Ακολουθήστε μας

Αυστραλία

Εταιρεία με Έλληνα στο τιμόνι από τις ‘Πιο Καινοτόμες Αυστραλίας’

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Γιώργος Χατζημανώλης μιλάει στον «Νέο Κόσμο» για τη διάκριση στη λίστα Most Innovative Companies 2022 της AFR και για την έμπνευση που του έδωσε η Ελλάδα για τον επόμενο στόχο του.

Τα σκουπίδια είναι… κομμάτι της καθημερινότητάς μας, αλλά πόσοι από μας σκεφτόμαστε πού καταλήγουν;

Ο Γιώργος Χατζημανώλης είναι μέλος μιας ομάδας 180+ εργαζομένων που βγάζουν τα προς το ζην από την αξιοποίηση σκουπιδιών σε μια εταιρεία της Βικτώριας που μόλις έλαβε την τελευταία της διάκριση.

Την περασμένη εβδομάδα, η Repurpose It αναγνωρίστηκε ως μία από τις ‘Πιο Καινοτόμες Εταιρείες σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία’.

Η επιχείρηση κατέκτησε την 8η θέση στη λίστα που δημοσιεύεται από την Australian Financial Review, ανάμεσα σε 700 υποψηφιότητες στην κατηγορία Κατασκευών και Προϊόντων Κατανάλωσης.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που ως μια επιχείρηση μόλις πέντε χρόνων, προταθήκαμε και φτάσαμε στην πρώτη δεκάδα όπου συμμετέχουν διάφοροι τομείς», λέει στον «Νέο Κόσμο» ο CEO της εταιρείας Γιώργος Χατζημανώλης.

Ο ίδιος πιστεύει πως η επένδυση τους σε είδος τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Αυστραλία είναι από τα στοιχεία που τους έκαναν να ξεχωρίσουν.

«Αυτό που εξασφάλισε ουσιαστικά την πρόκρισή μας στη λίστα είναι η μονάδα καθαρισμού και ανακύκλωσης οικοδομικών υλικών που διαφορετικά θα κατέληγαν στη χωματερή.

«Είμαστε η πρώτη εταιρεία που έχει ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία στην Αυστραλία».

Η μονάδα καθαρισμού και ανακύκλωσης οικοδομικών υλικών της εταιρείας στο Epping.
Φώτο: Supplied/Repurpose It

Πρόκειται για εγκαταστάσεις τεχνολογίας που η Repurpose It εντόπισε στην Ευρώπη και έχουν διακριθεί ήδη από το 2020 με το Βραβείο του Πρωθυπουργού (Premier’s Sustainability Awards).

Συχνά, θέματα καινοτομίας συζητιούνται με γενικούς όρους. Για την κατάρτιση όμως της λίστας της AFR που δημοσιεύεται για 11η χρονιά, η επιχειρηματική καινοτομία αξιολογήθηκε από συμβουλευτική εταιρεία με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και μεθοδολογία τριών σταδίων.

Το τρίτο στάδιο περιελάμβανε διεξαγωγή διαδικτυακής γνωμοδότησης υπαλλήλων για την εταιρική κουλτούρα. Ο κ. Χατζημανώλης μιλά με υπερηφάνεια για την προσέγγιση της Repurpose It σε αυτό το κομμάτι.

«Πιστεύω από τα πιο σημαντικά στοιχεία της προσέγγισής μας είναι πως αντιλαμβανόμαστε ότι η καινοτομία δεν είναι κάτι που απλά συμβαίνει. Είναι διαδικασία που απαιτεί πειθαρχία, παίρνει χρόνο και χρειάζεται να περάσει από στάδια αξιολόγησης προτού εφαρμοστεί».

Οι συνέταιροι ιδρυτές της Repurpose It, από αριστερά Michael Wilson, Mark Centofanti, David Wilson, Γιώργος Χατζημανώλης, Abraham Pace, Elvis Centofanti και Anthony Van Schaik. Φώτο: Supplied/Repurpose It

Η διαχείριση απορριμάτων είναι εργασία που γίνεται στο παρασκήνιο, αλλά όσοι μένουμε Μελβούρνη όλο και κάποιο πρότζεκτ έχουμε δει όπου έχει ανάμειξη η Repurpose It.

«Σκεφτείτε μεγάλα έργα υποδομής. Αν μένετε Μελβούρνη, θα έχετε δει σίγουρα κάποιο τέτοιο, όπως τις αφαιρέσεις ισόπεδων διαβάσεων στα τρένα, το Metro tunnel, το Northeast link. Κάθε ένα από αυτά τα έργα παράγει απορρίματα γιατί αφαιρούνται κομμάτια υποδομών, γίνονται εκσκαφές και όλα αυτά τα υλικά πρέπει κάπου να καταλήξουν. Παλιότερα, το στάνταρ ήταν να αναμειγνύονται με τα σκουπίδια της χωματερής.

«Εμείς χρησιμοποιούμε την τεχνολογία που έχουμε για να καθαρίσουμε και να δώσουμε νέα ζωή σε αυτά τα οικοδομικά υλικά».

Εκτός από τα κατασκευαστικά απορρίματα, η εταιρεία αξιοποιεί και τα σκουπίδια των πράσινων κάδων στα σπίτια για κομποστοποίηση, όπως και προϊόντα ξυλείας.

Το επόμενο βήμα τους, αποκαλύπτει ο κ. Χατζημανώλης, θα αφορά άμεση επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αξιοποίηση απορριμάτων για παραγωγή ενέργειας σε κλίμακα που θα στηρίζει τη λειτουργία των εγκαταστάσεών τους.

Και η πρόσφατη πηγή έμπνευσης για τον ίδιο να το εφαρμόσει, λέει, ήταν… ένα επίτευγμα στην Ελλάδα.

«Τις προάλλες είδα ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της ηλεκτροδοτήθηκε για πέντε ώρες αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με γέμισε υπερηφάνεια και κατά κάποιο τρόπο μου έδωσε αυτή την έξτρα έμπνευση. Για μια χώρα όπως η Ελλάδα να μπορεί να το κάνει σε τέτοια κλίμακα… με παρακινεί να θέσω τον πήχη ψηλά για να βεβαιωθώ ότι θα το καταφέρουμε».

Η Repurpose It είναι επίσης φιναλίστ σε τρεις κατηγορίες των Βραβείων 2022 Waste Innovation and Recycling Awards που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της εμπορικής έκθεσης Waste Expo Australia. Οι νικητές θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ: Νέος Κόσμος

Συνέχεια ανάγνωσης

Αυστραλία

ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία θα δημιουργήσουν ένα κοινό αντιαεροπορικό σύστημα

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Tom Brenner

«Για πρώτη φορά, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο αντιαεροπορικών πυραύλων και μια αμυντική αρχιτεκτονική»

«Για πρώτη φορά, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο αντιαεροπορικών πυραύλων και μια αμυντική αρχιτεκτονική», δήλωσε ο Μπάιντεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες.

Τόκιο και Ουάσινγκτον κάνουν επίσης βήματα προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τη στρατιωτική διοίκηση και τις υποδομές τους στην Ιαπωνία, ώστε να ενισχύσουν τη διαλειτουργικότητα των δυνάμεών τους. Ο Μπάιντεν είπε ότι αυτή η στρατιωτική αναβάθμιση είναι η σημαντικότερη αφότου ξεκίνησε η συμμαχία των δύο χωρών.

Ο Κισίντα είπε ότι, εκτός από τα σχέδια περί ενίσχυσης των αμυντικών δυνάμεων της Ιαπωνίας, συζήτησε με τον Μπάιντεν θέματα που αφορούν την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

«Συμφωνήσαμε ότι οι δύο χώρες μας θα συνεχίσουν να απαντούν στις προκλήσεις που αφορούν την Κίνα μέσω στενής συνεργασίας. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώσαμε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος με την Κίνα και η συνεργασία με την Κίνα για τις κοινές μας προκλήσεις», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. «Εξήγησα ότι, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής ασφαλείας, η Ιαπωνία είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τις αμυντικές δυνάμεις της αποκτώντας δυνατότητες αντεπίθεσης, αυξάνοντας τον αμυντικό προϋπολογισμό και με άλλες πρωτοβουλίες», συνέχισε, εξηγώντας ότι ο Μπάιντεν τον διαβεβαίωσε για την «ισχυρή στήριξη» που θα έχουν οι προσπάθειες αυτές εκ μέρους του Λευκού Οίκου.

Όσον αφορά τη Ρωσία, ο Κισίντα δήλωσε αποφασισμένος να συνεχιστούν οι κυρώσεις σε βάρος της.

Ένας Ιάπωνας στο φεγγάρι

Ο Μπάιντεν είπε ότι στο πλαίσιο μιας αμερικανικής διαστημικής αποστολής, ένας Ιάπωνας αστροναύτης θα γίνει ο πρώτος μη Αμερικανός που θα πατήσει στη Σελήνη.

«Δύο Ιάπωνες αστροναύτες θα συμμετάσχουν σε μελλοντικές αμερικανικές αποστολές και ο ένας θα είναι ο πρώτος μη Αμερικανός που θα προσσεληνωθεί», είπε ο Μπάιντεν, χαιρετίζοντας «την εξαίρετη επιτυχία στον διαστημικό τομέα» και επιβεβαιώνοντας ότι η Ιαπωνία θα παραδώσει στις ΗΠΑ ένα σεληνιακό όχημα.

Οι ΗΠΑ θέλουν να επιστρέψουν στη Σελήνη στο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις». Η αποστολή «Άρτεμις 3», η πρώτη που θα στείλει αστροναύτες στον δορυφόρο της Γης, είναι προγραμματισμένη για το 2026. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού θα πάνε στη Σελήνη η πρώτη γυναίκα και ο πρώτος μη λευκός αστροναύτης. Με το πρόγραμμα «Απόλλων» πήγαν στη σελήνη 12 Αμερικανοί άνδρες, όλοι τους λευκοί. Αυτοί είναι και οι μοναδικοί 12 άνθρωποι που έχουν πατήσει στη Σελήνη μέχρι σήμερα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Αυστραλία

Πένι Γουόνγκ, ΥΠΕΞ Αυστραλίας: Πιθανή η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Δημοσιεύτηκε

στις

AAP/Lukas Coch/via REUTERS

«Αυτό θα μπορεί να ενισχύσει επίσης τις ειρηνευτικές δυνάμεις και να υπονομεύσει τον εξτρεμισμό», τονίζει η ΥΠΕΞ

Την πιθανότητα να αναγνωρίσει επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος εξετάζει η Αυστραλία, σε μια αλλαγή πολιτικής, την ώρα που η διεθνής κοινότητα επιδιώκει μια λύση δύο κρατών προκειμένου να τεθεί τέλος στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Η υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ δήλωσε σήμερα ότι αυτή η αναγνώριση μπορεί να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας που είχε σταματήσει και στην καταπολέμηση των εξτρεμιστικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

«Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους – που θα μπορεί να υπάρχει μόνο δίπλα δίπλα σε ένα ισραηλινό κράτος που ζει σε ασφάλεια – δεν θα προσφέρει μόνο στους Παλαιστίνιους μια ευκαιρία για να υλοποιήσουν τις προσδοκίες τους».

«Αυτό θα μπορεί να ενισχύσει επίσης τις ειρηνευτικές δυνάμεις και να υπονομεύσει τον εξτρεμισμό. Θα μπορεί να αποδυναμώσει τη Χαμάς, το Ιράν και τους άλλους συμμάχους της στην περιοχή», πρόσθεσε σε ομιλία της στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, στην Καμπέρα.

Η διεθνής κοινότητα

Η επίσημη αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους θεωρείτο επί μακρόν από τις δυτικές χώρες ως το αποτέλεσμα μιας ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δηλώσει ότι θέλουν να δουν μια ημέρα να αναγνωρίζεται ένα παλαιστινιακό κράτος, όχι όμως πριν επιλυθούν ακανθώδη θέματα όπως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και μια οριστική συμφωνία για τα σύνορα.

Ωστόσο μετά τις επιθέσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 του περασμένου Οκτωβρίου, όταν άρχισε η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, οι διπλωμάτες ορισμένων χωρών επανεξετάζουν την πιθανότητα αυτή.

«Οι αποτυχίες της προσέγγισης αυτής εκ μέρους όλων εδώ και δεκαετίες – όπως η άρνηση ακόμη και εκ μέρους της κυβέρνησης του (Μπενιαμίν) Νετανιάχου να εξετάσει το θέμα ενός παλαιστινιακού κράτους – είναι αιτία μεγάλης απογοήτευσης», δήλωσε η Γουόνγκ.

«Η διεθνής κοινότητα εξετάζει επομένως τώρα το θέμα ενός παλαιστινιακού κράτους ως έναν τρόπο οικοδόμησης της δυναμικής προς μια λύση δύο κρατών», πρόσθεσε η επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας.

Η Γουόνγκ υποστήριξε δηλώσεις του Βρετανού ομολόγου της Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δήλωσε ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, θα κάνει μη αναστρέψιμη τη λύση των δύο κρατών.

«Μια λύση δύο κρατών είναι η μόνη ελπίδα για να σπάσει αυτός ο ατέρμων κύκλος της βίας», τόνισε η Γουόνγκ αποκλείοντας ωστόσο κάποιον ρόλο για τη Χαμάς, η οποία έχει την εξουσία στη Γάζα. «Δεν υπάρχει ρόλος για τη Χαμάς σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος», υπογράμμισε.

Η Γουόνγκ δήλωσε ότι «αυτοί που ισχυρίζονται ότι η αναγνώριση ανταμείβει έναν εχθρό» κάνουν λάθος γιατί η ίδια η ασφάλεια του Ισραήλ εξαρτάται από τη λύση των δύο κρατών. «Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμα ασφάλεια για το Ισραήλ εκτός αν αναγνωριστεί από τις χώρες της περιοχής του».

Η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Ισπανία έχουν ήδη επικαλεστεί την πιθανότητα να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος.

Το 2014, η Σουηδία, η οποία έχει μεγάλη παλαιστινιακή κοινότητα, ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης.

Άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες το είχαν κάνει πριν από τη Σουηδία και πριν γίνουν οι ίδιες μέλη της ΕΕ: η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Αυστραλία

Παγκόσμια στροφή με QUAD και I2U2! Οι συμμαχίες που επικροτεί ο Λευκός Οίκος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο κεντρικός ρόλος της Ινδίας σε αυτές τις συμμαχίες υπογραμμίζει τη στρατηγική της σημασία στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και πέρα ​​από αυτήν. 

Στις 29 Φεβρουαρίου 2024, ο Λευκός Οίκος παρουσίασε τα σημαντικά βήματα που έγιναν από την Quad Alliance και την πρωτοβουλία I2U2 τα τελευταία τρία χρόνια, θέτοντας μια οραματική πορεία για τη χρονιά υποδοχής της Ινδίας. Αυτές οι συλλογικές προσπάθειες, στις οποίες συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, παράλληλα με τη στρατηγική εταιρική σχέση της Ινδίας, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω του I2U2, στοχεύουν στην προώθηση ενός ελεύθερου, ανοιχτού και ευημερούντος Ινδο-Ειρηνικού, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις στην επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια. Επιπλέον, η ενημέρωση κάλυψε τις εξελίξεις στη διαδικασία βίζας H1B, μια κίνηση για τη διασφάλιση δικαιότερων διαδικασιών μετανάστευσης και την ελαχιστοποίηση της απάτης.

Στρατηγικά ορόσημα και μελλοντικοί στόχοι

Η Quad Alliance έχει συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση ενός οράματος για μια περιοχή Ινδο-Ειρηνικού που είναι ελεύθερη, ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς. Μέσω πρωτοβουλιών που εστιάζουν στη διπλωματία των εμβολίων, τη δράση για το κλίμα και την κρίσιμη τεχνολογία, το Quad έχει τοποθετηθεί ως κομβική δύναμη στη διαμόρφωση του γεωπολιτικού τοπίου. Η ενημέρωση του Λευκού Οίκου τόνισε τα συλλογικά επιτεύγματα και τον οδικό χάρτη για το 2024, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της Ινδίας ως χώρας υποδοχής στη διατήρηση της δυναμικής. Ομοίως, η πρωτοβουλία I2U2 έχει επισημανθεί για την καινοτόμο προσέγγισή της στην αντιμετώπιση πιεστικών παγκόσμιων ζητημάτων, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς τις διεθνείς σχέσεις συνεργασίας.

Ενίσχυση παγκόσμιων συνεργασιών

Ο κεντρικός ρόλος της Ινδίας σε αυτές τις συμμαχίες υπογραμμίζει τη στρατηγική της σημασία στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και πέρα ​​από αυτήν. Η συνεργασία μέσω του I2U2, με επίκεντρο την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια, δείχνει τη δέσμευση για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων μέσω ενότητας και καινοτομίας. Αυτές οι πρωτοβουλίες όχι μόνο ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των χωρών μελών αλλά και αποτελούν προηγούμενο για μελλοντική διεθνή συνεργασία. Η αναγνώριση από τον Λευκό Οίκο των επιτευγμάτων αυτών των εταιρικών σχέσεων αντικατοπτρίζει μια παγκόσμια στροφή προς την πολυμερή προσέγγιση και την κοινή ευθύνη.

Ανανέωση της Διαδικασίας Βίζας H1B

Εκτός από την επισήμανση των επιτευγμάτων των Quad και I2U2, η ενημέρωση του Λευκού Οίκου έριξε φως στις πρόσφατες βελτιώσεις στη διαδικασία έκδοσης βίζας H1B. Εφαρμόζοντας μέτρα που στοχεύουν στη διασφάλιση δικαιότερων αποτελεσμάτων και στη μείωση της απάτης, οι ΗΠΑ λαμβάνουν σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση του μεταναστευτικού τους συστήματος. Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να έχουν βαθιές επιπτώσεις για τους ειδικευμένους επαγγελματίες παγκοσμίως, διευκολύνοντας την ομαλή μετάβαση και ενσωμάτωση στο εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ. Αυτή η κίνηση είναι επίσης ενδεικτική των ευρύτερων προσπαθειών για την ενίσχυση των δεσμών και την προώθηση της αμοιβαίας ανάπτυξης μεταξύ των ΗΠΑ και των στρατηγικών τους εταίρων.

Οι προσπάθειες της πρωτοβουλίας Quad Alliance και I2U2, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις στη διαδικασία έκδοσης βίζας H1B, σηματοδοτούν μια κομβική στιγμή στις διεθνείς σχέσεις και την παγκόσμια συνεργασία. Καθώς η Ινδία αναλαμβάνει το τιμόνι το 2024, ο κόσμος παρακολουθεί με προσμονή για τη συνεχή πρόοδο και τις καινοτόμες λύσεις που αυτές οι συνεργασίες θα φέρουν στο προσκήνιο. Η στρατηγική σημασία αυτών των πρωτοβουλιών, τόσο όσον αφορά τη γεωπολιτική σταθερότητα όσο και την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Με τις συλλογικές προσπάθειες αυτών των εθνών, το όραμα για μια ελεύθερη, ανοιχτή και ευημερούσα περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, και έναν πιο ασφαλή και δίκαιο κόσμο, πλησιάζει πιο κοντά στην υλοποίηση.

ΠΗΓΗ: bnnbreaking.com

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή