Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Μακρόν: «Η Ρωσία ενεργεί ύπουλα – διαπράττει εγκλήματα πολέμου»

Δημοσιεύτηκε

στις

Η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται εκ νέου για την Ουκρανία στη σημερινή σύνοδό της στο Παρίσι, έχοντας αυτή τη φορά διπλό στόχο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε τη βούληση της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει τους Ουκρανούς «να αντισταθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα», απέναντι σε μία Ρωσία που στόχος της είναι «να βυθίσει στο σκοτάδι και το κρύο» τους Ουκρανούς.
«Η Ρωσία ενεργεί ύπουλα» και «προσπαθεί να σκορπίσει τον τρόμο στον πληθυσμό» επιτιθέμενη κατά μη στρατιωτικών υποδομών, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας ανοίγοντας τις εργασίες της διεθνούς διάσκεψης «Αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό» που διεξάγεται στο Παρίσι. Ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε εμφατικά στην εναρκτήρια ομιλία του, χαρακτήρισε τους βομβαρδισμούς της Μόσχας εναντίον αμάχων έγκλημα πολέμου, συμπληρώνοντας ότι το Κρεμλίνο επιτίθεται σε μη στρατιωτικές υποδομές επειδή τα στρατεύματά του έχουν υποστεί ήττες στα πεδία των μαχών.
Μακρόν: «Η Ρωσία ενεργεί ύπουλα – διαπράττει εγκλήματα πολέμου»-1
©Associated Press

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό μέσω βίντεο, είπε ότι 12 εκατομμύρια Ουκρανοί αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος, συμπληρώνοντας ότι η χώρα χρειάζεται γεννήτριες επειγόντως, όπως και τεθωρακισμένα οχήματα και αλεξίσφαιρα γιλέκα για τα στρατεύματά της.

«Εχουμε συγχρονίσει τις θέσεις μας πριν από τη διάσκεψη υποστήριξης στο Παρίσι» ανέφερε εξάλλου την Κυριακή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μήνυμά του στο Twitter έπειτα από συνομιλία που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται εκ νέου για την Ουκρανία στη σημερινή σύνοδό της στο Παρίσι, έχοντας αυτή τη φορά έναν διπλό στόχο, από τη μια να ενορχηστρώσει την παροχή άμεσης βοήθειας στον ουκρανικό πληθυσμό, που βρίσκεται καθημερινά στο στόχαστρο ρωσικών επιθέσεων, και από την άλλη να προετοιμάσει την ανοικοδόμηση της χώρας.
Μακρόν: «Η Ρωσία ενεργεί ύπουλα – διαπράττει εγκλήματα πολέμου»-2
Από αριστερά: η πρώτη κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ και η Γαλλία υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά κατά την προσέλευσή τους στη διεθνή σύνοδο για την αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό. (©Α.Ρ.)

Μετά τις διασκέψεις του Λουγκάνο, της Βαρσοβίας και του Βερολίνου τους τελευταίους μήνες, η σημερινή συνάντηση στοχεύει στην εξουδετέρωση της στρατηγικής που εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο από τη Ρωσία, η οποία συνίσταται στην επίθεση στις μη στρατιωτικές υποδομές για να υποφέρει ο ουκρανικός πληθυσμός και να αποδυναμωθεί η αντίσταση.

«Κάνει κρύο εκεί, η Ρωσία βομβαρδίζει, προσπαθεί να διακόψει την υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση και την παροχή φυσικού αερίου και ως εκ τούτου σήμερα υπάρχουν 70 κράτη και διεθνείς οργανισμοί που συναντώνται για να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις, γεννήτριες, ανοικοδόμηση» διευκρίνισε προσερχόμενη στην σύνοδο η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

«Η Ρωσία παίζει ακριβώς αυτήν τη δύσκολη στιγμή με αυτόν τον πόλεμο φθοράς, παίζει με τον χρόνο και εμείς είμαστε εδώ για να δείξουμε αλληλεγγύη και να υποστηρίξουμε την Ουκρανία έως ότου τελειώσει ο πόλεμος αυτός» σημείωσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Χάντζα Λαχμπίμπ.

Η Σουηδία, ταυτόχρονα, ήταν μεταξύ των πρώτων κρατών που συμμετείχαν στη συνάντηση και υποσχέθηκαν περισσότερη βοήθεια. Ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της χώρας, Γιόχαν Φόρσελ, ανακοίνωσε συνεισφορά 55 εκατομμυρίων ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια και ανοικοδόμηση σχολείων, νοσοκομείων και ενεργειακών υποδομών.

Μακρόν: «Η Ρωσία ενεργεί ύπουλα – διαπράττει εγκλήματα πολέμου»-3
©Associated Press

Οι μετέχοντες στη σύνοδο θα εστιάσουν σε πέντε σημαντικούς τομείς -την ενέργεια, την υδροδότηση, τον επισιτισμό, την υγεία και τα μέσα μεταφοράς- για να επιτραπεί στην Ουκρανία να διατηρήσει σε λειτουργία τις θεμελιώδεις υποδομές της.

«Ο άμεσος στόχος είναι να μην καταρρεύσει το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, να μην υπάρξει “συσκότιση” αρκετών εβδομάδων, να μην παγώσει το νερό μέσα στους σωλήνες» διότι τότε αυτοί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν «ώς το καλοκαίρι», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν, όπως λέγεται, στην αποκατάσταση των υποδομών έπειτα από κάθε ρωσικό βομβαρδισμό ώστε ο πληθυσμός να μπορέσει να αντέξει τον χειμώνα και να διατηρήσει το ηθικό του.

Καθημερινή με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή