Ακολουθήστε μας

Κίνα

Αυξάνονται οι διαδηλώσεις των πολιτών στην Κίνα: Καμία κάλυψη στα κύρια μέσα ενημέρωσης

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο αριθμός των λαϊκών διαδηλώσεων στην Κίνα αυξάνεται ανησυχητικά. Ωστόσο, υπάρχει ελάχιστη έως καθόλου κάλυψη αυτών των διαμαρτυριών στα κύρια μέσα ενημέρωσης. Η Κίνα έχει τεράστια επιρροή στα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Το καλύψαμε αυτό στην ερευνητική μας έκθεση Η χειραγώγηση των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης από την Κίνα.

Πρόσφατα καλύψαμε τις διαμαρτυρίες στο Χενάν και διάφοροι παράγοντες επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και παλαιού τύπου μέσα ενημέρωσης άντλησαν την ιστορία μας για να δείξουν την αλήθεια πίσω από αυτές τις διαμαρτυρίες.

Το Investigative Journalism Reportika παρουσιάζει μια εις βάθος ερευνητική έκθεση που συνέταξε η αναλύτρια μας από την Ανατολική Ασία, Jenny Kin Jacobs, με θέμα «Οι αυξανόμενες διαδηλώσεις του λαού στην Κίνα».

Τα κύρια κέντρα διαμαρτυριών στην Κίνα ήταν η πρωτεύουσα Πεκίνο (北京), Σαγκάη (上海), Shandong (山东), Henan (河南) και Anhui (安徽).

Διαδηλώσεις στο Πεκίνο
Haidan, 05 Ιουλίου 2022
Οι φοιτητές στο Beijing Normal University εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τα μέτρα ελέγχου του Covid-19 της πόλης. Φωτογραφία: Weibo
Μια τεράστια ομάδα φοιτητών και προσωπικού από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πεκίνου συγκεντρώθηκε στην πανεπιστημιούπολη στο Χαϊντάν. Διαμαρτυρήθηκαν για τις αυστηρές και εξωφρενικές πολιτικές πρόληψης του COVID-19.

Πόλη του Πεκίνου, 06 Ιουλίου 2022
Οι άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης του Πεκίνου ενάντια στις εντολές εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Οι διαδηλωτές είπαν: «Χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα έχουν αναπτύξει διαβήτη λόγω του εμβολίου και άλλα πολλά έχουν αναπτύξει λευχαιμία».

Chaoyang, 06 Ιουλίου 2022
Οι αξιωματικοί συντήρησης της ευστάθειας της περιοχής Zhengzhou Jinshui στο αστυνομικό τμήμα Xiaohongmen στο Chaoyang τσάκισαν μια αθώα κυρία από το Zhengzhou. Αυτό οδήγησε σε διαδηλώσεις και διαδηλώσεις στην πόλη.

Fengtai, 11 Ιουλίου 2022
Διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Φενγκτάι όταν η αστυνομία κράτησε έναν αναφέροντα από το Σιτσουάν σε απομονωμένη κράτηση αφού τον μετέφερε στο αστυνομικό τμήμα του σιδηροδρομικού σταθμού του Πεκίνου στο Φενγκτάι.

Fengtai, 20 Ιουλίου 2022
Κυβερνητικά στελέχη του κυβερνητικού γραφείου Suzhou στο Πεκίνο αναχαίτησαν μια γυναίκα υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Suzhou όταν επιβιβαζόταν σε τρένο στο Fengtai μόνο και μόνο για να αντιμετωπίσει τη δημόσια οργή. Δεν έλαβε καμία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και κατεστάλη από τους αξιωματούχους με σιδερογροθιά.

Διαδηλώσεις στη Σαγκάη
Putuo, 13 Ιανουαρίου 2022
Το προσωπικό του γραφείου της οικιστικής περιοχής Jiaxing Road απήγαγε μια αναφέρουσα. Ο σύζυγός της ανέφερε την αναγκαστική εξαφάνισή της στην αστυνομία. Λόγω αυτής της υπόθεσης και άλλων αναγκαστικών εξαφανίσεων, σημειώθηκε βία στο Putuo.

Πόλη της Σαγκάης, 5 Απριλίου 2022

Οι κάτοικοι της Σαγκάης καθηλώνονται στο έδαφος και συλλαμβάνονται από δεκάδες αστυνομικούς που φορούν στολή ΜΑΠ, αφού αντιτάχθηκαν στο να γίνουν τα διαμερίσματά τους κέντρο καραντίνας. Αυτό οδήγησε σε μαζικές διαμαρτυρίες.

Pudong, 9 Απριλίου 2022
Κατά τη διάρκεια του lockdown για τον κορωνοϊό, ένας δημοφιλής λέκτορας χτυπήθηκε από το προσωπικό πρόληψης επιδημιών έξω από την οικιστική του εγκατάσταση στην πόλη Xingfu στη Νέα Περιοχή Pudong καθώς έφευγε από το σπίτι για να παραλάβει παράδοση φαγητού. Μετά τη σφοδρή επίθεση διαγνώστηκε με εγκεφαλική διάσειση, σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και στα μάτια. Άφησε τους κατοίκους της Pudong σε κατάσταση σοκ και δυσπιστίας και οδήγησε σε έκρηξη διαμαρτυριών.

Qiangpu, 3 Μαΐου 2022
Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στον δήμο Jinze της συνοικίας Qingpu για να εμποδίσουν την αστυνομία να συλλάβει έναν ηλικιωμένο άνδρα που ανέκρινε τα σούπερ μάρκετ που δεν παρείχαν οικονομικά προσιτά τρόφιμα κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω κορωνοϊού.

Sonjiang, 21 Μαΐου 2022
Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν για τους περιορισμούς του κορωνοϊού σε ένα βιομηχανικό συγκρότημα προμηθευτή Apple που ανήκει στην Ταϊβάν στην περιοχή Songjiang. Οι ταραχοποιοί ύψωσαν συνθήματα και πέταξαν πέτρες για να διαμαρτυρηθούν για τον περιορισμό και την υπερωρία στο εργοστάσιο κατά τη διάρκεια του lockdown για τον κορωνοϊό.

Η Shanghai Dafeng Electronics, θυγατρική της Shanghai Quanta, βίωσε μια διαμαρτυρία εργαζομένων τον Μάιο. Όπως φαίνεται στο βίντεο, εκατοντάδες νεαροί υπάλληλοι πήδηξαν πάνω από την πύλη και τράπηκαν σε φυγή. Ξεχύθηκαν από το μπλόκο για να συγκρουστούν με τους φρουρούς. Οι εργαζόμενοι ήθελαν να αγοράσουν αγαθά καθημερινών αναγκών που δεν ήταν διαθέσιμα λόγω πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας. Η ζωή τους έγινε άθλια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έτσι επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν κατά των αρχών.

Συντελεστές βίντεο: RFA Κίνα

Διαδηλώσεις στη Σαντόνγκ
Τα δύο πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος οικονομικού έτους (2022), οι ημερομίσθιοι, οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια και άλλα βιομηχανικά σωματεία πραγματοποίησαν αναρίθμητες διαδηλώσεις στη Σαντόνγκ. Διαμαρτυρήθηκαν κυρίως για καθυστερημένες πληρωμές και εισφορές μισθών στην επαρχία Shandong.

Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο στην πόλη Linyi τον Μάρτιο και οι οικοδόμοι στην πόλη Liaocheng τον Απρίλιο και τον Μάιο διαμαρτυρήθηκαν για την καθυστέρηση των μισθών. Τον Ιούνιο του 2022, κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής συγκέντρωσης δασκάλων στην περιοχή Laishan, η τοπική διοίκηση Yantai κατέφυγε σε κράτηση δασκάλων, οδηγώντας σε αυξημένες διαμαρτυρίες.

Οι αστυνομικοί επέπληξαν βίαια τους διαδηλωτές για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις κάθε φορά στη Σαντόνγκ. Επιπλέον, όπως όλες οι άλλες διαδηλώσεις στην Κίνα, έτσι και αυτή συνάντησε απάθεια από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.

Διαδηλώσεις στη Χενάν
Κινέζοι πελάτες άνοιξαν λογαριασμούς σε έξι αγροτικές τράπεζες στο Henan και στη γειτονική επαρχία Anhui που πρόσφεραν υψηλότερα επιτόκια σε μεγάλους αριθμούς. Αργότερα ανακάλυψαν ότι δεν μπορούσαν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους μετά από αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι ο επικεφαλής της μητρικής εταιρείας των τραπεζών βρισκόταν σε φυγή και καταζητούμενος για οικονομικά εγκλήματα.

Η Κίνα χρησιμοποίησε σε μεγάλο βαθμό την εφαρμογή παρακολούθησης COVID-19. Πολλοί που ξεκίνησαν για το Zhengzhou για να απαιτήσουν δράση από τις ρυθμιστικές αρχές διαπίστωσαν ότι η κατάσταση της υγείας τους στην εφαρμογή είχε γίνει κόκκινο, εμποδίζοντάς τους να ταξιδέψουν.

Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά του Bank Run
Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά του Bank Run

Δεκάδες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν μπροστά από τα υποκαταστήματα των τραπεζών. Οι αστυνομικές δυνάμεις με καθημερινή ενδυμασία απέλασαν βίαια και βίαια τους διαδηλωτές σε διάφορα σημεία. Οι αρχές κατάφεραν να διαλύσουν χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν για να πραγματοποιήσουν ειρηνικές διαδηλώσεις στη Χενάν.
Μια γυναίκα σύρθηκε αλύπητα κάτω και η κάμερα μπλοκαρίστηκε με αποτέλεσμα τα ΜΜΕ να μην μπορούν να αναφέρουν το περιστατικό.

Οι ειρηνικοί διαδηλωτές αναγκάστηκαν να υπογράψουν επιστολές διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα διαδηλώσουν στο μέλλον. Τους ξυλοκόπησαν και τους έριξαν αλύπητα. Κατά συνέπεια, η αυταρχική εξουσία συνέτριψε ένα ακόμη λαϊκό κίνημα στην Κίνα.

Διαδηλώσεις στο Anhui
Τα lockdown με εντολή του κράτους επιβλήθηκαν στις περιοχές Lingbi και Sixian στην επαρχία Anhui την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.
Το Lingbi είναι μια τουριστική περιοχή και η Sixian (Si) είναι μια βιομηχανική περιοχή. Ως εκ τούτου, οι τοπικοί πληθυσμοί που ασχολούνται με τον τουρισμό ή τους βιομηχανικούς τομείς αντιμετώπισαν προβλήματα διαβίωσης. Είναι η αιτία της δυσαρέσκειας και των διαδηλώσεων που ακολουθούν στην περιοχή. Οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις έγιναν οριακά λόγω του φόβου των αρχών.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν αυτές τις διαμαρτυρίες και πώς οι αρχές τις συνέτριψαν χωρίς τύψεις. Το Ij-reportika τους έδωσε φωνή και ανέφερε αυτές τις διαμαρτυρίες ξανά και ξανά. Αν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης ήταν άφοβα φωνητικά για αυτές τις διαμαρτυρίες, θα υπήρχαν λιγότεροι θάνατοι και τραυματισμοί στην Κίνα.

ΠΗΓΗ: directus.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Κίνα

Geopolitical Monitor: China-Philippines Tensions Flare in South China Sea

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

After years of relative calm under the pro-China Duterte regime, tensions are mounting between China and the Philippines over the South China Sea. The shift can be attributed in part to the policies of President Ferdinand Romualdez Marcos Jr., who has adopted a more proactive stance against China’s aggressive maneuvers and gray zone tactics in and around Philippines waters. The pivot has brought about a marked warming of US-Philippines relations; for example, the two countries hammered out an agreement to expand US military bases in the Philippines by four in 2023, including in the highly strategic Cagayan province south of Taiwan. Now options like regular US-Philippine joint patrols in the South China Sea are increasingly being considered, suggesting new tactical possibilities for deterrence, but also new ways to trigger unintended escalations.

The Philippines’ South China Sea Transparency Initiative

The perception of worsening China-Philippines tensions could be amplified by the fact that much of these gray zone tactics and interdictions once took place behind the scenes, unnoticed or unremarked on by Manila during the Duterte years. This changed in May 2024 with the launch of a ‘transparency initiative’ by the Marcos administration, which intended to monitor and expose China’s aggressive actions near the Second Thomas Shoal (Ayungin in the Philippines) and elsewhere. As others have pointed out, this is not the first time that the Philippines has tried to name and shame Beijing for its actions in the South China Sea. But the initiative is a clear departure from Manila’s recent passivity, and it lays the diplomatic groundwork for increased support from the United States, Australia, and Japan – all of which fall in the Western camp – if not regional allies in ASEAN.

Manila is launching its own foray in a wider information war with the transparency initiative, evident in a recent incident involving a 60 Minutes crew and other journalists. The crew was invited to observe patrols on a Philippine Coast Guard vessel by the Philippines government, and filmed aggressive ramming maneuvers by the Chinese Coast Guard in the waters near the Sabina Shoal in September. Yet before they had even returned to port, China had already disseminated its own narrative of the clash, identifying the Philippines Coast Guard as the aggressor and the 60 Minutes crew as Western propagandists, complete with pictures.

Where the China narrative may have gone unchallenged before, the transparency initiative offers the possibility of an alternative interpretation; however, this doesn’t mean that Manila’s version is reaching and/or convincing the audiences it wants to target.

China Changes Tack at the Second Thomas Shoal

The transparency initiative has failed to defuse tensions at the Second Thomas Shoal. In fact, research from the Asia Maritime Transparency Initiative illustrates a spike in the presence of Chinese vessels from mid-2023, mainly on the back of increased involvement from the People’s Armed Forces Maritime Militia (PAFMM). The researchers also note that PAFMM, Coast Guard, and PLA Navy vessels have been more likely to employ aggressive tactics (ramming, water cannon, boarding) over this span.

The Second Thomas Shoal is the site of the BRP Sierra Madre, a grounded Philippine Navy ship turned impromptu military outpost and sovereignty marker. Tensions at the shoal revolve around Philippine missions to resupply the BRP Sierra Madre and attempts on the Chinese side to interdict new supplies.

Source: Geopolitical Monitor

Συνέχεια ανάγνωσης

Κίνα

PhilStar Global: Πράκτορας της Κίνας ομολόγησε ότι διενεργούσε κατασκοπεία στις Φιλιππίνες

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Κινέζος κατάσκοπος She Zhijiang, που κρατείται επί του παρόντος στην Ταϊλάνδη αντιτίθεται στον επαναπατρισμό στην Κίνα, ισχυρίστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ του Al Jazeera ότι ξεκίνησε το κατασκοπευτικό έργο του στις Φιλιππίνες το 2016 ενώ απέφευγε τις κινεζικές αρχές που είχαν διατάξει τη σύλληψή του για παράνομο τζόγο.

Είπε ότι ο στρατηλάτης του υποσχέθηκε να κανονίσει την απόσυρση της ποινικής του υπόθεσης εάν αποδεχόταν τις κατηγορίες.

Στο ντοκιμαντέρ, ισχυρίστηκε ότι συνεργάστηκε με την απολυθείσα δήμαρχο της Μπαμπάν Άλις Γκούο για το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας, την υπηρεσία μυστικής αστυνομίας του κομμουνιστικού κόμματος.

Ο κατάσκοπος ομολόγησε την ιδιότητά του ανάφερει, ότι “η Κίνα δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη. Οι δυο μας αφιερώσαμε κάποτε τη ζωή μας στο υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας. Δείτε τι μου συνέβη», είπε.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Francis Escudero είπε ότι εναπόκειται στα Υπουργεία Δικαιοσύνης (DOJ) και Εξωτερικών Υποθέσεων (DFA) να συντονιστούν με τις αρχές της Ταϊλάνδης εάν επιθυμούν να εμβαθύνουν στους ισχυρισμούς που εγείρει ο She κατά της Guo.

Ο Escudero είπε ότι το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera με θέμα She θα πρέπει να εξεταστεί από τις αρχές για πιθανή κατάθεση υπόθεσης κατασκοπείας εναντίον της Guo.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας είπε ότι υπάρχει ανάγκη οι κυβερνητικές υπηρεσίες των Φιλιππίνων να συντονιστούν με την Ταϊλάνδη όπου κρατείται για φερόμενο παράνομο διαδικτυακό τζόγο.

«Δεν μπορώ να πω αν το ντοκιμαντέρ έχει εμπιστοσύνη. Το πρόβλημα είναι ότι η μαρτυρία του που δόθηκε στην Ταϊλάνδη μπορεί να μην χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αντιπαράθεση εξέτασης. Αυτό εναπόκειται στους εισαγγελείς του DOJ και του DFA να το καθορίσουν. Είναι μια περίπλοκη διαδικασία», είπε ο Escudero σε συνέντευξη στο dwIZ το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου.

«Σε κάθε περίπτωση, το περιστατικό θα μπορούσε να εμπίπτει στις διατάξεις της κατασκοπείας, η οποία είναι κατασκοπεία για μια χώρα ακόμη και χωρίς πόλεμο», πρόσθεσε.

Ο Εσκουντέρο επαίνεσε την έρευνα του Κογκρέσου σχετικά με την Γκούο επειδή χρησιμοποίησε τη δημοσιότητα για τη διάδοση των παράνομων τυχερών παιχνιδιών καθώς και στη συμπαιγνία μεταξύ διεθνών εγκληματικών συνδικάτων και αξιωματούχων της τοπικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της μειονότητας της Γερουσίας Ακουιλίνο Πιμεντέλ Γ’ είπε, ότι το ντοκιμαντέρ μεταδόθηκε από ένα νόμιμο πρακτορείο ειδήσεων, προειδοποιώντας ότι μπορεί μην τεθεί υπόψιν η μαρτυρία ενός κρατούμενου.

«Ας μην πιστεύουμε εύκολα τα λόγια ενός κρατούμενου. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ασκούν πίεση σε έναν κρατούμενο μάρτυρα», είπε ο Πίμεντελ σε ξεχωριστή συνέντευξη στο dwIZ.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην γερουσιαστής Πινγκ Λάκσον επαίνεσε την τετραμελή επιτροπή της Βουλής που αντιμετώπισε την Γκούο με το ντοκιμαντέρ και την κατηγόρησε για τους υποτιθέμενους δεσμούς της με το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινδία

Asian Lite: Σημαντικό οικονομικό κόστος για το Πακιστάν οι επιθέσεις σε Κινέζους υπηκόους

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Πεκίνο εκφράζει ολοένα και περισσότερο την απογοήτευσή του για την αποτυχία του Ισλαμαμπάντ να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και τις προκλήσεις ασφαλείας

Οι σχέσεις Κίνας-Πακιστάν έχουν μια πτωτική πορεία εν μέσω αυξανόμενων διαφορών για πολλά διμερή ζητήματα. Το Πεκίνο γίνεται ανυπόμονο για την αποτυχία του Ισλαμαμπάντ να αποπληρώσει τα χρέη και να παρέχει επαρκή ασφάλεια στους Κινέζους υπηκόους στο Πακιστάν. Παρά την εξωτερική χρηματοδότηση από παγκόσμιους θεσμούς και την οικονομική στήριξη της Κίνας, το Πακιστάν δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία. Κατά συνέπεια, ο Οικονομικός Διάδρομος της Κίνας-Πακιστάν (CPEC) επιβραδύνεται εν μέσω αναφορών για πολλά έργα που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις ή πιθανές διακοπές λειτουργίας. Ενώ το Πεκίνο προσπαθεί με κάποιο τρόπο να σώσει το CPEC και άλλα έργα, το Ισλαμαμπάντ ενδιαφέρεται περισσότερο για τη διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, κυρίως κατά της Ινδίας.

Σύμφωνα με αναφορές, το Πακιστάν πιέζει την Κίνα να πραγματοποιήσει ασκήσεις κατά της τρομοκρατίας σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων Ινδίας-Πακιστάν. Η Κίνα φέρεται να έχει δείξει απροθυμία στην πρόταση του Πακιστάν, η οποία μπορεί να προκαλέσει άσκοπα εντάσεις με την Ινδία. Αυτό δείχνει ότι το Ισλαμαμπάντ δεν ενδιαφέρεται σοβαρά για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ασφάλειας των Κινέζων πολιτών στο Πακιστάν, αλλά θέλει να χρησιμοποιήσει διμερείς και πολυμερείς στρατιωτικές ασκήσεις για να προκαλέσει την Ινδία και να κρύψει τις αντιτρομοκρατικές αποτυχίες του.

Από την έναρξη της νέας στρατιωτικής επιχείρησης, Azm-i-Istehkam (Αποφασιστικότητα για σταθερότητα), στις 22 Ιουνίου, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Πακιστάν έχουν αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με έκθεση του Πακιστανικού Ινστιτούτου Μελετών Συγκρούσεων και Ασφάλειας (PICSS), τουλάχιστον 254 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 92 πολίτες και 54 μέλη του προσωπικού ασφαλείας, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις μαχητών και βομβαρδισμούς τον Αύγουστο, καθιστώντας τον τον πιο θανατηφόρο μήνα για το Πακιστάν τα τελευταία έξι χρόνια. Πιο ανησυχητικό είναι ότι η πλειονότητα αυτών των επιθέσεων σημειώθηκαν στο Βελουχιστάν και στο Χάιμπερ Παχτούνχβα, περιοχές που φιλοξενούν πολλά έργα που χρηματοδοτούνται από την Κίνα. Το Βελουχιστάν σημείωσε απότομη αύξηση της βίας, με τουλάχιστον 125 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 80 πολίτες, 22 μέλη του προσωπικού ασφαλείας και 23 μαχητές. Τα τελευταία χρόνια, Κινέζοι υπήκοοι έχουν γίνει συχνά στόχοι φονικών επιθέσεων σε αυτές τις επαρχίες. Στις 26 Μαρτίου, μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στοίχισε τη ζωή σε πέντε Κινέζους μηχανικούς που εργάζονταν στο έργο του φράγματος Dasu στην περιοχή Shangla, στην επαρχία Khyber Pakhtunkhwa.

Έκρηξη λεωφορείου Dasu

Επιπλέον, μόλις μια εβδομάδα πριν από την επίθεση αυτοκτονίας, οι αντάρτες των Μπαλόχ στόχευσαν κινεζικά συμφέροντα εισβάλλοντας στο συγκρότημα Gwadar Port Authority (GPA) και στη ναυτική βάση Turbat κοντά στο λιμάνι Gwadar που διοικείται από την Κίνα, το οποίο είναι βασικό συστατικό του CPEC, στην επαρχία Βελουχιστάν. Αυτά τα περιστατικά ανανέωσαν τις σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του κινεζικού προσωπικού και έργων στο Πακιστάν. Μόλις δύο ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στο Dasu, μια κινεζική εταιρεία ανέστειλε τα έργα πολιτικού έργου στο Tarbela 5th Extension Hydropower Project και απέλυσε περισσότερους από 2.000 εργαζομένους για «λόγους ασφαλείας». Το 2021, οι πακιστανικές αρχές είχαν αναθέσει σύμβαση 355 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στην Power Construction Corporation of China Ltd για έργα. Το φράγμα Tarbela των 1.530 MW είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την παραγωγή ενέργειας πριν από το 2026.

Οι επιθέσεις σε Κινέζους υπηκόους έχουν σημαντικό οικονομικό κόστος για το Πακιστάν, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση. Το Πεκίνο εκφράζει όλο και πιο έντονα την απογοήτευσή του για την αποτυχία του Ισλαμαμπάντ να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και τις προκλήσεις ασφάλειας. Τον Ιούνιο, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping προειδοποίησε τον Πακιστανό πρωθυπουργό Shehbaz Sharif ότι ενώ η Κίνα ήταν ανοιχτή στην επέκταση και την αναβάθμιση των οικονομικών δεσμών, το Ισλαμαμπάντ έπρεπε πρώτα να δημιουργήσει ένα «ασφαλές, σταθερό και προβλέψιμο» επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρείες και το προσωπικό.

Ομοίως, ο Liu Jianchao, Υπουργός του Τμήματος Διεθνών Συνδέσμων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας – υπεύθυνος για τη διαχείριση των σχέσεων της Κίνας με πολιτικούς οργανισμούς παγκοσμίως – τόνισε το «έλλειμμα εσωτερικής ασφάλειας» του Πακιστάν ως σημαντικό παράγοντα που διαβρώνει την εμπιστοσύνη των Κινέζων επενδυτών. Δήλωσε ότι «οι απειλές για την ασφάλεια είναι οι κύριοι κίνδυνοι για τη συνεργασία της CPEC». Ο Λιου επεσήμανε επίσης τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια του Πακιστάν ως βασικό λόγο για τις οικονομικές του αποτυχίες, προτρέποντας τους Πακιστανούς πολιτικούς να ενωθούν και να αντιμετωπίσουν τις περίπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Shehbaz Sharif και Xi Jinping

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Shehbaz Sharif, επισκέφθηκε την Κίνα από τις 4-8 Ιουνίου με μια μεγάλη υπουργική αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του πακιστανικού στρατού, στρατηγό Syed Asim Munir, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναζωογονήσει τους διμερείς δεσμούς με τον σύμμαχό τους «παντός καιρού». Ήταν η πρώτη εκτεταμένη επίσκεψη του Σαρίφ στην Κίνα αφότου έγινε πρωθυπουργός τον Μάρτιο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Σαρίφ φέρεται να αναζήτησε νέα δάνεια από το Πεκίνο και ζήτησε περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή των εκκρεμών χρεών. Ωστόσο, δεν πήρε τίποτα ουσιαστικό σε αντάλλαγμα πέρα ​​από ελάχιστα Μνημόνια Συνεννόησης και πολλές προειδοποιήσεις από την κινεζική πλευρά. Τον Αύγουστο, ο Σαρίφ είχε γράψει μια επιστολή στην κινεζική κυβέρνηση ζητώντας επαναπρογραμματισμό του χρέους για το Πακιστάν σε μια προφανή προσπάθεια να εξασφαλίσει την έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οικονομική διάσωση 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τον επόμενο μήνα.

Η Κίνα ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις της στο Πακιστάν, φοβούμενη ότι ενδέχεται να μην αποφέρουν θετικές αποδόσεις στο μέλλον. Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο του συνολικού εξωτερικού χρέους του Πακιστάν οφείλεται στην Κίνα. Ωστόσο, το Ισλαμαμπάντ φαίνεται πιο επικεντρωμένο στη χρήση πολυμερών και περιφερειακών πλατφορμών όπως τα Ηνωμένα Έθνη ή ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) για να στοχεύσει την Ινδία. Το Πεκίνο απογοητεύεται με τις προσπάθειες του Πακιστάν να το χρησιμοποιήσει ως εργαλείο για την προώθηση της αντι-ινδικής ατζέντας του. Αντί να αντιμετωπίσει τις εικαζόμενες διασυνοριακές τρομοκρατικές επιθέσεις από το Αφγανιστάν και το Ιράν, ο στρατός του Πακιστάν θέλει να διεξάγει περισσότερες αντιτρομοκρατικές ασκήσεις με την Κίνα σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ινδία. Οι αναφορές αναφέρουν ότι οι αντάρτες Μπαλόχ και οι Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν βρίσκονται πίσω από πολλές επιθέσεις που στοχεύουν Κινέζους υπηκόους στο Πακιστάν, με ομάδες να έχουν αναφερθεί παρουσία στους δυτικούς γείτονες του Πακιστάν. Ωστόσο, ο στρατός του Πακιστάν εξακολουθεί να διστάζει να πραγματοποιήσει κοινές αντιτρομοκρατικές ασκήσεις με την Κίνα είτε στο Μπαλουχιστάν είτε στο Khyber Pakhtunkhwa, δείχνοντας τη διπροσωπία του Πακιστάν όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Παρά τις ψευδείς διαβεβαιώσεις του Πακιστάν για ενίσχυση της ασφάλειας κατόπιν επανειλημμένου αιτήματος της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται, με αυξανόμενες αναταραχές και βία που στοχεύουν βασικά κινεζικά έργα στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road. Η συνεχιζόμενη αστάθεια παρουσιάζει άνευ προηγουμένου προκλήσεις για το λιμάνι του Γκουαντάρ, το CPEC και την «παντός καιρού» συνεργασία της Κίνας με το Πακιστάν. Τελικά, η ευθύνη για αυτές τις οπισθοδρομήσεις βαρύνει την ανικανότητα, τη διττή συμπεριφορά του Πακιστάν και τις συνεχείς προσπάθειές του να χρησιμοποιήσει τη σχέση του με την Κίνα εναντίον της Ινδίας.

 

ΠΗΓΗ: Asian Lite

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή