Ακολουθήστε μας

Εθνική Άμυνα

Το πολεμοχαρές ΜΙΤ και το άκαπνο ΕΜΠ

Δημοσιεύτηκε

στις

Παρά τη μεγάλη ερευνητική του δραστηριότητα, η σημερινή χρηματοδότηση του ΕΜΠ για έρευνα ή παροχή υπηρεσιών χρήσιμων για την εθνική άμυνα είναι ουσιαστικά μηδενική! Δεν ήταν όμως πάντοτε έτσι. Τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα μερικές δεκαετίες πριν 

Προ έτους, γκρουπούσκουλο από μειράκια και «μειρακιάδες» απείλησαν να σταματήσουν τη λειτουργία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του ΕΜΠ (ΕΠΙΣΕΥ), που μαζί με το Πολυτεχνείο αποτελούν την πρώτη ερευνητική δύναμη της χώρας από πλευράς απόκτησης επιχορηγούμενων ερευνητικών έργων, επειδή ορισμένα από τα ερευνητικά έργα του (όλα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε.) ήταν κατά την άποψή τους  «πολεμοχαρή»! Παρόμοια φαινόμενα υπήρξαν πρόσφατα και στο Α.Π.Θ. με θύμα τον καθηγητή Κύρο Υάκινθο σχετικά με τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα ανάπτυξης ελληνικών αυτόνομων εναέριων οχημάτων (UAV, drones), το οποίο τελεί υπό την διεύθυνση της Ε.Α.Β. και χρηματοδοτείται (πρωτοποριακά) από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Εδώ θέλω να χαιρετίσω το γεγονός ότι το ΥΠΟΙΚ χρηματοδοτεί απ’ ευθείας τρία πανεπιστήμια: το ΑΠΘ, το Δ.Π.Θ. και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  για την ανάπτυξη χρήσιμης για την οικονομία της χώρας βιομηχανικής τεχνολογίας με προέκταση προς τις αμυντικές ανάγκες της χώρας.

Η σχετική προτροπή μπορεί  να βρεθεί στο δοκίμιο μου ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝ ΚΕΝΩ/ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝ ΔΙΩΓΜΩ1 και προέκυψε από το γεγονός ότι το Υπ. Παιδείας ουδεμία σχέση έχει με την έρευνα! Την παθολογική ακόμα και ως σήμερα λειτουργία των πανεπιστημίων στα χέρια ανεύθυνων νέων και νεανίδων και ιδιαίτερα την (αριστερής προέλευσης) αντίδραση τους σε οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει την εθνική άμυνα, πράγμα ιδιαίτερα ανησυχητικό  την εποχή που βρωμάει μπαρούτι, ελπίζω ότι θα καταφέρει κάποτε η κυβέρνηση και η Βουλή να διαχειριστούν και τα ΜΜΕ να καταδικάσουν όπως πρέπει!

Το θέμα όμως του άρθρου απασχολεί το υπό έκδοση βιβλίο μου «Εξήντα πέντε χρόνια στο Πολυτεχνείο και 284 άρθρα στο ΒΗΜΑ»  και επίκαιρα σχετικά γεγονότα, όπως η υπόθεση των UAV και τα τεκταινόμενα για την αμυντική έρευνα στο υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, καθιστούν ενδεδειγμένη την δημοσίευση ορισμένων στοιχείων. Θα ήθελα να αρχίσω με την παρατήρηση ότι το ΜΙΤ (απ’ όπου έχω τρία μεταπτυχιακά πτυχία) λειτουργεί ανέκαθεν τόσο ως παγκοσμίως εξαίρετο ερευνητικό πανεπιστήμιο όσο και ως τόπος παραγωγής ερευνητικών, τεχνολογικών και αναπτυξιακών προϊόντων για την εθνική άμυνα των Η.Π.Α.

Και επειδή διαβαθμισμένη και απόρρητη έρευνα δε μπορεί να γίνεται κοντά στις αίθουσες διδασκαλίας, το ΜΙΤ έχει υπό την πλήρη κυριότητα του μεγάλο παράλληλο ερευνητικό οργανισμό, το Lincoln Laboratory, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με την εκτέλεση έργων έρευνας και ανάπτυξης (προφανώς με μη δημοσιεύσιμα αποτελέσματα) αποκλειστικά για τις ανάγκες της εθνικής άμυνας και με κύρια χρηματοδότηση από το κράτος. Αυτό που είναι τώρα ενδιαφέρον είναι το μέγεθος της δραστηριότητας αυτής τα πλαίσια της λειτουργίας του πανεπιστημίου.

Αυτό γιατί οι εισπράξεις του ΜΙΤ από την μη ακαδημαϊκή αυτή η δραστηριότητα ανέρχονται στο 27% των ετήσιων εσόδων του ενώ αντίστοιχα οι εισπράξεις από όλα τα άλλα επιχορηγούμενα ερευνητικά έργα με δημοσιεύσιμα αποτελέσματα ανέρχονται στο 15% ( MIT, Report of the Treasurer, June 30, 2021).

Τα παραπάνω ποσοστά αποκτούν οικονομικό μέγεθος από το γεγονός ότι τα συνολικά έσοδα του ΜΙΤ για το 2021 ήταν 3,945  δισ. $ ενώ τα αντίστοιχα έσοδα του ΕΜΠ ήταν περίπου το 4% των του ΜΙΤ!

Αναφέρω όμως  ότι το ΕΜΠ, που έχει σήμερα μόνο 400 καθηγητές, δηλαδή το 40% των καθηγητών του ΜΙΤ, έχει εγγεγραμμένους φοιτητές που είναι πάνω από δύο φορές περισσότεροι!

Αναφέρω επίσης το εντυπωσιακό γεγονός ότι το ΜΙΤ, αφού εισπράξει ετησίως 300 εκατ. € ως δίδακτρα από τους έχοντες, επιδοτεί τους μη έχοντες και πολλούς μεταπτυχιακούς με 625 εκατ. €!

Μεταξύ των δύο πανεπιστημίων ένα μόνο μέγεθος είναι σε συγκρίσιμα πλαίσια. Στο ΕΜΠ έγιναν κατά το 2020 ακαδημαϊκά ερευνητικά έργα με προϋπολογισμό 84 εκατ.$ έναντι των  592 εκατ.$ του ΜΙΤ.

Εάν όμως ληφθεί υπόψη ότι το ετήσιο κόστος ενός ερευνητή χρεώνεται στην Αμερική πολλές φορές περισσότερο από ό,τι στην Ελλάδα και ότι το κόστος των ερευνητών είναι το μεγαλύτερο έξοδο ενός ερευνητικού έργου, τότε η ετήσια ερευνητική προσπάθεια στο ΕΜΠ σε ερευνητικούς ανθρωπομήνες μετρούμενη είναι συγκρίσιμη με αυτή του ΜΙΤ και αυτό με μόνο το 40% των καθηγητών!

Το γιατί μόνο μικρή οικονομική ωφέλεια για τη χώρα προκύπτει από τη μεγάλου οικονομικού αντικειμένου έρευνα που γίνεται στο ΕΜΠ, τελείως αναντίστοιχα από ό,τι συμβαίνει στο ΜΙΤ, πχ. ετήσιος αριθμός ευρεσιτεχνιών ή νέων εταιρειών, έχει εξηγηθεί στο δοκίμιο1. 

Για τη συνέχεια Protagon

Συνέχεια ανάγνωσης

Αστυνομία

Αποκάλυψη! Ειδικό λογικό ισραηλινής κατασκευής για μαζική αναγνώριση προσώπων αποκτά η ΕΛ.ΑΣ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αστυνομία: Ειδικό λογισμικό, πιθανόν ισραηλινής κατασκευής, για μαζική αναγνώριση προσώπων με βάση τα βιομετρικά στοιχεία και το οποίο θα συνδεθεί με τις 1.000 κάμερες υψηλής ευκρίνειας που θα τοποθετηθούν στους δρόμους της Αθήνας μελετά να αποκτήσει – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – η ΕΛ.ΑΣ.

Χρησιμοποιείται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, θα ενταχθούν οι ηλεκτρονικές φωτογραφίες δεκάδων χιλιάδων σεσημασμένων για εγκληματικές επιθέσεις, επεισόδια και άλλες παράνομες πράξεις

Στο σύστημα αυτό, που χρησιμοποιείται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, θα ενταχθούν οι ηλεκτρονικές φωτογραφίες δεκάδων χιλιάδων σεσημασμένων για εγκληματικές επιθέσεις, επεισόδια και άλλες παράνομες πράξεις προκειμένου να αποτελέσουν τη συγκριτική τράπεζα δεδομένων για την ταυτοποίηση των υπόπτων που θα εντοπίζονται στον δρόμο, στις κερκίδες κ.λπ. Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούν στη σύνταξη της σχετικής μελέτης για την τοποθέτηση και τη χρήση του εν λόγω λογισμικού προκειμένου να τεθούν οι σαφείς προδιαγραφές και να προχωρήσει η σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Επιπλέον θα ζητηθεί ασφαλώς άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού.

Με επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. να μιλούν για ένα σημαντικό ψηφιακό «όπλο» για τον άμεσο εντοπισμό ύποπτων ατόμων σε ανοικτούς χώρους, για την ανίχνευση κινήσεων σεσημασμένων προσώπων σε χώρους εκδήλωσης εγκληματικών επιθέσεων, για εντοπισμό πρωτοστατών επεισοδίων σε γήπεδα ή ακόμη και σε δρόμους, σε συγκρούσεις με την Αστυνομία κ.λπ. Ομως ζητούμενο ασφαλώς είναι, όπως υπογραμμίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., να υπάρξουν οι σχετικές εγκρίσεις για την εγκατάσταση σε επιχειρησιακό κέντρο και τη χρήση του εν λόγω συστήματος και να εφαρμοστεί πλήρως η νομιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοιου είδους σύστημα αναγνώρισης προσώπων σε μικρότερη κλίμακα θα αποκτήσουν σύντομα τουλάχιστον 200-300 αστυνομικοί υπηρεσιών της Ασφάλειας που χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές επικοινωνίας ελληνικής εταιρείας. Μέσω αυτού του λογισμικού που θα εγκατασταθεί στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. θα παρέχεται η δυνατότητα σε αστυνομικούς που λαμβάνουν φωτογραφίες – με τις προαναφερόμενες συσκευές – προσώπων κατά τη διάρκεια παρακολουθήσεων ή εποπτείας κερκίδων, να τις αποστέλλουν σε αυτή την ψηφιακή τράπεζα δεδομένων. Κι έτσι να έχουν άμεση απάντηση, από μια λίστα καταχωρισμένων χιλιάδων ατόμων, αν είναι σεσημασμένοι και για ποιον λόγο.

Ανίχνευση μέσω σύγχρονων καμερών

Σημειώνεται ότι το ψηφιακό σύστημα των 1.000 καμερών, που σχεδιάζουν τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Πολιτικής – εφόσον λάβει τις απαραίτητες σχετικές εγκρίσεις των αρμόδιων Αρχών – θα ανιχνεύει μέσω υπερσύγχρονων καμερών μια σειρά από παραβάσεις – και όχι μόνο την υπερβολική ταχύτητα – που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών του δρόμου. Ακόμη αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την ενιαία καταγραφή των τροχαίων παραβάσεων, το οποίο θα δέχεται επίσης πληροφορίες από τις ηλεκτρονικές συσκευές των αστυνομικών της Τροχαίας (tablets με άμεση διασύνδεση με τα μητρώα οδηγών και οχημάτων) και επίσης από τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα πληροφοριακά συστήματα των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας. Ομως φαίνεται ότι το εν λόγω δίκτυο καμερών θα μπορούν να εκμεταλλεύονται και τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για περιπτώσεις εγκληματικών επιθέσεων, όπως συμβαίνει και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις προκειμένου να εντοπίζονται δράστες εγκληματικών επιθέσεων, οι κινήσεις τους κ.λπ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Λαθρομετανάστευση

Creta Post: Νέο καραβάνι με… μετανάστες στην Γαύδο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άμεσα έγιναν αντιληπτοί και ενημερώθηκαν οι αρχές που ξεκίνησαν τον εντοπισμό και την συγκέντρωσή τους. Οι μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Καραβέ 

Νέο καραβάνι με… μετανάστες εντοπίστηκε στην Γαύδο με τις αρχές να σημαίνουν «συναγερμό». Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι δεκάδες μετανάστες έφτασαν με πλοιάριο στο νησί και κατέβηκαν στην παραλία «Ποταμός» και διασκορπίστηκαν.

Άμεσα έγιναν αντιληπτοί και ενημερώθηκαν οι αρχές που ξεκίνησαν τον εντοπισμό και την συγκέντρωσή τους.

Οι μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Καραβέ ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα μεταφερθούν με πλοίο της γραμμής στα Σφακιά ενώ στη συνέχεια με λεωφορεία θα μεταβούν στα Χανιά για την προσωρινή τους φιλοξενία.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό και την σύλληψη των διακινητών τους.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή