Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Τι συζήτησαν Αναστασιάδης και Μακρόν – Φόβοι για τετελεσμένα στο Κυπριακό

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι η Γαλλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας

Συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Emmanuel Macron, είχε το απόγευμα της Πέμπτης (10/11/2022) στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε στον Γάλλο Πρόεδρο τις θερμές του ευχαριστίες και την ειλικρινή του εκτίμηση για το άριστο που διέκρινε τη μεταξύ τους συνεργασία κατά την περίοδο των τελευταίων χρόνων: Μια συνεργασία, αλλά και στενή φιλία που συνέβαλε στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, τόσο σε διμερές επίπεδο σε ένα συνεχώς διευρυμένο φάσμα τομέων κοινού ενδιαφέροντος, όσο και εντός της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας.
Σε ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, οι δύο Πρόεδροι ανέλυσαν τη δυναμική και το στρατηγικό βάθος της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας των δύο χωρών. Εντός του πλαισίου αυτού, ιδιαίτερης αναφοράς χρήζουν οι προοπτικές που παρουσιάζουν οι τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, της εκπαίδευσης, καθώς επίσης και της ενέργειας.
“Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι η Γαλλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναν στρατηγικό εταίρο, συμβάλλοντας τα μέγιστα στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συζήτησαν επίσης, τις τρέχουσες προκλήσεις σε σχέση με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να τύχει πληροφόρησης από τον Γάλλο Πρόεδρο για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, αλλά και τις όποιες προοπτικές τερματισμού των εχθροπραξιών. Εξάλλου, ο ίδιος ο Macron, από την αρχή είχε αναλάβει κατά τρόπο ενεργό – και εξακολουθεί να αναλαμβάνει – πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες με στόχο την επίτευξη μίας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ενημέρωση για Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Macron και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ευχαριστώντας τον παράλληλα για τη σταθερή θέση αρχών της Γαλλίας, υπέρ μιας συνολικής λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μίας λύσης που θα πρέπει ακόμη να διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και την απρόσκοπτη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εξέφρασε, επίσης, βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολύτιμη στήριξη του ιδίου προσωπικά, όποτε κυπρογενή ζητήματα συζητούνται στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή ακόμη εντός του σχηματισμό των EUMED 9, και σε άλλα fora.
Υπό το φως του ταχέως μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού περιβάλλοντος σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε στον Πρόεδρο Μακρόν την έντονη ανησυχία του, ότι όσο το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο, θα εξακολουθήσει να αποτελεί υφέρπουσα απειλή για την ειρήνη και ασφάλεια, όχι μόνο στην επίσης εύθραυστη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.
”Επί της ουσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε κάποιες προτάσεις στον Πρόεδρο Μακρόν, οι οποίες θα ήταν σε θέση να βοηθήσουν, αφ’ ενός στην αποκλιμάκωση και γενικότερα την αποφυγή των εντάσεων, ή τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους ή της θαλάσσης και, αφ’ ετέρου, στη δημιουργία, μέσα από κατάλληλη προετοιμασία, των απαραίτητων εκείνων συνθηκών για επανέναρξη ενός γόνιμου διαλόγου για διευθέτηση του Κυπριακού, πάντοτε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Οι εν λόγω προτάσεις, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για ανάληψη μίας πρωτοβουλίας, προνοούν σε πρώτη φάση την ενεργότερη και καλή τη πίστη εμπλοκή εταίρων που έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στο Κυπριακό, συγκαταλεγομένης βέβαια και της Γαλλίας, πάντοτε σε συνεννόηση με τα Ηνωμένη Έθνη. Και ασφαλώς, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να υπάρξει και η ενεργός εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την υποβοήθηση όλων των εμπλεκομένων στην προσπάθεια για εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, που θα αποβεί προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Εξάλλου, η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η λύση του κυπριακού προβλήματος είναι και ευρωπαϊκή υπόθεση”, τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τέλος, κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Macron, ότι μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας του ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα εξακολουθήσει να εργάζεται για την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα όσα προνοεί το Διεθνές Δίκαιο.

www.bankingnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή