Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω-αρχίζουν οι σεισμικές έρευνες

Δημοσιεύτηκε

στις

 Μιχάλης Ιγνατίου   

 Η έναρξη από τον ενεργειακό κολοσσό, την ExxonMobil, των σεισμικών ερευνών στις θάλασσες της Πελοποννήσου και της Κρήτης, για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ανκαι άργησε πολύ, είναι μία εξαιρετική εξέλιξη. 

Σύμφωνα με τη NAVTEX, που εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα, δεσμεύθηκαν περιοχές δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, στο Ιόνιο Πέλαγος και το Δυτικό Πέλαγος. Το Nanco Swift, που μίσθωσε η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία, ξεκίνησε την Πέμπτη την ανάπτυξη του απαιτούμενου εξοπλισμού για τις σεισμικές έρευνες. Και έτσι ο κύβος ερρίφθη. 

Βεβαίως, εάν είχαν αρχίσει οι έρευνες αυτές, όταν το ζήτησε ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος από την τότε ελληνική κυβέρνηση, σήμερα θα γνωρίζαμε εάν οι υπό έρευνα περιοχές, έχουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο, όπως πιστεύουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις φοβήθηκαν την Τουρκία και με ψεύτικες δικαιολογίες, απέφυγαν τις έρευνες όπως ο διάολος το λιβάνι. Δεν τόλμησαν, επειδή η αθηναϊκή Ελίτ που λίγο-πολύ τις ελέγχει, κινδυνολογούσε ότι θα ακολουθούσε στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας.  

Ακόμα και αν ίσχυε αυτό, η χώρα  προτίμησε την απραξία, ενώ θα έπρεπε να ενισχύσει αποτελεσματικά τις Ένοπλες Δυνάμεις της, για να μπορεί να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Φαίνεται ότι τώρα μπορεί να προστατεύσει την εθνική κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία της. 

Όλοι θυμόμαστε, πάντως, διότι πλέον είναι μέρος της πρόσφατης ιστορίας μας, ότι οι Τούρκοι δεν τόλμησαν να ενοχλήσουν την Κύπρο όταν αρχικά ο Γλαύκος Κληρίδης και μετά ο Τάσσος Παπαδόπουλος οριοθέτησαν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.  

Δεν γνωρίζουμε τους λόγους της μη τουρκικής αντίδρασης καθώς, ως γνωστό, είναι άβυσσος η ψυχή τους. Ίσως, για να είμαστε δίκαιοι δημοσιογραφικά, να σκέφτηκαν ότι η Κύπρος είναι μία αδύνατη χώρα και θα μπορούσαν να την καταλάβουν ολόκληρη και να κλέψουν τον πλούτο της. 

Όμως, άλλο Κύπρος και άλλο Ελλάδα σε επίπεδο στρατιωτικών δυνάμεων. Η «Μητέρα Πατρίδα», διέθετε πάντα Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό και μπορούσε -πολύ περισσότερο τώρα- να αμυνθεί.  

Το γεγονός, όμως, ότι δεν άσκησε τα κυριαρχικά της δικαιώματα και το άλλο γεγονός ότι σνόμπαρε την ΑΟΖ από την εποχή της εξουσίας του ΠΑΣΟΚ μάλιστα, έδειξε στο εσωτερικό και το εξωτερικό, μία απίστευτη δειλία. 

Τι άλλαξε τώρα; Θα αναρωτηθεί κανείς -και θα έχει δίκιο. Διότι σε ένα βράδυ, άλλαξε μία ολόκληρη στρατηγική απόφαση, την οποία τήρησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις: δεξιές, σοσιαλιστικές και η αριστερή του ΣΥΡΙΖΑ.  

Πρώτα απ’ όλα, πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να αμυνθεί σε κάθε επιβουλή. Και όσο περνά ο καιρός θα μπορεί και να απαντήσει στην τουρκική επίθεση -εάν το επιθυμεί. Άρα, όχι μόνο να αμυνθεί.  

Το δεύτερο και επίσης πολύ σημαντικό που συνέβη, είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση, εδώ και καιρό, αποφάσισε να τιμήσει τα συμβόλαια με την ExxonMobil η οποία δεν απογοητεύθηκε από την ελληνική κωλυσιεργία των τελευταίων, θα έλεγα, 10 ετών. Διότι οι κουβέντες είχαν ξεκινήσει επί των αλήστου μνήμης Μνημονίων. 

Η κυβέρνηση, π.χ. του εξοχότατου Γεωργίου Παπανδρέου, που έσπρωξε τη χώρα στους μηχανισμούς των σκληρών δανειστών, θα έπρεπε να κινήσει αμέσως τις διαδικασίες. Δεν το έπραξε διότι και φοβόταν και επειδή -πάνω απ’ όλα- «κυριαρχείτο από οικολογικές ανησυχίες». 

Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να μην υποχωρήσει η Ελλάδα στις όποιες απειλές της Τουρκίας, οι οποίες και θα ενταθούν. Η υπεράσπιση της ελληνικής κυριαρχίας είναι μία μεγάλη υπόθεση. Εάν η κυβέρνηση υποχωρήσει, θα καταρρεύσει. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι οι απειλές του Ταγίπ Ερντογάν είναι πραγματικές και δεν γίνονται για προεκλογικούς λόγους. Οπότε, απαγορεύεται κάθε συμβιβασμός στο Αιγαίο. 

Θα κρατήσω τη φράση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στην ΕΡΤ. Διότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω: «Έχει ξεκινήσει το πλοίο. Απλώνει τα καλώδια που σέρνει με τα ακουστικά, όπου λαμβάνει επιστροφή των κυμάτων για να μπορεί να προσδιορίσει τις δομές τις γεωλογικές». 

Σημαντικοί Έλληνες καθηγητές σε ξένα Πανεπιστήμια, με τους οποίους όλα αυτά τα χρόνια συνομιλώ για τα θέματα ενέργειας και ΑΟΖ, είναι πεπεισμένοι για το αποτέλεσμα. Έχω ακούσει τη φράση «θα τρίβουμε τα μάτια μας» εκατοντάδες φορές. Έχουν την υπομονή και μοιράζονται μαζί μου πληροφορίες που κατέχουν και από ξένες εταιρείες και από ξένες κυβερνήσεις. Καθυστερήσαμε πολύ, αλλά ας δεχθώ και αυτούς που επιμένουν στη φράση «κάθε εμπόδιο για καλό». 

Όπως άκουσα από σοβαρή πηγή, ο Μητσοτάκης καλώς έπραξε περιμένοντας να εξασφαλίσει πρώτα ότι η επίσημη Ουάσιγκτον θα προστατεύσει τα συμφέροντα της ExxonMobil, όπως έκανε και στην κυπριακή ΑΟΖ, άρα και τα στρατηγικά ενεργειακά συμφέροντα της Ελλάδας. 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Πολύ σημαντική, απ’ όλες τις απόψεις, η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στην Κύπρο. Ήταν καθήκον του ο αποχαιρετισμός του Αρχιεπίσκοπου Χρυσόστομου, που στάθηκε βράχος δίπλα στον κ. Βαρθολομαίο όταν οι Ρώσοι είχαν αποφασίσει να τον «τελειώσουν» επειδή αναγνώρισε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Απ’ όλους τους άλλους ορθόδοξους ιεράρχες, ο Χρυσόστομος είχε την πιο ισχυρή φωνή και η προσφορά του αναγνωρίστηκε από τους πάντες. Ήταν τυχαία νομίζετε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου; 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Σαν μοιρολογήτρες παρουσιάστηκαν στο λαϊκό προσκύνημα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Β’ οι προεδρικοί υποψήφιοι. «Καλύτερος» όλων, ήταν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, για τον οποίο είχε γνώμη και την έλεγε ο αποθανών Ποιμενάρχης. Η απόφαση των υποψηφίων να αναβάλουν τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις ήταν «σοφή». Πόσο να αντέξουν οι πολίτες να ακούν τις προεκλογικές υποσχέσεις των υποψηφίων; Οι περισσότεροι, άλλωστε, δεν έχουν τίποτα να πουν. Η παύση αυτή θα βοηθήσει τους υποψηφίους να πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους: Να συνεχίσουν τον αγώνα ή να αποχωρήσουν; Ένα από τα μεγάλα κόμματα ξεκίνησε μέτρηση για τον υποψήφιο του: «Μας κάνει» ή πρέπει να πάει σπίτι του; Κάποια μεγαλοστελέχη, που τον θέλουν να χάσει για να τον στείλουν στη σύνταξη, τον συμβουλεύουν να μείνει και να …πέσει μαχόμενος! Κάποιοι άλλοι σκέφτονται ακόμα και συνεργασία με άλλο κόμμα που είναι εχθρικό, για να σταματήσουν το Νίκο Χριστοδουλίδη. Έχουν πλάκα οι άνθρωποι, μας κάνουν και γελάμε. 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Λαλίστατος καθημερινά ο Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιον κ. Μαργαρίτης Σχοινάς. Εκδίδει ανακοινώσεις και κάνει δηλώσεις επί παντός επιστητού. Εκτός για την γνωστή καταγγελία του ότι υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο «Δούρειος Ίππος» του αυταρχικού Βλαδίμηρου Πούτιν. Το γνωρίζω ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει τον δήθεν άνθρωπο του «Ξανθού Ηγέτη», διότι απλούστατα δεν υπάρχει. Ήταν ένα ψέμα του κ. Σχοινά, ο οποίος έπαιξε το παιγνίδι της ηγεσίας του ΔΗΣΥ και της γνωστής κυπριακής ομάδας των Βρυξελλών. Είναι κρίμα ότι εκτέθηκε ένας πολιτικός, που εθεωρείτο σοβαρός. Δεν είναι τελικά… 

Ρωσόφιλοι υπάρχουν βέβαια μέσα στην Εκκλησία της Κύπρου. Είναι ιεράρχες, οι οποίοι πιστεύουν στον ηγέτη του «Ξανθού Γένους ή Έθνους» -διαλέγετε και παίρνετε- και οι οποίοι θα επιχειρήσουν να αλώσουν την κυπριακή εκκλησία. Είναι πολύ επικίνδυνοι και πρέπει οι Κύπριοι πολίτες να τους αποδοκιμάσουν. Δεν χρειάζεται να εισέλθει σε τέτοια περιπέτεια η Κύπρος. 

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή