Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Υπεκφυγή η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επικείμενη παρέμβαση Χόκσταϊν Πηγή:

Δημοσιεύτηκε

στις

Αναφορικά με το ερώτημα που τέθηκε από Τούρκο ανταποκριτή (αναφερόμενος σε τουρκικά και Τ/κ δημοσιεύματα αντίστοιχα ΕΔΩ και ΕΔΩ) στον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κατά την ενημέρωση Τύπου στις 3/1/23 για το ενδεχόμενο εμπλοκής των ΗΠΑ στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζώων Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας είχε ως εξής:
«QUESTION: Ned, there are some reports that U.S. is to take some initiatives, including mediation, for demarcation of the maritime jurisdiction in the Eastern Mediterranean between Greece, Turkey, and south Cyprus in order to ensure the safe use of energy resources in the region. Do you have anything on that? Can you update us?
MR PRICE: I don’t have anything specifically on efforts at demarcation. If we do, we can share those with you.»
ΕΡΩΤΗΣΗ: Νεντ, υπάρχουν αναφορές ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν κάποιες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης, για την οριοθέτηση της θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Νότιας Κύπρου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής χρήση των ενεργειακών πόρων στην περιοχή. Έχεις κάτι [υπόψη] για αυτό; Μπορείς να μας ενημερώσεις;
κ. Πράις: Δεν έχω τίποτα συγκεκριμένο για προσπάθειες οριοθέτησης [θαλασσίων ζωνών]. Αν το κάνουμε, μπορούμε να το μοιραστούμε μαζί σας.
Διευκρινίσεις:
Η αρνητική απάντηση αφορούσε συγκεκριμένα στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν ξεκίνησαν οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές διεργασίες οι οποίες είχαν σταματήσει το 2017. Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός χάρτης Μπάιντεν αποτελεί οδοδείκτη στη διαδικασία αυτή και δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτόν τον σκοπό. Να εκθέσουν δηλαδή τις απόψεις τους τα εμπλεκόμενα μέρη μέχρι να υπάρξει μια συμφωνία κοινής αποδοχής ως προς τον τρόπο που θα διαμοιραστεί η Αν. Μεσόγειος. Γι’ αυτό και αποτυπώνει τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις αλλά και τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κύριο ερώτημα βέβαια που θέσαμε και παλαιότερα παραμένει: «Άραγε τί να σημαίνει η παντελής αποφυγή εμπλοκής της Ελλάδας; Απαξίωση ή συναίνεση»; Και γιατί ουδείς -κυρίως από αυτούς που έχουν προσβάσεις στο Λευκό Οίκο- έχει το σθένος να ρωτήσει απευθείας τους Αμερικανούς σχετικά με τις παράνομες προβλέψεις του χάρτη, ο οποίος αποτελεί επίσημο έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ; 
Σε προηγούμενο άρθρο μας (27/12/22) παρουσιάστηκαν στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο χάρτης δημιουργήθηκε πιθανότατα αρχές του 2015 και συνέχισε να εμπλουτίζεται/τροποποιείται (σύμφωνα με τις παρεμβάσεις των εμπλεκομένων κρατών μετά από σχετική μεσολάβηση του αρχιτέκτονά του, τον Αμερικανό Ανώτερο Σύμβουλο Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν) μέχρι τις αρχές του 2017, κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και όχι μόνο.
Τον Ιανουάριο του 2022 ο ίδιος ο Χόκσταϊν δήλωνε: «Από το 2015-2017 υπήρχε πολιτική δραστηριότητα για να υποστηρίξουμε μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα και η ενέργεια ήταν νέο αντικείμενο για τη διαπραγμάτευση και την ειρηνευτική διαδικασία επί του εδάφους. Αν υπήρχε επιτυχής κατάληξη, θα υπήρχε η προοπτική να εμπλακεί και η Τουρκία. Δυστυχώς η Τουρκία δεν επιθυμούσε να ολοκληρώσει τη συμφωνία και εκείνο το παράθυρο έκλεισε». Απ’ ότι φαίνεται πλέον οι συνθήκες είναι καταλληλες για να ανοίξει εκ νέου
Συμπεράσματα:
Η οριοθέτηση λοιπόν των θαλασσίων ζωνών, είναι το τελευταίο στάδιο των διεργασιών, αφού πρέπει πρώτα να διευκρινιστεί σε ποια βάση θα γίνουν οι συνομιλίες δεδομένου ότι η Τουρκία αμφισβητεί την δικαιοδοσία της Ελλάδας ανατολικά της Κρήτης με το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο αλλά και της Κύπρου με τη δική της αυθαίρετη αντίληψη περί δικαιοδοσίας επί της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, η οποία καταπατά κατάφορα το Δίκαιο της Θάλασσας. Επιπλέον ο ίδιος ο Χόκσταϊν έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι προϋπόθεση αποτελεί η επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα γίνει με όχημα τον ενεργειακό πλούτο.

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή