Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Αμερικανικά παιχνίδια στο Ιράν – Ικανοποίηση από Τραμπ για τις διαδηλώσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

Φιλοκυβερνητικές πορείες οργανώθηκαν σε αρκετές πόλεις του Ιράν ως απάντηση στις κινητοποιήσεις.
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΜΠΕΡΣΗ

Χωρίς προειδοποίηση, χωρίς αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, χωρίς εμφανή οργανωτική δομή, μερικές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στις 28 Δεκεμβρίου στην πόλη Μάσαντ του Ιράν, τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα. Το βίντεο της διαδήλωσης κυκλοφόρησε ευρέως και, σε σύντομο χρονικό διάστημα, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους δεκάδων πόλεων της χώρας. Η είδηση προκάλεσε κύματα χαράς στην Ουάσιγκτον, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ να εκφράζει «σεβασμό» προς τους διαδηλωτές και την εκπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, να αναγγέλλει ότι θα θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ιδιαίτερα το κομμάτι του αμερικανικού κατεστημένου που έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη τον βομβαρδισμό της χώρας, επέδειξε συγκινητική ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα των Ιρανών ζητώντας να διακοπεί κάθε εμπορική σχέση με τη χώρα μέχρι να κατοχυρωθούν οι πολιτικές ελευθερίες.
Οσο ο αριθμός των θυμάτων ανέβαινε, τόσο εντείνονταν οι πιέσεις προς δυτικές εταιρείες όπως η Boeing, η Total και η Shell να αποσυρθούν από συμφωνίες δισεκατομμυρίων με την Τεχεράνη. Οι προϋπάρχουσες πιέσεις προς την Ευρώπη να «παγώσει» τις σχέσεις της με το Ιράν εντάθηκαν, υποχρεώνοντας τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να υπογραμμίσει ότι τα βήματα αυτά δεν είναι παρά προθάλαμος πολέμου, στον οποίο η Γαλλία δεν είναι διατεθειμένη να εισέλθει.
Διατήρηση ψυχραιμίας
Γνωρίζουμε πολύ λίγα για τις δεκάδες διαδηλώσεις, προκειμένου να γίνει σαφές πόσοι από τους 22 ανθρώπους που είχαν πέσει νεκροί έως την Πέμπτη ήταν απλοί διαδηλωτές και πόσοι συμμετείχαν σε απόπειρες κατάληψης αστυνομικών τμημάτων και εμπρησμού θεολογικών σχολείων, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Το βέβαιο είναι ότι εναντίον των πολιτών δεν έχει κινηθεί το σύνολο των ιρανικών μηχανισμών καταστολής, ότι δηλαδή η Τεχεράνη δεν έχει διαπράξει τα σφάλματα του Καντάφι στη Λιβύη ή του Ασαντ στη Συρία, που έχασαν την ψυχραιμία τους διατάσσοντας μαχητικά αεροσκάφη να σαρώσουν από αέρος με τα πολυβόλα μάζες διαδηλωτών.
Είναι επίσης σαφές ότι οι διαδηλώσεις αυτές διαφέρουν ουσιαστικά από τη γιγάντια κινητοποίηση του 2009 («πράσινο κίνημα») η οποία ήταν υπόθεση κυρίως της Τεχεράνης. Οι σημερινοί διαδηλωτές είναι κυρίως φτωχοί κάτοικοι ξεχασμένων πόλεων της υπαίθρου, όχι μεσαία στρώματα των μεγάλων πόλεων όπως αυτά που τάχθηκαν μαζικά υπέρ των μεταρρυθμιστικών ανοιγμάτων προς τη Δύση το 2009. Το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στη συντηρητική Μάσαντ, προπύργιο του θρησκευτικού κατεστημένου, καθώς και στην ιερή πόλη Κομ, ενισχύει τη θεωρία σύμφωνα με την οποία τις οργάνωσε το συντηρητικό ιερατείο ώστε να υποσκάψει τη θέση του μεταρρυθμιστή προέδρου Χασάν Ροχανί. Μέλη του ιερατείου εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την τροπή που πήραν οι κινητοποιήσεις, αφού οι διαδηλωτές ζητούν να σαρωθεί το σύνολο του κατεστημένου, δηλαδή και ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Από τις λιγοστές πληροφορίες που διαθέτουμε, οι κινητοποιήσεις μοιάζουν περισσότερο με αντισυστημικό ξέσπασμα λαϊκής οργής που συσσωρεύθηκε εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών και λιγότερο με οργανωμένο κίνημα με σαφείς στόχους, δομή και ηγετικές φυσιογνωμίες.
Λίγες ημέρες πριν ξεσπάσουν οι διαδηλώσεις, ο Ροχανί παρουσίασε τον προϋπολογισμό του νέου έτους (που στο Ιράν ξεκινά τον Μάρτιο), στον οποίο περιλαμβάνονται δραστικές περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και κρατικών επιδοτήσεων στα καύσιμα. Στον ίδιο προϋπολογισμό, ο Ροχανί αποκάλυψε για πρώτη φορά πόσα χρήματα διοχετεύονται σε πλειάδα θρησκευτικών ιδρυμάτων, προξενώντας την οργή των κληρικών, που απάντησαν με τις διαδηλώσεις, αλλά και την οργή του κόσμου κατά των θεσμών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που συνέβαλε ώστε αυτές να φύγουν εκτός ελέγχου.
Στις ΗΠΑ, ο Τραμπ απέδειξε με την εκλογή του ότι γνωρίζει πώς να επωφελείται πολιτικά από τη δυσαρέσκεια των ανθρώπων της υπαίθρου, που βλέπουν το χάσμα των συνθηκών της δικής τους ζωής με τις συνθήκες στις πόλεις να μεγαλώνει. Τηρουμένων των αναλογιών, την ίδια δυσαρέσκεια προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τώρα και στο Ιράν. Ακολουθώντας τον, οι Ιρανοί θα κερδίσουν ακόμη λιγότερα απ’ όσα κέρδισαν οι προδομένοι ψηφοφόροι του.
«Ενοπλη εξέγερση ώς τον Φεβρουάριο»
Πολύ πριν παρουσιαστεί η ευκαιρία των διαδηλώσεων στο Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος επεδίωκε την αποσταθεροποίηση της χώρας, σε συνεργασία με το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία. Το Ισραήλ εκλαμβάνει την πρόσφατη ενίσχυση του Ιράν σε περιφερειακό επίπεδο ως θανάσιμη απειλή, ενώ η Σαουδική Αραβία έχει εγκαταλείψει την προσεκτική πολιτική των περασμένων ετών, με τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να υπόσχεται ανοικτά να φέρει «τον πόλεμο στην Τεχεράνη». Την Πέμπτη, ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαφάρ Μονταζερί, υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις υποκινήθηκαν από συγκεκριμένο αξιωματούχο της CIA, ο οποίος με τη στήριξη του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας και Ιρανών της διασποράς είχε προετοιμαστεί για διάφορα σενάρια, μεταξύ αυτών για διαμαρτυρίες εναντίον της ανόδου των τιμών. Ο Μονταζερί υποστήριξε πως η CIA σκοπεύει να μετατρέψει τις διαδηλώσεις σε ένοπλη εξέγερση έως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Το σενάριο των εξεγέρσεων, που αντλούν δύναμη από υπαρκτά προβλήματα και υποκινούνται για την επίτευξη γεωπολιτικών στόχων, έχει παιχτεί κατ’ επανάληψιν στην ευρύτερη περιοχή, μένει όμως να αποδειχθεί αν έχει την παραμικρή προοπτική σε μια χώρα όπως το Ιράν.
Το βέβαιο είναι ότι στα διαλείμματα ανάμεσα στους διθυράμβους προς κυβερνήσεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτές του Καΐρου, του Ριάντ και της Μανίλας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ θα σφίξει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την πίεση γύρω από το Ιράν. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πλατιές αρμοδιότητες να υποχρεώσουν αυτούς που βιαιοπραγούν εις βάρος του ιρανικού λαού, τον λογοκρίνουν ή τον κλέβουν να λογοδοτήσουν», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Στα θύματα λέμε: δεν θα σας ξεχάσουμε».
Σε λίγες ημέρες, ο Τραμπ θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για το μέλλον της συμφωνίας πυρηνικής συνεργασίας που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα με την κυβέρνηση Ροχανί. Ο Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από τη συμφωνία, αλλά δεν το έχει κάνει λόγω αντιστάσεων από το εσωτερικό του αμερικανικού κατεστημένου, τμήματα του οποίου υποστηρίζουν ότι η απόσυρση θα ήταν ολέθριο λάθος.
Αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη συμφωνία, το πιθανότερο είναι ότι η Τεχεράνη θα ξεκινήσει εκ νέου το πυρηνικό της πρόγραμμα, εξέλιξη που θα ενισχύσει όσους πιέζουν για έναν ακόμη πόλεμο, με ολέθριες συνέπειες για την περιοχή. Είναι η πτέρυγα που εδώ και χρόνια πρεσβεύει ότι «η Βαγδάτη ήταν η αρχή, οι πραγματικοί άνδρες πάνε στην Τεχεράνη» και η οποία, μέχρι σήμερα, δεν είχε, ευτυχώς, τη δυνατότητα να μετρήσει τον ανδρισμό της με γνώμονα την πραγματικότητα.
Καθημερινή

Video

Σάββας Καλεντερίδης: Πραγματοποίησε το Ιράν πυρηνική δοκιμή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 7ης Οκτωβρίου 2024
1. Ο Παπαχελάς προειδοποιεί: Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει την πολιτική αποσταθεροποίηση
2. Κύπρος: Οι Τούρκοι στρατηγοί επιδιώκουν να καταλαβουν τη μισή νεκρή γραμμή 18:00
3. Τουρκία: “Βρώμικη” συμφωνία Βερολίνου-Άγκυρας 27:10
4. Ισραήλ: Η πρώτη επέτειος της εισβολής της Χαμάς – Διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν 54:45
5. ΗΠΑ: Σε θρίλερ μετατρέπεται η προεκλογική εκστρατεία στις επτά κρίσιμες πολιτείες 54:45
6. Ρωσία: Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο σεισμός 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Ιράν, οφείλεται στην πρώτη πυρηνική δοκιμή του Ιράν που έκανε στην έρημο της χώρας 59:50

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Υπό έλεγχο για κατασκοπεία στις ΗΠΑ τα gadgets των κινέζικων αυτοκινήτων

Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται εδώ και καιρό σε γεωπολιτικές και εμπορικές διαμάχες με την Κίνα, αλλά η τελευταία ανησυχία αφορά gadget υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζονται στην Κίνα και είναι εγκατεστημένα σε αυτοκίνητα των ΗΠΑ. Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων. Σε απάντηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την πλήρη απαγόρευση της τεχνολογίας από αντίπαλα έθνη όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Το προηγμένο λογισμικό και το υλικό που βρίσκεται σε κινεζικά οχήματα θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστεί χειραγώγηση για να επιτρέψει στους χάκερ να αναλάβουν τον έλεγχο των αυτοκινήτων στους αμερικανικούς δρόμους ή ακόμη και να τα χρησιμοποιήσουν ως εργαλεία για να στείλουν ευαίσθητες πληροφορίες πίσω στο Πεκίνο ή τη Μόσχα. Καθώς η Κίνα γίνεται κορυφαίος παίκτης στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, η επιρροή της στις ΗΠΑ αυξάνεται, ειδικά μέσω των έξυπνων αυτοκινήτων και των σχετικών gadgets.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο που ενέχουν οι κινεζικές και ρωσικές τεχνολογίες στα αμερικανικά αυτοκίνητα. Αν και αναγνώρισε ότι ο τρέχων αριθμός οχημάτων με τέτοια gadget είναι χαμηλός, η κυβέρνηση λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής για την ασφάλεια. «Τα αυτοκίνητα σήμερα διαθέτουν κάμερες, μικρόφωνα, εντοπισμό GPS και άλλες τεχνολογίες συνδεδεμένες στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Raimondo σε δήλωση. «Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβουμε πώς ένας ξένος αντίπαλος με πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την εθνική μας ασφάλεια όσο και για την ιδιωτική ζωή των πολιτών των ΗΠΑ».

Η Κίνα απάντησε με οργή στην ανακοίνωση των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι υπερβάλλει τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και ότι στοχεύει άδικα τις κινεζικές εταιρείες. Ο Lin Jian, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, καταδίκασε τις ΗΠΑ για την επέκταση της αντίληψής τους για την εθνική ασφάλεια και την ανάληψη διακρίσεων. «Η Κίνα αντιτίθεται στη διεύρυνση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας από τις ΗΠΑ και στις μεροληπτικές ενέργειες κατά των κινεζικών εταιρειών και προϊόντων», είπε ο Λιν. «Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να σεβαστούν τις αρχές της αγοράς και να παρέχουν ένα ανοιχτό, δίκαιο, διαφανές και αμερόληπτο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές επιχειρήσεις».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να ερευνά τις πιθανές απειλές που θέτουν τα έξυπνα αυτοκίνητα που συνδέονται στο διαδίκτυο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Μετά την αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με την ξένη τεχνολογία, ιδιαίτερα από την Κίνα και τη Ρωσία, εξετάζεται τώρα η απαγόρευση. Επιπλέον, οι περιορισμοί στο μη εγγενές λογισμικό θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ έως το 2027, ενώ οι κανονισμοί υλικού ενδέχεται να εφαρμοστούν τρία χρόνια αργότερα για να δοθεί χρόνος στις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Ο John Bozzella, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alliance for Automotive Innovation, αναγνώρισε ότι ενώ η κινεζική τεχνολογία στα αυτοκίνητα των ΗΠΑ είναι περιορισμένη, οι προτεινόμενοι κανόνες ενδέχεται να δημιουργήσουν προκλήσεις για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. «Δεν μπορείς απλά να γυρίσεις έναν διακόπτη και να αλλάξεις την πιο περίπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού στον κόσμο εν μία νυκτί», είπε. Πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα που παρέχεται από τον προτεινόμενο κανόνα μπορεί να είναι πολύ σύντομο για ορισμένους κατασκευαστές να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές. Η οργάνωση του Bozzella σχεδιάζει να συνεχίσει να παρέχει πληροφορίες καθώς αναπτύσσονται οι τελικοί κανονισμοί.

Οι ΗΠΑ αυστηροποιούν τους κανονισμούς για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν κινεζικά gadgets. Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος να δοθεί στους κινέζους κατασκευαστές αυτοκινήτων κανένα περιθώριο, λαμβάνοντας υπόψη το σκιερό παρελθόν του Πεκίνου όσον αφορά την κατασκοπεία και παρόμοιες δραστηριότητες.

Προς το παρόν, εξετάζεται η πρόταση για απαγόρευση ορισμένου υλικού και λογισμικού που κατασκευάζονται στην Κίνα και τη Ρωσία από αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία στις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον εργάζεται για τον περιορισμό της παρουσίας της Κίνας στην αλυσίδα εφοδιασμού της κατασκευής αυτοκινήτων. Με παρόμοιο τρόπο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως αυξήσει τους δασμούς σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα και μια σειρά άλλων ειδών. Επίσης, έχει απαγορεύσει χωριστά την εισαγωγή γερανών φορτίου κινεζικής κατασκευής λόγω κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή