Ακολουθήστε μας

Video

Ρεπορτάζ Hellas Journal του Μιχάλη Ιγνατίου! Αντιδρούν οι Τούρκοι για τη νέα θέση των ΗΠΑ – Και άλλα εμπόδια στην πώληση των F-16 – Εξαρτάται και από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Ουάσιγκτον

‘Εξω φρενών είναι οι Τούρκοι με τους Αμερικανούς, μετά τη δημοσιοποίηση της αμερικανικής θέσης, που εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι δεν θα σταλεί το τουρκικό αίτημα στο Κογκρέσο εάν η ‘Άγκυρα δεν επικυρώσει τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Οι δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόριας Νούλαντ (ΕΔΩ) και της υφυπουργού Άμυνας αρμόδιας για θέματα διεθνούς ασφαλείας, κ. Σελέστ Γουαλἄντερ στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, εξόργισαν τους Τούρκους.

Ο πρέσβης του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον έδωσε εντολή στους ελεγχόμενους δημοσιογράφους, να υποβάλουν ερωτήσεις στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εναντίον του γερουσιαστή και της νέας θέσης των Αμερικανών:

  • Ότι η πώληση των F-16 έχει σχέση πια και με την έγκριση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Δυτική Συμμαχία.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Βεντάτ Πατέλ, δεν γνώριζε τις θέσεις που εξέφρασαν οι δύο υφυπουργοί και το είπε στο Τούρκο δημοσιογράφο που κατέβηκε στην ενημέρωση με το σκονάκι του. Ο κ. Πατέλ τόνισε ότι οι θέσεις των νομοθετών που διαφωνούν είναι σεβαστές και επανέλαβε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία είναι έτοιμες και πληρούν τους όρους για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ο δημοσιογράφος επιτέθηκε και στην κ. Νούλαντ απαιτώντας να διευκρινιστεί αν άλλαξε η θέση ότι δεν συνδέονται η ένταξη των σκανδιναβικών χωρών με την αγορά των F-16. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος είπε ότι δεν συνδέονται τα δύο θέματα, αλλά ήταν φανερό -όπως είπε- ότι δεν γνώριζε τις δηλώσεις της κ. Νούλαντ ενώπιον της Επιτροπής του κ. Μενέντεζ.

Ο διάλογος ακολουθεί;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας ευχαριστώ πολύ. Έχω μια ερώτηση σχετικά με ορισμένα από τα σχόλια που έκανε σήμερα η υφυπουργός Νούλαντ (Nuland) σε ακρόαση στο Κογκρέσο. Είπε ότι το Κογκρέσο θα εξετάσει πιο ευνοϊκά την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία εάν το τουρκικό κοινοβούλιο εγκρίνει τις αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Όμως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πολύ πριν από την αίτηση αυτών των δύο χωρών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, και μερικοί άλλοι στο Κογκρέσο υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να εμποδίσουν την πραγματοποίηση της πώλησης.

Πώς, λοιπόν, αυτό θα ερμηνευθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο ως φιλική συμβουλή της κ. Nuland όταν λίγοι βουλευτές δημιουργούν ένα εχθρικό ή ίσως, ας πούμε, μη φιλικό περιβάλλον και κρατούν όμηρο την πώληση (των F-16); Μπορείτε παρακαλώ να σχολιάσετε αυτό;

ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΕΛ: Ναι. Θα – θα επαναλάβω αυτό που είπαμε προηγουμένως. Πρώτον, σχετικά με τις ιδιαιτερότητες των πωλήσεων όπλων, απλώς δεν πρόκειται να αναφερθώ στις λεπτομέρειες αυτών μέχρι να ενημερωθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Φυσικά, βλέπουμε μέλη του Κογκρέσου να εκφράζουν τις απόψεις τους, είναι αρκετά σαφείς και ακούγονται οι φωνές τους σχετικά με αυτή τη διαδικασία, και αυτό φυσικά – έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν.

Σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ ειδικά για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ήμασταν πολύ ξεκάθαροι σχετικά με αυτό και θα είμαι σαφής και πάλι. Πιστεύουμε ότι είναι έτοιμες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είναι ήδη εταίροι του ΝΑΤΟ. Οι δυνάμεις ασφαλείας τους είναι έτοιμες. Τα συστήματα ασφαλείας τους είναι έτοιμα. Είναι χώρες με τις οποίες εμείς και το ΝΑΤΟ έχουμε συνεργαστεί στενά, και γι’ αυτό είδατε το Κογκρέσο μας να επικυρώνει αυτή τη διαδικασία γρήγορα. Γι’ αυτό είδατε τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον Γραμματέα Μπλίνκεν να είναι ενθουσιασμένοι με αυτή τη διαδικασία ένταξης. Και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν μπορώ να συνεχίσω. Προφανώς γνωρίζω όλα τα σημεία που μόλις αναφέρατε, αλλά καταλαβαίνω – ίσως είναι μια προσωπική εκτίμηση, μπορείτε να πείτε, ή υπάρχει στην πραγματικότητα μια αλλαγή στο αφήγημα των ΗΠΑ.

Διότι τώρα φτάνει σε ένα σημείο που πηγαίνει – εντάξει, αν δεν εγκρίνετε – εάν δεν επικυρώσετε τις αιτήσεις (της Σουηδίας και της Φινλανδίας), τότε δεν παίρνετε τα F-16.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε τον Ιούνιο του 2022 ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο αντάλλαγμα, και ότι αυτά τα δύο πράγματα είναι ξεχωριστά. Προφανώς αυτή ήταν η εκτίμηση των ΗΠΑ. Ωστε τώρα —

ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΕΛ: Αυτή είναι ακόμα η αξιολόγηση των ΗΠΑ. Αυτή είναι ακόμα η εκτίμηση των ΗΠΑ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: — Το σχόλιο της υφυπουργού είναι βασικά σαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα ότι, λοιπόν, θα φαίνονται πιο ευνοϊκά τα πράγματα εάν εγκρίνετε την ένταξη. Αλλά έχετε τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και μερικούς άλλους που λένε ότι ανεξάρτητα από τις συνθήκες, θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε την πώληση. Λοιπόν, πώς αυτό υποτίθεται ότι είναι ένα μήνυμα όχι μόνο προς το κυβερνών κόμμα (της Τουρκίας), αλλά και προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι θα λάβετε τα F-16 εάν εγκρίνετε τις αιτήσεις (της Σουηδίας και της Φινλανδίας). Επειδή αυτό δεν φαίνεται να ισχύει εκτός και αν μπορείτε να αφαιρέσετε ορισμένα από αυτά τα εμπόδια.

ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΕΛ: Επιτρέψτε μου να πω δύο πράγματα. Δεν άκουσα την ακρόαση της υφυπουργού Nuland σήμερα, επομένως δεν θέλω να μιλήσω για κάτι που δεν είχα την ευκαιρία να δω ο ίδιος. Ωστόσο, αυτό που θα πω σε γενικές γραμμές είναι ότι ήμασταν πολύ σαφείς – το εκτελεστικό τμήμα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν, αυτό το υπουργείο ήταν πολύ σαφές για τα F-16. Ήταν ξεκάθαρος (ο Πρόεδρος) σχετικά με αυτή τη διαδικασία και έκανε τα σχόλιά του αρκετά δημόσια.

Ωστόσο, σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της πώλησης, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία έως ότου γίνουν οι επίσημες ειδοποιήσεις του Κογκρέσου. Φυσικά, το Κογκρέσο είναι ένας παράγοντας εδώ και έχουν εκφράσει τις απόψεις τους αρκετά δυνατά, και τις χαιρετίζουμε, αλλά ήμασταν επίσης σαφείς σχετικά με τη συνεχή υποστήριξή μας προς την Τουρκία, τον σημαντικό σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, και τη λειτουργικότητά της σε θέματα ασφάλειας εντός του συστήματος του ΝΑΤΟ και – αν και αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε ξεκάθαρα – και για το οποίο…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είπατε ότι αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να είναι ξεχωριστά καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ —

ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΕΛ: Συνεχίζουν να είναι χωριστά. Έχουμε – δεν υπάρχει κανένα αντάλλαγμα. Αυτά τα δύο στοιχεία εξακολουθούν να είναι χωριστά.

https://hellasjournal.com/2023/01/fonazoun-i-tourki-gia-ti-nea-thesi-ton-ipa-ke-alla-empodia-i-polisi-ton-f-16-exartate-ke-apo-tin-entaxi-tis-souidias-ke-tis-finlandias-sto-nato/

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 6 Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 5ης Οκτωβρίου 2024
1. Γεραπετρίτης: Θα κάνω αυτό που πρέπει στο Αιγαίο και ας χαρακτηριστώ μειοδότης
2. Ελλάδα-υδρογονάνθακες: Ποιος κρύβεται πίσω από την παρακώλυση των γεωτρήσεων; 13:00
3. Κύπρος: Η τριμερής αποφασίστηκε από Αθήνα και Άγκυρα, ερήμην της Λευκωσίας 21:50
4. Τουρκία: Κέρδισε διαγωνισμό στη Ρουμανία για πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων 27:00
5. Ισραήλ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της επίθεσης – Θα αντεπιτεθούμε λέει το Ιράν 33:15
6. ΗΠΑ: Ο Τραμπ γύρισε στον τόπο του εις βάρος του εγκλήματος στην Πενσυλβάνια 59:00
7. Ρωσία-Ουκρανία: Μοντέλο Δυτικής-Ανατολικής Γερμανίας προκρίνουν Δυτικοί κιαι Ουκρανοί αξιωματούχοι 01:01:50

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία

Ισραηλινός βομβαρδισμός της ρωσικής αεροπορικής βάσης Χμέιμιμ στην Συρία, με “άρωμα” παγκόσμιας ανάφλεξης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Ισραηλινός βομβαρδισμός της ρωσικής αεροπορικής βάσης Χμέιμιμ στην Συρία, με “άρωμα” παγκόσμιας ανάφλεξης.

Μάχες σώμα με σώμα στο Λίβανο μεταξύ Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και Χεζμπολάχ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Σάββας Καλεντερίδης: Ο Γιαζιτζί να γίνει Μπακασέτας όχι Αταμάν

Ο Ολυμπιακός πρέπει να προστατέψει τον Τούρκο μέσο, Γιουσούφ Γιαζιτζί, να μη γίνει Αταμάν αλλά Μπακασέτας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Savvas Kalenteridis | Youtube Channel

Το θέμα της μεταγραφής του Γιουσούφ Γιαζιτζί στον Ολυμπιακό σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης. Με αφορμή αιχμηρή ανακοίνωση της Θύρας 7, ο αναλυτής γεωπολιτικών θεμάτων, ο οποίος παίζει στα δάχτυλα τα θέματα της Τουρκίας, καθώς υπηρέτησε ως αξιωματικός πληροφοριών των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών στη Σμύρνη και αργότερα ενεπλάκη στην υπόθεση Οτζαλάν, υποηστήριξε, ότι η ομάδα του Πειραιά πρέπει να προστατέψει τον διεθνή Τούρκο ποδοσφαιριστή. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον Τάσο Μπακασέτα και την αξιοπρεπέστατη παρουσία του στην Τράμπζονσπορ, υποστηρίζοντας, ότι πριν τους αγώνες αποσυρόταν και προσευχόταν στα εικονίσματα.

Ο ειδικός υποστήριξε, ότι πρέπει να εξηγήσουν στον Γιαζιτζί κάποια πράγματα κυρίως τι πρέπει να αποφύγει. Έκανε, δε, έναν παραλληλισμό με την υπόθεση Αταμάν και το περίφημο πανό για την 50χρονη κατοχή στην Κύπρο, λέγοντας, ότι ο Παναθηναϊκός δεν έπρεπε να τον στείλει στη Μεγαλόνησο. Παράλληλα ο Καλεντερίδης επιβεβαίωσε, ότι ο Γιαζιτζί προέρχεται από την εθνοτική ομάδα των ελληνόφωνων της Τραπεζούντας, οι οποίοι μπορεί να έχουν συναίσθηση της καταγωγής τους και να κρατούν κάποια ήθη και έθιμα, αλλά έχουν υποστεί βίαιο εξισλαμισμό, με αποτέλεσμα να μην έχουν ελληνική συνείδηση.

Σάββας Καλεντερίδης: Ο Ολυμπιακός πρέπει να προστατέψει τον Τούρκο μέσο, Γιουσούφ Γιαζιτζί, να μη γίνει Αταμάν αλλά Μπακασέτας.

«Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα στην Τουρκία, το οποίο κανείς δεν το άγγιξε, εκτός από τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Αφορά τη γλωσσική μειονότητα των Ελληνόφωνων στον Πόντο. Αυτό το θέμα το έθιξε για πρώτη φορά ο Πάγκαλος, το έβαλε σε ατζέντα των ελληνοτουρκικών συζητήσεων, σε επίπεδο υπουργών. Έβαλε το θέμα της ίδρυσης ελληνικού προξενείου στην Τραπεζούντα, με δικαιολογητικές σκέψεις, να έρθουμε σε επαφή με τους ελληνόφωνους και να τους βοηθήσουμε, να διατηρήσουν τη γλώσσα τους. Οι Τούρκοι φυσικά αρνήθηκαν και θυμάμαι, ότι τον κράτησε στην ατζέντα ο Γεώργιος Παπανδρέου.

Εκεί υπάρχει ένα ζήτημα, το οποίο είναι ακανδώδες. Οι άνθρωποι αυτοί παρότι μιλούν ελληνικά, το ιδίωμα του Πόντου, τη γλώσσα αυτήν την αρχαΐζουσα, την ίδια στιγμή μπορεί να είναι είτε σκληροί μουσουλμάνοι, είτε σκληροί Τούρκοι εθνικιστές ή και τα δύο. Μια περίεργη κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση όμως, ελληνική γλώσσα και πολιτισμός διατηρήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Όταν πήγε εκεί ο Μπακασέτας, η Τράμπζονσπορ τον σεβάστηκε. Δηλαδή απ’ότι μου λένε, πριν από κάθε αγώνα αποσυρόταν, άνοιγε τις εικόνες και προσευχόταν. Ποτέ κανείς στην ομάδα δεν διέρρευσαν κάτι, για να τον προβοκάρουν. Ο Μπακασέτας σεβάστηκε την Τουρκία, δεν προκάλεσε και την ίδια στιγμή, με την αγωνιστικότητά του και τη συμπεριφορά του κατόρθωσε να φύγει αλώβητος από την Τραπεζούντα περίπου ως τοπικός ήρωας.

Ο Αταμάν δεν έκανε το ίδιο στον Παναθηναϊκό, με αφορμή αυτό που συνέβη στην Κύπρο. Ακούστε, όποια ομάδα παίζει στην Ευρώπη τη στηρίζω. Πέρσι πανηγύρισα για το Κύπελλο που πήρε ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη λες και είμαι γαύρος. Το ίδιο πανηγύρισα και το Κύπελλο του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ. Άρα εγώ θεωρώ, ότι του χρωστάμε του Αταμάν, γιατί κράτησε τον Παναθηναϊκό στις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Αυτό που συνέβη στην Κύπρο, έπρεπε να τον προστατέψει η ομάδα του. Αντιλαμβάνομαι ότι τον πίεσαν από την Τουρκία, να μην μπει σφραγίδα. Έπρεπε να μην τον στείλει στην Κύπρο η ομάδα του.

Έρχεται ο Γιαζιτζί, ο οποίος είναι ελληνόφωνος. Μιλάει ποντιακά. Όπως σας είπα όμως, οι άνθρωποι αυτοί, πολλοί από αυτούς, η συντριπτική πλειονότητα, μπορεί να υποψιάζονται, ότι είναι ελληνικής καταγωγής, αλλά η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, εκεί πρέπει να ζήσεις για να καταλάβεις τι παίζει, δεν μπορείς να ξεφύγεις. Μερικοί που έγιναν Χριστιανοί τους συνέθλιψε το σύστημα και η κοινωνία.

Ο Γιαζιτζί είναι ελληνόφωνος και ήρθε στον Ολυμπιακό να παίξει. Πιστεύω, ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να τον προστατέψει. Είδα μια ανακοίνωση της Θύρας 7. Πρέπει να του εξηγήσει, τι μπορεί να κάνει και τι θα πρέπει να αποφύγει. Σας έφερα το παράδειγμα του Μπακασέτα. Σε ένα συντηρητικότερο περιβάλλον έφυγε όρθιος. Τον άφησαν να φέρει στη φιέστα ελληνική σημαία και να περιφέρεται στο γήπεδο. Άρα αυτό το πράγμα θα πρέπει ομάδα, σύνδεσμοι και φίλαθλοι να το διαχειριστούν, ούτως ώστε να περάσει παραγωγικά όσον αφορά την αθλητική του παρουσία, να προσφέρει στην ομάδα που τον τιμά με τη μεταγραφή και να μην έχουμε προβλήματα, όπως συνέβησαν σε άλλες περιπτώσεις», ανέφερε για το θέμα ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή που πραγματοποιεί κάθε βράδυ στο κανάλι του στο Youtube.

Δείτε το απόσπασμα για τον Γιαζιτζί στο παρακάτω βίντεο:

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή