Ακολουθήστε μας

Βουλγαρία

Βουλγαρία: «Αν ο Σαμουήλ ήταν τσάρος των ‘Μακεδόνων’ γιατί ονομάστηκε ο αυτοκράτορας Βασίλειος «Βουλγαροκτόνος»;

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι ιστορικές πηγές χαρακτηρίζουν σαφώς και κατηγορηματικά τον Σαμουήλ ως Βούλγαρο και τη χώρα του ως Βουλγαρικό Βασίλειο και μέχρι τώρα στα σχολικά βιβλία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, γίνεται λόγος για «μακεδονικό βασίλειο», για τυφλούς «Μακεδόνες» στρατιώτες, για δημιουργία «μακεδονικής εκκλησίας» κ.λπ., γράφει άρθρο του ο Βούλγαρος καθηγητής πανεπιστημίου Γκεόργκι Νικόλοφ.

Η ιστορία γράφεται με βάση ιστορικές πηγές, δεν παρουσιάζεται με δημόσιες δηλώσεις. Το γεγονός ότι το 1945 το «μακεδονικό αλφάβητο», η «μακεδονική λογοτεχνική και κρατική γλώσσα» κωδικοποιήθηκαν με κρατικές πράξεις στην τότε Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία και στη συνέχεια συντάχθηκε επίσης μια «μακεδονική» μεσαιωνική ιστορία, ήταν αποτέλεσμα μιας γιγαντιαίας πολιτικής χειραγώγησης του αντιβουλγαρικού χαρακτήρα. Δυστυχώς, εξακολουθεί να βρίσκεται στις σελίδες των σχολικών εγχειριδίων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Μετά από όλα όσα γνωρίζουμε για τα γεγονότα πριν από 1000 χρόνια, για όσα συνέβησαν τον περασμένο αιώνα, και για όσα ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, είναι καιρός να ρωτήσουμε τους φίλους μας δυτικά των σύγχρονων συνόρων του Ντεβέ Μπαίρ:

Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι ιστορικοί, δημόσια πρόσωπα και πολιτικοί από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ποια ήταν αυτή η πλοκή που εξακολουθεί να σας κάνει να μας βλέπετε εχθρούς όταν σας θεωρούμε αδέρφια;

Με την κολοσσιαία πολιτική του μορφή, ο Βούλγαρος Σαμουήλ συμβόλιζε τόσο το μεγαλείο όσο και την τραγωδία του βουλγαρικού λαού στον μακροχρόνιο πόλεμο για τη σωτηρία της Βουλγαρίας.

Το καλοκαίρι του 1014, ο βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Β’ (976 – 1025) με μεγάλο στρατό εισήλθε στην κοιλάδα του ποταμού Στρυμώνα που διασχίζει την οροσειρά της Κερκίνης. Αλλά ο έμπειρος στρατιωτικός διοικητής Σαμουήλ, που βρισκόταν σε πόλεμο με τους Ρωμαίους (βυζαντινούς)  για περισσότερα από 30 χρόνια, ήταν προετοιμασμένος. Έφτιαξε μια ισχυρή οχύρωση από πέτρινους τοίχους, τάφρους και επάλξεις στο φαράγγι. Κεντρική θέση κατείχε η σκοπιά  Κλουτς (σημερινό φρούριο του Σαμουήλ). Για πολλές μέρες οι εχθροί προσπαθούσαν να περάσουν τα φράγματα και να εισέλθουν στο εσωτερικό της Βουλγαρίας του Σαμουήλ προς Πρέσπα, Μοναστήρι και Αχρίδα.

Οι Βούλγαροι τους βομβάρδισαν με πέτρες και βέλη από τα ύψη του τείχους, τραυμάτισαν και σκότωσαν τους πιεστικούς εχθρούς. 

Τότε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Βασίλειος ανέλαβε έναν απρόσμενο ελιγμό. 

Έστειλε δύο διμοιρίες αλόγων να περάσουν από τα υψώματα του άγριου βουνού Μπελασίτσα. 

Σε τρεις μέρες, τα ρωμαϊκά αποσπάσματα διένυσαν περίπου 15 χλμ. και κατάφεραν να περάσουν κρυφά από τα ορεινά μονοπάτια, με επικεφαλής ντόπιους βοσκούς, που τους οδήγησαν στην άγνωστη περιοχή, απαρατήρητοι από τους Βούλγαρους φρουρούς.

Ο βυζαντινός χρονικογράφος Ιωάννης Σκιλίτσης σημειώνει ότι στις 29 Ιουλίου, τα ξημερώματα, εμφανίστηκε ξαφνικά από το ύψος πίσω από τους Βουλγάρους ένα απόσπασμα με αρχηγό τον Νικηφόρο Ξίπιο με κραυγές και θόρυβο. 

Φοβισμένοι, έτρεξαν. Και ο αυτοκράτορας κατέστρεψε το εγκαταλελειμμένο τείχος και άρχισε να τους καταδιώκει. Πολλοί σκοτώθηκαν και ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός αιχμαλωτίστηκε. Το άλλο βυζαντινό απόσπασμα συνάντησε τους Βούλγαρους στο κύριο στρατόπεδό τους στο Μακρύεβο.

Ο Σαμουήλ μετά βίας κατάφερε να σωθεί από την καταστροφή

χάρη στον γιο του Γαβρίλ – Ρομάν – Ράντομιρ, που τον έβαλε σε ένα άλογο και τον πήγε στον Πρίλαπο. 

Και ο αυτοκράτορας τύφλωσε τους αιχμαλώτους περίπου 15 χιλιάδων Βουλγάρους, διέταξε κάθε εκατό τυφλωμένους να οδηγούνται από έναν μονόφθαλμο και έτσι τους έστειλε στον Σαμουήλ.

Κι εκείνος, βλέποντάς τους να έρχονται σε τάξεις, δεν άντεξε αυτή την εικόνα και λιποθύμησε. 

Οι παρευρισκόμενοι κατάφεραν να τον αγιάσουν με νερό και θυμίαμα. 

Όταν συνήλθε, ζήτησε να πιει κρύο νερό, αλλά όταν το πήρε και το ήπιε, έπαθε καρδιακή προσβολή και μετά από δύο μέρες πέθανε στις 6 Οκτωβρίου 1014.

Έτσι έβαλε τέλος στη ζωή του ο Σαμουήλ,  σύμφωνα με τους ίδιους τους βυζαντινούς χρονικογράφους, ενώ ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Βασίλειος Β’ επονομάστηκε Βουλγαροκτόνος, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

 24chasa.bg

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Συνέχεια ανάγνωσης

Βουλγαρία

Βουλγαρία: Απέρριψε την πρόταση του Βίκτορ Όρμπαν να μεσολαβήσει μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας για την επίλυση των διαφορών τους

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Βουλγαρία απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν να μεσολαβήσει μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας για την υπέρβαση της μεταξύ τους διένεξης.

Ανταπόκριση- Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος

«Η ευρωπαϊκή συμφωνία με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ξεκάθαρη. Η Βουλγαρία δεν χρειάζεται μεσάζοντες σε αυτή τη διαδικασία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ίβαν Κόντοβ.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Βόρεια Μακεδονία προσφέρθηκε, όπως είπε να μεσολαβήσει μεταξύ  Σκοπίων και Σόφιας. Η Ουγγαρία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο.

Η Βουλγαρία έχει θέσει «βέτο» στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, λόγω ιστορικών, εθνικών και γλωσσικών διαφορών που διαρκούν δεκαετίες.

Τον Ιούλιο του 2022 οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αποδέχτηκαν μία πρόταση της Ε.Ε, προκειμένου να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και να κατορθώσει η χώρα να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Η πρόταση προέβλεπε πως η Βουλγαρία θα άρει το βέτο, με την προϋπόθεση η Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματός της, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα.

Η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση στα Σκόπια προσπάθησε να προχωρήσει στην τροποποίηση αυτή του Συντάγματος, όμως δεν κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, καθώς δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή που απαιτείται για την αλλαγή του Συντάγματος. Στην πρόταση εκείνη της Ε.Ε. είχε αντιταχθεί  σφόδρα το νυν δεξιό κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. (Coreper) αποφάσισαν να αποσταλεί κοινή επιστολή των 27 χωρών της Ε.Ε. προς την Αλβανία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της πρώτης δέσμης ενταξιακών κεφαλαίων, όχι όμως και προς την Βόρεια Μακεδονία, προχωρώντας, με τον τρόπο αυτό, στην αποσύνδεση (decoupling) της ενταξιακής πορείας των δύο χωρών, η οποία μέχρι τώρα ήταν συνδεδεμένη.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι αντέδρασε έντονα στην απόφαση αυτή του Coreper, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. επιχειρεί να «υποδείξει» στα Σκόπια τι να κάνουν και ότι δεν θα αποδεχθεί περαιτέρω καθυστέρηση για τις ενταξιακές συνομιλίες.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν στενός σύμμαχος της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας επέκρινε χθες την απόφαση της Ε.Ε. για αποσύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας από αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας, κάνοντας λόγο για «ιστορικό λάθος της Ε.Ε.».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Συνέχεια ανάγνωσης

Βουλγαρία

Daily Mail: Νορβηγός που συνδέεται με την προμήθεια τηλεειδοποιητών, εξαφανίστηκε την ημέρα των εκρήξεων στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail ανέφερε ότι ο ινδικής καταγωγής Νορβηγός Ρένσον Γιόσι, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της βουλγαρικής εταιρείας «Norta Global Ltd» που ασχολείται με την προμήθεια συσκευών τηλεειδοποίησης, εξαφανίστηκε την ημέρα των  εκρήξεών  στον Λίβανο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στις 17 Σεπτεμβρίου ο Yossi άφησε το διαμέρισμά του σε προάστιο του Όσλο και πήγε για προγραμματισμένο επαγγελματικό ταξίδι και έκτοτε η διοίκηση του νορβηγικού ομίλου μέσων ενημέρωσης «NHST», κύριος εργοδότης του, δεν μπορεί να επικοινωνήστε μαζί του.

Ο 39χρονος επιχειρηματίας φέρεται να πλήρωσε στην βρετανή Cristiana Arcidiacono-Barsony 1,3 εκατομμύρια λίρες «ως μέρος συμφωνίας ενορχηστρωμένης από τη Mossad για την απόκτηση των τηλεειδοποιητών.

Ο Χοσέ, ο οποίος μετακόμισε στο Όσλο το 2015 μετά από δύο χρόνια εργασίας σε μια συμβουλευτική εταιρεία μετανάστευσης στο Λονδίνο , φαίνεται ότι έφυγε για ένα προσχεδιασμένο επαγγελματικό ταξίδι την Τρίτη

Από την πλευρά της, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ακόμη λόγος να πιστεύεται ότι ο Γιόσι γνώριζε τυχόν επιχειρήσεις εγκατάστασης εκρηκτικών σε τηλεειδοποιητές.

Νωρίτερα, η ουγγρική ιστοσελίδα «Telex» ανέφερε το ενδεχόμενο η βουλγαρική εταιρεία «Norta Global Ltd» να αγοράσει τους τηλεειδοποιητές που εξερράγησαν στον Λίβανο, από την ταϊβανέζικη εταιρεία «Gold Apollo».

Ο ιστότοπος ανέφερε ότι η εταιρεία «BAC Consulting», εγγεγραμμένη στη Βουδαπέστη, ενήργησε μόνο ως μεσάζων και συνήψε συμφωνία με εταιρεία της Ταϊβάν, ενώ βουλγαρική εταιρεία από τη Σόφια πραγματοποίησε απευθείας την αγορά των προαναφερθέντων τηλεειδοποιητών.

Ο ιστότοπος ισχυρίστηκε ότι η βουλγαρική εταιρεία που «κανόνισε την παράδοση και την πώληση» τηλεειδοποιητών σε εκπροσώπους της HZ. Η ZB.L.L., ιδρύθηκε το 2022 και ανήκει σε Νορβηγό πολίτη.

Πηγή: Daily Mail

Συνέχεια ανάγνωσης

Βουλγαρία

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στη γραμμή Σκοπίων-Σόφιας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νέο επεισόδιο στη σύγκρουση Σκοπίων-Σόφιας, μετά το διπλωματικό επεισόδιο με την Σιλιάνοφσκα

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή