Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Politico: Ο κουρασμένος διπλωμάτης της ΕΕ και ο αγωγός BarMar της Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία συμφώνησαν για την κατασκευή αγωγού που θα συνδέει τη Βαρκελώνη με τη Μασσαλία

Ιδιαίτερα καυστικό φαίνεται το δημοσίευμα του Politico σχετικά με τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που συνεδρίασε με βασικό θέμα την απάντηση στις αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου.

«Είναι 21 Οκτωβρίου. Ο χειμώνας είναι σχεδόν εδώ. Ο πόλεμος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Η ΕΕ μιλάει για αυτό το θέμα (σσ. πλαφόν στο φυσικό αέριο) εδώ και μήνες. Αλλά τέλος πάντων, δεν υπάρχει λόγος βιασύνης» σχολιάζει πολύ εύστοχα η στήλη Brussels Playbook.
«Ένας κουρασμένος διπλωμάτης της ΕΕ είπε μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση ότι οι μακροχρόνιες συζητήσεις για έναν μηχανισμό περιορισμού των τιμών είχαν αρκετή πρόοδο ώστε να ικανοποιηθούν εκείνες οι χώρες που πιέζουν για ένα τέτοιο μέτρο, αλλά ότι τελικά “το μόνο που έχουν συμφωνήσει οι χώρες είναι να κάνει περαιτέρω η Επιτροπή δουλέψτε σε αυτό“» επισημαίνεται στην ίδια στήλη.

Η… κλασσική ΕΕ

Μάλιστα, οι αρθρογράφοι της εν λόγω στήλης του Politico κάνουν λόγο για μια «κλασική ΕΕ».
«Το αποτέλεσμα ήταν ένα κλασικό αποτέλεσμα της ΕΕ», αναφέρει η ομάδα του Politico που «κάλυψε» δημοσιογραφικά τη Σύνοδο Κορυφής. «Όλοι παίρνουν λίγο, κανείς δεν παίρνει τα πάντα, η περισσότερη συζήτηση είναι αναπόφευκτη και πολλοί θα γκρινιάζουν για την ατέρμονη διαδικασία» σχολιάζουν οι ίδιοι.
«Η μισή φύση του αποτελέσματος αντικατοπτρίστηκε σε ορισμένες από τις αναλύσεις μετά τη συνεδρίαση. “Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι η ΕΕ έχει τώρα «έναν πολύ καλό και σταθερό οδικό χάρτη” για την επόμενη παρέμβασή της στην ενεργειακή κρίση. Οι ηγέτες είχαν δώσει “τη στρατηγική καθοδήγηση που θέλαμε”.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Charles Michel, χαιρέτισε τη “συμφωνία για την ενέργεια” — αλλά στη συνέχεια υπονόμευσε ελαφρώς την αίσθηση οποιασδήποτε πραγματικής ανακάλυψης χαρακτηρίζοντας το επίτευγμα με λιγότερο από ηρωικούς όρους: “Μια λίστα μέτρων που πρόκειται να… δουλευτεί περαιτέρω“» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Η αλλαγή στάσης του Macron

Το Politico περιγράφει και την αλλαγή στάσης του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron. «Έχοντας προειδοποιήσει πριν αρχίσει η συνεδρίαση των ηγετών ότι “δεν είναι καλό για την Ευρώπη και για τη Γερμανία να απομονωθεί”, ήταν συμβιβαστικός μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την ενέργεια: “Δεν έχουμε πάντα τις ίδιες θέσεις και αυτό είναι φυσιολογικό. Όταν πολλά πράγματα αλλάζουν στην Ευρώπη –ενέργεια, άμυνα, οικονομία– η δουλειά είναι δύσκολη”. Οι δύο ηγέτες αναμένεται τώρα να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα, αν και ένας προς έναν, όχι με τους υπουργούς τους» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Ο αγωγός BarMar

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, και η συμμαχία Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου.
«Ίσως η πιο σημαντική εξέλξη στο ενεργειακό μέτωπο, ωστόσο, δεν είχε καμία σχέση με τις επίπονες συζητήσεις στην αίθουσα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ κι είχε επίσης μια έντονη γεύση γαλλογερμανικού ανταγωνισμού.
Καθώς έφτασαν οι ηγέτες την Πέμπτη, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία ανακοίνωσαν ότι είχαν εγκαταλείψει συλλογικά τον προτεινόμενο αγωγό φυσικού αερίου “MidCat” που προηγουμένως επιδίωκαν οι δύο ιβηρικές χώρες παράλληλα με τη Γερμανία.
Αντίθετα, η τριάδα θα υποστηρίξει έναν νέο υποθαλάσσιο αγωγό που θα συνδέει τη Βαρκελώνη με τη Μασσαλία (και τον αποκαλούν BarMar). Ο νέος αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο “ως προσωρινή και μεταβατική πηγή ενέργειας” προτού προσαρμοστεί στη ροή υδρογόνου και “άλλα ανανεώσιμα αέρια”, δήλωσαν οι χώρες. Η ανακοίνωση προκάλεσε ένα tweet από τον Macron. Η Γερμανία έλαμψε δια της απουσίας της» αναφέρεται.
Σύμφωνα με Γάλλο διπλωμάτη το νέο σχέδιο βρίσκεται ακόμη στα αρχικά του στάδια και δεν είχε εκπονηθεί ακόμη μελέτη σκοπιμότητας» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Στον αντίποδα, οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι ο αγωγός MidCat θα μπορούσε να κατασκευαστεί σε λιγότερο από ένα χρόνο και να βοηθήσει στην επίλυση μεσοπρόθεσμων ενεργειακών ζητημάτων.

www.bankingnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή