Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Ένα νέο αφήγημα Ερντογάν για διάλογο με την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

Με 113 παραβιάσεις όμως και με εικονικές αερομαχίες;

Αν όντως ο Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Εμανουέλ Μακρόν, στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Διάσκεψης του G20, στο Μπαλί της Ινδονησίας ότι η Ελλάδα πρέπει να ενθαρρύνεται να έχει έναν ειλικρινή, και ουσιαστικό διάλογο και το εννοούσε, σημαίνει, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές, πρώτον ότι δεν απορρίπτει πλέον ένα διάλογο με την χώρα μας και δεύτερον ότι αυτό το περιβόητο «Μητσοτάκης γιοκ», μάλλον πρόκειται να περάσει στο ράφι (για να χρησιμοποιήσω τη γνωστή φράση του Ανδρέα Παπανδρέου), αφού ζητεί διάλογο με την Ελλάδα.

Αλλά τι είδους διάλογο; Για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών; Στην Αθήνα δεν το βλέπουν. Για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, Ίσως. Αλλά έως να φθάσουμε στο σημείο αυτό απαιτείται πρώτα κλίμα εμπέδωσης εμπιστοσύνης. Με 113 παραβιάσεις όμως και με εικονικές αερομαχίες;

Ο Γάλλος Πρόεδρος, όπως μαθαίνω βρήκε την ευκαιρία και ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και να υπάρξει σε μόνιμη βάση η δυναμική αποκλιμάκωσης του προηγούμενου έτους

Ωστόσο (και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο) ο Ερντογάν δεν δίστασε να αδειάσει και έναν στενό συνεργάτη του για τις εμπρηστικές δηλώσεις του έναντι της Ελλάδας. Ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε σειρά χωρών για την υποστήριξη που παρείχαν στη χώρα του μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Ανάμεσα στις χώρες που ευχαρίστησε, ήταν η Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Πρόκειται για έμμεσο άδειασμα του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος είχε εξαπολύσει πυρά τόσο κατά της Ελλάδας, όσο και κατά των ΗΠΑ για στήριξη στους Κούρδους.

Στην Αθήνα πάντως ερμηνεύοντας αυτές τις κινήσεις Ερντογάν μένουν επιφυλακτικοί, υπενθυμίζουν πως έγιναν μετά τις συναντήσεις που είχε με τους Προέδρους Μπάιντεν και Μακρόν (και μετά τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ) και περιμένουν απτά αποτελέσματα. Το γεγονός όμως ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν ανήμερα της επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους (που πέρυσι ο Τούρκος Πρόεδρος το γιόρτασε με φιέστες και εφέτος με παρελάσεις του Αττίλα) έχουν και αυτές τη σημασία τους.

***
Και χαστούκι για το Ψευδοκράτος

Την ίδια ώρα την αντίθεση των ΗΠΑ στην απόφαση του Οργανισμού των Τουρκογενών Κρατών για την παραχώρηση καθεστώς παρατηρητή στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση αυτή δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ή τον Χάρτη του ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση για το Κυπριακό, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών υπό την ηγεσία της Κύπρου για επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα προς όφελος όλων των Κύπριων. 

***
Η νέα τακτική του «μπες βγες» των Τούρκων και τα dogfights

Οι πλέον προσεκτικοί παρατηρητές για όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο, σίγουρα παρατήρησαν ότι το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι άλλαξαν τακτική όσο αφορά τις προκλήσεις τους. Ναι μεν οι παραβιάσεις πολλαπλασιάστηκαν, αριθμητικά αλλά όχι και ποιοτικά. Και εξηγούμαι. Τις περισσότερες φορές οι Τούρκοι στέλνουν τα UAV (τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους), που η πτήση τους στοιχίζει πολύ λιγότερο από ένα μαχητικό για να πραγματοποιήσουν υπέρπτηση στα 19.000 πόδια (εκεί δηλαδή που πετούν και τα πολιτικά αεροσκάφη) πάνω από ελληνικά νησιά ή βραχονησίδες. Έχουν μια εμμονή με την Κανδελιούσα, την Κίναρο, τους Φούρνους και τους Ανθρωποφάγους. Χθες, μετά από καιρό πέταξε και ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πάνω από την Κίναρο, στα 33.000 πόδια. Ίσως να πιστεύουν ότι στα νησιά αυτά συγκεντρώνονται στρατεύματα και θέλουν να παρακολουθήσουν δήθεν αποβίβαση τεθωρακισμένων και αντιαεροπορικών. Ίσως ακόμα θέλουν να δοκιμάσουν την αντίδραση της ελληνικής αεράμυνας, αλλά τόσο καιρό δεν την έχουν δοκιμάσει και στον αέρα και στην στεριά; Ή ακόμα αποστέλλουν ελικοφόρα κατασκοπευτικά αεροσκάφη ή αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας για πολλαπλές παραβιάσεις. Τώρα τελευταίως τα μαχητικά τους εισέρχονται για λίγο στο FIR Αθηνών και φεύγουν αμέσως. Μπαίνουν δηλαδή και φεύγουν κυρίως εκεί στα όρια των 10 ναυτικών μιλίων (που επεκτείνεται και ο εθνικός εναέριος χώρος). Δεν «στέκονται» όμως για εμπλοκή (dogfight) και όσες φορές τολμήσουν κάτι τέτοιο, τότε κατά την έκφραση ανώτατου αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας «τρώνε πολύ ξύλο, τόσο που προφασίζονται ότι μένουν από καύσιμα και τρέχουν να προσγειωθούν σε τουρκικά αεροδρόμια»

***
113 παραβιάσεις σε μια μόνο ημέρα

Με αυτό το σύστημα «μπες βγες» σημειώθηκε χθες νέο αρνητικό ρεκόρ στις παραβιάσεις. Το ΓΕΕΘΑ κατέγραψε 113 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και οι 39 έγιναν από μαχητικά F-16 (έξι από τα οποία ήταν οπλισμένα) και οι 74 από UAV. Υπήρξαν και 6 εμπλοκές αυτές που οι πιλότοι τις ονομάζουν dogfights 

***
Την αναχαίτηση οι Τούρκοι την ονομάζουν… παρενόχληση

Αυτές οι έξι εμπλοκές οι Τούρκοι τις εξέλαβαν ως… παρενοχλήσεις. Συγκεκριμένα πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας ισχυρίστηκαν πως ελληνικά μαχητικά κλείδωσαν με τα ραντάρ τους τουρκικά F-16 που εκτελούσαν καθήκοντα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό της Άγκυρας, τα ελληνικά μαχητικά επιχείρησαν να εμποδίσουν τα τουρκικά. Δηλαδή όταν τα τουρκικά αεροπλάνα εισέρχονταν οπλισμένα στον εθνικό εναέριο χώρο, πώς θέλουν να τα αντιμετωπίσουν οι Έλληνες πιλότοι; Με… χαιρετισμό; Η Τουρκία υποστηρίζει επίσης πως απάντησε στην ενέργεια αυτή και πως τα ελληνικά μαχητικά απομακρύνθηκαν από την περιοχή, ενώ αναφέρει πως ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ελλάδας κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Άμυνας.

Πηγή: ΒΗΜΑτοδότης

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή