Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Η ομιλία Πασινιάν στον ΟΗΕ! Κατήγγειλε τη νέα επίθεση του Αζερμπαϊτζάν

Δημοσιεύτηκε

στις

Παρακάτω, είναι η ομιλία του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Αρμνίας κ. Νικόλ Πασινιάν στην 77η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Ομιλία του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Νικόλ Πασινιάν στην 77η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας στη Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Νικόλ Πασινιάν εκφώνησε ομιλία στην 77η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στην έδρα του ΟΗΕ.

“Κύριε Πρόεδρε,
Εξοχότατοι,
Κυρίες και κύριοι,

Είναι τιμή μου να επιστρέψω στη Γενική Συνέλευση, αν και θα ήθελα να ήμουν εδώ με ένα πιο θετικό μήνυμα, δεδομένων όλων των προκλήσεων και των δοκιμασιών που έχει περάσει ο κόσμος τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η ομιλία μου θα επικεντρωθεί στην τελευταία απρόκλητη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά του κυρίαρχου εδάφους της Δημοκρατίας της Αρμενίας και στον συνολικό αντίκτυπό της στη σταθερότητα στον Νότιο Καύκασο.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 2022, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση κατά της Αρμενίας. Χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων και ΜΕΑ μάχης, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν βομβάρδισαν 36 κατοικημένες περιοχές και κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Γκορίς, Τζερμούκ, Βαρντενίς, Καπάν, Γκεγκαμασάρ -βαθιά εντός του κυρίαρχου εδάφους της Αρμενίας. Δεν επρόκειτο για σύγκρουση στα σύνορα. Ήταν μια άμεση, αναμφισβήτητη επίθεση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας, η οποία καταδικάστηκε και αντιμετωπίστηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πέραν αυτής.

Η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στόχευσε σκόπιμα τον άμαχο πληθυσμό και ζωτικής σημασίας πολιτικές υποδομές. Εδώ πρέπει να τονίσω, ότι το Τζερμούκ είναι ένα από τα κύρια τουριστικά θέρετρα στην Αρμενία και τώρα, ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν όλα τα ξενοδοχεία και τα κέντρα υγείας στο Τζερμούκ είναι κλειστά. Όλοι οι κάτοικοι αυτής της πόλης εκτοπίστηκαν. Ο συνολικός αριθμός των προσωρινά εκτοπισθέντων από τις περιοχές Γκεγαρκουνίκ, Βαγιότς Ντζόρ και Σιουνίκ της Αρμενίας είναι περισσότερα από 7600 άτομα, κυρίως γυναίκες και ηλικιωμένοι, ανάμεσά τους 1437 παιδιά και 99 άτομα με αναπηρία.

Μερικώς ή ολοσχερώς είναι κατεστραμμένα περίπου 192 σπίτια, 3 ξενοδοχεία, 2 σχολεία, μία ιατρική μονάδα. Ζημιές υπέστησαν 7 υποδομές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, 5 υποδομές ύδρευσης, τρεις αγωγοί φυσικού αερίου και μία γέφυρα. Βομβαρδίστηκαν 2 ασθενοφόρα, 4 Ι.Χ. Στοχοποιήθηκε και βομβαρδίστηκε η δεξαμενή νερού Κετσούτ. Δημοσιογράφοι και ασθενοφόρα στοχοποιήθηκαν και βομβαρδίστηκαν επίσης.

Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, ο αριθμός των θυμάτων και των αγνοουμένων ξεπέρασε αυτή τη στιγμή τους 207, ανάμεσά τους 3 άμαχοι σκοτώθηκαν και 2 άμαχοι αγνοούνται. 293 στρατιωτικοί και 8 πολίτες τραυματίστηκαν, τουλάχιστον 20 στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν. Υπάρχουν ενδείξεις για περιπτώσεις βασανιστηρίων, ακρωτηριασμού αιχμαλώτων ή ήδη νεκρών στρατιωτών, πολυάριθμες περιπτώσεις εξωδικαστικών δολοφονιών και κακομεταχείρισης Αρμενίων αιχμαλώτων πολέμου, καθώς και εξευτελιστικής μεταχείρισης των σορών. Τα νεκρά σώματα Aρμενίων γυναικών στρατιωτικών ακρωτηριάστηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα από τους στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν και στη συνέχεια καταγράφηκαν «με περηφάνια» σε βίντεο. Τα βίντεο των φρικιαστικών εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας κοινοποιούνται και επαινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Αζερμπαϊτζάν από μεμονωμένους χρήστες.

Αναμφίβολα, η διάπραξη τέτοιων ανείπωτων φρικαλεοτήτων είναι άμεσο αποτέλεσμα μίας πολιτικής δεκαετιών εκ μέρους της ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν, που προωθεί μίσος κατά των Αρμενίων και εχθρότητα στην κοινωνία της χώρας της.

Στον απόηχο αυτής της επίθεσης, η επίσημη αφήγηση και άλλες πηγές πληροφοριών υποδηλώνουν, ότι το Αζερμπαϊτζάν προτίθεται να καταλάβει περισσότερα εδάφη της Αρμενίας, κάτι που πρέπει να αποτραπεί. Θέλω να τονίσω, ότι ο κίνδυνος νέας επίθεσης από το Αζερμπαϊτζάν παραμένει πολύ υψηλός, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη, ότι το Αζερμπαϊτζάν παραβιάζει κάθε μέρα την εκεχειρία και ο αριθμός των θυμάτων και των τραυματιών μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Ένας άλλος παράγοντας για περαιτέρω κλιμάκωση μπορεί να είναι η ανάρμοστη αντίδραση σε αυτή την κατάσταση των Οργανισμών ασφαλείας για την περιοχή και είναι κάτι που έθεσε πολύ δύσκολα ερωτήματα στην Αρμενική κοινωνία.

Κυρίες και κύριοι,
Παρά τα προαναφερθέντα γεγονότα, το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να παρουσιαστεί ως μια χώρα που αναζητά την ειρήνη στην περιοχή μας, την ειρήνη με την Αρμενία. Ακούγοντας αυτά που λέει το Αζερμπαϊτζάν, μπορείς να εντυπωσιαστείς ακόμη και από την αφοσίωσή του στις ειρηνευτικές προσπάθειες. Και για να δημιουργήσει αυτήν την εντύπωση το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί τα θέματα που έχουν να κάνουν με την Συνθήκη Ειρήνης με την Αρμενία, με την οριοθέτηση των συνόρων και την ατζέντα ανοίγματος των επικοινωνιακών συνδέσεων της περιοχής.

Γιατί δεν έχουμε καμία απτή πρόοδο προς αυτές τις κατευθύνσεις; Ο λόγος είναι πολύ απλός. Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί όλα αυτά τα θέματα για εδαφικές αξιώσεις κατά της Αρμενίας. Για παράδειγμα – ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της Συνθήκης Ειρήνης είναι η διμερής αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Έχουμε ήδη δηλώσει, ότι είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, αλλά το Αζερμπαϊτζάν δεν το έχει κάνει μέχρι στιγμής. Αντίθετα, το Αζερμπαϊτζάν έχει εκφράσει δημόσια ότι ολόκληρη η Νότια και Ανατολική Αρμενία, ακόμη και η πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Γερεβαν, είναι γη του Αζερμπαϊτζάν. Από την άλλη πλευρά, το Αζερμπαϊτζάν κρατά υπό κατοχή τα απτά εδάφη της Αρμενίας και όπως είπα, ο κίνδυνος νέας επίθεσης από το Αζερμπαϊτζάν παραμένει πολύ υψηλός.

Από αυτή την άποψη, θέτω μια επίσημη και δημόσια ερώτηση στον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν. Θα μπορούσατε να δείξετε τον χάρτη της Αρμενίας, που αναγνωρίζετε ή είστε έτοιμοι να αναγνωρίσετε ως Δημοκρατία της Αρμενίας; Γιατί το ρωτάω αυτό; Διότι μπορεί να προκύψει, ότι από τη σκοπιά του επίσημου Αζερμπαϊτζάν, μόνο η μισή Αρμενία και ακόμα λιγότερο – είναι η Δημοκρατία της Αρμενίας. Εάν το Αζερμπαϊτζάν θα αναγνώριζε την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας, όχι θεωρητικά, αλλά συγκεκριμένα, εννοώ την ακεραιότητα του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους μας – τα 29.800 τετραγωνικών χιλιόμετρα, θα σήμαινε, ότι μπορούμε να υπογράψουμε Συνθήκη Ειρήνης, αναγνωρίζοντας αμοιβαία την εδαφική ακεραιότητα ο ένας του άλλου. Διαφορετικά, θα είχαμε μια ψεύτικη Συνθήκη Ειρήνης και μετά από αυτήν, το Αζερμπαϊτζάν θα χρησιμοποιήσει τη διαδικασία οριοθέτησης των συνόρων για νέες εδαφικές διεκδικήσεις και κατοχή.

Όπως ίσως γνωρίζετε, τον Μάιο, σχηματίστηκε διμερής επιτροπή οριοθέτησης και ασφάλειας των συνόρων και έχουν πραγματοποιηθεί δύο συνεδριάσεις της επιτροπής. Πριν από τη σύσταση της επιτροπής, το Αζερμπαϊτζάν πέρυσι κατέλαβε εδάφη της Αρμενίας – περισσότερα από 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Και στη συνέχεια, μια από τις δικαιολογίες του Αζερμπαϊτζάν για τους λόγους που το έκαναν ήταν, ότι η Αρμενία, σύμφωνα με τους ίδιους, αρνείται να σχηματίσει επιτροπή οριοθέτησης των συνόρων. Φυσικά δεν αρνηθήκαμε να το πράξουμε, αλλά επιμείναμε μόνο, ότι ταυτόχρονα θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός συνοριακής ασφάλειας.

Τελικά, σύμφωνα με το αίτημα των διεθνών εταίρων μας, οι οποίοι υποστήριξαν, ότι το ίδιο το έργο της συνοριακής επιτροπής θα αποτελέσει έναν αξιόπιστο παράγοντα για την ασφάλεια των συνόρων, συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε τις εργασίες. Και τώρα που η επιτροπή οριοθέτησης και ασφάλειας των συνόρων έχει σχηματιστεί και λειτουργεί, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια νέα φάση επιθετικότητας. Και ορισμένοι από αυτούς τους διεθνείς εταίρους είναι σιωπηλοί. Αλλά ποια είναι τώρα η εξήγηση για την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν. Ξέρετε, αν κάποιος έχει υπερβολική επιθετικότητα, πάντα θα υπάρχει λόγος. Όπως λέγεται σε μια ταινία, είναι πάντα δυνατό να βρεθεί ένας λόγος. Για παράδειγμα, γιατί σκότωσαν τον πρίγκιπα Άμλετ. Ποιός σκότωσε, πώς, πότε και γιατί – δεν έχει σημασία. Η πραγματικότητα είναι ότι το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη διαδικασία οριοθέτησης για εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Αρμενίας.
Ένα άλλο τέτοιο θέμα είναι το άνοιγμα περιφερειακών συγκοινωνιακών συνδέσεων. Το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να παρουσιάσει την Αρμενία σε αυτή τη συζήτηση ως μη εποικοδομητική πλευρά. Η πραγματικότητα είναι ότι η Αρμενία είναι έτοιμη να ανοίξει τους δρόμους της για το Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο της εθνικής μας νομοθεσίας. Επιπλέον, πρόσφατα δημοσιεύτηκε το σχέδιο απόφασης της Κυβέρνησης, το οποίο υποθέτει, ότι θα ανοίξουν τρία σημεία ελέγχου στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν για την εφαρμογή του Άρθρου 9 της Τριμερούς δήλωσης από τις 9 Νοεμβρίου του 2020. Σύμφωνα με αυτό το προσχέδιο, οι πολίτες του Αζερμπαϊτζάν και οι μεταφορείς φορτίου θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τους υπάρχοντες δρόμους της Αρμενίας για να ταξιδέψουν από το Αζερμπαϊτζάν στην Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχιτσεβάν. Η Αρμενική κυβέρνηση είχε πολιτική βούληση να αποδεχθεί μονομερώς αυτή την απόφαση. Αλλά οι αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν μας λένε ότι δεν θέλουν να έχουν αυτούς τους δρόμους. Τι θέλουν; Θέλουν να κατασκευαστεί μια νέα διαδρομή. Είναι επίσης αποδεκτό για την Αρμενία, αλλά σύμφωνα με το 9ο Άρθρο της Τριμερούς δήλωσης από τις 9 Νοεμβρίου του 2020, μια νέα διαδρομή μπορεί να κατασκευαστεί με τη συναίνεση των πλευρών. Η Αρμενία είναι έτοιμη να κατασκευάσει μια τέτοια διαδρομή που θα λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία και υπό τον κυριαρχικό έλεγχο της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Ποιο είναι λοιπόν το νόημα των ισχυρισμών του Αζερμπαϊτζάν; Το Αζερμπαϊτζάν υπαινίσσεται, ότι η Αρμενία πρέπει να παράσχει έναν εξωεδαφικό διάδρομο. Και σύμφωνα με αυτούς, υποτίθεται ότι το 9ο Άρθρο της Τριμερούς δήλωσης της 9ης Νοεμβρίου του 2020 τα εφαρμόζει αυτά. Η τριμερής δήλωση είναι δημόσιο έγγραφο και στο Άρθρο 9 δεν αναφέρεται τίποτα σχετικά με το διάδρομο, εξωεδαφικότητα κλπ. Ποιός είναι, λοιπόν, ο στόχος του Αζερμπαϊτζάν; Να δημιουργηθεί μια νέα κρίση ως πρόσχημα για μια νέα επίθεση κατά της Αρμενίας, για μια νέα εδαφική διεκδίκηση.

Έχουμε μοιραστεί σημεία προτάσεων με το Αζερμπαϊτζάν, σχετικά με το θέμα του ανοίγματος των επικοινωνιακών συνδέσεων, και εάν το Αζερμπαϊτζάν δεχτεί, ότι αυτοί οι δρόμοι πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, μπορούμε να αποφασίσουμε για αυτό πολύ γρήγορα.

Παρεμπιπτόντως, οι Τριμερείς δηλώσεις από τις 9 Νοεμβρίου του 2020 και τις 11 Ιανουαρίου του 2021 υπονοούν, ότι όχι μόνο η Αρμενία θα πρέπει να παρέχει δρόμους προς το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να παρέχει δρόμους προς την Αρμενία. Και δεν έχουμε λάβει τίποτα μέχρι τώρα.

Όσον αφορά τη διατύπωση για το λεγόμενο διάδρομο, είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί, ότι στην Τριμερή δήλωση της 9ης Νοεμβρίου αναφέρεται μόνο ένας διάδρομος και αυτός είναι ο διάδρομος του Λατσίν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Κυρίες και κύριοι,

Ένας από τους κρίσιμους παράγοντες της σταθερότητας στην περιοχή είναι η συνολική διευθέτηση της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου τα δικαιώματα και η ασφάλεια των Αρμενίων που ζουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ θα αντιμετωπίζονται και θα διασφαλίζονται.

Η τελευταία επίθεση λαμβάνει χώρα όταν οι ανθρωπιστικές συνέπειες του πολέμου του 2020 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί. Η μεταπολεμική αποκατάσταση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα ψυχοκοινωνικά ζητήματα του εκτοπισμένου πληθυσμού, ο επαναπατρισμός των Αρμενίων αιχμαλώτων και η διατήρηση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς παραμένουν στην ημερήσια διάταξη της Κυβέρνησής μας.

Παρ’ όλα αυτά, οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν ανάγκη από την στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Καλούμε να υποστηριχθεί η ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προκειμένου να αξιολογηθεί η ανθρωπιστική κατάσταση και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και να διασφαλιστεί η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στο έδαφος. Θεωρούμε, ότι το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η ανεξάρτητη διερευνητική αποστολή της ΟΥΝΕΣΚΟ θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στη ζώνη σύγκρουσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Δυστυχώς, το Αζερμπαϊτζάν έχει εμποδίσει την πρόσβαση και των δύο αποστολών, θέτοντας τεχνητές, πολιτικές προϋποθέσεις, εμποδίζοντας ουσιαστικά την πρόσβαση μιας ανεξάρτητης διερευνητικής αποστολής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Είναι επίσης κατακριτέο, ότι το Αζερμπαϊτζάν καθυστερεί τον επαναπατρισμό των Αρμενίων αιχμαλώτων πολέμου, υποβάλλοντάς τους, μεταξύ άλλων, σε τεχνητές δίκες, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το Αζερμπαϊτζάν, αντίθετα με τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι,

Η βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή και σταθερότητα είναι ο στόχος μας. Πέρυσι, μέσω πρόωρων δημοκρατικών εκλογών, ο λαός μας υποστήριξε σθεναρά την ειρηνευτική ατζέντα της Κυβέρνησης μας και επιβεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευση της Αρμενίας να ακολουθήσει το μονοπάτι της Δημοκρατίας.

Είναι πολύ σημαντικό να δηλώσουμε, ότι ο στόχος των επιθέσεων του Αζερμπαϊτζάν δεν είναι μόνο η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας, αλλά και ίδια η Δημοκρατία της Αρμενίας. Παρά την προσδοκία ορισμένων δυνάμεων, η Αρμενία παρέμεινε Δημοκρατική χώρα μετά τον καταστροφικό πόλεμο του 2020, αξιοποιώντας το εργαλείο των ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών, ως διέξοδο από την εσωτερική πολιτική κρίση.

Η Αρμενική δημοκρατία παλεύει σε μια ατμόσφαιρα, όπου το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί καθημερινά βία, για να επιβάλει μονομερώς τα σχέδιά του• να τελειώσει την Αρμενική κρατική υπόσταση, την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία.
Είμαι εδώ για να ανακοινώσω, ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα με κάθε μέσο. Θέλω να υπογραμμίσω, ότι οι διπλωματικές λύσεις αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για εμάς και, ότι η πλήρης δέσμευση και στήριξη της διεθνούς κοινότητας είναι κρίσιμη. Ως προς αυτό, θα ήθελα να αναφέρω ότι η διεθνής αποστολή παρατηρητών στις συνοριακές περιοχές Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν θα αποτελούσε σημαντικό παράγοντα για την σταθερότητα στην περιοχή.
Αναμφισβήτητα, προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και σύμφωνα με τους κανόνες και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να αποσυρθούν από το κυρίαρχο έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας.
Κυρίες και κύριοι,
Θέλω να τονίσω ξανά, ότι είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε την ειρήνη στην περιοχή μας, αλλά χρειαζόμαστε την πλήρη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, η οποία θα σταθεί στο πλευρό της κυρίαρχης και δημοκρατικής χώρας μας και του λαού της, που υφίσταται επιθετικότητα ενάντια στους κανόνες και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Πιστεύω στη δυνατότητα εγκαθίδρυσης μακροπρόθεσμης σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης. Η Αρμενία έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες για τον σκοπό αυτό.

Σας ευχαριστώ”.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή