Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Ταγίπ Ερντογάν, το «κουτσαβάκι» του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου

Δημοσιεύτηκε

στις

Πρακτικές χιτλερικής Γερμανίας και Πούτιν

Αυτό που θα μπορούσε να ακούγεται ως μια «λογική» φράση έστω και σε επίπεδο κουτσαβακισμού «μην μπλέκεστε μαζί μας και εμείς δεν θα ασχοληθούμε μαζί σας» κρύβει κάτι εντελώς διαφορετικό καθώς έχει σημασία να εντοπίσουμε τι ακριβώς εννοεί ο κ. Ερντογάν με το «μην μπλέκεστε με εμάς».

Την ίδια προσέγγιση ακούμε για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες από τον Τούρκο πρόεδρο, προβάλλοντας ως πιθανή αντίδραση της Τουρκίας ακόμη και τη χρήση του υπό κατασκευή τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου εναντίον και της ίδιας της Αθήνας, ενώ με όλο και πιο σαφή τρόπο διατυπώνουν αυτό το τελεσίγραφο, γιατί περί αυτού πρόκειται, σε συγχορδία οι κ. Τσαβουσογλου, Ακάρ και Οκτάϊ.

Ο αντιπρόεδρος μάλιστα της τουρκικής κυβέρνησης κ. Οκτάι έφθασε χθες στο σημείο να απειλήσει με ανάληψη δράσης ώστε όπως είπε «να μην ξαναδούμε τέτοιες φωτογραφίες», όπως αυτές από την επίσκεψη του ΑΓΕΕΘΑ στρατηγού Κ.Φλώρου πριν λίγες ημέρες στην Ψέριμο.

Η τουρκική ηγεσία είναι σαφές ότι απαιτεί από την Ελλάδα την πλήρη αποχή από την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της και μετατροπή της σε χώρα περιορισμένης κυριαρχίας και αυτό θέτει ως όρο προκειμένου να μην χρησιμοποιήσει τους πυραύλους του κ. Ερντογάν, να κάνει «διάλογο» και να αποκαταστήσει τις σχέσεις.

Η Άγκυρα απαιτεί να έχει λόγο για την άσκηση κυριαρχίας της Ελλάδας, όπως είναι το θέμα των 12 ν.μ. παρά το γεγονός ότι κάθε τέτοια απόφαση επέκτασης των χωρικών υδάτων είναι μονομερής ενέργεια που γίνεται βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Η Τουρκία επικαλείται το επιχείρημα ότι μια επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων θα την «αποκλείσει» από την έξοδο στην Μεσόγειο και θα περιορίσει σημαντικά την προς διανομή υφαλοκρηπίδα. Έτσι με το casus belli η Τουρκία επιχειρεί να ακυρώσει την άσκηση δικαιωμάτων της Ελλάδας και να επιβάλει μια οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και έναν διαμοιρασμό με όρους ισχύος και εκβιασμών.

Η Τουρκία έχει από το 1996 βάλει στο τραπέζι την θεωρία των «γκρίζων ζωνών» που επιδιώκει να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία και ενώ αρχικά είχε θεωρηθεί ότι επρόκειτο περί ενός διαπραγματευτικού εργαλείου, διαπιστώνεται ότι επρόκειτο για το πρώτο βήμα της γενικευμένης αμφισβήτησης του status quo στο Αιγαίο.

Συγχρόνως η Τουρκία έχει αναγάγει σε επίσημη πλέον πολιτική της τη θεωρία η οποία είναι σε πλήρη αντίθεση με το Δίκαιο της Θάλασσας ότι τα νησιά ανεξαρτήτως μεγέθους και οικονομικής δραστηριότητας επ αυτών, δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες. Και συνεπώς τα νησιά δεν μπορούν να έχουν δικαιώματα πέραν των χωρικών υδάτων τους τα οποία, με το casus belli η Τουρκία αυθαίρετα περιορίζει στα 6 ν.μ.

Από το 2019 η Τουρκία επιχείρησε να επιβάλει με τετελεσμένα τη θεωρία της στην Ανατολική Μεσόγειο με το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο εξαφανίζοντας κάθε επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες πέραν των 6 ν.μ. , ανατολικά όλου του τόξου των νησιών Καστελόριζου – Ρόδου – Κάσου – Κάρπαθου αλλά και της ίδιας της Κρήτης.

Από το 2021 απαιτεί τη διακοπή κάθε μέτρου που λαμβάνεται για την άμυνα των νησιών επικαλούμενη τις Συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων, θέτοντας συγχρόνως και θέμα ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά εφόσον δεν γίνει αποδεκτή η απαίτηση της.

Η Τουρκία και με τις τελευταίες δηλώσεις της ηγεσίας της δηλώνει πολύ απλά και με καθαρό τρόπο, ότι κάθε κίνηση της Ελλάδας που δεν θα συμμορφώνεται προς τις «υποδείξεις» της αυτές, θα είναι σαν να «θέλει να μπλέξει σε καυγά» με την Τουρκία όπως δηλώνει ο κ.Ερντογάν.

Ότι κάθε κίνηση άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, το οποίο δεν έχει την έγκριση της «Υψηλής Πύλης» θα συνιστά «νόμιμο λόγο» ακόμη και στρατιωτικής παρέμβασης της Τουρκίας.

Όσο κι αν θέλει να προβάλει υποκριτικά στην διεθνή κοινότητα η Τουρκία ότι είναι έτοιμη για διάλογο με τη χώρα μας, είναι σαφές τι επιδιώκει και είναι ακόμη πιο σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί η Ελλάδα μια διαδικασία που θα οδηγεί σε άνευ όρων υποταγή της χώρας στην Τουρκία.

Πηγή: liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή