Πρόεδρο;

Δεύτερον, την υιοθέτηση των ΜΟΕ στη βάση της αποδοχής του ψευδοκράτους. Αντί δηλαδή να ζητούμε αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, όπως στην Ουκρανία, η Κυβέρνηση αξιώνει ΜΟΕ για την αποδοχή του ψευδοκράτους. Γιατί θα υπάρχει αποδοχή; Διότι με ποιον θα γίνει η συμφωνία; Με το ψευδοκράτος! Και θα υπάρχει συνδιαχείριση στην ουσία μέσω των Ην. Εθνών και του ICAO του FIR και του εναέριου χώρου. Υπάρχει αριθμός τεχνικών προβλημάτων και κινδύνων, τα οποία παραδέχεται ο Κασουλίδης στις οδηγίες του προς τους Πρέσβεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή της αποδοχής χωριστής οντότητας.

Τρίτον, την εξεύρεση μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με δυο ισότιμα συνιστώντα κράτη, εκ των οποίων το ένα θα είναι το ψευδοκράτος, στη βάση μάλιστα της πολιτικής ισότητας, την οποία οι Τούρκοι εννοούν ως ισότιμη κυριαρχία. Δηλαδή δεν ζητούμε την αποκατάσταση της παραβιασθείσας εννόμου τάξεως, αλλά τη διχοτόμηση του ενιαίου κράτους. Πρόκειται για ένα πολιτειακό σύστημα, που είναι προϊόν της εισβολής και της κατοχής. Αυτά βρίσκουμε τώρα μπροστά μας, διότι μετά το Κραν Μοντανά, αντί να τεθεί το Κυπριακό ως θέμα εισβολής – κατοχής, υπήρξε επιμονή σε νέο Κραν Μοντανά. Και το χείριστο, είναι ότι η ορθή ενέργεια του Προέδρου να αναφερθεί σε επιστροφή στη Ζυρίχη και στη βελτίωση των κακώς εχόντων έσβησε σαν πυροτέχνημα. Εάν ήταν σοβαρή στρατηγική κίνηση, τώρα θα ήταν και συμβατή με τις διεθνείς εξελίξεις. Δηλαδή, με σεβασμό της κυριαρχίας μας και όχι με τη διχοτόμηση, οποιασδήποτε μορφής.

Δέχεται η Τουρκία;..

Είπε, λοιπόν, η κ. Νούλαντ ότι θέλει την εμπλοκή της Τουρκίας στα ζητήματα της ενέργειας. Εάν αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα και αναγνωριστεί η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα, τότε μπορούν να γίνουν συζητήσεις επί όλων των θεμάτων. Και εξηγούμε: Δέχεται, για παράδειγμα, η Άγκυρα να επιλυθεί το σύστημα της ασφάλειας με την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και να γίνει σεβαστό το ενιαίο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας; Αυτές είναι θέσεις συμβατές με εκείνες των ΗΠΑ. Εμείς δεν ζητάμε πόλεμο, όπως ο Ζελένσκι, αλλά λογικά πράγματα. Και τι θα πουν οι ΗΠΑ; Ότι είναι αντίθετες με ό,τι δημόσια λένε; Και τι θα απαντήσουν οι Τούρκοι, ότι π.χ. δεν δέχονται ως βάση συζήτησης για λύση τις αρχές της ΕΕ; Ή ότι είναι εναντίον του ΝΑΤΟ; Επί τούτου, δε, μπορεί να εμπλακεί και η ΕΕ στο πλαίσιο της «στρατηγικής ασπίδας» στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην εξής βάση: 1.Κύπρος και Ελλάδα αναλαμβάνουν τον κύριο ρόλο. Και οι γειτονικές χώρες κουμπώνουν στον άξονα. 2. Η Τουρκία μπορεί να συμμετάσχει όταν αποχωρήσει από την Κύπρο.

Η ομπρέλα των Βρυξελλών…

Προτάσεις υπάρχουν για να μη βρεθούμε μπροστά σε χειρότερη από την υφιστάμενη κατάσταση και να ισοπεδωθούμε από τις εξελίξεις, που έρχονται ραγδαίες…Υπάρχει πρόβλημα. Ποιο είναι αυτό; Σήμερα η δεξιά πράττει ό,τι κορόιδευε τη δεκαετία του ’60 και του ’70 τους κομμουνιστές. Έλεγαν τότε ότι βρέχει στη Μόσχα και κρατούν ομπρέλα στη Λευκωσία. Και τώρα βρέχει στις Βρυξέλλες και κρατούν οι νεοφιλελεύθεροι δεξιοί ομπρέλες στην Κύπρο!

*Δρ των Διεθνών Σχέσεων

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία

Πλέον το γεωπολιτικό αποτύπωμα ενισχύεται και οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μάριος Πουλίκκας

Η “Κυπριακή Δημοκρατία”, όπως ορίζεται από τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου του 1959, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

* Οι Τούρκοι οικειοθελώς αποχώρησαν το 1964, απέσυραν την Αναγνώριση τους προς αυτήν και έκτοτε όχι μόνο δεν αναίρεσαν την απόφαση τους, αλλά έβαλαν και την ταφόπλακα της συμμετοχής τους στην “Κυπριακή Δημοκρατία των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου 1959” (και άρα και στην ύπαρξη της) με την Παράνομη Τουρκική Εισβολή, Εθνοκάθαρση και Κατοχή το 1974.

* Το 1964 και παρόλο που οι Έλληνες κρατούσαμε κυνηγετικά όπλα και οι Τούρκοι σύγχρονα για την εποχή στρατιωτικά τυφέκια, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το ένοπλο πραξικόπημα τους.

* Με το Ψήφισμα 186/64, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κυπριακή Δημοκρατία ΧΩΡΙΣ τους Τουρκοκύπριους, είναι η ΜΟΝΗ Αναγνωρισμένη Αρχή στο νησί.

* Η “Κυπριακή Δημοκρατία του 1964” με όλες τις (τύπου Απαρτχάιντ) “Δικοινοτικές Πρόνοιες” σε αχρησία, είναι ένα ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ Κράτος από αυτό που προνοούσαν οι Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου του 1959.

* Έγιναν σκληρές μάχες και η αντιμετώπιση της τουρκανταρσίας δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.

* Η ψήφιση του 186/64 είναι ίσως η Μεγαλύτερη Διπλωματική ΝΙΚΗ που πετύχαμε ποτέ.

* Σήμερα (αν και εδαφικά κουτσουρεμένη) η “Κυπριακή Δημοκρατία του 186/64”, συνεχίζει να υπάρχει, να αναπτύσσεται και να αποτελεί το καταφύγιο των Ελλήνων της Κύπρου.

* Η πικρία και η απογοήτευση για τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου, ειδικά μετά από έναν τόσο όμορφο αγώνα όπως αυτόν της ΕΟΚΑ, είναι έντονα συναισθήματα που μας πνίγουν όλους. Δεν παύει όμως να ισχύει ότι εκείνη η Κυπριακή Δημοκρατία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ και έχει αντικατασταθεί με κόπους και θυσίες, από την “Ελληνική Κυπριακή Δημοκρατία του 186/64”.

* ΠΛΕΟΝ, ΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΪΚΕΣ

* Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πλήρη ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ χωρίς υποσημειώσεις. Ούτε ΔΔΟ, ούτε καν “επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία” (που πολλοί προτείνουν, εννοώντας την “Κυπριακή Δημοκρατία των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου 1959”). Δεν υπάρχει επιστροφή σε κάτι που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

* ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ και καθολική εφαρμογή της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ.
Αυτός πρέπει να είναι ο Στόχος.

Με σωστή προσέγγιση μπορεί να επιτευχθεί.

Οι Συγκυρίες είναι ΥΠΕΡ ΜΑΣ.

* Παλαιότερα, οι Αμερικανοί προσπαθούσαν πάντα να κρατούν “ίσες αποστάσεις” με τους Τούρκους για οτιδήποτε αφορούσε στην Κύπρο. Πλέον, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ούτε τυπική συνεννόηση με το κατοχικό καθεστώς για θέματα συμμετοχής της Κύπρου στις επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή.

* Οι Γερουσιαστές Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman και John Cornyn, συναντήθηκαν το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της κοινής βούλησης για περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των στρατηγικής σημασίας διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ. 🇨🇾🇺🇸

* Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας όσο και με την παροχή διευκολύνσεων για τον ασφαλή επαναπατρισμό υπηκόων διαφόρων χωρών που εγκαταλείπουν την περιοχή.

* Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, ειδικά μετά τη Συμφωνία που συνομολογήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, για θεσμοθέτηση Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες.

Για τέλος, αφήνω τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ: “In Israel, in order to be realist, you must believe in miracles” -David Ben-Gurion

Πόσο ταιριάζουν και στην περίπτωση μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία

Το σύνδρομο της ύβρεως

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μακάριος, ψευδαισθήσεις, εν αναμονή εισβολής

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

« Ο Μακάριος άρχισε να επαναφέρει δημαγωγικά και εποχιακά την αξίωση για Ένωση σε μια άχαρη, άγονη και απολίτικη  προσπάθειά του να λυτρωθεί από τις σκληρές κατηγορίες των  πολιτικών αντιπάλων του ότι πρόδωσε την Ένωση για  να γίνει Πρόεδρος του κράτους…την συντήρηση ψευδαισθήσεων, την εποχική συνθηματολόγηση, την πλήρη παραγνώριση της Τουρκίας και των επεκτατικών αλαλαγμών της, την έκαναν δόγμα όλοι οι συνεργάτες του Μακαρίου… Η δημοκρατία δεν λειτουργούσε…με τις πρώτες προεδρικές εκλογές του 1968 και τις πρώτες βουλευτικές του 1970 , άρχισε δειλά δειλά και νοθευμένα να λειτουργεί μια στοιχειώδης δημοκρατική ζωή, αλλά και πάλι κάτω από τη σκιά του Μακαρίου, που έλεγε τα πάντα. «Η Κύπρος είμαι εγώ…». Όποιος διαφωνούσε μαζί του στιγματιζόταν από τους φανατικούς οπαδούς του ως αντιμακαριακός και επικίνδυνος. Όταν ο ίδιος διακήρυττε την Ένωση ήταν πατριώτης και εθνάρχης , ενώ όταν οι αντίπαλοι του διακήρυτταν ακριβώς τα  ίδια με εκείνον ήταν αντιμακαριακοί, ακραίοι, εθνικιστές και επικίνδυνοι…» («7 Προεδρικά Πορτραίτα» Κ. Ν. Χατζηκωστή 2023). 

Αυτό το μικρό απόσπασμα συμπλήρωμα για το Α’ και Β’ μέρος που προηγήθηκαν. 

Το τουρκικό έγγραφο για πραξικόπημα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας                                                           

Έγγραφο που αποκάλυψε το προμελετημένο τουρκικό έγκλημα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, με υπογραφές του αντι-προέδρου της Κύπρου Δρ. Φαζίλ Κουτσουκ   και προέδρου της  Κοινοτικής Συνέλευσης Ραούφ Ντενκτάς 13 Σεπτεμβρίου 1963, βρήκαν οι αρχές της ΚΔ στο γραφείο του Τουρκοκύπριου υπουργού Γεωργίας  Φαζίλ Πλουμέρ.  Στην βιασύνη του να το εγκαταλείψει στις 22 Δεκεμβρίου 1963 εγκατέλειψε αριθμό εγγράφων. Το περιεχόμενο του εγγράφου το οποίο προηγήθηκε των προτάσεων Μακαρίου με τα 13 σημεία, κατέγραφε τις τουρκικές εγκληματικές, κακόβουλες και προσχεδιασμένες προθέσεις εναντίον των Ελληνοκυπρίων και της Κυπριακής Δημοκρατίας. (Δημοσίευση στο βιβλίο του πρώην Υπ. Άμυνας Χριστόδουλου Βενιαμίν «Τα δύσκολα χρόνια – Αναμνήσεις μιας ζωής» και Φ.Α.  «Διζωνική vs Δημοκρατία 1955-2019»).

Καθώς εξελισσόταν το τουρκικό πραξικόπημα για διάλυση της ΚΔ και αντικατάστασής της με δύο ομόσπονδα κράτη, έγραφε πλέον ο κυπριακός τύπος:

Φιλελεύθερος – 21 Φεβρουαρίου 1964:  « Το σατανικό σχέδιο –Δημιουργία τουρκικής Κυπριακής Δημοκρατίας –ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ- Πλήρης συνεργασία της Τουρκίας δια την εφαρμογή της ανταρσίας προς κατάλυση της Δημοκρατίας  (Αναφερόταν στο έγγραφο που βρέθηκε στο γραφείο του Τουρκοκύπριου υπουργού Plumer). 

Φιλελεύθερος – 23 Φεβρουαρίου 1964: ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΑΙ αποκαλύψεις της συνωμοσίας ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΟΣ η συνενοχή της Τουρκίας – ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΕΒΑΛΛΕΤΟ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ – Συμφώνησαν μετά του Μεντερές προ της υπογραφής των συμφωνιών Ζυρίχης επί της «τελικής λύσεως»  (Η αναφορά αυτή καλύπτει την μυστική συμφωνία  Βρετανού υπ. Αποικιών και Τούρκου πρωθυπουργού Menderes στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Δεκεμβρίου 1956).

27 Φεβρουαρίου 1974: Η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στην Λευκωσία ανέφερε στο Λονδίνο ότι τα πράγματα στην Κύπρο χειροτέρευσαν λόγω της διαμάχης για την «ομοσπονδία» και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος σε τελευταία δήλωσή του σε Βέλγο δημοσιογράφο στις 20 Φεβρουαρίου είπε: « Οι τουρκικές απαιτήσεις θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε πολιτική και γεωγραφική διχοτόμηση».  

Ελευθερία – 23 Απριλίου 1964: « Επιβεβαίωσης χθεσινών τηλεγραφημάτων της «Ελευθερίας»  Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ‘ΑΠΕΦΑΣΙΣΕ’ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΙΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΤΑΥΤΟΣΗΜΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ‘ΤΑΙΜΣ’ ΚΑΙ ‘ΝΤΕΙΛΥ ΤΕΛΕΓΚΡΑΦ’ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ – ΔΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΝ ΕΔΡΑΣΕ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΩΣ Ο ΠΙΚΑΡΝΤ, ΟΠΙΣΘΕΝ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ …

Φιλελεύθερος 28 Φεβρουαρίου 1964: Κύριο άρθρο  – ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ Η ΚΑΤΟΧΗ.- Αναφέρει «… Οι Άγγλοι σήμερον διεκπεραιώνουν μόνοι των το κοινό σατανικό σχεδόν της στρατιωτικής κατακτήσεως της Κύπρου και του αποικιοκρατικού διαμελισμού της μπροστά στα μάτια μας…» 

Φιλελεύθερος 1 Απριλίου 1964: «Άγγλοι σκανδαλοθήραι ενσπείρουν ανησυχίας όσον αφορά τα καθήκοντα της εις Κύπρο δυνάμεως του ΟΗΕ».

Μάχη, 1 Μαΐου 1964: «Βρετανοί και βρετανίδες ενίσχυαν παντοιοτρόπως τους τρομοκράτες Πενταδακτύλου – 8η σελίδα – Και άλλο επεισόδιο μεταφοράς Τούρκων δι’ αυτοκινήτου της ΡΑΦ»                                              

Ελευθερία 16 Μαΐου 1964: «Ο Αγγλικός Τύπος ενθαρρύνει την Τουρκία να διενεργήσει αποβάσεις εις την Κύπρο».  

Επιστολή Μακαρίου προς τουρκική κυβέρνηση 

Την 1η Απριλίου 1964 ο Αρχιεπίσκοπος  Μακάριος επανήλθε στο θέμα της Συνθήκης Συμμαχίας και έστειλε επιστολή στην τουρκική κυβέρνηση ενημερώνοντάς την για την απόφασή του να τερματίσει τη Συνθήκη επικαλούμενος τις δραστηριότητες και ανάμιξη της τουρκικής δύναμης στα γεγονότα από τις 25 Δεκεμβρίου 1963 και μετά που αποτελούσαν παραβίαση των όρων εντολής της Συνθήκης. ΄Όμως με κανένα αποτέλεσμα… 

Μεσολάβηση Ντίν Άτσεσον Αύγουστος 1964: Ναυάγησε καθώς τα προτεινόμενα απέρριψαν πρώτοι οι Τούρκοι, ο Μακάριος και τελικά και η Ελληνική Κυβέρνηση με τη χαριστική βολή από το Λονδίνο προς τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να τερματιστεί η  προσπάθεια. Και πως δίχως την αποδοχή της Τουρκίας  δεν μπορούσε να προχωρήσει. Δεν υπήρχε εν πάση περίπτωση καμία πιθανότητα γνήσιας Ένωσης… 

Κοφίνου

Στο χωριό Κοφίνου στη περιοχή Λάρνακας δημιουργήθηκε ένα  ισχυρό στρατιωτικό προπύργιο των Τουρκοκυπρίων. Ήταν μία διαρκής εστία επεισοδίων. Η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ αλλά καθυστερούσε και στις 14 Νοεμβρίου 1967 ο πρόεδρος Μακάριος διέταξε τον Γεώργιο Γρίβα να επέμβει με την Εθνική Φρουρά.  Ο Γρίβας, ο οποίος ήταν ο στρατιωτικός διοικητής των κυπριακών στρατιωτικών δυνάμεων δεν δεχόταν, πίστευε ότι ήταν δουλειά της Αστυνομίας, όμως, η κυβέρνηση Μακαρίου επέμενε να αναλάβει ο στρατός οπόταν και υπάκουσε. Ο Γρίβας έστειλε ισχυρές δυνάμεις, πρώτα επιτέθηκε στο μικτό χωριό Άγιος Θεόδωρος και κατέλαβε σχεδόν χωρίς μάχη την τουρκοκυπριακή συνοικία. Στη συνέχεια προχώρησε στο γειτονικό χωριό Κοφίνου όπου σκοτώθηκαν 24 Τουρκοκύπριοι και 9 τραυματίστηκαν, σκοτώθηκε ένας Ελληνοκύπριος και τραυματίστηκαν 2…

Ο  Βρετανός ΄Υπ. Αρμοστής στην Λευκωσία διαβεβαίωσε το Λονδίνο ότι όντως οι πρώτες εκτιμήσεις για ευθύνες  του Γεωργίου Γρίβα  δεν ευσταθούσαν. Σε συνομιλία του με τον τότε υπ. Εξωτερικών Σπύρο Κυπριανού, επανειλημμένα του έδωσε την ευκαιρία να επιρρίψει την ευθύνη στο Γρίβα αλλά ο Κυπριανού αρνήθηκε τονίζοντας ότι η απόφαση δεν ήταν δική του αλλά της κυπριακής κυβέρνησης. 

Το επεισόδιο  αυτό εκμεταλλεύτηκε άγρια η Τουρκία, μεγαλοποίησε το θέμα και  αντέδρασε απειλώντας με εισβολή και απαιτώντας την αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας, του Γεώργιου Γρίβα και διάλυση της Εθνικής Φρουράς (τη διάλυση της τελευταίας υποστήριζαν και οι Βρετανοί καθώς και την αποχώρηση της Ε.Μ).   Κατάφερε τα δύο πρώτα εντός ημερών (η Αθήνα  μαζί με την Μεραρχία απέσυρε και τον Γ. Γρίβα) και το τρίτο,  ο Μακάριος το υποστήριζε το 1974… 

Το Νοέμβριο 1967, η  Μόσχα υποκινούσε με ψίθυρους για πραξικόπημα από την Ελλάδα…Στις 5 Ιουλίου 1967 ο Ρώσος  πρέσβης στο Λονδίνο προέβη σε ένα δριμύ κατηγορητήριο εναντίον  της ελληνικής κυβέρνησης (σε συνάντησή του στο Φόρειν ΄Οφις)… Η Μόσχα με παντιέρα την  υποστήριξη της Ανεξαρτησίας της Κύπρου στήριζε το τουρκικό αίτημα για  αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας για τα δικά της συμφέροντα… 

Ο Μακάριος υποστήριζε την αποχώρηση της Μεραρχίας αλλά δεν το έλεγε δημόσια

22 Νοεμβρίου 1967:  Η βρετανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον έγραψε προς το Φόρειν ΄Οφις:«… Ο Μακάριος απέρριψε την αμερικανική εισήγηση να ζητούσε ο ίδιος την μείωση των Ελληνικών Δυνάμεων στο νησί. Είπε πως αν ο ίδιος προέβαινε σε τέτοια απαίτηση θα θεωρείτο προδότης προς την Ελλάδα. ΄Ομως, θα ήταν σύμφωνος αν η μείωση των στρατευμάτων ερχόταν ως ελληνική πρωτοβουλία.  Ο Belcher  (Αμερικανός πρέσβης)  πήρε εντολές να δείξει στον Μακάριο αναφορά από την Αθήνα που φέρει τον Βασιλέα Κωνσταντίνο να υποστηρίζει την ιδέα…» 

Το 1967 και πάλι (η πρώτη φορά ήταν το 1964 όταν και η Μόσχα έκανε το ίδιο) ο Αμερικανός πρόεδρος Lyndon B.  Johnson μέσω του απεσταλμένου του Cyrus Vance (αλλά και το ΝΑΤΟ) επενέβησαν και σταμάτησαν την όποια πρόθεση της Τουρκίας για εισβολή.  

7 Δεκεμβρίου 1967: Ο Βρετανός πρωθυπουργός σε επιστολή του προς τον Johnson επιβεβαίωσε την συνδρομή του τελευταίου,  όπως και επιστολή του ΓΓ του ΝΑΤΟ  Manlio Brosio προς τον Τούρκο πρωθυπουργό στις 20 Νοεμβρίου 1967 επιβεβαίωσε  την συνδρομή της συμμαχίας.  

Οι ενδοκοινοτικές συνομιλίες 1968 – 1974 – Επιστροφή Ντενκτάς διευθετήθηκε από τον Μακάριο

Με την αποχώρηση της  Ελληνικής Μεραρχίας και το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και  Τουρκίας,  στις 22 Δεκεμβρίου 1967 ο ΓΓ του ΟΗΕ υιοθέτησε ενδοκοινοτικές τοπικές συνομιλίες. Η ιδέα υποστηριζόταν από τον Αρχ. Μακάριο και την βρετανική κυβέρνηση. 

13 Μαρτίου 1968: Ο Γλαύκος Κληρίδης είπε στον Βρετανό ΄Υπ. Αρμοστή ότι ο Μακάριος είχε εξουσιοδοτήσει τον Γενικό Εισαγγελέα (Κρ. Τορναρίτη) ο οποίος είχε φύγει την προηγούμενη  για Λονδίνο, Στρασβούργο και Βιέννη να  κάνει επαφές με τον Ραούφ Ντενκτάς για απευθείας συνομιλίες  μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.  Στόχος,  η διακοπή του ελληνο-τουρκικού διαλόγου. 

8  Απριλίου 1968 : Η βρετανική «Guardian» έγραψε « ο Μακάριος έστειλε νέο διαβατήριο στον Ντενκτάς».  Ο αρχιτρομοκράτης, που η κυβέρνηση Μακαρίου από το 1964 θεωρούσε προδότη της πατρίδας του και πράκτορα ξένων δυνάμεων και ένοχο εγκλημάτων (δηλώσεις Υπεξ Σπ. Κυπριανού 5.8.1965),  δεν θα επέστρεφε παράνομα στην Κύπρο.  Όλες οι κατηγορίες εναντίον του μπήκαν κατά μέρος και αντί να δικαστεί ορίστηκε αντιπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων στις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις.  

Ραούφ Ντενκτάς

Ο Ντενκτάς είχε διαφύγει στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 1964 και συνελήφθη από την ελληνοκυπριακή αστυνομία κατά την διάρκεια της μυστικής καθόδου του στην Κύπρο σε ακτή της περιοχής Καρπασίας το 1967. Αντί να δικαστεί βοηθήθηκε από τον Γλ. Κληρίδη και την κυβέρνηση Μακαρίου να διαφύγει στην Τουρκία.  Την διαφυγή του απαίτησε η Τουρκία μέσω των Βρετανών. (Λεπτομέρειες και στο βιβλίο του Χαράλαμπου Χαραλαμπίδη «Ραούφ Ντενκτάς»,  2003) 

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1968 μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς. Όμως καμία προσπάθεια δεν έγινε για λύση του θέματος. Οι Βρετανοί κάθισαν σε  αναμονή και παρακολούθηση,   αφήνοντας τα πράγματα να παίρνουν τον δρόμο τους…Ανταλλαγές προτάσεων. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έλεγε: «΄Οχι κράτος εν κράτει» και οι Τουρκοκύπριοι «αυτονομία στην δική μας περιοχή»…Στις 18 Οκτωβρίου 1971… συνομιλίες με νομικούς ειδικούς συνεχίστηκαν μέχρι τον Δεκέμβριο του 1973 όταν ο νέος Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ  πήρε  πιο σκληρή γραμμή για ομοσπονδιακή προσέγγιση. Οι συνομιλίες έφθασαν σε αδιέξοδο στις 2 Απριλίου 1974. Ξανάρχισαν στις 11 Ιουνίου 1974. Οι θέσεις διέφεραν κατά πολύ. Τελευταία συνάντηση πριν το πραξικόπημα,  στις 9 Ιουλίου, 1974.

1972 – Ρωσικές υποσχέσεις προς Μακάριο 

Αρχ. Μακάριος

Φεβρουάριος 1972 εφημερίδα «Εστία» Αθηνών: Ο Μακάριος διευθέτησε τη συμφωνία για εισαγωγή τσεχοσλοβακικών όπλων κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα (περασμένο Ιούνιο), τρεις Ρώσοι στρατιωτικοί στάλθηκαν στη Κύπρο για να εκπαιδεύσουν ένοπλους του Λυσσαρίδη ενώ άλλοι Κύπριοι στάλθηκαν στη Πράγα…Όταν έκλεισε η συμφωνία οι Ρώσοι είπαν στο Μακάριο ότι η Σοβιετική Ένωση  μπορούσε να επέμβει σε υποστήριξη της κυβέρνησης της Λευκωσίας μόνο αν υπήρχε στρατιωτική επέμβαση από έξω, δηλαδή μια τουρκική απόβαση…Σε περίπτωση εσωτερικών ταραχών ο Μακάριος θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει με τους αντιπάλους του και να απαλλαγεί από την ελληνική επιρροή με τις δικές του προσπάθειες και με την βοήθεια των συνεργατών του…» (Έκθεση Βρετ. Πρεσβείας Αθηνών). 

Η  Μόσχα το 1974 έδωσε, ταυτόχρονα με το Λονδίνο, την συγκατάθεσή της στον Ετσεβίτ να εισβάλει. 

Συνταγματάρχης G. Stocker 

Τον ίδιο χρόνο (1972) στην βρετανική Υπ. Αρμοστεία στη Λευκωσία ο επί Αμυντικών Θεμάτων  Συνταγματάρχης G. Stocker προέβη σε μια περίεργη ενέργεια ενημερώνοντας το ΓΕΕΦ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς) στη Λευκωσία ότι η Τουρκία προτίθετο να εισβάλει στο νησί. 

Στις 27 Μαρτίου 1973 έδωσε λεπτομερέστατες πληροφορίες για το τουρκικό σχέδιο εισβολής το οποίο μεταβιβάστηκε  στον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα από τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ στη Λευκωσία Στρατηγό Χαραλαμπόπουλο.

Στις 30 Ιουλίου 1973 ο Stocker  επανήλθε στο ΓΕΕΦ και έδωσε φωτοτυπία Σχεδίου Εισβολής των Τούρκων που εξασφάλισε από τον συνάδελφό του στην Άγκυρα. 

Στις 5 Αυγούστου 1973 ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ στην Λευκωσία ενημέρωσε το υπ. Εσωτερικών και Άμυνας της Κύπρου. Ο Stocker  ζήτησε η επαφή του να κρατηθεί μυστική. Στα συμπεράσματά του ο Stocker  τόνισε ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν επρόκειτο να επέμβουν προς παρεμπόδιση ενός τοιούτου σχεδίου. Οπόταν τόσο η χουντική κυβέρνηση όσο και η κυβέρνηση  Μακαρίου, ήταν  ενήμερες των τουρκικών προθέσεων με τρομερή λεπτομέρεια.

Από την πρώτη σελίδα του 3λιδου υπομνήματος 10.7.1974 από την Υπ. Αρμοστεία της ΚΔ δια χειρός Υπ. Αρμοστή Κ. Ασσιώτη  στο Λονδίνο προς το Φόρειν ΄Οφις  με τίτλο «Ανεφάρμοστη η Ομοσπονδία»

Στις 28 Αυγούστου 1973 και ο Αμερικανός Στρατιωτικός Ακόλουθος στη Λευκωσία Συντ. Whitley, συναντήθηκε με τον Διοικητή της ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου – βάση των Συμφωνιών του 1960) … η Αμερική υποστήριζε μια ανεξάρτητη Κύπρο και ότι οι ενωτικοί Κύπριοι έπρεπε να άλλαζαν το πιστεύω τους αλλιώς θα υπέφεραν.   (Βιβλίο Χρ. Βενιαμίν, «Τα Δύσκολα Χρόνια αναμνήσεις μιας ζωής.») 

Αυτά γράφονται για να τονιστεί ότι ο Μακάριος  τον Ιούλιο του 1974 (βλέπε Δ’ Μέρος τελευταίο που θα ακολουθήσει)   γνώριζε πλήρως πλέον τα τουρκικά σχέδια. Που δεν θα άλλαζαν μέχρι σήμερα. 

 Στις 12 Ιουλίου 1974 ο κ. Goodison Φ.Ο ενημέρωσε σχετικά την Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία. 

Ο περίεργος Συνταγματάρχης G. Stocker τέλος Απριλίου 1974 υποστήριξε σε έκθεσή του την αντικατάσταση του Μακαρίου και ότι «θα χρειαστεί μια αποφασιστική αντιμετώπιση από την Αθήνα και πρέπει να αποχωρήσουν τόσο οι Έλληνες διδάσκαλοι όσο και οι Έλληνες αξιωματικοί από την Εθνική Φρουρά…»

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος 

Τέλος Γ’ Μέρους συνεχίζεται με το τελευταίο. 

(Πηγές Βρετανικό Εθνικό Αρχείο  Φ.Α. « Διζωνική vs Δημοκρατία 1955-2019»). 

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 6/10/2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

ΥΠΕΞ: Απεγκλωβίστηκαν από το Λίβανο ακόμη 11 Έλληνες με τις οικογένειές τους

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ακόμη 11 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους αναχώρησαν από τον Λίβανο και αφίχθησαν στη Λάρνακα με ναυλωμένη πτήση από την Κυπριακή Δημοκρατία και με τη συνδρομή των πρεσβειών Ελλάδας και Κύπρου στη Βηρυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ.

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

«Ευχαριστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμπαράσταση και την άμεση ανταπόκριση», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή