Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Μήνυμα στην Άγκυρα με αερομαχίες! Rafale Vs F-16 – Ξεκάθαρος ο νικητής, όπως και ο ηττημένος…

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Τουρκία «φωνάζει», η Ελλάδα «αμύνεται» διπλωματικά, μα είναι κοινό μυστικό πως τα «γεράκια» δεν θα διστάσουν να απαντήσουν ακόμα και επί του πεδίου. Περί Rafale ο λόγος…

Οι πρώτες «φιλικές» μάχες Rafale vs F-16 πάνω από το Αιγαίο φαίνεται ότι έχουν ξεκάθαρο νικητή και αυτός δεν είναι άλλος από τη Γαλλική «ριπή ανέμου». Όσο περνά ο καιρός και η εκπαίδευση των ιπτάμενων της 332 Πολεμικής Μοίρας «Γεράκι» γίνεται όλο και πιο απαιτητική τόσο αποκαλύπτονται οι μεγάλες δυνατότητες του «game changer» μαχητικού όπως ήδη το «βάφτισαν» οι Έλληνες πιλότοι. Το τελευταίο διάστημα τα Γαλλικά μαχητικά έχουν αρχίσει όλο και πιο έντονα να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά σενάρια air to air μάχης απέναντι σε άλλων τύπων μαχητικά και κυρίως με αντιπάλους τα F-16 που αποτελούν άλλωστε τον βασικό κορμό μαχητικών του οπλοστασίου της Πολεμικής Αεροπορίας.

 Οι αερομαχίες όμως RafaleVSF-16 αποτελούν για το Αεροπορικό Επιτελείο ένα ξεκάθαρο δείγμα για τις δυνατότητες της «ριπής ανέμου» με αντίπαλο το μαχητικό στο οποίο βασίζεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία. Κατά συνέπεια αυτές οι «μάχες» θα αποτελέσουν δείγμα γραφής και θα δώσουν πολύ χρήσιμα στοιχεία και συμπεράσματα προκειμένου να σχεδιάσουν τα «γεράκια» της HAF τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν την TuAF σε κάθε ενδεχόμενο σενάριο.

Οι πρώτες εντυπώσεις από την αποτίμηση της «μάχης» Rafale vs F-16 αλλά και όσα αποτυπώνονται στα καταγραφικά των μαχητικών σύμφωνα με πληροφορίες δείχνουν από σημαντικό έως πολύ μεγάλο πλεονέκτημα του Γαλλικού μαχητικού έναντι των F-16 ανάλογα με την έκδοση του. Ενώ εκκρεμεί και αναμένεται με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον η «κόντρα» Rafale vs Viper. Παρά τον πολύ ισχυρό κινητήρα των F-16 στις «κλειστές» αερομαχίες το δικινητήριο Rafale δείχνει να έχει μεγάλο αβαντάζ σε όλα τα ύψη εξαιτίας τόσο της τρομακτικής του ώσης όσο και λόγω των canards τα οποία το βοηθούν στους απότομους ελιγμούς με πολλά g. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις το πανίσχυρο ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης Aesa σε συνδυασμό με το σύστημα Spectra δίνουν στις «ριπές» πλεονέκτημα στον γρήγορο εντοπισμό και «λοκάρισμα» στόχων. Ενώ ο ασυναγώνιστος Meteor δυνατότητα βολής σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Επιπλέον συνολικά η πλατφόρμα ηλεκτρονικών του Rafale θεωρείται ουσιαστικά 5ης γενιάς.

image234

Η Τουρκική πολεμική αεροπορία στηρίζεται σε αναβαθμισμένα μαχητικά F-16 C/τα οποία προσεγγίζουν σε διαμόρφωση τα Ελληνικά F-16 block 52+ αλλά απέχουν κατά πολύ από τα Viper τόσο στο ραντάρ όσο και σε άλλα ηλεκτρονικά συστήματα. Έτσι οι ‘’μάχες’’ των Rafale απέναντι στα Ελληνικά block 52 ουσιαστικά προσομοιάζουν αυτές απέναντι στα αεροσκάφη της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Και τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι πράγματι οι «ριπές» αποτελούν «game changer» μαχητικά τα οποία με τους άριστα εκπαιδευμένους  Έλληνες ιπτάμενους μέσα στα κόκπιτ τους θα είναι ανίκητες.

Στις 21 Δεκεμβρίου προσγειώθηκε στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και η δέκατη «ριπή». Όμως σοβαρό είναι το ενδεχόμενο μέχρι το τέλος του μήνα και του 2022 να πετάξει από τη Γαλλία και την Αεροπορική Βάση Merignac προς την Ελλάδα και το ενδέκατο Rafale. Έτσι σταδιακά ο αριθμός των μαχητικών αυξάνεται με ότι αυτό συνεπάγεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και συνολικά στην ενίσχυση των «μπλε» φτερών.

image061

Με μαχητικό Rafale πέταξε άλλωστε και το πρώτο «γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

5758843

Ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες με «ριπή ανέμου» αναμένεται να πετάξει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Άλλωστε έχει συνδέσει το όνομά του με την απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών ενώ ιπτάμενοι στα Rafale είναι και οι δυο υπασπιστές του.

Γκρίνια και… δάκρυα για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας

Γκρινιάζει και… κλαίει η Τουρκία για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Η ενδυνάμωση της Aθήνας, όπως υπογραμμίζουν ανώτατες πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και η ενίσχυση της σχέσης με τις ΗΠΑ προβληματίζουν την Άγκυρα.

Ένα πρόγραμμα που όπως υπογραμμίζουν ανώτατες πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα έπρεπε να γίνουν ακόμα και αν δεν υπήρχε η Τουρκία, λόγω παλαιότητας των υφιστάμενων συστημάτων που διαθέτει η χώρα. Ωστόσο είναι σαφές ότι η «πολεμική» της Άγκυρας επιτάχυνε καταστάσεις.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας η Άγκυρα επιχειρεί να το εντάξει στο γενικότερο αφήγημα της περί ελληνικής απειλής με τη γραμμή να δίνουν σταθερά οι πολιτικοί και δημοσιογράφοι στην Τουρκία.

Με αιχμές πάντα που συνδέονται άμεσα και με την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή