Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Χάρτης όραμα Μπάιντεν/Χόκσταϊν και Κασουλίδης για ΑΟΖ με Τουρκία!

Δημοσιεύτηκε

στις

Το τελευταίο καιρό, πολύς λόγος γίνεται και πάλι εντός και εκτός Κύπρου για αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο. Εκείνο όμως που παρατηρείται είναι ότι κανείς δεν αγγίζει που στοχεύει το αμερικανικό ενδιαφέρον.

Γράφει η Φανούλα Αργύρου στη Σημερινή

ΟΑμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν μάλιστα μετά την ισραηλολιβανική συμφωνία για ΑΟΖ, μίλησε για «όραμα για την Μέση Ανατολή». Είπε συγκεκριμένα: «αυτή η συμφωνία μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση ενός οράματος για μια Μέση Ανατολή που θα είναι πιο ασφαλής, ολοκληρωμένη και ευημερούσα, αποφέροντας οφέλη για όλους τους κατοίκους της περιοχής».

Η ισραηλολιβανική όμως συμφωνία επετεύχθη με τη μεσολάβηση του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Έιμος Χόκσταϊν. Τελικά ήλθε το άρθρο του Gabriel Mitchell, 11.11.2022 «Is the Israeli-Lebanese maritime boundary agreement replicable?» (Του Texas National Security Review) να επιβεβαιώσει τη ξεκάθαρη προώθηση της ιδέας της εμπλοκής των Αμερικανών.

Θυμίζω ότι ο Έιμος Χόκσταϊν είχε δηλώσει (09/06/2016): «προϋπόθεση για να μπορέσει να φτάσει το ισραηλινό αέριο στην Τουρκία εξαρτάται από την επίλυση του Κυπριακού, γιατί δεν μπορεί να περάσει από την ΑΟΖ της Κύπρου».

 

15.11 χαρτησ φανου.jpg

Ο χάρτης όραμα Μπάιντεν

Πρώτη η «Σημερινή» με άρθρο του συνάδελφου Μάριου Πούλλαδου 11.6.2019 είχε προβάλει τον περιβόητο Χάρτη (όραμα) Μπάιντεν με αρχιτέκτονα τον Έιμος Χόκσταιν. Ο οποίος χάρτης/όραμα όμως δεν προβλέπει κοινό θαλάσσιο σύνορο Ελλάδας/Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σενάρια επί χάρτου ΗΠΑ για ΑΟΖ

Ο αποκαλυπτικος χάρτης που έδωσαν οι Αμερικανοί σε Ερντογάν, Αναστασιάδη και Νετανιάχου

https://simerini.sigmalive.com/article/2019/6/11/senaria-epi-khartou-epa-gia-aoz/

«…Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε πάντως, πρόσφατα στο κρατικό ραδιόφωνο, ότι θα τηλεφωνούσε στον Αμερικανό απεσταλμένο των ΗΠΑ Έιμος Χόκσταϊν για να τον συγχαρεί για την επιτυχία του με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ και πως θα έθετε ενώπιόν του και την ιδέα, εάν το επιθυμεί να αναλάβει ανάλογη πρωτοβουλία ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία. Δεν έγινε γνωστό εάν αυτό το τηλεφώνημα έγινε. Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι πως θα πρέπει η όποια μεσολάβηση να γίνει στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι με τις γνωστές διαχρονικές προσεγγίσεις των ΗΠΑ, με τις «ισορροπίες» του τρόμου, οι οποίες στηρίζονται στη λογική του κατευνασμού του ισχυρότερου». (Έγραψε ο συνάδελφος Κ. Βενιζέλος 13.11.2022 «Μοντέλο Λιβάνου και Ισραήλ για Κύπρο και Τουρκία», στο «Φιλελεύθερο»).

Κασουλίδης, Μητσοτάκης, Δένδιας

Όμως, και οι τρείς πιο πάνω, προωθούν ξαφνικά «συντονισμένα» το μοντέλο ισραηλολιβανικής συμφωνίας. Ενώ εκείνο που έπρεπε να αποφάσιζαν πρώτα ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ήταν να κάνουν μια συμφωνία οριοθέτησης Ελλάδας/Κυπριακής Δημοκρατίας και μετά με τρίτους. Όπως προτείνει και ο Δρ. Καρυώτης, και άλλοι καθηγητές γνώστες περί του θέματος, ώστε να εξασφαλιστεί πρώτα κοινό θαλάσσιο σύνορο.

(https://hellasjournal.com/2022/11/apo-ton-andrea-ston-kiriako-to-kiknio-asma-tis-prodomenis-aoz-giati-chriastikan-40-chronia-gia-na-katanoisoume-tin-axia-tis/).

«Συμπεράσματα:

1ο. Ο χάρτης Μπάιντεν είναι προϊόν σχεδιασμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Δεν είναι ούτε διαρροή, ούτε αμφισβητήσιμος. Επομένως πρέπει να του δοθεί η δέουσα σημασία πριν να είναι πολύ αργά.

2ο. Ο χάρτης δεν προβλέπει κοινό θαλάσσιο σύνορο Ελλάδας-ΚΔ, και επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα για τους εμπνευστές του εάν η ΚΔ συνάψει συμφωνία οριοθέτησης πρώτα με την Τουρκία, όπως προτείνει ο Ι. Κασουλίδης.

3ο. Υπό το πρίσμα των παραπάνω γίνεται αντιληπτό γιατί κατά καιρούς υπάρχουν πιέσεις για άρον-άρον λύσεις στο Κυπριακό οι οποίες δεν διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Ελληνισμού εν συνόλω.

4ο. Εάν στο επόμενο διάστημα προκύψει νέα επίσκεψη Χόκσταϊν σε Ελλάδα, ΚΔ ή Τουρκία, μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε».

Αντιγραμμένο από το άρθρο εδώ:

https://i-epikaira.blogspot.com/2022/11/blog-post_22.html.

Γιατί κανένας δεν αναφέρεται στον περιβόητο χάρτη όραμα Μπάιντεν/Χόκσταϊν; Και που το πάει ο Ιωάννης Κασουλίδης συγχαίροντας τον Χόκσταϊν για την επιτυχία του με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ και πως θα έθετε ενώπιόν του και την ιδέα, εάν το επιθυμεί να αναλάβει ανάλογη πρωτοβουλία ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία;

Δικαιολογημένες οι ερωτήσεις της ιστοσελίδας:

i-epikaira.blogspot.com.

«Μήπως όμως ο ΥΠΕΞ της ΚΔ Γ. Κασουλίδης είχε ήδη επικοινωνία με τον Χόκσταϊν μετά την ισραηλολιβανική συμφωνία και το εμφάνισε ότι ο ίδιος θα το επιδιώξει να συζητήσουν μελλοντικά για να μην φανεί ότι κανοναρχείται; Μια σκέψη κάνουμε χωρίς να έχουμε προς το παρόν αποδείξεις… Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι οι δυο τους έχουν παρελθόν… όπως αποτυπώνεται στην παραπάνω φωτογραφία!».

*Κεντρική φωτογραφία: Photo Cyprus Mail 22.9.2016.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή